^

Zdravlje

Dermatolog

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Danas u području dermatologije postoje stručnjaci poput dermatologa, dermatovenerologa, dermatologa-kozmologa i trichologa.

Problemi s osipom kože i svrbežom, uši, problemi noktiju uznemiruju ljude od najranijih vremena. Otkriveno je podatak da je oko 1.5 tisuće godina prije Krista. E. Provedeno je istraživanje kožnih bolesti i metode njihova liječenja. Dermatologija - jedna od najstarijih grana medicine, pojavila se u kolijevci najstarijih naroda - Kine, Indije i Grčke, a ta se znanost razvila u svakoj zemlji potpuno samostalno.

trusted-source[1], [2]

Tko je dermatolog?

Da bismo odredili tko je dermatolog, vratimo se na temu proučavanja znanosti kao što je dermatologija. Oni su koža i njeni dodir (kosa, nokti). Koža ljudskog tijela, ili epitela, jedan je od najvećih organa, obavljajući dvije najvažnije funkcije: zaštitne i respiratorne. Sve promjene, kako u unutarnjim organima tako iu vanjskom okruženju, ostavljaju svoje promjene na koži. Ponekad promjene na epitelu mogu signalizirati ozbiljne bolesti, tako da za bilo kakve trajne promjene kože, kao i nokti i kosa, posjet dermatologu nije samo poželjno nego i neophodno.

Kada trebam otići dermatologu?

Ljudsku kožu najviše utječe okoliš, na primjer, promjene temperature i vlažnosti, pogoršanje kvalitete vode iz slavine. Stoga, sve kožne reakcije ne mogu biti signal unutarnje bolesti i zahtijevaju hitnu posjetu dermatologu. Kada trebam otići dermatologu? Kada konstanta koja ne prolazi, blijeda ili živa osip na epitelnog pokrova, crvenilo ima svojstvo napretka, kože edem, septičke formacija, povećana pojava akni, ljuštenje i svrbež, promjene u strukturi kose ili noktiju infekcija ušiju, promjene u boji i veličini birthmarks, povećanje njihovog broja na tijelu. Bilo koji od ovih problema na ljudskom tijelu zahtijeva hitan posjet dermatologu.

Koje testove trebam poduzeti kada posjetim dermatologa?

Za dijagnosticiranje određenih bolesti koje su uzrokovale probleme s kožom i njenim dodacima potrebne su dodatne studije i analize. Međutim, spektar bolesti koje dovode do problema s epitelnim pokrovom osobe tako je velika da nema općenitih preporuka, koje testove treba proći kada se bave dermatologom. Sam liječnik će postaviti sve potrebne testove i poslati drugim stručnjacima, ako on vidi potrebu. Možete prije posjeta dermatologu dati biokemijski krvni test, kao i analizu spolnih hormona i hormona štitnjače. Ali preciznije, liječnik mora odrediti sve nakon pregleda pacijenta, jer svaki slučaj je individualan.

Koje dijagnostičke metode koristi dermatolog?

Da biste riješili taj problem, trebate saznati njegov uzrok. Kada postoje promjene na koži, noktima, kosi, potrebno je posjetiti dermatologa. Kako to ide, a koje dijagnostičke metode koriste dermatolog? Prije svega, to je vizualni pregled zahvaćenih dijelova epitelnog pokrova, njihovih palpacija. Također, dermatolog koristi takve dijagnostičke metode, kao što je mikroskopija, citologija, histologija, itd temelju rezultata istraživanja, liječnik može dati pacijentu uputnicu za drugi specijalisti, poslati ga na dodatni dijagnostički test za alergije testove, ultrazvuk, te na temelju njihovih rezultata da imenuju tretman.

Što dermatolog radi?

Dermatolog je uski specijalist, ali mora znati ne samo dermatologiju, nego i mnoge druge grane medicine. Vrlo često dermatolog u interakciji s drugim stručnjacima, pogotovo kada su epitelni pokrovni problemi uzrokovani bolestima unutarnjih organa. Dakle, što radi dermatolog? Istraživanje promjena u koži i dodacima osobe, razjašnjenje uzroka tih promjena, kao i imenovanje odgovarajućih mjera za njihovo uklanjanje. Vrlo često se dermatolog može uputiti na drugog stručnjaka kako bi se utvrdilo je li sve u redu s jednim ili drugim pacijentovim organima.

Koje bolesti liječi dermatolog?

Stanje kože, noktiju i dlake osobe zrcalo je njegovo unutarnje zdravlje pa stoga treba uzeti u obzir sve promjene u epitelnom poklopcu i prikazati ih dermatologu. Koje bolesti liječi dermatolog? Prije svega, to su osip kože bilo koje prirode: prenosi se virusima, infekcijama, parazitima, gljivicama, razvija se na pozadini alergija ili kršenja unutarnjih organa. To je također akne, kršenje lojnih žlijezda i seborrhea zbog toga, pedikuloza, gljiva na noktima ruku i stopala, košnice. Također, dermatolog može uputiti pacijenta na dijagnozu složenijih i teških bolesti, na primjer onkoloških tumora.

Savjeti dermatologa

Svaka bolest je individualna i za njegovo liječenje u određenom organizmu zahtijeva individualni pristup. Međutim, opći savjet dermatologa može se formulirati na sljedeći način. Prvo, bilo kakve promjene u epitelnim pokrovu trebaju se vidjeti i ispitati, ranije, to bolje. Stoga svaka osoba mora nadzirati stanje kože, dlake i noktiju, čuvati ih čisto i odabrati odgovarajuće proizvode za njegu za njih. Često je uzrok kožnih problema slabost ili povećana nervoza. Dakle, zdrava prehrana i mir će imati dobar učinak na vaše unutarnje stanje i na vanjski.

trusted-source[3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.