^
A
A
A

Tuberkuloza u Ukrajini: stvarni brojevi

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

05 January 2019, 09:00

Prema najnovijim statističkim podacima, najveće indikativne vrijednosti koje karakteriziraju pojavu virusa imunodeficijencije i tuberkuloze zabilježene su u regiji Odessa. Predstavnici press službe Središnjeg zdravstvenog centra (Centar za javno zdravstvo Ukrajine) kazali su o tom trendu.

Prema podacima za 2017. Godinu, učestalost tuberkuloze, uzimajući u obzir novootkrivene i ponovljene slučajeve patologije na području Ukrajine, iznosila je gotovo 64 slučaja na stotinu tisuća ljudi. Zabilježeno je više od 21 tisuća slučajeva tuberkulozne infekcije. U isto vrijeme, proučavanje eksponencijalnih vrijednosti u regiji Donjeck i Lugansk nije provedeno u potpunosti, već samo na području gdje bi se u načelu moglo raditi - to jest, u zonama koje kontrolira ukrajinska vlada. Tijekom protekle godine, u regijama Chernivtsi i Donjecku zabilježena je tendencija povećanja stope incidencije.

Nadalje, statistika navodi da je u posljednjih nekoliko godina došlo do povećanja učestalosti među muškarcima: dakle, muškarci su bolesni oko 2 puta češće nego žene. Usput, muškarci su uvijek inficirani tuberkulozom češće od žena, ali te se brojke povremeno mijenjaju. Predstavnici odjela ne navode trend starenja.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrđuje: tuberkuloza je među deset vodećih uzroka smrti među svim pacijentima na planeti. Na primjer, tijekom 2016. Bolest je dovela do smrti više od 1,6 milijuna ljudi. Prema ukrajinskoj statistici, osobe s tuberkulozom koje nisu zabilježili liječnici mogu predstavljati 25% svih pacijenata s tom dijagnozom. Jedan od četiri bolesnika s ovom bolešću ili nije dovoljno ispitan ili skriva prisutnost opasne patologije. Do danas je provedena ambulantna registracija gotovo 35 tisuća Ukrajinaca: među njima oko 8 tisuća pacijenata pati od tuberkuloze otporne na lijekove.

Svjetska statistika svrstava Ukrajinu među prvih pet zemalja svijeta s najvišim postotkom oboljenja otpornih na lijekove. Predstavnici Ministarstva zdravlja tvrde da je stanje tuberkuloze u zemlji ozbiljno, ali da se može kontrolirati. Prognozu pogoršava činjenica da se bolest najčešće dijagnosticira već u završnoj fazi, kada su šanse pacijenta za oporavak blizu "nule". Svake godine, tuberkuloza uzima živote četiri tisuće Ukrajinaca - to jest, oko 10-11 pacijenata dnevno. U svijetu od ove bolesti svake godine umre više od milijun ljudi.

Prošlo je 25 godina otkako je Svjetska zdravstvena organizacija rangirala tuberkulozu na globalnoj razini. Međutim, taj zadatak i dalje ostaje bez određenog rješenja.

Informacije objavljene na stranici https://newsone.ua/news/zdorove/v-voz-rasskazali-skolko-ukraintsev-boleet-tuberkulezom.html

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.