^

Zdravlje

Reumatolog

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 22.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Svi poznati izraz „reumatske” uveden je jedan od rasvjetna tijela drevna medicina Klaudije Galen, načelo dijagnoze na temelju anatomije i fiziologije ljudskog tijela. Oznaka raznih bolesti lokomotornog koncept sustava reumatizma došao do naših dana, iako je zasebna sekcija interne medicine, odnosno liječenja, reumatologija nije počeo tako davno - prije manje od 50 godina. Malo kasnije, bilo je i "uskih" stručnjaka na ovom području - reumatolozi.

U ovom slučaju, citati su opravdani: bez poznavanja temeljnih znanja gotovo svih dijelova interne medicine i kliničkih disciplina, liječnik nema nikakve veze s reumatologijom.

Osim toga, spektar reumatskih bolesti je toliko velik, a mehanizmi ove patologije su vrlo raznoliki da reumatologa mora imati dovoljnu bazu znanja u područjima kao što su kardiologija, nefrologije, hematologije, imunologije.

trusted-source[1], [2], [3]

Tko je reumatolog?

To je liječnik koji je liječenje „glavobolju u nogama ...” šaljiv aforizam „Reumatska groznica - glavobolja bolovi u nogama,” pripada poznatog španjolskog pisca prošlog stoljeća, Ramon Gomez de la Serna. I dalje postoji takav izraz: "Reumatizam lezi zglobove i ugriza srce". I ovo je bez šale ...

Jer reumatolog ima ozbiljnu odgovornost - dijagnozu i liječenje više od dvjesto različitih bolesti muškog i koštanog sustava čovjeka, tj. Zglobova i vezivnog tkiva. Reći ćete da za liječenje bolesti mozga-skeletnog sustava postoje traumatolozi, kirurzi, ortopedi i neurolozi, a vi ćete biti u pravu. Ali s reumatoidnim artritisom, sustavnom sklerodermom ili gihtom, samo se reumatolog može nositi.

Prema statistikama, bol u zglobovima utječe na gotovo 40% populacije našeg planeta, a nedostatak pravovremenog i kvalitetnog liječenja reumatskih patologija u većini slučajeva dovodi do invaliditeta ...

Kada bih trebao ići reumatologu?

Prema službenim preporukama Europske reumatoidne lige (EULAR), osoba treba konzultirati reumatologa ako:

 1. Ujutro, nakon buđenja, čini vam se da se zglob (u rukama, ramenima ili koljenima) ne kreće dobro i da se ne može kontrolirati. Nakon 30-40 minuta (tijekom kojih kretanje vodi do nelagode) sve se vraća u normalu. Ako ležete na sat vremena da se odmarate, onda se sve može ponoviti ... To je krutost, što je prvi simptom osteoartritisa, tj. Patoloških promjena u hrskavom tkivu.
 2. Otkrili ste da je zglob povećan veličinom, natečenjem ili oteklima. I ovo je loše, jer oteklina ili natečenost na području nekog zgloba može biti simptom istog artritisa.
 3. Bol u zglobu koji može započeti večer ili vas zamarati svakim pokretom. Ponekad bol postaje vrlo teška, ne dopuštajući vam da se normalno kretate. Takva bol može ukazivati na upalu i početak uništenja intraartikularne hrskavice - osteoartritisa. Obratite se reumatologu čak i ako osjećate bol u bočnim kompresijama ruku i nogu.

Koje testove trebam poduzeti kada posjetim reumatologa?

Dobar terapeut, uz najmanju sumnju na bilo koju reumatsku bolest, ne bi trebao propisati "mast iz boli", već usmjeriti pacijenta specijalistu - reumatologu.

Ako pacijent ima svježe rezultate općeg testa krvi, morate ih uzeti. Osim toga, ako kontaktirate reumatologa, trebat će vam sljedeće testove:

 • biokemijski krvni test (proveden na praznom želucu, krv uzeto iz vene),
 • krvni test za ESR (krv se uzima iz prsta),
 • test krvi i C-reaktivni protein (krv se uzima iz vena),
 • test krvi za reumatoidni faktor (proveden na praznom želucu),
 • test krvi za anti-citrullin protutijela i antinuklearna antitijela (imunološka studija krvi, krv se uzima iz vena).

Koje dijagnostičke metode koristi reumatolog?

Prije svega, reumatolog sluša pacijentove pritužbe, pregledava i proučava medicinsku povijest (apsolutno sve patološke procese u tijelu). O upotrebi u dijagnostici laboratorijskih rezultata ispitivanja krvi rječito potvrđuje popis testova koji se trebaju liječiti kada se odnose na reumatologa. Na temelju njih, stručnjak zaključuje o aktivnostima upalnog procesa i stanju imunološkog sustava pacijenta. Dakle, određivanje brzine sedimentacije eritrocita će vam pomoći prepoznati upala, reumatoidni artritis dijagnosticira se na temelju pokazatelja reumatoidni faktor, a točna dijagnoza sistemski eritemski lupus dati podatke o antinuklearnih antitijela.

