^

Uzroci neplodnosti

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Neplodnost može biti muško i žensko.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Muška neplodnost

Prošlo je neko vrijeme, riješeni su problemi koji vam nisu dopuštao razmišljati o rođenju djeteta: napravljena je karijera, materijalna situacija je stabilizirana, stambeni problemi riješeni su. Vrijeme je da beba. Ali ... Nažalost, često se događa da se mnogi uspješni i ljubavi okupljaju oko problema neplodnosti.

Kada razgovaraju o neplodnosti, obično imaju na umu žensku neplodnost, zaboravljajući da je muška neplodnost u ovoj tužnoj statistici malo manja od 50%.

S obzirom da muški reproduktivni sustav nije manje ranjiv nego žena, mnogi čimbenici mogu negativno utjecati na njega. To je okoliš (točnije, njeni nepovoljni čimbenici) i razne bolesti, loše navike i napori. I neplodni muškarac, u pravilu, ne doživljava neugodne senzacije, smatra se sasvim zdravo i iznimno je iznenađen kada liječnik predloži da izradi analizu spermograma.

Činjenica je da je u većini slučajeva muška neplodnost posljedica kršenja spermatogeneze (sazrijevanje spermija). Ovo je neplodnost lučenja. Najčešći je uzrok (oko 50%) cirkulatorni poremećaj u testisu, povezan s proširenjem vene vene spermatozoida - varicocele. Još 35% slučajeva muške neplodnosti "pruža" infektivne i upalne bolesti genitalnih organa. Značajno rjeđe dolazi do autoimune neplodnosti povezane s činjenicom da imunološki sustav vlastitog organizma oštećuje tkivo testisa i spermija. I vrlo rijetko je neplodnost uzrokovana genetskim bolestima.

Dakle, muška neplodnost očituje se zbog nemogućnosti oplodnje, bez obzira na mogućnost spolnog odnosa. Uzroci: odsutnost spermatozoida (azoospermia), odsutnost ejakulata (aspermija), smanjenje udjela živih spermija u spermi (nekrosipermija). Utvrđeno je da ako je pokretljivost spermatozoida manja od 75% (od njihove ukupne mase), tada možemo govoriti o neplodnosti muškaraca.

Brak se smatra neplodnim ako se trudnoća ne pojavi u roku od jedne godine od redovite seksualne aktivnosti kod osoba s dobi dojenja bez korištenja kontracepcijskih sredstava. Potrebna je anketa obaju partnera. Plodnost "vrhunca", kako muškaraca tako i žena, imala je 24 godine. Stoga bi ljudi trebali započeti s radom starijih od 35 godina bez gubitka vremena.

Suvremene metode dijagnoze i liječenja pružaju povoljnu prognozu. No, čak i ako se izvrši razočaravajuća dijagnoza, ne biste trebali izgubiti nadu. Sada su razvijene metode učinkovitog liječenja najtežih slučajeva muške neplodnosti.

Žensko neplodnost

Ženska neplodnost je primarna i sekundarna. Primarna neplodnost karakterizira nedostatak trudnoće u povijesti života (anamneza) žene. To se zove sekundarna neplodnost, kada je žena bila trudna, završio porod, pobačaj, ektopična trudnoća, a onda za jednu ili više godina redovitog spolnog odnosa bez kontracepcije trudnoće ne događaju.

Statistika je pokazala da je u osnovnoj neplodnost često su uzroci hormonalni poremećaji (3 puta češće), kada je sekundarna neplodnost - upala genitalnih organa (prvo mjesto u frekvenciji - neplodnošću jajnika).

Uzroci ženske neplodnosti može biti i genitalija bolest i extragenital patologija (infekcija, trovanje, industrijska zagađenja, zračenja itd), kao i uvjeti i način života žene (loša prehrana, nedostatak vitamina, stalna visoka napetost, psihosomatski poremećaji i srodne s njima bolesti - hipertenzija, peptički ulkus želuca i duodenuma, itd.). Često je neplodnost kod žena posljedica upalnih bolesti maternice i dodavanja. Jedan od znakova takvih upalnih procesa je bol i leukorhoa (iscjedak iz vagine).

Erozija cerviksa, upala cervikalnog kanala (endocervicitis) smanjuje mogućnost začeća; sprječava penetraciju spermatozoida u šupljinu maternice, promjene u sastavu cervikalne sluzi. Određene uloge u ženskoj neplodnosti imaju neoplazme maternice (mioma), praćene krvavim pražnjenjem iz vagine i krvarenja. Prisutnost kongenitalnih malformacija genitalnih organa (odsutnost jajnika, itd.) Također uzrokuje neplodnost. Osim toga, neki parovi mogu imati takozvanu "biološku nespojivost", zbog čega se ne pojavljuje trudnoća.

Međutim, prednji razloga između sekundarne ženske neplodnosti neplodnošću jajnika: kao rezultat upale miokarda (npr gonorrheal etiologije) jajovodi postao neprohodan zbog brtvljenja ampullar majci ili odjela; spermatozoidi ne mogu doći do jajašca, a jaje ne može proći u maternicu i doći do maternice.

Ponekad prisutnost upalnih procesa u abdominalnoj šupljini (komplicirani apendicitis) dovodi do formiranja adhezije, zbog čega jaje ne može ući u jajovodnu cijev. Uzroci hormonalne (endokrine) neplodnosti, koji u drugoj neplodnosti zauzimaju drugo mjesto, mogu biti:

  • kršenje menstruacijske funkcije kao rezultat promjena u regulaciji i ovulacijske funkcije jajnika (ciste, tumori), kada se ne javlja ovulacija;
  • odsutnost ovulacije zbog poremećaja koji utječu na proizvodnju folikularnih stimulirajućih (FSH) i luteinizirajućih (LH) hormona u hipofiznoj žlijezdi.

Navedene informacije omogućuju mladom paru, ovisno o odgovornom, poslovnom (a ne verbalnom) planiranju obitelji, tražiti medicinsku i savjetodavnu pomoć liječniku ginekologa i nastaviti dijagnosticirati uzroke neplodnosti.

U ovom slučaju, ako se radi o primarnoj neplodnosti, istraživanje započinje s čovjekom - ispitajte spermu. Ako istraživanje dopušta isključivanje muške neplodnosti, ispitana je žena. S obzirom da su glavni uzrok primarne neplodnosti hormonalni poremećaji, ispitivanje, u pravilu, započinje hormonskim studijama. Ako hormonska funkcija nije oštećena, ispitana je prohodnost jajovoda.

U sekundarnoj neplodnosti, dijagnostički testovi počinju, u pravilu, s dijagnozom prohodnosti jajovoda. Ako su fallopijske cijevi dobro prohodne, potrebno je provesti hormonsko ispitivanje žene. Liječenje se provodi ovisno o otkrivenoj patologiji; dok je dijagnoza u suvremenim uvjetima nikako ograničena na ta dva područja. Ako je potrebno, on otkriva sa svim svojim modernim snage, uključujući medikogeneticheskoe savjetovanje i tako dalje. D., i tako dalje. N., koji je na kraju otvara svijetao i plodan način za ciljano liječenje, osiguravajući razvoj trudnoće, uključujući i umjetno.

Međutim, valja posebno naglasiti da je u reproduktivnom dobu najvažniji problem rizik od infekcije spolno prenosivim infekcijama, jer oni mogu postati zastrašujući uzrok neplodnosti. Stoga osnovne ideje o spolno prenosivim bolestima mogu pomoći mladenima da vode stazu trajnog seksualnog partnerstva, osiguravajući očuvanje vlastitog zdravlja, zdravlja fetusa i novorođenčeta.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.