^
A
A
A

Mjesto smeća u Tihom oceanu povećava se brže od predviđanja znanstvenika

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

29 July 2018, 09:00

Brojne oceanske struje pomogle su sakupiti na jednom mjestu ogromnu količinu plutajuće plastike. Neobičan prizor može se promatrati u sjevernoj zoni Tihog oceana. Divovski klaster zvao se veliko pacifičko mjesto smeća. Najnovija istraživanja se odnose na licu mjesta, neugodno iznenađeni znanstvenici: područje „smetlišta” stvarno dosegla ogromne razmjere - više od 1,6 milijuna četvornih kilometara. Radi jasnoće, napominjemo da, primjerice, Francuska pokriva površinu od gotovo 644 tisuća četvornih kilometara.
 
Dimenzije ovog gotovo kontinenta dugo su ostale nejasne. Stručnjaci su izgradili različite pretpostavke, prema kojima je područje "smeće" procijenjeno na ne više od 1,5 milijuna kvadratnih kilometara. Nažalost, ali nakon mjerenja, lik je bio impresivan, čak i s obzirom na najviše pesimistične procjene. Za provedbu golemih mjerenja odlagališta, znanstvenici su koristili posebne mreže koje hvataju klastere. Također, upotrijebljen je složeni fotografski pregled "objekta". Stručnjaci koji predstavljaju Ocean Cleanup Foundation su sudjelovali u proučavanju problema. Kao rezultat mjerenja razjašnjene su istinske dimenzije "odlagališta".
 
Prema podrucju, veliki pacifički otpad trenutno je 1,6 milijuna kvadratnih kilometara. Ovaj prostor može ugostiti nekoliko takvih država kao što su Njemačka, Španjolska, Francuska. Prema istraživanju, ovaj skup sadrži više od 80 tisuća tona plastičnog otpada - 1,8 bilijuna plastičnih čestica. Većina mjesta - oko 94% - zastupa mikroplastično, tj. Tvari čije čestice ne prelaze 5 mm promjera.
 
Akumulacija smeća na pacifičkim vodenim površinama "prikupljala se" nekoliko desetljeća. Istraživanjem i analizom elemenata koji čine boju, stručnjaci su identificirali plastične spremnike, boce, kutije, dijelove pakiranja, polietilen, poklopce i ribarske mreže. Neki uzorci u vrijeme analize bili su stari oko 40 godina. Plastični ostaci koji su se nalazili u oceanskim vodama kao rezultat poznatog japanskog tsunamija koji se dogodio u 2011. Također su pronađeni u prilično velikim količinama. Udio takve plastike u ukupnoj količini smeća iznosi oko 15%. Ti su rezultati otkrili Laurent LeBreton, koji je objavio relevantni materijal u znanstvenim izvješćima.
 
Plastični oblak nije samo nedostatak reda u prirodi. Otpad ulazi u probavne organe ptica i životinja, uzrokujući opijanje riba.
Plastika sadrži otrovne tvari i dodatno je sposobna apsorbirati različite organske komponente koje imaju štetan učinak na živog bića. Posebno često takva šteta utječe na reproduktivnu funkciju životinja.
 
Malo ranije stručnjaci su uspjeli dokazati da je čak i riba se odnosi na duboku vodu, nisu zaštićeni od štetnog utjecaja plastičnih mikročestica, koja je prisutna u slojevima na površini vode.

Informacije su dostupne na adresi https://www.nature.com/articles/s41598-018-22939-w

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.