^

Zdravlje

Metode za uklanjanje nevusa kod djece i odraslih

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 12.03.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Nevus je dobroćudna mrlja ili izraslina urođenog ili stečenog podrijetla. Neoplazme mogu imati različite oblike i veličine i kreću se od spljoštenih mrlja do velikih elemenata u obliku papiloma. Većina ovih formacija nije opasna za zdravlje pacijenta, ali mogu uzrokovati određene neugodnosti, kako estetske tako i funkcionalne. Osim toga, neki od njih mogu se degenerirati u melanom – maligni tumor. Iz tih razloga, u nekim slučajevima, liječnik propisuje uklanjanje nevusa. [1]

Kvota za uklanjanje nevusa

Trošak uklanjanja nevusa razlikuje se ne samo ovisno o regiji. Ostali čimbenici, kao što su vrsta, veličina, mjesto neoplazme, također su važni. Na konačnu cijenu utječe broj seansi, složenost intervencije, primjena lijekova protiv bolova i drugih lijekova te potreba za naknadnim oporavkom nakon operacije. Naravno, sve medicinske manipulacije opravdavaju količinu potrošenog novca i omogućuju vam da se riješite dermatološkog problema, ali često je financijska strana problema ta koja pacijente sprječava da pravodobno posjete liječniku. Mnogi ljudi imaju pitanje: je li moguće ukloniti nevus besplatno? Ponekad je to stvarno moguće ako se patološki element ukloni ne iz estetskih razloga, već iz medicinskih razloga. Pacijent treba posjetiti svog (obiteljskog) liječnika, dobiti uputnicu za specijaliziranog specijalista (dermatologa-onkologa ili kirurga), koji će dati mišljenje i zauzvrat ga uputiti na manipulaciju. Ova se prilika procjenjuje na individualnoj osnovi.

Indikacije za postupak

Uklanjanje nevusa indicirano je u takvim slučajevima:

 • ako se problematični element nalazi na području s velikom vjerojatnošću oštećenja - na primjer, na mjestima trenja odjeće i obuće, na prstima ruku i nogu, na glavi ili vratu;
 • ako se prisutnost nevusa negativno odražava na estetiku izgleda - osobito je često potrebno uklanjanje nevusa kada je lokaliziran na licu, području dekoltea;
 • ako je neoplazma ozlijeđena, ponaša se sumnjivo ili brzo raste.

Hitno se posavjetujte s liječnikom o uklanjanju nevusa  [2]ako:

 • počinje tamniti ili mijenjati boju;
 • postaje upaljen oko perimetra, pojavljuje se crveni rub;
 • od prethodno stan postaje kvrgav;
 • ubrzava njegov rast;
 • prekrivena pukotinama ili ranama;
 • osjeća se neugodnim osjećajima, kao što su bol, trnci, svrbež, osjećaj pritiska i punoće;
 • počinje krvariti.

Priprema

Prije uklanjanja nevusa, liječnik ga pregledava, ako je potrebno, provodi temeljitiji pregled - na primjer, obavlja dermatoskopiju. Također je važno da se stručnjak uvjeri da pacijent nema kontraindikacije za postupak uklanjanja.

Opseg pripreme za uklanjanje ovisi prije svega o načinu anestezije koji se treba koristiti. Ako će se intervencija odvijati u općoj anesteziji, tada je važno da želudac u vrijeme operacije bude prazan, jer i najmanja količina hrane ili vode u želucu može predstavljati stvarnu opasnost za život pacijenta.

Prije bilo kakvog uklanjanja nevusa, preporučljivo je istuširati se, jer će nakon intervencije vodeni postupci biti donekle ograničeni. Uoči operacije trebate obavijestiti liječnika o tome koje lijekove pacijent stalno uzima. Unaprijed trebate prestati uzimati lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi - osobito antikoagulanse, antiagregacijske agense (acetilsalicilna kiselina, Cardiomagnyl, Aspekard itd.).

Općenito, uklanjanje nevusa ne zahtijeva nikakve posebne pripremne mjere. Važno je pridržavati se svih preporuka liječnika, a intervencija će biti što ugodnija i bez komplikacija.

