^

Zdravlje

Simptomi glaukomatozne optičke neuropatije

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Vidni živac sadrži više od 1 milijun aksona mrežnih stanica ganglija, čija se tijela nalaze u površinskim slojevima mrežnice. Unatoč nekoj promjenljivosti veličine i oblika optičkog diska, najčešće je disk vertikalno orijentiran. U središtu diska nalazi se područje iskopa, koje obično ima oblik vodoravno smještene ovalne. Središnji dio diska obično je bliži, jer nema aksona, sjaji lamina cribrosa (rešetka) koja je dublja. Tkivo između fiziološkog iskopa i rubova diska je neurooretinalni pojas (NRP), na kojem se projicira mjesto najvećeg dijela aksona mrežnih stanica ganglija. Ova tkanina obično ima narančasto-crvenu boju zbog obilja kapilara u njemu, ona postaje blijeda u slučaju bolesti.

Određivanje veličine optičkog diska izuzetno je važno pri procjeni glaukomomatske optičke neuropatije. Njegova veličina korelira s veličinom fiziološkog iskopa i neuro-retinalnim pojasom: što je disk veći, to je veći iskop i prsten. Veliki iskop na velikom disku može biti normna opcija, dok mali iskop na manjem disku može ukazivati na patologiju. Osim toga, dubina iskopa povezana je sa svojom površinom i neizravno s veličinom iskopa u normi.

Područje neuroretinske skupine pozitivno je povezano s područjem optičkog živčanog diska: veći diskovi imaju veće neuroretinske trake i obrnuto. Određivanje širine pojasa u cjelini podliježe pravilu is not: najširi - donji dio prstena (lošiji), zatim gornji (superior), nosni (nasalis) i najuži dio - vremenski (temporalis). Pretežno smanjenje širine neuroretinskog pojasa, posebno u donjim i gornjim dijelovima diska, javlja se u ranim ili srednjim stadijima glaukoma. Non-glaukocomatous lezija optičkog diska živaca rijetko je povezana s gubitkom neuroretinskog pojasa.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Procjena glaukomatoznog optičkog živca

Gubitak neuroretinskog pojasa

Degeneracija aksona ganglijskih stanica mrežnice u glaukoma dovodi do povećanja veličine iskopa i gubitka tkiva neuroretinskog pojasa. Njegovo prosječno područje obično se smanjuje u glaukomomatskim lizalima u usporedbi s normalnim diskovima - to je bolji pokazatelj od omjera iskopa / diska pri razlikovanju rane faze glaukoma od varijante norme. Gubitak neuroretinskog pojasa može biti fokalni ili koncentričan.

Žarišni gubitak neuroretinskog pojasa često počinje malim lokaliziranim defektom u konturi unutarnjeg ruba izrezivanja, što dovodi do suženja neuroretinskog pojasa.

Ovo stanje se naziva fokalna šupljina ili promjene jame.

Taj se nedostatak može povećati i dovesti do razvoja probojnog iskopa. Kad se sužavate do ruba optičkog živčanog diska i odsutnosti tkiva neuroretinskog pojasa pojavljuju se marginalni iskopi. Plovila koja prelaze prigušeni prsten naglo savijaju. Taj se fenomen naziva prisilno savijanje, važno je za procjenu širine pojasa.

Atropija koncentrirane glaukomature s povećanjem iskopa u obliku koncentričnih krugova ponekad je teže razlikovati od fiziološkog iskopa. U ovoj situaciji, trebali biste se sjetiti ISNT pravilo i činjenicu da je normalno kopanje u obliku vodoravnog, a ne okomito orijentiranog.

Simptom rešetkastih točaka

Na površini bradavice optičkog živca, aksoni su snažno zakrivljeni, ostavljaju oči kroz fenestrirane listove vezivnog tkiva ili ploču trellisa.

Dublje iskopavanje optičkog živčanog diska u glaukoma može dovesti do prijenosa rupa na tanjurastoj ploči - znak rijetkih točaka. Nije jasno da li dubina iskopa sama po sebi ima bilo kakav klinički značaj.

