^

Vježbe za djecu u bazenu

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Voda je kolijevka čovječanstva! Ipak u majčinoj utrobi mali čovjek živi okružen ovom blagoslovljenom tekućinom. Biti rođen, neko vrijeme zadržava sposobnost plivanja.

Novorođeno dijete je vrlo drago da se preda vodenim postupcima. Potrebno je malo vremena i dijete gubi te vještine i podučava ga da pliva mora biti učinjeno iznova. Sposobnost da ostane na vodi - vrlo je korisna i korisna u životu svakoga. Nakon što je naučila plivati, ta akvizicija će ostati s vama za život.

Je li plivanje korisno za djecu? Postoji samo jedan odgovor na ovo pitanje. Da! Posebno korisne su takve aktivnosti za predškolsku i školsku djecu. Planirane vježbe za djecu u bazenu plodne su za tijelo djeteta: 

 • Dišni sustav. Pritisak koji stvara vodu na prsima prisiljava bebu na duboko udisanje, izdisaja. Postoji izvrsna ventilacija pluća i jačanje dišnih putova. Ovo je također dobra preventivna metoda sprečavanja bolesti dišnog sustava i ronjenja, a dijete prirodno ispire nozufarnus - odličan "lijek" za respiratorne bolesti. 
 • Kardiovaskularni sustav. Svako fizičko opterećenje - ovo, odnosno, i opterećenje na srcu. Dobivanje opterećenja, srčani mišić postaje elastičniji, jača. Plutajući dijete osjeća pritisak vode, što dovodi do prirodnog masažu kože, čime tonirana djela! Svey krvožilnog sustava, u krvi (posebno kada se ronjenje) zasićen s kisikom preda sve unutarnje organe, poboljšava i pojačava njihov rad. 
 • Muskuloskeletni sustav. Vježbe za djecu u bazenu sugeriraju konstantnu motornu aktivnost djeteta. Svakim se vremenom pomiče za ruke i noge, uključen u kretanje cijelog tijela. Prevladavanje otpora vode, mali čovjek daje opterećenje na zglobovima, muskulatura kostura. Plivanje i vježbe za djecu u bazenu izvrsna su profilaksa skolioze, održavajući dijete u normalnom položaju. Plutajući s perajama izvrstan je način za izbjegavanje ravnih stopala. Studije su pokazale da djeca, navikla na plivanje od rođenja, počnu držati glavu, puzati, sjesti i hodati mnogo prije svojih vršnjaka. 
 • Sustav odabira. Masaža prirodne vode omogućuje vam zasićenje vaše kože s mikroelementima, pomaže u sprečavanju konstipacije.

trusted-source[1], [2]

Kontraindikacije za kupanje djece u bazenu

Svaki slučaj zahtijeva namjeran pristup. Plivačka djeca u bazenu nisu iznimka jer bi trebali biti korisni, a ne čelik, uzrok pogoršane bolesti. Čak, čini se, takva bezazleno okupacija poput plivanja ima svoje kontraindikacije.

Kontraindikacije plivanja djece u bazenu mogu biti: 

 • Zarazne bolesti kože i virusnih infekcija. 
 • Bilo koja bolest u svom akutnom obliku. 
 • Zastoj bubrega i srca. 
 • Kongenitalna bolest srca u teškom obliku. 
 • Pojedinačne kontraindikacije (odstupanje u razvoju). 
 • Bolest zglobova, dislokacija kuka zglobova. 
 • Alergije. 
 • Intestinalni poremećaj. 
 • Konvulzije. 
 • Povišena temperatura nije kontraindikacija vodenim postupcima. Potrebno je samo ograničiti kupelj i raditi bez ronjenja, kako se ne bi povećavao protok krvi kroz posude. Coryza, naprotiv, nije izgovor za odbijanje ronjenja, samo ne posjeta bazenu ne vrijedi.