Tko se može obratiti?

Tehnika uklanjanje nevusa

Do danas su najčešće metode kriodestrukcije (zamrzavanje tekućim dušikom), elektrokoagulacija, kao i lasersko, radiovalno i kirurško uklanjanje nevusa. U potonjem slučaju koristi se lokalna anestezija: kirurg izrezuje i uklanja pigmentni element uz hvatanje susjednog zdravog tkiva, nakon čega zašiva ranu. Područje intervencije prekriveno je aseptičnim zavojem. Nažalost, u budućnosti se na mjestu operacije uvijek formira ožiljak. Velike neoplazme izrezuju se u fazama, ali brzo, jer djelomična resekcija značajno povećava rizik od maligne transformacije izrasline. U takvim slučajevima preporuča se uklanjanje nevusa pod općom anestezijom.

Uklanjanje nevusa laserom uključuje korištenje infracrvene zrake, koja točno utječe samo na područje neoplazme, bez ozljeđivanja zdravih tkiva. Kirurg usmjerava snop na podešenu dubinu, nakon čega su posude koje hrane neoplazmu zapečaćene. Lasersko uklanjanje nevusa je kratak postupak i traje oko 5-10 minuta, a završava obradom oštećenog područja antiseptičkom otopinom. Pacijent može otići kući gotovo odmah. [3].  [4]_ [5]

Uklanjanje nevusa radio valovima uključuje korištenje takozvanog "radio noža", koji emitira visokofrekventne toplinske valove. Ovi valovi su usmjereni na patološki promijenjena tkiva, zbog čega dolazi do uklanjanja. [6]Intervencija se sastoji od sljedećih koraka:

 • čipiranje područja s lokalnim anestetikom, prijeoperacijski tretman;
 • uklanjanje nevusa radioekscizijom (radioekscizijom) pomoću radne elektrode pomoću aparata Surgitron;
 • antiseptički tretman oštećenih tkiva.

Rez se događa pod utjecajem topline, koju tkiva oslobađaju u trenutku otpora na prodor visokofrekventnih valova koji izviru iz tanke žice - kirurške elektrode. Pod utjecajem topline, zahvaćene stanice se raspadaju i isparavaju, zbog čega se tkiva udaljavaju jedno od drugog.

Uklanjanje nevusa Surgitronom traje ne više od 10-20 minuta, međutim, ovaj termin ovisi o veličini i broju neoplazmi koje treba ukloniti.

Uklanjanje nevusa tekućim dušikom inače se naziva kriodestrukcija. Metodologija uključuje sljedeće korake:

 • Uz pomoć posebne opreme ili mini-aplikatora, kirurg na izrast nanosi tekući dušik. Tkivo je izloženo temperaturi od -195,7°C.
 • Pod utjecajem hladnoće patološki element se smrzava, citoplazma u njegovim stanicama kristalizira, a membrane su oštećene. Neoplazma je nekrotična.
 • Neko vrijeme tkiva u blizini uklonjenog rasta pocrvene i nabubre. Formirana kora nestaje, otkrivajući zdravo tkivo.

Kod velikih mrlja često jedan postupak nije dovoljan. Indikacije za ponovno liječenje ocjenjuju se pojedinačno. Ako je potrebno, uklanjanje nevusa uz pomoć dermatoma nadopunjuje se transplantacijom područja kože. [7]

Uklanjanje nevusa elektrokoagulacijom provodi se visokom toplinskom izloženošću. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i takozvanim "elektronožem" koji istovremeno reže tkiva i koagulira krvne žile. Ova metoda se po mogućnosti koristi za uklanjanje pedukuliranih nevusa, odnosno elemenata koji snažno strše iznad površine kože. Elektrokoagulacija se može nadopuniti laserskim resurfacingom, postupkom neophodnim za zaglađivanje rubova rane i izravnavanje tretiranog područja. To osigurava optimalan kozmetički učinak nakon zacjeljivanja. [8]

Uklanjanje nevusa na licu

Nevusne mrlje na licu često se uklanjaju zbog neestetskog izgleda. Osim toga, poznati su i drugi razlozi za brisanje:

 • prilikom provođenja svakodnevnih higijenskih postupaka, neoplazma se često ozljeđuje - na primjer, tijekom brijanja ili tijekom primjene pilinga ili drugih sredstava za piling;
 • postoji veliki rizik od maligne transformacije.

