^

Testosteron: oblici, oblici, pripravci

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Poznato je da je testosteron dobar za izgradnju mišićne mase, a masti se ne akumuliraju. Ova svojstva testosterona koriste ne samo muški sportaši nego i žene. Koje su vrste i oblici testosterona, u kojim formulacijama je bolje uzeti i zašto?

Vrste testosterona

Testosteron se proizvodi u sintetičkim oblicima, ali u tijelu se proizvodi u naravi. Što treba uzeti u obzir prilikom uzimanja lijekova s mikro- ili makro dozama testosterona.

Metïltestosteron

To je lijek s testerosteronom u sastavu, u kojem je njegov sintetički oblik dizajniran za rad na tijelu. Vrijedno je znati da se sintetički lijekovi apsorbiraju u krvi brže i utječu na tijelo mnogo intenzivnije od prirodnog testosterona.

Prema molekulskom sastavu umjetnog testosterona, naravno, razlikuje se od prirodnog kolege. To čini njegov učinak na tijelo bitno različit, a doza se također odabiru drugačije.

Metiltestosteron je hormon koji kombinira testosteron i hormone metilne skupine. Ovaj obrazac omogućuje vam upotrebu ovog lijeka u tabletama, oralno. To omogućuje proširenje cijele doze testosterona u cijelom tijelu.

Nedostatak ove metode je da jetra nije oduševljena njegovom uporabom i može raditi loše, ne uspije. Ovo je značajan nedostatak svih lijekova s testosteronom - rizik od oštećenja jetre.

Ovaj hormon u obliku metiltestosterona može se koristiti za muškarce, ali je nepoželjno za žene.

Prirodni testosteron u mikron dozama

Mikron doze znače da se testosteron nudi molekulama koje su premale za njihovo pravilno apsorbiranje u krv. Tijelo ne može potpuno preraditi i asimilirati takav testosteron.

Testosteron u mikrona dobiva se od takvih proizvoda kao što su grah i soja, kao i - jams, to jest divlji krumpir. Postupak dobivanja istovjetan je postupku dobivanja progestina i estrogena i istih biljaka.

Neophodne tvari se laboratorijski izoliraju iz biljaka, pa prolaze kroz postupak pročišćavanja i sinteze. Liječnici pokušavaju proizvesti testosteron, blizu prirodnog, onog koji proizvodi ljudski seksualni sustav.

Testosteron se proizvodi u različitim oblicima: testosteronske kreme, tablete, zakrpe, supozitorije, gelove, injekcije i tako dalje. Koncentracija testosterona u njima je drugačija, pa prije uporabe konzultirajte svog liječnika o dozama.

Važni savjeti za žene

Testosteron je više muški hormon, a potreba muškaraca u njemu veća je od onih žena. Stoga nemojte kupovati testosteronske lijekove za muškarce. Povećane koncentracije testosterona u njima mogu naškoditi ženskom tijelu, izazivajući smanjenje libida, slabost, povećanu umor, dlakavost cijelog tijela. Da biste nadoknadili hormonsku ravnotežu testosterona, upitajte svog liječnika o tome koja je doza prikladna za vas i odabrati pravi lijek.

Prednosti i nedostaci eseja

Ovaj lijek se koristi za nadoknadu nedostatka testosterona i estrogena. Ona pruža žensko tijelo s estrogenima, koji su podijeljeni u estron i beta-estradiol, kao i metiltestosteron u visokim koncentracijama.

Ako svakodnevno primjenjujete estratest, bombardirat ćete svoje tijelo s povišenim dozama testosterona. Njegov nadmoć može izazvati pretilost, to je jedva vaš cilj.

Uz prekomjernu težinu, koja je teško kontrolirati, žene mogu osjetiti promjene raspoloženja, anksioznost, slab san, razdražljivost.

