^

Zdravlje

A
A
A

Klizna kila jednjaka

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 29.11.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

S dijafragmatičnom kilom ili hijatalnom hernijom, dijagnoza se može formulirati kao klizna kila jednjaka. Očito je da je pojednostavljeni opisni opis razumljiviji za pacijente.

Različita imena - jedna patologija

Klizna kila jednjaka, dijagnosticirana u 90-95% slučajeva hiatusa ili  dijafragmalne kile  (hiatus esophageus - latinski izraz za jednjačni otvor dijafragme), ista je aksijalna ili  aksijalna kila jednjaka  (os na latinskom znači os). [1]

I suština ove bolesti je u tome što se dio jednjaka smješten u trbušnoj šupljini (cavitas abdominis), pa čak i dio želuca (posebno njegova gornja srčana regija s donjim sfinkterom jednjaka) provlači kroz ezofagealni otvor dijafragme, krećući se u šupljinu prsnog koša (u leđima medijastinuma), a zatim - ako pacijent promijeni položaj tijela - ponovno spušta u trbušnu šupljinu. [2]

Etiologija, patogeneza, simptomi, dijagnoza i glavne metode liječenja detaljno su opisane u publikacijama:

Dakle, usprkos različitim nazivima koje koriste gastroenterolozi, ovo je jedna te ista patologija gastrointestinalnog udara.

Treba još jednom naglasiti važnost takvih čimbenika rizika za razvoj aksijalne ili klizne kile jednjaka kao što je starost (sa skraćivanjem jednjaka i slabljenjem tonusa mišićnih vlakana sfinktera, što dovodi do njihovog širenja ) i pretilost. Štoviše, ovo je visceralna ili  trbušna vrsta pretilosti , kod koje se, kako kažu stručnjaci, povećava stvaranje plinova u crijevima, što uzrokuje porast tlaka u trbušnoj šupljini (intraabdominalna hipertenzija). Zauzvrat, to povećava pritisak na želudac, "gurajući" ga prema gore i oslabljujući donji sfinkter jednjaka, što uzrokuje gastroezofagealni refluks.

Kako klizna kila jednjaka utječe na srce?

To se pitanje često postavlja, jer aksijalna ili klizna kila jednjaka može oponašati simptome srčanog udara u obliku bolnih bolova koji se osjećaju u lijevom dijelu medijastinuma (gdje se, zapravo, nalazi srce), koji, kad se pojača, može zračiti u lijevo rame ili lopaticu - kao kod angine pektoris...

Međutim, ovaj simptom hijatalne kile nije etiološki povezan s kardiologijom. Angina pektoris s bolovima u prsima tijekom vježbanja nastaje zbog nedovoljne opskrbe srčanog mišića krvlju - ishemija miokarda, što je posljedica ateroskleroze koronarnih arterija.

A kod kila, bolovi iza prsne kosti, koji započinju neko vrijeme nakon jela i povećavaju se u ležećem položaju, objašnjavaju se s dva čimbenika:

  • iritacija grana vagusnog živca koja prolazi u medijastinalnom području uzduž površine jednjaka uz stvaranje ezofagealnog pleksusa;
  • oštećenje donjeg sfinktera jednjaka i sluznice koja oblaže jednjak pod utjecajem refluksa kiseline i razvija (u gotovo 20% slučajeva)  gastroezofagealna refluksna bolest .

Elektrokardiografija (EKG) omogućuje diferencijaciju ishemije miokarda i hijatalne kile. [3]

Dijeta za kliznu kilu jednjaka

Intenzitet manifestacije aksijalne (klizne) hijatalne kile može se ispraviti smanjenjem tjelesne težine i promjenom sustava prehrane. [4]

Detaljne informacije o prehrambenim karakteristikama i optimalnoj prehrani za ovu patologiju, kao i o zabranjenim i preporučenim proizvodima u materijalima:

Dijeta za herniju jednjaka

Dijeta protiv kile jednjaka: jelovnik za svaki dan, recepti

Terapija vježbanjem klizne kile jednjaka

Dio tretmana su i fizioterapeutske vježbe za herniju jednjaka, čija je svrha jačanje mišića koji razdvaja trbušnu i prsnu šupljinu - dijafragmu.

Koje vježbe za kliznu kilu jednjaka, uključujući disanje, preporučuju stručnjaci za vježbanje, detaljno u publikaciji -  Učinkovite vježbe za herniju jednjaka .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.