Nevusne izrasline u području lica mogu se ukloniti na različite načine, uključujući operaciju, radio valove, laser ili tekući dušik. Međutim, kod većine metoda ožiljci mogu ostati na osjetljivoj koži. Stoga stručnjaci često odabiru lasersku metodu uklanjanja, jer je nježnija i točnija. Tijekom postupka laserska zraka prodire samo do potrebne dubine zadanog intenziteta. Istodobno dolazi do dezinfekcije tkiva i koagulacije oštećenih žila, što pozitivno utječe na daljnji proces obnove kože. Uklanjanje je obično bezbolno i sigurno.

Uklanjanje nevusa na kapku

Nevusi koji se nalaze u blizini očiju ili na kapcima uzrokuju ne samo vizualnu i mehaničku nelagodu: lako se oštećuju prilikom uklanjanja šminke ili tijekom higijenskih postupaka.

Nevusne izrasline u blizini očiju uklanjaju se na poseban način, jer bliska blizina organa vida i tanke, osjetljive kože imaju ulogu.

Uklanjanje se izvodi što točnije, točnije i opreznije, pažljivo dozirajući dubinu prodiranja u tkivo. Osim toga, treba imati na umu da mnoge male žile prolaze kroz kapke, a njihovo oštećenje može uzrokovati prilično teško krvarenje.

Najteže područje za intervenciju je područje iznad i ispod linije rasta cilijara. Ako se nevus nalazi na ovaj način, tada se uklanja samo prema strogim indikacijama.

Operaciju kapaka treba izvoditi samo iskusan stručnjak koji ima dovoljno prakse za tako točnu i doslovno "nakit" manipulaciju. Najpopularniji i preporučeni postupak je korištenje lasera.

Uklanjanje pigmentiranih nevusa

Displastični ili pigmentirani nevusi popularno se nazivaju madeži, rjeđe - staračke pjege. Takve su formacije različite, kako po veličini tako i po konfiguraciji, u rasponu od malih izraslina do opsežnih prolivenih mrlja.

Pigmentirani elementi mogu se pojaviti na gotovo svakom dijelu tijela, uključujući i lice. Preporučuju se za odstranjivanje kao prioritet, jer imaju rizik od maligne transformacije i često su ozlijeđeni.

Način uklanjanja pigmentne mrlje određuje se tijekom liječničkih konzultacija i dijagnoze. Stručnjak će odabrati i preporučiti točno tehniku koja će vam omogućiti uklanjanje nakupina uz minimalnu nelagodu i optimalno razdoblje oporavka.

Ako se planira ukloniti veliki displastični nevus, tada liječnik mora izraditi posebnu shemu za daljnju njegu i lijekove.

Uklanjanje intradermalnog nevusa

Intradermalni, ili intradermalni nevus, često se i sveprisutno nalazi u ljudi. Obično se naziva rodni znak. To je gusto elastična papula, koja se sastoji od nestaničnih struktura lokaliziranih u srednjem (ponekad u donjem) sloju kože.

Prosječna veličina takve formacije je 10 mm, najčešća konfiguracija je hemisferna, nijanse boja kreću se od svijetlo smeđe do gotovo crne.

Svjetli intradermalni elementi mogu sadržavati tamne mrlje, a ponekad na površini postaju vidljive male kapilare. Izrasline su urođene ili se pojavljuju tijekom puberteta ili kasnije.

