Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Nove nade: kvasac koji uzrokuje ekcem može biti uništen

Medicinski stručnjak članka

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021

Znanstvenici iz Švedske otkrili su peptide koji uništavaju kvasac Malassezia sympodialis, bez oštećenja zdravih stanica kože. Malassezia sympodialis može uzrokovati bolesti kože kao što su atopijski ekcemi, seborrheični ekcemi i perut.

Još uvijek postoje mnoga pitanja koja treba riješiti prije nego što se ovi peptidi mogu koristiti kod ljudi. Međutim, kombinacija toksičnosti za kvasac pri niskim koncentracijama i sigurnosti za ljudske stanice čini ove agense vrlo obećavajućim kao antifungalna sredstva. Znanstvenici se nadaju da će se ubuduće ove tvari koristiti za ublažavanje simptoma kod pacijenata koji pate od atopijskog ekcema.

Atopični ekcem - upala kože, koja je karakterizirana suhom, svrbežom i lomljenjem kože; obično počinje u ranom djetinjstvu i karakterizira česte relapsa. Ova bolest je vrlo česta: na primjer, u Velikoj Britaniji oko 20% djece pati od ekcema.

Osim toga, učestalost atopičnog ekcema stalno raste u posljednje vrijeme. Znanstvenici još uvijek ne mogu pronaći uzrok razvoja atopičnog ekcema i, prema tome, učinkovitim metodama liječenja.

Kvasac M. Sympodialis jedan je od uzroka razvoja ekcema. Obično, koža barijera može zaustaviti reprodukciju kvasca samostalno, ali u ljudi s ekcemi ovaj mehanizam je slomljena.

U istraživanju su istraživači analizirali 21 različita antibakterijska peptida, njihovu sposobnost da prodiru u stanicu i inhibiraju rast M. Sympodialis.

Peptidi su mini-proteini, koji se sastoje od istih građevnih blokova, ali mnogo manje.

Antimikrobni peptidi (AMP) su prirodni antibiotici koji ubijaju mnoge različite vrste mikroorganizama, uključujući kvasac, bakterije, gljivice i viruse. Peptidi (PPS), zbog svoje sposobnosti da prodiru u stanične membrane, često istražuju farmaceutske tvrtke koje traže nove načine isporuke lijekova izravno na izvor bolesti.

Za procjenu antifungalne učinkovitosti i potencijalne toksičnosti na ljudske stanice keratinocita, znanstvenici su dodali peptide rastućim kolonijama M. Sympodialis i keratinocita.

Otkrili su da je 6 (pet PPS i jedan AMP) od 21 peptida uspješno uništio kvasac bez oštećenja keratinocitne membrane.

Istraživači su zaključili da je ova studija prva identificirala peptide kao antifungalna sredstva protiv M. Sympodialis.

Znanstvenici vjeruju da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se razjasnili glavni mehanizmi djelovanja tih peptida. Oni se nadaju da će njihovo otkriće dovesti do razvoja novih metoda liječenja ove slabovite kožne bolesti.

trusted-source[1], [2], [3]


Portal iLive ne pruža medicinske savjete, dijagnozu ili liječenje.
Informacije objavljene na portalu služe samo kao referenca i ne smiju se koristiti bez savjetovanja sa stručnjakom.
Pažljivo pročitajte pravila i pravila web-lokacije. Također možete kontaktirati nas!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Sva prava pridržana.