^

Zdravlje

Urina

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Opći urin test je studija provedena u posebnom laboratoriju i dodijeljena pacijentu u procesu dijagnosticiranja bolesti. Analiza urina sastoji se od sljedećih faza:

 • Organoleptička studija - uključuje analizu količine urina, njezinu boju, miris, pjenu i prozirnost.
 • Fizikalno-kemijska analiza urina - omogućuje određivanje specifične razine gravitacije i kiselosti urina.
 • Biokemijska analiza urina provodi se za otkrivanje proteina u urinu.
 • Mikroskopska analiza urina omogućuje određivanje opsega prisustva crvenih krvnih stanica i leukocita.

Naime Podaci dobiveni analizom urina, koja se koristi za otkrivanje kronične nefropatije, naročito javlja latentni, i omogućiti procijeniti djelovanje i, u provođenju dinamiku, brzinu napredovanja renalne oštećenja i odgovoru na terapiju.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Prikupljanje urina

Pregledajte prosječni dio ujutro mokraće. Mikroskopija se treba izvesti najkasnije 2 sata nakon sakupljanja urina. Ako neposredna mikroskopija nije moguća, urin se treba skladištiti pri niskim temperaturama kako bi se spriječio rast bakterija i liza staničnih elemenata (eritrociti, bijele krvne stanice, cilindri). Da bi se održao integritet crvenih krvnih stanica i leukocita, namjerno alkalni urin se zakiseli. Ako nije moguće pridržavati se pravila za prikupljanje mokraće, na primjer kod bolesnika s oslabljenom svijesti, preporučuje se izvršiti kateterizaciju mokraćnog mjehura.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Kako mogu uzeti test urina?

Jutarnji urin obično se uzima za analizu. Prije pražnjenja mokraćnog mjehura, nužno je provesti intimni postupak higijene pomoću sapuna. Mokraću treba izlijevati u plastičnu posudu koja se prodaje u apoteku. Analiza urina obično se obavlja najkasnije sat i pol nakon prikupljanja urina. Prije uzimanja analize urina, zabranjeno je uzimanje lijekova, budući da to može utjecati na rezultate, a urin se ne smije ostaviti pod nižim temperaturama.

Analiza urina Nechiporenko

Urina otkriva nechyporenko upalnih procesa koji se odvijaju u urinarnom traktu te odrediti razinu leukocita, eritrocita i cilindara. Pravila dopuštaju takve parametre: bijele krvne stanice - do 2000 ml u muških ispitanika i do 4000 ml za žene; eritrociti - do 1000 ml; cilindri - do 20 ml. Prije mokrenja, prvo se morate pripremiti suhe plastični kontejner, koji je tada potrebno prikupiti oko 200 ml jutarnju mokraću (barem sto pedeset mililitara). Analiza mokraće obavlja se na sljedeći način: skupljenog urina se trese, a zatim lagano povučen u epruveti, koji je nekoliko minuta centrifugira, a zatim gornji dio urina se prikupljaju i in vitro ostaviti 1 ml urina sa sedimentom, koji je temeljito mješoviti i staviti u posebnu ćeliju, broji leukocita, eritrocita i cilindara.

Analiza urina tijekom trudnoće

Na početku trudnoće, žene moraju uzimati testove urina gotovo svaki tjedan. Genitalno-urinarnog sustava trudnica izložena dvostruko opterećenje, kao i tijekom trudnoće, ne samo da povećava maternicu, ali je kompresija od bubrega, mjehura, povezan s rastom i položaj fetusa. Stoga je isporuka analize urina tijekom trudnoće obvezna redovita procedura. Za trudnice, mala količina proteina u mokraći može biti norma, iako nema proteina u urinu u uobičajenom stanju. Ako se u urinu trudne žene nalazi više od tristo milijuna proteina, može signalizirati patologije bubrega, uključujući kronične, koje bi mogle postati akutnije tijekom trudnoće. U takvim slučajevima propisuje se ambulantno liječenje. Proteinurija (bjelančevine u urinu), koja se pojavljuje u 32-om tjednu trudnoće, može signalizirati razvoj nefropatije, uz povećan pritisak, oslabljen funkcije placente. U urinu trudnica često se nalaze različite bakterije. Bakteriurija može uzrokovati razvoj pijelonefritisa, što može prouzročiti prijetnju preuranjenom rođenju. Od posebne je važnosti analiza urina s asimptomatskom bakteriurijom, jer samo na taj način može otkriti skrivene patologije. U urinu trudnica ne bi trebalo biti leukocita, a poremećaji genitourinarnog sustava mogu biti indicirani povišenom razinom soli. Ako su ketonska tijela otkrivena u mokraći trudnice, to može ukazivati na razvoj toksikoze. S nedostatkom kalija, kao i toksikozom u mokraći, može se smanjiti razina kiselosti. Analiza urina tijekom trudnoće obuhvaća ispitivanje boje i prozirnosti, gustoće, epitela, bilirubina, eritrocita i sadržaja cilindra. U slučaju dobivanja nepovoljnih rezultata, propisani su dodatni urin testovi - prema Nechiporenkovoj metodi, kao i bacusija urina itd.