Tehniku uklanjanja neoplazme određuje dermatolog ili kirurg. Moguće je izvesti klasičnu kiruršku eksciziju (npr. Ako je nevus velik ili je lokaliziran na teško dostupnom području), elektrokoagulaciju (izlaganje visokim temperaturama), radiodestrukciju (hardverski zahvat "Surgitron", s individualnim odabirom duljina radio valova). [9]

Uklanjanje papilomatoznog nevusa

Papilomatozni nevus može se prepoznati po gomoljastom izraslini koja jako strši iznad površine kože, koja izgledom podsjeća na papilom. To se događa i prirođeno i stečeno. Ovaj element je izuzetno sklon oštećenjima, a vlasniku također daje znatnu psihološku nelagodu. Stoga se, unatoč blagoj sklonosti izrasline malignosti, ipak preporuča ukloniti.

Tvorba se može eliminirati laserskom operacijom, kriodestrukcijom, radiovalnom metodom, elektrokoagulacijom ili kirurškom ekscizijom. Bilo koji od ovih zahvata izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Najoptimalniji kozmetički učinak postiže se laserskim uklanjanjem nevusa. Ali ova metoda nije propisana ako govorimo o malim mrljama s sumnjivom dijagnozom, koje zahtijevaju naknadni histološki pregled tkiva. [10]

Uklanjanje plavog nevusa

Plavi nevus je stečena tvorba koja strši iznad površine kože, često poluloptasta, glatka, plavkastoplave (rjeđe smećkaste) boje, bez rasta dlačica. Često se lokalizira na licu, rukama i nogama, stražnjici. U svom razvoju, rast prolazi kroz faze fibroze i proliferacije melanocita. Ako prevlada fibroza, onda govore o regresiji neoplazme.

Trebali biste razmisliti o uklanjanju takve nakupine ako se počne brzo povećavati ili se ljuštiti. O opasnosti od maligne transformacije svjedoči heterogenost nijanse boje, pojava dodatnih inkluzija i nodula unutar elementa.

Jedan od najčešćih načina uklanjanja plave mrlje smatra se laserskom operacijom: zbog preciznog odabira dubine i učestalosti impulsnog djelovanja, tijekom zahvata uklanja se samo tkivo nevusa. Zdrava tkiva nisu oštećena.

Uklanjanje velikog nevusa

Uklanjanje divovskog nevusa provodi se prema sljedećim indikacijama:

 • poboljšati izgled osobe;
 • kako bi se smanjila vjerojatnost maligne degeneracije neoplazme.

Ako je moguće, uklanja se velika mrlja, što prije to bolje. U slučaju kongenitalne patologije, radi se što je ranije moguće, posebno ako se problematično područje nalazi na licu, odnosno na mjestima koja su podložna redovitim oštećenjima ili trenjem. Poteškoće s uklanjanjem mogu nastati kada je nevus lokaliziran u blizini vitalnih organa ili struktura.

Često je veličina zahvaćenog područja toliko velika da zahtijeva postupno, postupno uklanjanje. U mnogim slučajevima potrebna je upotreba ekspandera tkiva i transplantata kako bi se ispravile posljedice intervencije.

Važno je razumjeti da pacijenti s golemim melanocitnim masama imaju povećan rizik od razvoja agresivnog melanoma, malignog procesa koji se razvija iz melanocita. Ovaj rizik se procjenjuje na oko 5-10%. Ako dođe do ponovnog rođenja, tada je prognoza u ovoj situaciji nepovoljna, a stopa preživljavanja iznimno niska. Osim toga, postoji rizik od stvaranja drugih onkoloških formacija - na primjer, sarkoma, lipoma, kao i tumora živčanog sustava. Kako bi se izbjegle takve komplikacije, uklanjanje melanocitnog nevusa treba obaviti unaprijed.

Uklanjanje nevusa konjunktive

Konjunktivalni nevusi mogu biti predstavljeni pigmentiranim ili nepigmentiranim elementima lokaliziranim u bilo kojem području bulbarne konjunktive ili, mnogo rjeđe, na konjunktivi očnih kapaka.

Liječenje takve neoplazme je drugačije: koriste se i taktike očekivanja i radikalno uklanjanje. Među najpopularnijim kirurškim tehnikama su ekscizija,  [11]elektroekscizija, kriodestrukcija. Suvremeni tretman podrazumijeva radikalno uklanjanje mrlje uz postizanje funkcionalnog ishoda s optimalnim kozmetičkim učinkom.

