^

Zdravlje

Vježbe za leđa u bazenu

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Vježbe za leđa u bazenu - ovo je izvrsna prilika za razvoj mišića s minimalnim opterećenjem, ali izvrstan rezultat. Razmotrimo najučinkovitije vježbe za leđa i kralježnicu u skoliozi i osteokondroozi.

Vježbe u vodi pomoći će popraviti oštećene mišiće i kralješnice s minimalnim naprezanjem. To je, voda je idealno okruženje za razvoj kralježnice, jer su pritisak i opterećenje na međurrerkestalnim diskovima minimalni. Osim toga, kada vježbate u vodi, pokreti su glatki, budući da voda ima opoziciju. To vam omogućuje da se opustite i riješite sve mišiće koji podržavaju leđa.

Vježbe za leđima u bazenu, poput bilo kojeg medicinsko-profilaktičkog kompleksa, moraju se izvesti nakon što je prošlo akutno razdoblje bolesti. Vježbe u vodi - ovo je najučinkovitiji način za uklanjanje bolova u leđima. I što je najvažnije, trening u bazenu može provesti pacijenti bilo koje dobi. Tijekom vježbi na leđima postoji optimalno i jednoobrazno opterećenje kralježnice i mišićno-koštanog sustava u cjelini.

Preporuča se započeti medicinske vježbe s profesionalnim trenerom, koji će napraviti program brzog i učinkovitog oporavka. Pogledajmo nekoliko vježbi koje se preporučuju za popravak oštećenih leđa. 

 1. Stavite noge na širinu ramena i polako postavite strane u svoje ruke, maksimalno savijanje u lopatice. Vježba se preporučuje za obavljanje oko vrata u vodi, čineći tri pristupa 10 puta. 
 2. Vratite se rukama i prijeđite prstima u bravu. Polako podignite ruke i vratite se na početni položaj. Izvođenje vježbe se preporučuje u tri do četiri pristupa 10-15 puta. 
 3. Idite u bazen do struka, polako hodajte po dnu bazena i krećite kružnim pokretima rukama. Ova vježba može biti izvedena kao zagrijavanje ili tijekom stanke između drugih vježbi. 
 4. Podignite ruke, vodite ih po glavi, stavite noge do širine ramena i ležite na vodi. Položaj "zvijezde" omogućuje vam da sve mišiće leđa unesete u ton. 
 5. Vratite se u plitku vodu i ležite na dnu, prije no što držite gumenu kuglu nogama. Stavite ruke na dno i polako podignite noge iznad vode i spustite ga u vodu. Tijelo mora biti u položaju trake. Ova bi vježba trebala biti pod nadzorom instruktora.

trusted-source[1], [2]

Vježbe u bazenu za kralježnicu

Vježbe u bazenu za kralježnicu su kompleks terapeutske gimnastike, uz pomoć kojih je moguće vratiti mišićno-koštani sustav nakon patnje ili bolesti. Vježbe se mogu izvoditi kako u bazenu s toplom vodom, tako i uobičajenom plivanju. Prednost iscjeliteljske gimnazije je da osoba postaje bez težine u vodi, tj. Kralježnica ne osjeća teška opterećenja. No, u isto vrijeme, voda je oporba, koja se povećava s ubrzanjem ritma vježbanja. Brzo kretanje je teško učiniti pod vodom, a otpor je spor. To sugerira da su vježbe u bazenu za kralježnicu prikladne osobama s bilo kakvim tjelesnim vježbanjem.

Da bi vježbali u bazenu bili su produktivniji, možete koristiti peraje i drugu dodatnu opremu, jer će to samo povećati otpornost vode. Jedino pravilo koje treba promatrati prilikom vježbanja je izbjegavanje hipotermije. Vježbe su zabranjene za zarazne i upalne bolesti u prisutnosti rana, ogrebotina i rezova, jer će to uzrokovati bolne senzacije i nelagode. Pogledajmo nekoliko vježbi koje se mogu koristiti za kralježnicu, dok se plivaju u bazenu. 

 1. Ova se vježba preporučuje u bazenu s dionicama, tj. Užadima koji odvajaju staze za plivanje. Potrebno je lagati leđima na nosilima, ruke su ispružene, preko glave, a noge bi trebale ležati na vodi. Zahvaljujući ovoj vježbi, torakalna kralježnica i mišići su dobro razvijeni, koji su rastegnuti, ali nisu uključeni u mišićno-koštani sustav. Nekoliko minuta na istezanje izvrsna je prevencija stanja i skolioze, kao i liječenje zakrivljenosti kralježnice. 
 2. Ova vježba ima za cilj donijeti mišiće kralježnice u ton. Lezi između dijelova bazena, tj. Preko staza za plivanje. Držite ruke za uže i stavite noge na nosilicu. Pokušajte zadržati leđa ravno, postupno naprezanje sve mišiće. Ova vježba može biti učinjena na trbuhu, ali samo u maski ili u slučaju da dugo zadržite dah. 
 3. Još jedna vježba koja će pomoći opuštanju zaglavljenih mišića kralježnice. Noge i noge trebaju biti na strani bazena, a zdjelica dodiruje rub. U tom slučaju, leđa leži na vodi, ruke su se proširile na strane. Zatvorite oči i opustite se.