Mikroskopija mokraćnog sedimenta

Istraživanje sastavnih elemenata mokraćnog sedimenta ima veliku praktičnu važnost, uključujući utvrđivanje razine lokalizacije patološkog procesa u mokraćnom sustavu. Elementi sedimenta urina podijeljeni su na organske (stanične elemente, cilindre) i anorganske (kristali različitih soli).

Među organskim elementima sedimenta urina istražuju se epitelne stanice, eritrociti, leukociti i cilindri.

Epitelne stanice

Epitelne stanice razlikuju se ovisno o tipu epitela. Stanice ravnog epitela dolaze iz donjih dijelova mokraćnog sustava; povećavajući njihov sadržaj više od 1-2 u vidnom polju, naročito velik broj njih upućuje na upalne procese u mokraćnom mjehuru ili uretru. Izvor stanica cilindričnog epitela je bubrežni zdjelica i ureter; povećanje njihovog broja opaženo je s pijelonefritisom i uretritisom. Stanice bubrežnog cjevastog epitela su zaobljene, njihovo otkrivanje u kompleksima s cilindrima ili u velikim skupinama svjedoči o bubrenom podrijetlu. Ova vrsta stanica se nalazi u različitim bubrežnim bolestima (tubulointerstitial nephritis, kronični glomerulonephritis, uključujući lupus).

trusted-source[12], [13]

Eritrociti

Eritrociti se nalaze u sedimentu urina zdravih pojedinaca u iznosu od 0-1 u polju vida.

Prisutnost makromemurije kod pacijenta procjenjuje se karakterističnom promjenom boje urina; kako bi se razlikovalo od mioglobinurije i hemoglobinurije, postoje posebni testovi ("Hematuria").

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Leukociti

Leukociturija - povećanje sadržaja leukocita u mokraćnom sedimentu (norma je 0-1 u polju gledišta mikroskopa kod muškaraca i do 5-6 u žena). Diferencijalni dijagnostički testovi za određivanje populacije leukocita urinarnog sedimenta koriste se za točno određivanje izvora leukociturije.

Izolirajte infektivnu leukocituriju, karakterističnu za mnoge infektivne i upalne bolesti mokraćnog sustava (uključujući pijelonefritis). O infektivnoj prirodi leukociturije može se procijeniti otkrivanjem u mokraćnom sedimentu bakterija - bakteriurija (više od 1x10 5 / ml urina). Tijekom sjetve, urin često rezultira lažnim negativnim rezultatima zbog činjenice da je točnost ove metode pogođena i manjim kršenjem pravila za uzorkovanje i pohranu uzoraka. Aseptična leukociturija, karakteristična za mnoge oblike kroničnog glomerulonefritisa, analgetičke nefropatije; ponekad promatrana u amiloidozu.

Cilindri

Cilindri se formiraju na priključnom uromukoida Tamm-Horsfall protein (luče epitela uzlaznu tijelo Henleove petlje redu), plazma proteina koji su prošli membrane glomerula i određene komponente (stanice, masti čestica).

 • Hialinski cilindri sastoje se samo od molekula bjelančevina, nalaze se u različitim bubrežnim bolestima i normalnim (ne više od 100 u 1 ml urina).
 • Voskavi cilindri se sastoje od proteina plazme i djeluju kao znak kronične nefropatije.
 • Celularni cilindri (eritrocit, leukocit) uvijek imaju bubrežno podrijetlo i ukazuju na leziju parenhima bubrega.
 • Masni cilindri su pronađeni s značajnom proteinurijom, uključujući nefrotski sindrom.
 • Zrnati cilindri su znak bolesti bubrega.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Anorganski elementi sedimenta urina sastoje se od kristala različitih soli

Otkrivanje kristala mokraćnog guanin, kalcijev oksalat, urate i amorfne fosfati i tripelfosfatov sama nije znak oštećenja bubrega, treba uzeti u obzir i urina klinički podaci.

Prisutnost u urinu kristala kolesterola, cistina, tirozina i leucina uvijek označava poraz bubrega. Kristalurija kolesterola je opažena kod bolesnika s nefrotičkim sindromom; kristali tirozina i leucina pokazuju prognostički nepovoljno oštećenje jetre.