Jedna od najčešćih kirurških metoda danas je uklanjanje radio valova, što vam omogućuje odvajanje i uklanjanje patoloških tkiva uz istovremenu koagulaciju oštećenih struktura. Korištenje dušikovog oksida u postoperativnoj fazi pomaže ubrzati proces epitelizacije i poboljšati kozmetički učinak.

Uklanjanje graničnog nevusa

Granični nevus podsjeća na displastičnu neoplazmu, ali, za razliku od nje, ima ispravan oblik - okrugli ili ovalni, kao i ujednačenu boju. Neoplazma se nalazi u graničnom, bazalnom epidermalnom sloju. U većini slučajeva izraslina izgleda blago uzdignuta iznad površine kože, glatka je i sjajna, bez rasta dlačica. Nijanse boja - od svijetlo smeđe do tamne (gotovo crne). Može se pojaviti na rukama i nogama, prtljažniku, često se nalazi u obliku nekoliko mrlja. 

Moguće opcije liječenja graničnog nevusa uključuju:

 • Kriodestrukcija. [12]
 • Elektrokoagulacija. [13]
 • Laserska termokoagulacija. [14]
 • UHF koagulacija. [15]
 • Kirurška ekscizija.

Progresivne granične izrasline zahtijevaju eksciziju, kako za prevenciju tako i za ranu dijagnozu kožnog melanoma. Ako se otkrije maligni proces, provodi se ponovljena intervencija s izrezivanjem postoperativnog ožiljka, međutim, potreba za takvom operacijom odlučuje se pojedinačno.

Uklanjanje bradavičastog nevusa

Bradavičasti nevus izgleda kao bradavica. Ima neravnu površinu, prošaranu mnogim "borama", odnosno malim pukotinama. U odnosu na takve nevuse koriste se dva terapijska pristupa: promatranje i uklanjanje. Kaže se da se uklanja ako su prisutni sljedeći znakovi:

 • pretjerano svijetla nijansa boje ili njezina promjena;
 • strukturna neravnina, ili neravnomjeran rast;
 • pojava boli, svrbeža, krvarenja;
 • nezgodno mjesto koje uzrokuje nelagodu i/ili doprinosi redovitoj traumi.

Preporučena vrsta uklanjanja nevusa je kirurška, a to je izrezivanje izrasline zajedno s potkožnim masnim tkivom. Dobiveni biološki materijal šalje se na histološku dijagnozu kako bi se uvjerilo da nema maligniteta. Ako je operacija kontraindicirana, koriste se druge metode uklanjanja problematičnog elementa. [16]

Verukozni epidermalni nevus uspješno se liječi fotodinamičkom terapijom.[17], [18]

Uklanjanje kongenitalnog nevusa

Značajke vođenja bolesnika s kongenitalnom formacijom nevusa utvrđuje liječnik pojedinačno. Velicina mjesta igra posebnu ulogu u izboru taktike.

 • Ako veličina izrasline ne prelazi 1,5 mm, tada se preporučuje rutinski nadzor bolesnika do 18. Godine života, budući da je rizik od rane degeneracije takve neoplazme manji od 1%.
 • Ako je veličina nakupine u rasponu od 1,5-10 mm, tada se promatra ili uklanja, prema nahođenju stručnjaka. Prilikom odabira taktike, vođeni su prisutnošću ili odsutnošću somatskih patologija, značajkama kože i estetskom stranom problema.
 • S velikim ili gigantskim veličinama nevusa (od 10-20 mm ili više), rizici od maligniteta su posebno visoki. S tim u vezi, preporuča se ukloniti takvu formaciju, a promatranje se uspostavlja samo ako je nemoguće provesti intervenciju. [19]