Ako nema tvrde kontraindikacije, ali dijete je bolesno, tijekom bolesti treba smanjiti opterećenje. Smanjite broj ponavljanja vježbi za djecu u bazenu, bez smanjenja temperature vode. Ako se opterećenje smanjuje 2 do 3 puta, a nema poboljšanja, tada će biti pametno privremeno otkazati kupanje.

Pažljivo promatrajte dijete: ako beba počne drhtati, vidljivo je "goosebumps", nasolabijski trokut plava; ili dijete plače ili vrišti, bolje je prestati raditi na vodi. Možete pokušati dodati vruću vodu i trljati djetetovu kožu ručnikom, iscijediti i smirivati ga. Ako dijete prestane plakati i odskočiti, pokušajte nastaviti kupati.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Vježbe za bebe u bazenu

U utrobi se budućem čovjeku razvija u amnionskoj tekućini. Stoga bi bilo ispravno upotrijebiti ove sposobnosti plivanja, koje su već izgubile 3 ÷ 4 mjeseca života, kao osnovne za nastavu plivanja u ranim uvjetima nakon rođenja. Novorođenče se vrlo brzo prilagođava i osjeća apsolutno ugodno u ovom okruženju. Plivanje refleks zadržavanje daha tijekom ronjenja na ovoj dijete tako fiksiran na subcortex da uz malo truda od strane roditelja, nekoliko mjeseci kasnije, dijete je u stanju da samostalno, bez ičije pomoći je roniti i plivati. Savršeno se drži na površini i na nekoliko sekundi može plivati pod vodom. Potrebno je samo ne prekidati obuku. Pauza do dva mjeseca može dovesti do potpunog gubitka vještina za plivanje. Ali vještine primljene u djetinjstvu ostaju s njim za ostatak svog života.

Kako nije čudno, pouke za plivanje daju novorođenčadi poticaj bržem fizičkom, fiziološkom i psihološkom razvoju. Ove bebe nemaju povećanu tonus flexor mišića, karakterističan za djecu u prvim mjesecima života. Promjena stupnja temperature igra ulogu otvrdnjavanja, omogućuje djetetu brzo prilagođavanje okolnom svijetu i kao posljedica toga je preventivno sredstvo sprečavanja zaraze i prehlade. Plivanje također pozitivno utječe na aktivaciju metaboličkih procesa u djetetovom tijelu, poboljšava probavu, potiče apetit. Dijete dobiva zadovoljstvo komuniciranja s vodom. Vježbe za bebe u bazenu poboljšavaju aparat za disanje i funkciju mozga.

Trenutačno postoji nekoliko tehnika i setova vježbi za djecu u bazenu. Različiti su, ali ispunjavaju glavni zadatak - podučavati male, novorođene bebe da plivaju.

Opće preporuke prije nastave

Prije nego što počnete poučavati, pokažite dijete specijalistima: pedijatar, neuropatolog i ortopedist. Ako nisu otkrili kontraindikacije, možete početi trenirati. Prva sesija može se izvesti najranije u dobi od 2 do 3 tjedna nakon potpunog ozdravljenja pupkovine. Najbolje vrijeme za "trening" - navečer (nekoliko sati prije spavanja). Posljednji obrok 1,5 ÷ 2 sata prije kupanja (beba ne bi trebala biti puna). Voda u bazenu (kupka) mora biti svježa i čista. Da biste očistili bazen, bolje je koristiti običnu soda. Dobro je ispran, ne uzrokuje alergijske reakcije, dermatitis na kožnoj površini djeteta. Regulacija temperature mora se održavati na 37 ÷ 38 ° C.

Prvi put pokušajte ne kupiti novorođenče. Trajanje prve lekcije ne prelazi 5 ÷ 10 minuta. Dnevno trajanje može se povećati na pet minuta, dovodeći na četiri do pet sesija tjedno za 45-50 minuta svaki. Plivanje je dosta ozbiljno opterećenje na tijelu, pa prije nego što otkažete posao, trebate ga pripremiti za bebu: napraviti malu masažu i vježbati. Uz to, svaka mlada mama (ili tata) može dobro postupiti.

