^
A
A
A

Korištenje kemikalija u kućanstvu može dovesti do poremećaja rađanja

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

26 July 2017, 09:00

Stručnjaci Osteopatskog medicinskog fakulteta Edwarda Via, zajedno s predstavnicima Veleučilišta u Veneciji, došli su do neugodnog zaključka.

Otkrili su da kvarterni amonijevi spojevi prisutni u različitim količinama u kemijskim agensima u kućanstvu mogu izazvati razvoj poremećaja rađanja.

Eksperimenti na glodavcima već su provedeni: nažalost, informacije su potvrđene.

Takve tvari djeluju kao konzerviranje ili dezinfekciju aditiva. Oni mogu biti prisutni u deterdžentima, šamponima, styling proizvodima, pa čak iu oftalmološkim pripravcima. U malim količinama tvari se smatraju bezopasnim.

Znanstvenici su posebnu pozornost posvetili takvim spojevima kao što su benzalkonijev klorid i didecil dimetilamonijev klorid. Takve tvari su češće od drugih u sastavu većine sredstava koja se koriste u svakodnevnom životu. Oni obično djeluju kao sredstvo za dezinfekciju i antistatiju.

Utvrđeno je da je učinak navedenih tvari na trudne ženske glodavce izuzetno negativan: u budućnosti se pojavio potomak s anomalijama neuronske cijevi. Takva kršenja mogu se usporediti s neadekvatnim razvojem, ili s odsutnosti velikih moždanih hemisfera u ljudi.

"Korištenje kvaternih amonijevih spojeva u odnosu na glodavce dovelo je do strašnih abnormalnosti razvoja u novorođenčadi. Posebno depresivno je da se takve tvari pokazale opasnima za žene i muškarce ", objasnio je liječnik anatomije Terri Khrubek, djelatnik Zavoda za biološke i medicinske znanosti i patološku biologiju.

Istraživači su također istakli da, kako bi se dokazala opasna sposobnost amonijevih spojeva, nema potrebe koristiti velike doze tih tvari. Teratogeni učinak se očitovao čak i kada su stanice glodavaca jednostavno očistile pomoću navedenih kemikalija.

Međutim, najnegativnije informacije očekivale su znanstvenici. Pokazalo se da je rizik od anomalija prisutan iu kasnijoj generaciji glodavaca: stoga su već prijetile dvije generacije.

Ranije, isti istraživači su otkrili da proizvodi za čišćenje na bazi amonijevog dovesti do smanjenja reproduktivne funkcije, smanjiti broj spermija, kao i blokiranje ovulacije kod glodavaca. Usput, sve navedene posljedice su najčešći fiksni uzroci neplodnosti, tipični za ljude. Slučajnost? Teško.

"Često smo postavili takvo pitanje: je li moguće misliti da će rezultati dobiveni od glodavaca biti prikladni za osobu? Odgovaramo na nedvojbeno: da. Tvari koje istražujemo ometaju tijek procesa koji postoje u mehanizmu razvoja embrija kod svih sisavaca. Od znanstvenika, glodavci se smatraju prototipom ljudskog tijela ", objašnjava liječnik.

Ovi amonijevi spojevi korišteni su u kemijskoj industriji od pedesetih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme nije bilo pitanja provođenja toksikoloških istraživanja. Sada takve studije pokreće Agencija za zaštitu okoliša.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.