Jedna od ozbiljnih nuspojava konzumiranja povećane doze testosterona u estratestu može biti uništavanje jetre i stvaranje tumora u njemu. U Njemačkoj, ekstratest lijekova općenito se povlači iz službene prodaje zbog rizika od nuspojava.

Nemojte uzimati hormonske lijekove poput estratestu, koji pokazuje glavni problem hormona. To nisu pravilno izračunati doze: u pripremi ima puno tvari, a druga nije dovoljna. A onda tijelo dobiva više štete od hormona od dobrog.

Da bi se odabrala optimalna doza hormonskih lijekova, mnogi liječnici preferiraju ih međusobno odijeliti, koordinirajući dozu. Zatim ne postoji rizik da će liječnik propisati hormone koji nisu navedeni na naljepnici lijeka.

Dodatno, doza može varirati ovisno o tome kako tijelo reagira na određeni hormon, kako se zdravlje osobe mijenja.

Što trebate znati pri odabiru oblika lijeka

Ne-oralni oblici testosterona (oni u kremama, injekcijama, gelovima, zakrpama) brzo ulaze u krvotok i uzrokuju kolebanje hormonske ravnoteže.

Iz toga zdravstveno stanje moglo pogoršati: glavobolja, zimica može pobijediti raspoloženje jaše to dobro, loše stvari mogu biti pretjerano razdražljivost, loš san. Može biti i grčenja mišića, neosjetljiva agresija, anksioznost.

Uz oštar pad testosterona u krvi, osoba može imati oštru slabost, umor, gubitak snage.

Znajte da je doza testosterona koja pada u tijelo, koliko brzo apsorbira, to je brzina kojom hormoni ulaze u mozak , nije važno . To znači da od odabira oblika hormona (žbuka ili tableta, na primjer) ovisi o tome kako će brzo hormoni biti isporučeni u mozak.

Ako se doza hormona polako apsorbira (kao u oralnom obliku uzimanja lijeka), njegova će razina trajati dulje nego kod brzog apsorpcije. A ako se lijek apsorbira brzo, njegova razina u krvi ne traje dugo.

Zašto se ne preporučuje korištenje hormonalnih implantata?

Implantati s hormonima u sastavu često se ne preporučuju za žene. Mogu se koristiti samo u nekim rijetkim slučajevima. Problemi koji nastaju nakon uzimanja hormonskih implantata su izvrsni. Hormon koji prodire u tijelo, stalno varira u dozama, to uzrokuje povećani umor, slabost, depresija.

Simptomi predoziranja hormona u obliku implantata: povećani protok kose ili, obrnuto, gubitak kose, masni naslage, osobito u abdomenu i struku.

Tijelo počinje tolerirati slabo inzulin, postoji tzv. Intolerancija inzulina.

Ako osoba ne podnosi implantate s hormonima, ne može se lako ukloniti, potrebno ih je ukloniti uz pomoć kirurga. To traži vremena, vi sami od takvih hormonskih sredstava, pa stoga, doza koju ste dobili, nećete se riješiti.

Kako odrediti dozu testosterona po vrsti i obliku otpuštanja lijeka

Budući da svaka žena u tijelu ima različitu razinu testosterona i drugačiju reakciju na hormone, tada se doze trebaju odabrati pojedinačno. Za jednu ženu, povećana doza testosterona će nadoknaditi njegov nedostatak i poboljšati ukupnu dobrobit, dok će u drugoj uzrokovati alergijsku reakciju i neugodan osjećaj.

Stoga, prije nego što odaberete dozu lijeka, morate proći testove za hormone i odrediti koje hormone trebate i koliko.

Na obrascu u kojem će testosteron biti oslobođen ovisi o tome koja će doza ući u tijelo i koliko brzo. Oralne preparate s testosteronom sadrže više od ovog hormona od onih koje se uzimaju u kremama, injekcijama, zakrpama.

U lijekovima koji se ne uzimaju oralnim putem, testosteron može biti jednako kao i oralni, ali dio hormona se gubi kada se apsorbira i prolazi kroz jetru.