Prije nego što počnete da se uključe, pripremite uredan krevetu plahta i ručnik, salvete, baby myltse, termometar, sat, igračke (kao da ne utopiti). Jednostavno je, ako tijekom razredne pozadinske glazbe zvuči ugodno, glatko.

Masaža i gimnastika prije kupanja

Prije početka vježbi za djecu u bazenu, novorođenčad se mora pripremiti pomoću masaže i zagrijavanja. To će trajati najviše 25 minuta. Nemojte koristiti ulja tijekom masaže. Koža bebe postat će skliska, što je neprihvatljivo u vježbama za bebe u bazenu. Glavni pokreti u ovom slučaju - gnječenje i milovanje. 

 1. Počnimo lagano milovati od dna djeteta, zatim sjenica, sljedeći bedro i idemo na ruku, a zatim podlakticu i završimo ramenom. Okrenite bebu na želudac i pomilovala njegovo kretanje da hoda na stražnjici i natrag. Preokrenite leđa. Udariti trbuščić i prsa. 
 2. Druga faza su nježni pokreti. Redoslijed uklonjenih područja ostaje kao u koraku 1. 
 3. Prijeđimo na "suhu gimnastiku".

Prva vježba. Novorođenče leži na leđima. Maser uzima dijete za noge i počinje ih podići i spustiti ih, simulirajući kretanje nogu tehnikom plivanja - puzanja.

Druga vježba. Također položaj mrvice. Sada mi simuliraju noge pokretom kada plivamo.

Treća vježba. Položaj na poleđini. Odrasla osoba, držeći dijete za ručke, prikazuje plivačke pokrete.

Broj ponavljanja je 8 ÷ 10 puta. Preokrenite bebu. Učinite iste vježbe dok ležite na trbuhu. Nakon toga, budući prvak je spreman za "trening".

Tehnike plivanja

Mali čovjek počinje držati glavu do dobi od 3 mjeseca, stoga treba imati na umu da u prvim mjesecima treba podržati odrasla osoba. Sada možete nastaviti izravno na nastavu. 

 1. Počinjemo s ritmom. Odrasla osoba drži dijete pod pazuhom i "pomiče" dijete na dnu bazena. U njoj bi trebalo biti malo vode. Reflektično, dijete počinje ponovno rasporediti noge. 
 2. Prošlo je nekoliko metara, neka beba ostane. 
 3. Prolazimo plivajući. U ovoj vježbi koristimo sve iste reflekse. Karapuz gura daleko od bazena i, uz podršku odrasle osobe, pluta. U tom slučaju, samo lice (prsa i uši pod vodom) trebaju biti iznad površine. 
 4. Položaj beba je na leđima. Mama s jednom rukom podupire glavu, a drugu - bradu. U tom položaju, polako i nježno plutaju duž putanja ponavljajući lik-osam. 
 5. Obratite bebu na trbuščić. Desna ruka majke leži ispod lijevog pazuha, a lijeva ruka podupire stražnji dio glave. I opet plivamo s osam, tek sada na trbuhu.

Tijekom treninga stalno držite pod kontrolom stanje novorođenčadi. Organizirati mu povremeno odmaranje. Stalno razgovarati s njim, on se mora osjećati sigurno. Iskušajte svaku vježbu za djecu u bazenu da ih držite u razigranom obliku. Na primjer, nemojte samo plivati, već igrati doganyalki, odmarajući, prskanje vode i tako dalje. Uključite svoju maštu.

Sada možete početi roniti. Neki se roditelji boje toga. Ali trebali biste se smiriti. Ako se ispravno izvode, te vježbe su sigurne, ali su vrlo korisne.