Za objektivnu procjenu organskih promjena u mišićno-koštanog sustava pacijenta i uspostavu ispravne dijagnoze, reumatolog imenuje takve dijagnostičke testove kao:

 • elektrokardiogram,
 • X-zračni pregled spojeva,
 • ultrazvuk (ultrazvuk),
 • računalna tomografija (CT),
 • snimanje magnetskom rezonancijom (MRI),
 • denzitometrija (metoda dijagnosticiranja osteoporoze),
 • Elektromiogram (proučavanje električne aktivnosti mišića).

Što radi reumatolog?

Kao i svaki drugi liječnik, reumatolog provodi ispitivanje pacijenata koji se primjenjuju na njega, dijagnosticira, propisuje liječenje i prati njegovu učinkovitost, podešavajući se na temelju kliničke slike određene bolesti.

Prije svega, reumatolog pokuša zaustaviti upalni proces, te ukloniti ili barem smanjiti bol. U tu svrhu propisani su odgovarajući lijekovi - nesteroidni protuupalni lijekovi i lijekovi protiv boli.

Nakon poboljšanja stanja pacijenata i ublažavanja boli, reumatolog provodi terapiju koja ima za cilj obnavljanje normalnog funkcioniranja zglobova i vezivnih tkiva pogođenih tom bolesti. Da biste to učinili, razne fizioterapije, masaže, set terapeutskog tjelesnog vježbanja (klase koje su proveli posebni metodolozi LFK). Razvoj zglobova i normalizacija motoričkih funkcija može se provesti upotrebom različitih opreme za rehabilitaciju (simulatori).

Koje bolesti liječi reumatolog?

U području kliničke prakse reumatolozi uključuju bolesti kao što su:

 • reaktivni artritis (akutna, brzo progresivna upala zglobova, koja proizlazi iz prijenosa akutnih ili pogoršanja kronične infekcije);
 • reumatoidni artritis (kronična sistemska bolest vezivnog tkiva s progresivnom lezijom perifernih zglobova i unutarnjih organa);
 • osteoartritis (patologija koljena, zglobova kuka i gležnja, uz promjene u hrskavom tkivu, razvija se nakon mehaničkog preopterećenja i dislokacije zglobnih površina);
 • osteokondroza (degenerativno-distrofična bolest kralježnice);
 • osteoporoza (progresivna sistemska skeletna bolest, koja se izražava smanjenjem gustoće kostiju);
 • giht (akutno bolno oticanje zglobova, povezano s povećanom razinom mokraćne kiseline u krvi);
 • Ankilozantni spondilitis (ankilozantni spondilitis, kronična ili upala zglobova, sakroilijačnih zglobova kralježnice i susjedni mekih tkiva - s upornim smanjene pokretljivosti);
 • sistemske sklerodermije (ili sistemska skleroza, progresivna bolest uzrokovana upalom malih krvnih žila i cijelog organizma rezultira fibro-sklerotičan promjene u koži, mišićno-skeletnog sustava, te unutrašnjih organa).

A ipak: sistemski eritemski lupus, Reiter bolest, granulomatozni arteritis, hidroksiapatit artropatija, višestruki retikulogistiotsitoz, chondromatosis zglobova villonodular sinovitis i bursitis, tendinitis, periartritis, i drugi.

Savjeti reumatologa

Prema WHO-u, najmanje 15% ljudi diljem svijeta pate od artroze - zajedničke bolesti. Tada se hrskavi sloj postupno "istroši" (tj. Urušava) u bilo kojem zglobu ili između kralježaka. Istodobno, čujete zasebnu "škripu" u zglobu, osjećate bol i ne možete se slobodno kretati. Što dovodi do pojave artroze?

Ključnu ulogu u pojavi ove patologije zglobova imaju čimbenici:

 • prekomjerna opterećenja,
 • višak težine,
 • sjedeći stil života,
 • ozljeda
 • nasljedstvo,
 • starost.

Ako se s posljednja dva čimbenika (nasljedstvo i dob) moramo samo podnijeti ostavci, a s obzirom na prva četiri preduvjeta za početak artroze, možemo koristiti sljedeće savjete reumatologa:

 • izbjegavajte ozljede (npr. Budite oprezni na radnom mjestu, u teretani, u zemlji itd.);
 • tjelesna aktivnost je neophodan uvjet za održavanje zdravlja, ali "što je također, nije zdravo";
 • dodatnih kilograma - dodatno opterećenje na mišićno-koštanog sustava i cijelog sustava mišićno-koštanog sustava: jesti racionalno i nemojte prejedati. Zapamtite: trošenje hrskavice je nepovratno, ali je moguće blokirati.

trusted-source[4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.