U oralni lijek se potpuno apsorbira u krv, izgubljen je od četvrtine do jedne desetine njegove doze.

Omjeri hormona u oralnim i ne-oralnim lijekovima mogu biti različiti.

Na primjer, oralni pripravak sadrži 1 miligram estradiola, a u ne-oralnoj formulaciji - 10 puta manje od 0,1 miligrama.

Što se tiče progesterona, ima isti omjer hormona, ovisno o obliku otpuštanja: u kremama, to je 10 puta manje nego u tabletama: 2 miligrama u kremu do 200 mg u tabletama.

Odgovor na oralne testosteronske pripravke

Može biti drugačije. Oralni pripravci s testosteronom prolaze kroz jetru, što znači da se tijelo apsorbira i obrađuje sporije od izravnog prolaska u krv. Ako osoba ima zdravu jetru, tada je opasnost minimalna. Ali ako je jetra deformirana, a učinak hormona je snažan, onda se njegov rad može još više poremetiti.

U nekim ženama, zahvaljujući malim dozama testosterona uzimanim oralno, povećavaju se zaštitne funkcije tijela, povećava se seksualna želja i poboljšava raspoloženje.

Kod drugih žena koje imaju netočne doze testosterona, mogu postojati znakovi povećanja krvnog tlaka, povećane razine lošeg kolesterola, protok krvi usporava, a rizik od krvnih ugrušaka se povećava. Zatim se oralni pripravci s testosteronom trebaju zamijeniti onima koji prolaze kroz jetru i izravno se apsorbiraju u krv.

Korištenje hormonalnih kreme i njihovih posljedica

Neke žene ne mogu koristiti hormonske kreme, jer to može imati negativne posljedice.

Ako je krema 1% ili 2% testosterona, tada se ova krema treba koristiti do 20 miligrama dnevno. A to je od 100 do 200 miligrama oralnog lijeka dnevno - to jest, previsoka doza testosterona. S takvim prekomjernim dozama, posljedice za tijelo mogu biti najzadovoljniji. Povećana kosa, menstruacijske nepravilnosti, umor, razdražljivost, slab san.

Optimalna doza testosterona u krema trebala biti veća od 0 i 025% (odgovara 0, 25 mg testosterona u usnoj pripravi), ili 0.1% testosterona (što je jednako 1 miligrama hormona u oralnoj formulaciji).

Za većinu pacijenata kojima je potreban testosteron, njihova doza u oralnim pripravcima ne smije prijeći 4 miligrama testosterona u obliku mikrona. To odgovara prirodnim dozama testosterona u tijelu, koje se proizvode prirodnim sredstvima.

Za preciznije određivanje doze testosterona za žene potrebne su hormonske pretrage. Čine se 4-6 sati nakon što je žena uzela hormonalni lijek (oralni oblik). Ako je doza dovoljna, podizanje nije nužno.

Ako je doza niska, možete izračunati koliko testosterona još uvijek treba da bi se žena osjećala dobro.

Da biste izbjegli nuspojave od uzimanja lijeka, trebate mjeriti dodatnu razinu glukoze i kolesterola kako bi izbjegli njihovo neopravdano povećanje. Zbog toga morate proći test krvi na razinu hormona.

Pažnja!

Da bi se pojednostavnila percepcija informacija, ova uputa za upotrebu lijeka "Testosteron: oblici, oblici, pripravci" prevedena je i predstavljena u posebnom obliku na temelju službenih uputa za medicinsku uporabu lijeka. Prije upotrebe pročitajte napomenu koja je došla izravno na lijek.

Opis je predviđen za informativne svrhe i nije vodič samoizlječenja. Potreba za ovim lijekom, svrha režima liječenja, metode i dozu lijeka određuje isključivo liječnik. Samo-lijek je opasan za vaše zdravlje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.