Tehnike ronjenja

Važno je zapamtiti nekoliko osnovnih, ali vrlo važnih pravila. Nemojte prisilno prisiliti dijete da se zaroni. Ronjenje uvijek počinje nadahnućem i iz položaja - leži na trbuhu. Glavna stvar je da se dijete ne plaši. On bi trebao dobiti samo pozitivne emocije iz nastave, a očekivani rezultat će doći puno ranije, a nećete ga pobijediti u želji da "komuniciramo s vodom" u budućnosti.

U prvoj lekciji, nemojte odmah skočiti na ronjenje. Njegov cilj - razvoj refleksa riječima - "Dive!". To se može učiniti izgovaranjem naredbe i navodnjavanjem male lice djeteta s vodom. Kada tim uči zadržati dah nakon što su čuli momčad, onda je vrijeme da se presele na ronjenje. Napravili su zapovijed, stavili ga pod vodu. Nastali su. Malo odmora. Nakon 5 ÷ 6 mjeseci od početka lekcija, dijete će naučiti roniti samostalno.

Nakon nastave

Po završetku vodenih postupaka, ako roditelji žele napraviti element kaljenje i podizanje imunološkog sustava beba, nemojte ga odmah obložiti, neka se suši u zraku na sobnoj temperaturi. Od bazena do stola za mijenjanje je bolje nositi pokrivenom glavom, lagano vlaženje tijela pelenama.

Tek nakon svih ovih postupaka beba koža može biti podmazana s posebnim kozmetičkim sredstvima. Nije potrebno i sljedećih 15 ÷ -20 minuta nakon kupanja za hranjenje djeteta. Progutao je vodu. Dajte joj vremena da izađete i oslobodite joj trbuh.

Kompleksne vježbe za djecu u bazenu

Bilo je to plivač nego hodanje - ovaj moto bi trebao biti korišten od strane svih roditelja. Vježbe za djecu u bazenu - to je izvrstan simulator za cijelo djetetovo tijelo, ali za ravnomjernije opterećenje svih mišićnih skupina, valja razmotriti brojne vježbe koje su najprikladnije za jednu ili drugu dob.

Djeca 1,5 ÷ 2 godine

U ovom dobu, bebe obično ne znaju što je "strah od vode", stoga ih pozdravlja bazen da ih razveseliti! Ako su se takvi problemi pojavili, obratite se instruktoru i posavjetujte se s pedijatrom. Ovaj je problem riješen.

Predložene vježbe za djecu u bazenu su velike za kupanje (neke od njih). Prvih nekoliko minuta potrebne su da beba podvrgne adaptaciji vode i koristi se za pad temperature. Igrajte s njim, pustite da plješće rukama na površinu. To će omogućiti da se karapuza zagrije, smiri, navikne na vodu i okoliš. Možete skočiti malo "zec". Nakon toga možete sigurno ići na glavne vježbe.

 • "Puštanje motornih brodova"

Dječak sjedi na stranu i noge pada aktivno počinje bluzirati, što predstavlja rad motora. Druga mogućnost: postavlja se na trbuh s aktivnom podrškom roditelja i radi s nogama. Ovo je osnovni pokret za savladavanje daljnjih sposobnosti plivanja.

 • „Žetva”

Dubina vode bi trebala biti takva da, kada se čuče dijete, voda ne doseže više od brade. Ova vježba za djecu u bazenu pomoći će u borbi sa strahom od vode. Djeca moraju skupljati razbacane igračke na dnu. Ova vježba se lako nadograđuje, kako odrastete i ovisno o pripremi. Možete ga komplicirati dodavanjem kapljice lica u vodu.

 • „Kiša”

Nježno umočite dijete u lice s vodom, pustite da učini isto zauzvrat. To će pružiti priliku da prevlada strah od elementa vode.

 • „Brod”

Podupirući torzo, trese dijete, malo uronjeno u vodu, poput pendela. Noge bi trebale biti ravne i ne dostižu dno. To daje djetetu priliku da osjeti da voda može zadržati, čak se može polagati. Vježba "brod" vjerojatno je učinjena kao ležeći na leđima, a na trbuhu, pokušajte dodati pokret "motor".