Disk hemoragije

Krvarenje ili krvarenje slične plamenu na granici optičkog živčanog diska - Drans krvarenje. Ta krvarenja smatraju se nepovoljnim prognostičkim znakom za razvoj glaukomatozne optičke neuropatije. Dranz krvarenja često se opaža kod glaukoma s malim intraokularnim tlakom. Oni su povezani s nedostatkom u sloju živčanih vlakana, urezima u mrežnici mrežnice i prstenastom skotom vidnog polja.

Nedostaci sloja živčanih vlakana

Uobičajeno, stratifikacija retinalnog sloja živčanih vlakana tijekom oftalmoskopije vidljiva je kao svjetlosni refleksiji od snopova živčanih vlakana. Gubitak aksona mrežnice retinalne ganglionske stanice u glaukoma dovodi do gubitka neyoretinalnoy tkiva i defekata vidljivog sloja živčanih vlakana (SNV). Mjesta iscrpljivanja retinalnog sloja živčanih vlakana vidljiva su u oftalmoskopiji, jer su defekti u tamnom klinu usmjereni prema rubu optičkog živčanog diska ili koji utječu na njezine granice. Nedostaci sloja živčanih vlakana najbolje se vide u zelenoj svjetlosti ili bez crvene svjetlosti. Njihova se detekcija koristi za ranu dijagnozu lezija lezija. Ipak, ovo nije patognomonički znak glaukomskog oštećenja, budući da se u očima pojavljuju i oštećenja s optičkom neuropatijom različitog podrijetla.

Prelupilarna čororetinska atrofija

Parapilarna atrofija, posebice u beta-zoni, često je veća u očima s lezijama glaukomom. Korelira se s gubitkom neuroretinskog pojasa. U sektoru najvećeg gubitka, najveće područje atrofije. Od parapapil-polarni atrofija je manje čest u oči s oštećenjem neglaukomatoznym do vidnog živca, to pomaže razlikovati identifikaciju Glau-komi optička neuropatija od neglaukomatoznoy.

Vrsta plovila

Vrsta plovila na optičkom disku može pomoći u procjeni oštećenja glaukoma. Osim prisilnog savijanja, neki istraživači razmatraju fenomen nosača kao znak glaukomske lezije. Znak nadvožnje zatvoren je u prevrtanju brodova u obliku mosta na dubljim iskopinama. S progresivnim gubitkom temeljnog tkiva, posude izgubiti podršku i gledati vise nad praznim prostorom iskopa.

Mnoge druge promjene nisu nespecifične. Focalna suženja mrežnih arteriola i difuzno sužavanje njegovih žila, što je izraženije u području najvećeg gubitka neuroretskog pojasa, može se opaziti u neuropatijama optičkog živca različitih geneza.

Neuropatija ne-glaukomatoznih optičkih živaca

Teško je razlikovati glaukomatous od ne-glaukomomatskih optičkih ne-iropatija. Blijedo, nerazmjerno iskapanje ili bljedilo u netaknutom neuroretinskom pojasu - znakovi ne-glaukomatozne optičke neuropatije. Primjeri non-glaukoomske optičke neuropatije mogu biti divovski stanični arteritis i ozljede kompresije optičkog živca. Oštećenje glaukoma na optičkom disku nije uvijek povezano s gubitkom neuroretinskog pojasa. Pa se njegov oblik malo mijenja. Nasuprot tome, s glaukomomatskom neproliferacijom optičkog živca, tkivo neuroretinalnog prstena izgubljeno je s porastom bljedila zbog povećanja veličine iskopa.

Stereophotos

Tijekom vremena stereophoto u boji može se koristiti za procjenu promjena u optičkom živcu. Stereo fotografije mogu se dobiti uzastopnim uzimanjem dvije fotografije, kamera se može premjestiti bilo ručno ili s kliznim adapterom (Allen separator). Drugi način dobivanja stereopotografika je snimanje dvije fotografije sinkrono s dva fotoaparata, koristeći princip neizravne oftalmoskopije (Donaldsonova stereoskopska fundus kamera) ili dvokomponentni separator. Općenito, istovremene disk slike su više reproducibilne.

Druge metode koje omogućuju dobivanje slika i mjerenje optičkog živčanog diska za usporedbu u vremenu uključuju HRT, GDx lasersku polarimetriju i optičku koherenciju tomografiju (OCT).

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.