U mokraćnom sedimentu također se nalaze bakterije, gljivice, protozoe i paraziti. Bakteriurija je najznačajnija u kombinaciji s leukociturija; kako bi se razjasnila njezina geneza, poželjno je provesti bakteriološko proučavanje urina. Od gljiva u mokraćnom sedimentu najčešće su pronađeni predstavnici roda Candida, posebno kod pacijenata s dijabetesom melitusa ili primanja imunosupresivne terapije. Ponekad se pronađu amebe; U prisutnosti disurije, to ukazuje na genito-urinarni amebiasis. Otkrivanje jaja Schistosoma hematobium ukazuje na invaziju mokraćnog trakta.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Opći urin test: normalno

Normalna boja urina varira od svijetlo žute do tamno žute boje. Prekomjerna žuta boja obično označava povećanu gustoću urina, koja se obično opaža tijekom dehidracije, premalen urin, naprotiv, pokazuje da je gustoća niska. To znači da postoji mogućnost zatajenja bubrega. Svaka promjena boje mokraće od blijedo ružičaste do tamno-smeđe boje može biti pokazatelj ozbiljnih patoloških procesa. Istodobno, neki lijekovi, kao i obilna konzumacija repa i mrkve, mogu utjecati na boju urina. Ako se tijekom analize, utvrđeno je da urin nije transparentan, to se može objasniti prisustvom u njemu bakterija, crvenih krvnih stanica, soli, masti, sluzi, et al. Protresti Ako urin, pojavljuje se pjena na njega. Ako je pjena oblačno, obilna i uporni, to može značiti da ima proteina u mokraći. Normalno, pjena je bistra i brzo topiva. Ako je razina proteina urina veća od 0,033 g / l, to se smatra odstupanjem od normalnih pokazatelja.

Tumačenje analize urina

Analiza urina uključuje procjenu sljedećih parametara.

 • Boja, prozirnost.
 • Relativna gustoća.
 • Kemijska ispitivanja:
  • pH;
  • proteina;
  • glukozu;
  • ketonska tijela;
  • hemoglobin (određen, u pravilu, s odgovarajućom promjenom boje urina);
  • urobilinogen;
  • Myoglobin (određen, u pravilu, s odgovarajućom promjenom boje urina).
 • mikroskopija:
  • kristali - urat, fosfat, oksalat ili kalcijev karbonat, tripolifosfat, cistin, ljekovito;
  • stanice - leukociti, eritrociti, stanice cjevastih epitela, urinarni trakt, atipične stanice;
  • cilindri - hijalinski, granulirani, eritrocita, leukocitni, epitelni, voski, granulirani, lipidi;
  • zaraznih tvari - bakterija, gljivica, parazita.

Analiza urina podrazumijeva obvezno određivanje sadržaja proteina, staničnih elemenata (eritrociti, leukociti), bakterija i nekih drugih pokazatelja. Osim toga, uz pomoć dodatnih metoda istraživanja urina otkrivaju se aktivni oblici leukocita, kao i sadržaj kemokina, faktora rasta i vazoaktivnih molekula.

Za dijagnosticiranje mikroalbuminurije koristi se standardno brzo testiranje, što omogućuje praćenje njegove veličine, uključujući izvanbolničko podešavanje.

Boja i jasnoća urina

Svježe ubran mokraći je obično čist. Uzrok zamućenosti urina utvrđuje se uz pomoć dodatnih testova.

 • Nestanak zamućenosti nakon grijanja urina na 60 ° C ukazuje na prekomjeran sadržaj urata i mokraćne kiseline u njemu.
 • Ako urin postaje proziran nakon dodavanja 10% octene kiseline, tada postoji suvišak fosfata.
 • S viškom oksalata, zamućenje nestaje nakon dodavanja razrijeđene klorovodične kiseline.
 • Ako postoji veliki broj elemenata u mokraći ili sluzi, ona postaje prozirna tek nakon filtracije i centrifugiranja.
 • Otporan na sve kvalitativne testove i centrifugiranje, zamućenost ukazuje na bakteriuriju.
 • Na površini urina koja sadrži veliku količinu bjelančevina nastaje trajna pjena.