 • "Na vratima"

Savijaju se dlanovima broda, idemo do struka u vodi, krećemo pokretom rukama, imitiramo vesla (širenje ruku, guranje vode rukama).

 • "Sat"

Ovo je izvrsna vježba za djecu u bazenu, koja će razveseliti i smiriti dječaka kada je uzrujan i plač. Udišljamo ga, držeći ga pod rukama (do struka ili na ramenima) u vodu i počnemo polagano ljuljati njihalo ili u krug. Djeca se obično zabavljaju.

Na kraju klase morate se opustiti i vratiti dah. To se može učiniti jednostavnim puhanjem na površinu vode ili ponovnim podstavatom igračaka s dna. Nakon takvog odmora, dijete će imati pravi užitak. Nemojte zaboraviti da u toj dobi u potpunosti imitiraju odrasle, stoga nemojte biti lijeni pokazati sve pokrete, pokazujući vaš osobni primjer.

trusted-source[10]

Djeca od 2 ÷ 3 godine

Djeca u ovoj dobi često se boje vode, a starije su često previše oprezne. Odrasli trebaju pokazati strpljenje i suzdržanost - strah otići odmah, jer inače „odbijanje vode” je povezan u dijete s nekim neugodnim uspomenama ili osjećajima (previše hladno ili vruće vode, loše ronjenja ...) To se vidi po svojim osnovnim ciljem - da se ponovno naučiti mrvice voljeti vodu.

Nemojte ih prisiliti da učine bilo što, samo se ismijavajte. Neka zaboravi njegov strah tijekom igre. Međutim, ako mama nije sigurna u svoje sposobnosti, možete se obratiti profesionalcu za pomoć. Takav tretman daje još jedan pozitivan trenutak. Djeca ove dobi žele društvo, žele igrati sa svojom vrstom. Mala skupina djece na tečaju - nego razlog za upoznavanje.

Ali ne možete se ograničiti na komunikaciju s bebom i poduzeti sve u vašim rukama. Kada se uspješna faza prilagodbe i straha, možete početi učiti.

Kompleks vježbi za djecu u bazenu ovog doba nije kompliciran. Ako vježba nema ime, sjetite se s djetetom - tako da će biti zanimljivije.

 • "Mačka se pranje sama"

Karapuz skoči vodu s dvije ručke i izlazi, sprinkles se na licu. Da biste dobili izdisaj na pravom mjestu vježbe, pitajte, u trenutku prskanja, reći nešto poput "bu". On će shvatiti što je izdah i kada je to potrebno.

 • "Mjehurići u dlanovima"

U rukama za prikupljanje vodichku i pokušati ih zadržati tako da voda "ne pobjegne". Spustite usta između ruku i pustite ga. Kao što može biti razumljivije, na primjer, objasnite da što više zraka karapuz skuplja u ustima, to će više zabavnih mjehurića.

"Vrući čaj". Zamolite dijete da zapamti kako puhati tako da je čaj hladan, a ne tako vruć. Prikupiti više zraka (dijete uzima dah) i puše dovoljno teško do vode.

 • "Breeze"

Ponešto komplicirano tumačenje prethodne vježbe. Nemojte pušiti na površinu vode i zavezati igračku koja pliva u bazenu (na primjer, čamac, ptica). Vjetar mora biti snažan, tako da svaki put objekt pliva sve više i više udaljenosti.

 • Krokodil i patka

Zamolite dijete da opiše ove životinje. Prvo mora roniti, držeći dah, kao patka, ili se skriva, budući da je inherentna krokodilu. "Duck" - mi spustiti lice pod vodom, "Krokodil" - potpuno uroniti. Samo gornji dio lica (čelo, oči) treba biti vidljiv iznad površine.

Djeca od 4 do 6 godina

Djeca ove dobi već su prilično nezavisni pojedinci. Zbog toga ne bi trebalo doći do značajnih poteškoća u obavljanju vježbi. Razmotrite najpoznatije vježbe za djecu u bazenu.