Uklanjanje nevusa za dijete

Nevusi su podjednako česti i kod odraslih i kod djece. I u mnogim slučajevima, pojedinačne formacije prisutne su u djece od rođenja, iako se mogu pojaviti malo kasnije - nakon nekoliko mjeseci. Ukloniti ili ne dirati mrlju - odlučuje dječji dermatolog nakon sveobuhvatne dijagnoze. Važno je napomenuti da se prije nego što dijete navrši 18 godina, nevusi se uklanjaju samo prema strogim indikacijama. [20]

Obična kirurška ekscizija je pouzdan način uklanjanja nevusa, ali se uglavnom koristi u odnosu na velike neoplazme. Osim kirurškog zahvata, u dječjoj dobi može se koristiti elektrokoagulacija, izlaganje radio valovima ili laseru. [21]

Uklanjanje nevusa u djetinjstvu mora se nužno provesti u posebnoj klinici ili kirurškom (dermatološkom, onkološkom) odjelu, gdje postoji odgovarajuća dijagnostička i terapijska oprema, instrumenti, anestetici. Kozmetički saloni nisu prikladni za tu svrhu. Strogo je zabranjeno samostalno uklanjati nevuse za djecu. 

Preporuke za roditelje djece s patološkim formacijama nevusa su sljedeće:

 • U prisutnosti kongenitalnih nevusa važno je redovito konzultirati dermatologa ili onkologa. Takvo promatranje treba nastaviti sve dok pacijent ne navrši 20 godina (osim ako ne postoje indikacije za uklanjanje patološke mrlje).
 • Izrasline srednje veličine u nedostatku kontraindikacija mogu se ukloniti u dobi od 7-12 godina.
 • Ako je potrebno ukloniti veliku ili divovsku formaciju nevusa, preporuča se dodatno konzultirati s plastičnim kirurgom.
 • Treba poduzeti mjere kako bi se izbjeglo ozljeđivanje nevusa i izlaganje ultraljubičastom zračenju.

Histologija nakon uklanjanja nevusa

Histološki pregled se najčešće provodi nakon potpunog uklanjanja nevusa, rjeđe se uzima samo mali uzorak biomaterijala za dijagnozu.

Tkiva koja se ispituju stavljaju se u posebnu suspenziju i pregledavaju pod snažnim mikroskopom. Specijalist identificira ili isključuje opasne stanične strukture, donosi zaključak na temelju kojeg se u budućnosti postavlja dijagnoza.

Prednost ove metode je u tome što histologija može otkriti maligne stanice u vrlo ranoj fazi njihova razvoja. Takve informacije omogućuju liječniku da propisuje ispravan tretman, isključujući daljnji razvoj nuspojava.

Nisu svi nevusi zahtijevaju histologiju. Svakako napravite ovo istraživanje:

 • ako postoje rane, pukotine na površini nevusa;
 • ako su sve dlake iz neoplazme iznenada nestale;
 • ako se u području nevusa pojavi nelagoda, svrbež, peckanje, bol;
 • ako je koža u blizini mjesta nevusa crvenila, natečena;
 • ako se promijenila veličina, oblik, nijansa boje, struktura nadogradnje.

Pri najmanjoj sumnji na malignitet novotvorine potrebno je ukloniti, a dobiveni biomaterijal poslati na daljnje histološko ispitivanje. U nekim slučajevima dijagnoza se provodi prije uklanjanja nevusa kako bi se označile granice operacije i izradio daljnji režim liječenja i oporavka.

Kontraindikacije u postupku

Općenito, ne postoje apsolutne kontraindikacije za uklanjanje nevusa. Međutim, postoji niz relativnih kontraindikacija, u prisutnosti kojih samo liječnik odlučuje hoće li izvršiti operaciju ili ne. Govorimo o takvim bolestima i stanjima:

 • maligni procesi, bez obzira na njihovu lokalizaciju;
 • virusni hepatitis, HIV, dijabetes melitus;
 • razdoblje trudnoće i dojenja;
 • recidivi kroničnih patologija;
 • zarazne i upalne patologije;
 • mentalni poremećaji;
 • dekompenzirana stanja, teške patologije kardiovaskularnog i dišnog sustava;
 • kršenja sustava zgrušavanja krvi;
 • povećana fotoosjetljivost kože;
 • autoimune patologije;
 • dermatološke bolesti na području predložene intervencije;
 • aktivni herpes.