Mokraća zdrave osobe je slame-žuta, intenzitet boje ovisi o stupnju razrjeđivanja. Mokraća bolesnika s kroničnom bubrežnom insuficijencijom gotovo je bezbojna. Promjena u boji urina također je posljedica prisutnosti različitih kemikalija, uključujući lijekove i njihove metabolite, kao i gnoj, krv i limfe.

trusted-source[38]

Uzroci promjene boje urina

Boja

Razlog

Bijela

Crveno / ružičasto / smeđe

Žuta / narančasta

Smeđa / crna

Zeleno, plavo

Limf, gnoj, kristali fosfata

Eritrociti, hemoglobin, mioglobin, porfirini, levodopa, metildopa, metronidazol, fenacetin, fenolftalein, boje za hranu

Bilirubin, urobilin, preparati od željeza, nitrofurantoin, riboflavin, sulfasalazin, rifampicin, fenitoin

Methemoglobin, homogenzitinska kiselina (s alkaponurijom), melanin (u bolesnika s melanomom)

Biliverdin, bojila (metilen plavo i indigo karmin), triamteren, vitamini, indican, fenol, klorofil, infekcija Pseudomonas aeruginosa

Mliječna bijela boja urina je zbog ulaska velike količine limfe ili masti u nju. Masivno izlučivanje soli mokraćne kiseline uzrokuje narančastu (ciglu) ili smeđu boju urina. Kada porfirija urin tamne kada stoji u zraku.

Potrebna je ispravna interpretacija crvene boje urina. Svježe urina krv mrlje u crvenoj boji, hematurija bubrežne podrijetla daje mokraći karakterističan oblik „mesa blato” - jedan od znakova glomerulonefrtia, uključujući akutno, mioglobina - crveno-smeđe boje. Pored toga, crvena boja urina zapažena je upotrebom metildopa, derivata fenotiazina.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Miris mokraće

Urin ima karakterističan miris. Njegova promjena događa se u raznim bolestima, uključujući i metaboličke bolesti.

Uzroci promjene u mirisu urina

Miris

Razlog

Slatko, trulo voće

Ketonska tijela

Amonijumov

Infekcija mokraćnog sustava s bakterijama koje degradiraju urea

Plesnevyj

Fenilketonuriju

Znoj

Prisutnost izovalerijskih ili glutaričnih kiselina u krvi

Rancid mast

Hypermethioninemia, tirozinemija

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Kiselost urina

Urinska reakcija jako varira (pH 4,5-8,5). Ponovna alkalna reakcija urina svjedoči o mogućnosti infekcije mokraćnog sustava ili bubrežne tubularne acidoze.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56]

Relativna gustoća urina

Relativna gustoća urina u zdravih osoba varira od 1,002 do 1,030. Ovaj pokazatelj ovisi o prehrani i režimu unosa tekućine. Depresija relativne gustoće urina je rani znak tubulointerstitialnog nefritisa i kroničnog zatajenja bubrega. Da biste točno odredili ovaj pokazatelj, potrebno je izvršiti suđenje Zimnitsky. Uz porast sadržaja proteina u mokraći za 4 g / l ili glukozu za 2,7 g / l, ovaj se indeks povećava za 0,001.

Analiza urina u djece: prijepis

Kada urina kod djece iznosio pokazatelje, kao što su boja, miris, transparentnosti, specifičnu težinu, stupanj eritrocita i leukocita, prisutnost proteina, šećera, ketoni, soli, bakterije, sluz. Normalni pokazatelji su odsutnost atipičnog mirisa u mokraći i neprozirnosti. Ako urin ima miris amonijaka, može signalizirati kvar s mjehura. Razina kiselosti u urinu djeteta varira od 4,8 do 7,5. S proljevom, povraćanjem i prevalencijom biljne hrane i fizičkim prejedanjem u prehrani dolazi do alkalne reakcije. Povećana kiselost urina promatra se na temperaturi, dijabetesu ili prekomjernoj potrošnji proteina u hrani. Normalni pokazatelji gustoće urina ovise o dobi od 1,003-1,025. Protein, šećer, eritrociti, cilindri, bakterije, soli i ketonska tijela u urinu djeteta ne smiju biti. Takve komponente mogu se pojaviti s metaboličkim poremećajima, bubregom, mokraćnim mjehurom, endokrinim sustavom, povraćanjem, vrućicom, proljevom, zatvorom, nervoznom pretjeranom ekspresijom, anemijom. Povećanje broja bijelih krvnih stanica može se pojaviti u upalnim procesima mokraćnog sustava.

Opća analiza urina: transkripta

Normalni pokazatelji za zdravu osobu:

 • Boja - umjereno žuta, nije previše zasićena, ali nije previše blijeda.
 • Transparentnost je norma.
 • Miris je nejasan.
 • Kiselost - pH manji od 7.
 • Gustoća je od 1.018.
 • Protein nije.
 • Tijela ketona nisu.
 • Bilirubin - br.
 • Urolilinogen - pet do deset mg / l.
 • Hemoglobin - br.
 • Eritrociti - od nula do tri u vidnom polju za žene, od nula do jednog u vidnom polju za muškarce.
 • Leukociti - od 0 do 6 u polju gledišta u žena, od nula do tri u vidnom polju kod muškaraca.
 • Epitel - od nula do deset na polju gledišta.
 • Cilindri - br.
 • Sol - br.
 • Bakterije - br.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.