 • "Float"

Udahnite i ne udahnite. Sjedi. Čvrsto uhvatite koljena u vodi i povucite do prsa. Glava nagnuta na koljena. Voda pluta gura bebu naopako. Glavno je držati nekoliko sekundi u ovom položaju na površini vode.

 • "Starfish"

Udahni. Opustite tijelo i leći leđima na vodi, širite noge i ruke u obliku zvijezde. Zadržite dah nemoguć. Inače će početi roniti. Pokušajte ga naučiti da se ne boji vode kad poplavi oči. Disanje je jednostavno.

 • «Meduza»

Potrebno je ležati na površini licem prema dolje, za razliku od prethodne vježbe za djecu u bazenu, nakon što zadržite dah i opuštanje. Lagano se legnite na površinu, krećući se poput meduze, s nogama i rukama.

 • „Delfin”

Ruke podižu pod kutom prema gore od prednje strane. Izdahnite. Gurnite s dna bazena. Uronite naprijed ili bočno. Pusti ga pokušati skočiti što je prije moguće.

Ne pitaj dijete za sve odjednom. Od prvog trenutka, vjerojatno, puno neće raditi. Mirno i podrška i u skoroj budućnosti je zajamčen odličan rezultat. Nemojte žuriti. Ove jednostavne vježbe za djecu u bazenu, nakon toga, svladavaju svaku tehniku plivanja. No kako bi učinak bio maksimalan, lekcije trebaju biti održane najmanje dva dana u tjednu.

Djeca starija od 6 godina

Ako je vaše dijete dostiglo ovu dob, onda se možete sjetiti plivajućeg dijela, gdje će vam profesionalni instruktor pomoći da naučite razne stilove plivanja. Od tog je doba djeca, ako to žele, počnu penjati svoj sportski Olympus. Ako sport nije vaš cilj. Možete uzeti druge vježbe za djecu u bazenu (također dječja aqua aerobika).

U dobi od 6 godina možete pronaći specijaliziranu skupinu cjelovitog razvoja za dijete s invaliditetom.

Vježbe na vodi i plivanju pozitivno utječu na opće stanje tijela: uz tonus mišića, snažan imunitet, dijete dobiva i zdrav apetit, zdrav san.

Kompleksne vježbe za djecu koja dobro plivaju

 • Stajati na vratu u vodi i obaviti 15 kružnih pokreta s rukama. 
 • Pobarahtaytes malo, aktivno radeći s nogama i rukama, kao da se utapaju. Velika vježba za gori dodatne kalorije i podizanje mišićnog tonusa. 
 • Trčanje, poželjno na dubljoj, vodootpornosti će dati očekivani učinak. 
 • Periodički, u intervalima treninga, vježbajte disanje. Ova gimnastika pomaže vratiti disanje, ojačati pluća i srce. Duboki dah, umočite glavu. Pokušajte ne disati neko vrijeme. Polagano izdišite.

Komunikacija s vodom jedinstvena je prilika za komunikaciju s jednim od najmoćnijih elemenata prirode. Plivanje, plivanje, ronjenje, na neki smo način potaknuli njezina energija. Takva komunikacija korisna je osobi u bilo kojoj dobi, ali ako govorimo o djeci, vježba za djecu u bazenu nije samo prilika da se dobro zabavite svojim vršnjacima ili roditeljima. Te vježbe, zapravo, postavljaju temelj zdravlja i psiho-neurološke, a fizičke za ostatak svog života. Nikada nije prekasno za učenje. Ako ne znate plivati, počnite vježbati sa svojim djetetom. Do danas, nema problema pri snimanju djeteta u bazenu u bilo kojoj dobi, postoje specijalizirane skupine u kojima će obučeni instruktor pokazati i reći Wangu kako pomoći vašem djetetu napraviti "prve korake" u plivanju. Nemojte se izgubiti i ne bojte se - zdravlje vašeg djeteta je u vašim rukama!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.