Ako pacijent ima sumnjiv nevus, s povećanom vjerojatnošću malignosti, tada praktički nema kontraindikacija za njegovo uklanjanje.

Komplikacije nakon postupka

Neke od mogućih komplikacija uključuju:

 • Crvenilo kože u području uklonjenog nevusa može biti prisutno tijekom cijelog razdoblja cijeljenja, što se smatra normom. Međutim, ako se crvenilu pridruže oteklina i bol, onda svakako trebate potražiti liječničku pomoć: znakovi upale ukazuju na razvoj zarazno-upalnog procesa u rani.
 • Bol je najčešće prisutna nekoliko dana nakon zahvata, a postupno nestaje kako tkiva zacjeljuju. Ako se komplikacije razviju u obliku upalne reakcije, tada se bol pojačava, postaje pulsirajuća, nadopunjena oticanjem i hiperemijom.
 • Jama ili udubljenje na koži pojavljuje se ako se nevus koji se uklanja nalazi duboko u tkivima: defekt postaje vidljiv nakon što kora otpada. Izglađivanje produbljivanja još uvijek se postupno odvija, ali se taj proces može nastaviti dosta dugo - od šest mjeseci do 2 godine, pa čak i više.
 • Temperatura nakon uklanjanja nevusa može lagano porasti unutar 24 sata, nakon čega se normalizira. Taj je učinak povezan s odgovorom tijela na kršenje integriteta tkiva i opći stres. Ako se nakon 48 sati temperatura ne stabilizira, a na području rane se pojave znakovi upalnog procesa, potrebno je hitno konzultirati liječnika.
 • Istjecanje gnoja iz rane ukazuje na to da je u nju ušla piogena infekcija, koja bi mogla nastati kako tijekom intervencije, tako i uz nepravilnu njegu površine rane. Liječnik bi se trebao baviti liječenjem gnojnog procesa.
 • Promjena pigmentacije kože u području oštećenja često je privremena i samostalno se korigira nekoliko mjeseci.

Posljedice nakon zahvata

Štetne posljedice mogu nastati kod nepravilne ili nedovoljne postoperativne njege površine rane. Najčešće probleme uzrokuje infekcija u rani, ljuštenje formirane kore. Ne smijemo zaboraviti da se šav nakon uklanjanja nevusa mora tretirati dezinfekcijskim otopinama, a nakon što krasta otpadne, treba koristiti masti za liječenje i otklanjanje kako bi se spriječilo stvaranje grubog ožiljka.

Ako je intervencija provedena laserskom tehnologijom, a veličina neoplazme je mala, tada nakon ozdravljenja praktički neće biti vidljivih tragova na koži. Ožiljak nakon uklanjanja nevusa gotovo uvijek ostaje ako je korištena kirurška ekscizija, kao i u slučajevima nepravilne njege rane. Na primjer, prisilno ljuštenje kore nužno dovodi do daljnjeg stvaranja ružnog, pa čak i grubog ožiljka.

Kako bi se poboljšao izgled oštećenog područja i isključio stvaranje ožiljka u fazi zacjeljivanja, potrebno je koristiti posebne upijajuće vanjske pripravke - na primjer, Contractubex mast, Kontrarubets, Solcoseryl itd.

Ponavljanje nevusa nakon uklanjanja

Općenito, stopa recidiva izrezanih nevusa je niska, s jednom prospektivnom studijom koja je otkrila samo 3,4% recidiva  [22]i  [23] zahtijeva ponovnu operaciju, ponekad višestruku, osim ako nije uključena radikalna kirurška ekscizija. Rekurentni nevus definira se kao zasebna nozološka jedinica, što ukazuje na postojeće diferencijalno dijagnostičke poteškoće u ovom pitanju.