Vježbe u bazenu za osteohondrozu

Vježbe u bazenu s osteohondrozom pomažu ublažavanju boli i na kraju se potpuno riješiti. U liječenju osteokondroze u bazenu, redovite plivanje pokazuje posebne rezultate. To vam omogućuje da razvijete i popravite ispravan položaj kralježnice i brachialne kralježnice. Osim toga, uz pomoć plivanja, kralješnica se ispravlja, u prisutnosti deformiteta. Kod osteokondroze, aktivne i pasivne vježbe su učinkovite i učinkovite. 

 • Pasivne vježbe se izvode s neurološkim poremećajima, deformacijama zglobova, posttraumatskim poremećajima mišićno-koštanog sustava. Vježbe se izvode sporo, uz podršku amplitude pokreta. Pasivne vježbe u bazenu uključuju rad s profesionalnim rehabilitatorom. Liječnik popravlja tijelo pacijenta i pomaže u izvođenju vježbi. U pravilu, s osteokondrozom, razvijen je program osposobljavanja. 
 • Aktivne vježbe se provode u slučaju da funkcionalno stanje pacijentovih mišića dopušta upotrebu dodatnih opterećenja. Tijekom vježbe pomoću drugu početnu poziciju (sjedi, leži na vodi, stojeći), posebne opreme (pluta i vodene budaletina) i gimnastička aparata, koji su učinkoviti u liječenju i prevenciji osteoartritisa (rukohvati u vodi gimnastička zid).

Vježbe za osteokondroze u bazenu sugeriraju upotrebu dodatnog fizičkog napora na mišićno-zglobni aparat. Za to se koriste ubrzani pokreti, kombinirajući vježbe u bazenu s opterećenjima izvan vode, tj. Kontrastom snage. Da bi se postigao pozitivan učinak u liječenju osteochondrosis pomoći posebnim uređajima: peraje (ruke i noga), vodene pjene plastične tegovi za bušenje, trapezoidi i još mnogo toga.

trusted-source[3]

Vježbe u bazenu za scoliosis

Vježbe u bazenu za scoliosis su terapeutski i profilaktički kompleks, koji je dizajniran posebno za pacijente, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike tijeka bolesti. Najučinkovitiji način liječenja skolioze je plivanje. Korištenje plivanja je da nije traumatsko i štiti mišićno-koštani sustav od naprezanja koje se primaju pri vježbanju u teretani. Pored glavne zadaće, plivanje s skoliozom, smanjuje ton, omogućuje vam izobrazbu i rastezanje svih mišića, pruža veliku pokretljivost zglobova i povećava metabolizam.

Značajke vježbi za povratak u scoliosis je da trening treba obaviti svaki drugi dan, trajanje sesije bi trebalo biti oko sat ili više. Idealna temperatura bazena je + 25-28 stupnjeva Celzijusa. Vježbe se trebaju provoditi pod nadzorom stručnjaka za rehabilitaciju ili liječnika koji se bavi terapeutskim i sportskim kompleksom. Pogledajmo najučinkovitije vježbe u bazenu za skoliozu. 

 1. Polazna pozicija stoji, ruke držeći na stranu ili rukohvati, noge zajedno. Držimo dah i spuštamo glavu u vodu, tako da brada dodiruje tijelo, kada izdahnemo, ispravljamo noge, podignemo ih i vraćamo se na prvobitni položaj. 
 2. Kada scolioza bude učinkovita, takve vježbe poput plivanja na leđima s obje ruke, plivanje na leđima, ruke naizmjenično, prsa, puzanje i leptir. Zamjena i redovita implementacija takvih vježbi omogućuju brzo i učinkovito vraćanje lokomotornog sustava.
 3. Za dovršetak skup vježbi preporučuje se istezanje na užadima u bazenu i vježbama disanja.

Imajte na umu da vježbe u bazenu za scoliosis u potpunosti odgovaraju treningu u aqua aerobici. To jest, ako želite vratiti predivan položaj i zdravlje leđa nije nužno da se obratite profesionalnom treneru, možete otići na aqua aerobic, upozoravajući instruktora o prisutnosti skolioze.

Vježbe u bazenu za leđima - to je učinkovita i učinkovita metoda vraćanja rada mišićno-koštanog sustava. Vježbe se mogu izvoditi s profesionalnim instruktorom i samostalno s pacijentom, prema unaprijed planiranom planu vježbanja. Značajka treninga u vodi je da su svi mišići maksimalno razrađeni, ali oni ne nose teret, kao u teretani. Bazen se koristi za liječenje i sprečavanje bolesti i ozljeda kralježnice, s skoliozom i osteohondrozom.

trusted-source[4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.