^

Testosteron kod muškaraca: zašto je to?

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Testosteron je muški spolni hormon proizveden u muškim testisima. Ako je to određeno, a zatim ga razvijaju tzv. Leydig stanice, ukupnost ovih stanica se također naziva i pubertalna žlijezda. Osim testisa, testosteron se također sintetizira od androstenediona, kojeg proizvodi mrežasti korteks adrenalnog korteksa. Svaki dan muško tijelo sintetizira oko 6-7 miligrama hormona, razina krvi u krvi kreće se od 300 do 1000 nanograma po decilitru. Čudno, ali muškarci nemaju ekskluzivno pravo na proizvodnju muškog spolnog hormona - testosterona je proizveden u žensko tijelo (u istom kore nadbubrežne žlijezde i jajnici), iako se u mnogo manjim količinama - samo 1 miligrama dnevno. Testosteron se sintetizira iz kolesterola, postoje dvije varijante njegove sinteze, prve i druge, koje se ne razlikuju toliko.

U svakom slučaju, izravno u testosteron, tvar koja se zove testosteronski prekursor ili prohormon pretvara se. Sinteza testosterona javlja se, kao što je već spomenuto, uglavnom u testisima (Leydig stanice). Uglavnom su načine utjecaja hormona luteinizirajuće hipofize (LH ili lutropina). LH, zauzvrat, proizvodi se u hipofiza pod utjecajem hipotalamusnog hormona, nazvanog gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH, GtRH). Hipofiza koristi informacije o prisutnosti spolnih hormona u krvi kako bi regulirala proizvodnju LH i hipotalamusa - da regulira proizvodnju GnRH. U svakom slučaju, povećanje razine slobodnog testosterona u tijelu je signal hipofize smanjiti proizvodnju LH i opet pada proizvodnju luteinizirajućeg hormona, i reduciranog proizvodnje testosterona objekta.

Uloga testosterona u tijelu muškaraca i žena

Vrijednost hormona testosterona kod muškaraca ne može se precijeniti; testosteron, zapravo, čini nas muškarcima - odgovoran je za formiranje sekundarnih seksualnih obilježja. Zahvaljujući njemu, ljudi su sretni da nose bujnu vegetaciju na licu i tijelu; zahvaljujući njemu da imamo niži glas i agresivniji karakter nego fer spol. Konačno, to je testosteron koji može pridonijeti ćelavosti muškaraca, a ne sve, naravno, ali neki. Testosteron također aktivira anaboličke procese u tijelu, a ta imovina je uzeta kao osnova pri korištenju ovog hormona u medicinskoj praksi i sportu.

Testosteron za žene također je važan hormon. Prvi je bio odnos između razine testosterona u ženskoj krvi i taloženju masnoća. U razdoblju koje prethodi menopauzi, kao i nakon toga, razina testosterona u tijelu žena značajno se smanjuje. U tom razdoblju žene su najizloženije taloženju masti. Međutim, testosteron je korišten kao pomoć u uklanjanju višak masnoće ispod kože i za pacijente koji su imali početak menopauze samo u dalekoj budućnosti, ali razina tog hormona u krvi očito je bila ispod normalne.

Osim toga, nedostatak testosterona u krvi kod žena može značajno oslabiti seksualni nagon; niska razina testosterona pridonosi nastanku problema s koncentracijom pažnje, povećava vjerojatnost depresivnih stanja. Štoviše, nedostatak testosterona rezultira povećanom suhom i stanjivanjem kože. Dakle, za žene, važnost ovog hormona nije manje težak za precijeniti nego za muškarce.

Razina testosterona u tijelu čovjeka

Razina testosterona u krvi muškaraca raste vrlo visoka tijekom razdoblja spolnog sazrijevanja, dok u mladosti testosteron može biti dovoljan za formiranje atletske građe. No, nakon 45-50 godina, razina testosterona u muškom tijelu počinje stalno i prilično dramatično smanjuje, a razina estrogena povećava. Uzeti zajedno, ta dva faktora će neizbježno dovesti do različitih i vrlo neugodne bolesti, među kojima se ističe problem s prostatom, kardiovaskularnog sustava, memorije, bolesti vezanih za slabljenje imunološkog sustava, pa čak i dobne ginekomastija (povećanje grudi). Usput, nedavne studije pokazuju da muškarci nemaju zajedničku razinu testosterona u svojoj starijoj dobi, ali i razinu slobodnog testosterona. To je zbog povećanja razine glukulina u krvi, koja povezuje spolne hormone. Bilo kako bilo, tijekom tog razdoblja, dodatne injekcije testosterona su vrlo, vrlo poželjne. I ne samo ubrizgavanje testosterona - da se bori s povišenom razinom SHBG u krvi pomaže inzulinu. Razina testosterona ima dnevnu fluktuaciju: maksimum je 7-9 sati ujutro, najmanje 0-3 sata noću. Uz takve fluktuacije povezane jedna zanimljivo zapažanje uvodi u tijelo u maksimalnom razdoblju (6:00 12 sati) dovoljno velik i broj kratkotrajnog steroida (100 mg methandrostenolone) daje gotovo nikakvu proizvodnju endogenog testosterona. Izjava, usput, nije neutemeljena - to potvrđuje praksa.

Osim dnevnih oscilacija, testosteron u krvi muškaraca također ima sezonske oscilacije: povećava se u proljeće, a vrhunac padne noću. Od srpnja razine testosterona postupno se smanjuju, a najniža razina doseže sredinom rujna. Ovaj put je najviše "povoljan" za početak jesenske depresije.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.