Ponovni rast neoplazme najčešće se događa unutar šest mjeseci nakon uklanjanja primarnog elementa. Ako se uklanjanje nevusa dogodilo u slojevima do potkožnog tkiva, tada je recidiv zabilježen samo u izoliranim slučajevima. [24]

Vjerojatnost ponovnog rasta određena je sljedećim kliničkim i epidemiološkim čimbenicima rizika:

 • spol (relapsi se češće javljaju kod žena);
 • dob (češće u mladoj dobi);
 • anatomski položaj (relapsi se češće javljaju nakon uklanjanja nevusa u leđima i gornjim udovima);
 • razdoblje uklanjanja (uglavnom unutar šest mjeseci nakon operacije).

Preporučena metoda za uklanjanje rekurentnog nevusa je kirurška ekscizija nakon čega slijedi histološki pregled.

Može li uklanjanje nevusa uzrokovati melanom?

Potpuno i istodobno uklanjanje nevusa ne može dati poticaj razvoju malignog procesa. No, melanom se može isprovocirati djelomičnom biopsijom, pa se ne preporuča raditi u takvom volumenu: po potrebi se uzimaju samo površinski brisevi za histološki pregled, pod uvjetom da su na novotvorini prisutna oštećenja, pukotine ili erozija.

Maligna degeneracija nastaje i nakon djelomične ekscizije nevusnih elemenata, pa se takva intervencija obično ne prakticira. Mrlja ili izraslina se u potpunosti uklanja, a tek nakon toga biomaterijal se šalje na histološki pregled. U ovom slučaju, rizik od maligniteta praktički je odsutan.

Njega nakon postupka

Glavni uvjet za brzu i kvalitetnu regeneraciju tkiva nakon uklanjanja nevusa je poštivanje svih liječničkih preporuka. 10-14 dana nakon zahvata treba se pridržavati sljedećih pravila:

 • ne dirajte i ne uklanjajte formiranu koru na rani;
 • tretirati područje uklanjanja lijekovima koje je propisao liječnik;
 • nakon neovisnog pražnjenja kore, koristite posebne ljekovite i upijajuće masti;
 • nemojte vlažiti ranu dok se kora ne ukloni;
 • nemojte nanositi kozmetiku na operirano područje;
 • ne izlažite područje s uklonjenim nevusom ultraljubičastim zrakama, nemojte se sunčati i ne posjećivati solarij;
 • nemojte piti alkohol (kako ne biste izazvali krvarenje zbog vazodilatacije).

Ako je sve učinjeno ispravno, onda je rizik od neugodnih posljedica smanjen na nulu.

Kako liječiti ranu nakon uklanjanja nevusa?

Nakon postupka uklanjanja nevusa, rana se tretira dva puta dnevno, ujutro i navečer. Za obradu se koristi ružičasta otopina kalijevog permanganata ili farmaceutski pripravak Fukortsin. Površinu rane možete posuti Baneocinom. Nekoliko dana kasnije, prema procjeni liječnika, propisuju se vanjski pripravci s restorativnim učinkom, kao što su Bepanten, Solcoseryl, Emalan, kao i metiluracilna mast.

5-10 dana ne smijete vlažiti ranu, a još više odlijepiti nastalu koru. Ako voda još uvijek dospije na ranu, onda je treba osušiti otopinom alkohola: tinktura nevena ili propolisa, pa čak i obična otopina briljantnog zelenog, bit će dovoljna.

Nakon što se krasta sama iscijedi i razotkrije ružičasta “mlada” koža, moguće je podmazati površinu restorativnim pripravcima - na primjer, Contractubex, Bruise-off, Rescuer itd. Masti se nanose 2-4 puta dnevno.. Trajanje liječenja može biti od 3-4 tjedna do nekoliko mjeseci.

U budućnosti, kako bi se izbjegle promjene u pigmentaciji, oštećeno područje redovito se maže kremama za sunčanje sa SPF 15-30, a tijekom razdoblja povećane sunčeve aktivnosti - sa SPF 50.

Trajanje ozdravljenja i potpunog oporavka nakon uklanjanja nevusa je individualno. Ovaj termin obično varira od 2-3 tjedna do 1,5-2 mjeseca. Ozdravljenje traje malo duže kod starijih pacijenata, dijabetičara i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.