^

Zdravlje

Endokrinolog

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 27.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Endokrinologa - stručnjak koji je liječenje endokrini sustav, koji se sastoji od endokrinih žlijezda: hipofize, tiroidne žlijezde i paratiroidne, hipotalamus, nadbubrežne žlijezde, pankreasa i spolne žlijezde koje proizvode hormone.

trusted-source[1], [2], [3]

Razlozi za upis u endokrinolog

Razlog posjeta može biti konstantna želja za piće zbog visokog šećera u krvi, suhe kože, slabost u tijelu, pada invalidnosti, dramatičan gubitak težine ili prekomjerna tjelesna težina (pretilost), česte glavobolje, migrene, razdražljivost, česte agresije, stalne pospanosti, poremećaja spavanja, edema, smanjenja pamćenja i inteligencije, povećanog znojenja, drhtanja ruku, palpitacije.

Koje analize i istraživanja provode, ako imate recepciju endokrinologa?

Ako osoba ima barem jedan od tih znakova, onda bi se trebao prijaviti na endokrinolog. On će imenovati mnogo istraživanja: densitometrij, CT i magnetsku rezonanciju (nuklearna magnetska) skenira, X-zrake lubanje, punkcije i scintigrafije štitnjače, kao i laboratorijske testove - biokemijsku analizu krvi, urina i krvi za hormona, kolesterol, šećer u krvi ,

U slučaju da se ne otkriju bolesti u tijelu, endokrinolog može propisati preventivno liječenje tako da se kasnije neće razviti bolesti imunološkog sustava.

Što je liječnik endokrinologa?

Hormoni prate normalno funkcioniranje ljudskog tijela i opće dobro, a također su odgovorni za metaboličke procese u tijelu, rastu i razvoju, metabolizam. Endokrinolog je u stanju liječiti hormonske poremećaje, zbog nedostatka ili prekomjernosti izlučenih hormona. Iako su stručnjaci u ovom području podijeljene u specijalista za određene bolesti: endokrinologa, ginekologa, endokrinologa, nutricionista, dječji endokrinolog, Dijabetolog.

Dijetetičar-endokrinolog pomaže bolesniku da pronađe optimalnu prehranu za gubitak težine, bez rizika za zdravlje i post. Mnogi ljudi gube na težini pod vodstvom ovog liječnika.

Također endokrinologa liječi poremećaje metabolizma ugljikohidrata, tretira dijabetes, bolesti štitnjače (npr hipotiroidizam, hipertireoza, nodularni guša, hipertireoza), metabolički sindrom.

Pacijenti s metaboličkim sindromom imaju povećan rizik od ranog formiranja opasnih bolesti koje dovode do invaliditeta i često uzrokuju srčani udar i moždani udar. Suvremena medicina može smanjiti rizik i odgoditi formiranje ovih bolesti.

Često dovodi do prekomjerne težine dijabetesa i povezan s takvim uobičajenim terapeutskim probleme kao što su angina, hipertenzija, bolesti ishemijskog srca (koronarnu bolest srca), povišene razine „loš” kolesterol, aritmija i zatajenje srca, i tako dalje.

Endokrinolog i ginekolog koji su uključeni u razne poremećaje reproduktivnog sustava, poremećaja menstruacije, amenoreje, dlakavost, poremećaja menopauze i pre-menopauzi sindrom, kao i prepisuje lijek za olakšavanje ženama simptome raznih bolesti seksualnoj sferi i pomoći da se osjećaju opet mlad.

Endokrinolog pomaže riješiti uzroke neplodnosti, otkriti probleme različitih poremećaja rasta, kao i pravilan seksualni razvoj djece. Znakovi endokrinih bolesti otkrivaju liječnici drugih specijalnosti - terapeuti, reumatolozi, ginekolozi, koji zatim upućuju pacijenta na endokrinolog. Neke bolesti bez korištenja ovog posebnog stručnjaka idu godinama i postanu kronične, ponekad se kršenja slučajno nalaze analizom ili ultrazvukom. Endokrinolog je u stanju pomoći u rješavanju većine problema povezanih s poremećajem endokrinog sustava.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.