^

Zdravlje

Retikulocita

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Retikulociti su mladi oblici eritrocita koji sadrže zrnato-vlaknastu tvar, otkrivena uz pomoć posebne supripitalne boje. Vrijeme sazrijevanja retikulocita je 4-5 dana, od kojih u roku od 3 dana zreli u perifernoj krvi, nakon čega postaju zrele crvene krvne stanice.

Retikulociti su "novorođenčadi", nezrelih eritrocita. Retikulociti potječu od najvažnijeg organa, gdje se zapravo stvaraju sve nove krvne stanice, koštana srž. Tamo je, kao rezultat podjele i diferencijacije matičnih stanica, da se pojavljuju i prolaze sve faze sazrijevanja eritrocita.

Novorođeni eritrociti sadrže krhku mrežu mikroskopskih krvnih žila - retikuluma, odakle se javlja ime mladog crvenog leša. U nastajanju u koštanoj srži, retikulociti zreli u njemu još nekoliko dana, a zatim se presele u krvne žile - periferne. Tu također sazriju jedan ili dva dana, brzo "rastu". Zanimljivo je da zrele crvene krvne stanice ostavljaju polje za cirkulaciju male količine retikulocita, ne više od 2%. Tako se gotovo u danu "obitelj" crvenih krvnih zrnaca nadopunjuje svježim, novim teladima. Ljudsko tijelo je tako pametno dizajnirano da se nastoji pridržavati stalnog uzorka cirkulacije eritrocita. Život svake eritrocite ne traje duže od 3 mjeseca, ali zbog stalnog djelomičnog obnavljanja opći sustav ne trpi. Stare i istrošene crvene krvne stanice koriste limfoidni sustav, točnije - slezenom i novim - retikulociti se rađaju u koštanoj srži svaka dva dana. Tu je i neka vrsta "dispečera" u tom neprekidnom tijeku - hormon kojeg luče bubrezi, eritropoetin. Na ovaj način postoji kontrola:

Kada se količina potrebnog kisika u krvi smanjuje, bubrega oslobađa eritropoetin, transportiran krvlju u "rodiljni dom" eritrocita, u glavni sustav - koštanu srž. Eritropoetin je stimulans za inicijaciju retikulocita. Ako je hemopoetski organ "overdid" i crvene krvne stanice su previše, eritropoetin prestaje odmah proizvesti sustav bubrega.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Koja je svrha analize koja određuje "novorođenče" retikulocite?

 • Prvo, to je izuzetno važan pokazatelj stanja koštane srži i njezin regenerativni kapacitet;
 • Drugo, retikulociti, odnosno njihov broj, pokazuju učinkovitost terapijskih mjera u različitim oblicima anemije;
 • Treće, za procjenu i provjeru funkcije slezene ili funkcioniranje bubrega nakon transplantacije.

Također, analiza je važna za sportska natjecanja, kada se sudionici provjeravaju za doping.

Na primjer, retikulociti počinju aktivno gurati zrelije kolege - eritrocite, njihov se broj povećava. Takva aktivnost može ukazati na pravilnu strategiju u liječenju anemije, ili obratno, činjenici gubitka krvi u tijelu ako se terapija ne izvodi. Također, iz sasvim razumljivih razloga, broj "mladih" crvenih krvnih zrnaca raste u trudnica.

Smanjena količina retikulocita, kao i njihovo nestajanje, ukazuje na ozbiljnu patologiju krvi i neučinkovitost terapije. Koštana srž se ne može nositi sa svojim funkcijama, njegovo se stanje karakterizira ugnjetavanjem.

Osim toga, retikulociti su pokazatelj brzine glavnog organa hematopoeze - koštane srži.

Kako se izračunava indeks retikulocita?

Da bi se točno procijenilo stadij anemije, stupanj njegove težine izračunava indeks retikulocita posebnom formulom:

Postotak retikulocita množi se indeksom hematokrita. Zatim se rezultat dijeli na proizvod brojeva 45 i 1,85. 45 je razina norme hematokrita, a broj 1.85 je prosječno razdoblje za koje novi retikulociti ulaze u krv.

Što može značiti kada su retikulociti povišeni?

Povećana količina retikulocita u medicini naziva se retikulocitoza. To može biti znak bolesti i problema:

 • Akutni gubitak krvi;
 • Hemolitički sindrom (hemolitička anemija);
 • Aktivna terapija anamije ovisne o tiaminu;
 • Učinkovito liječenje anemije nedostatka željeza;
 • Paroksizmalna infekcija - malarija;
 • Hipoksija.

Ako se retikulociti spuštaju, to može ukazivati na bolesti kao što su:

 • Mijelodisplasia ili aplastična anemija;
 • Hipoplastična patologija koštane srži je hipoplastična anemija;
 • Neučinkovito liječenje megaloblastične (B12 ovisne) anemije;
 • Autoimune patologije;
 • Kronični alkoholizam;
 • Patologija bubrega.

Ako ste dobili rezultate kliničkih krvnih testova i odlučili ih samostalno protumačiti, tada ćete se u najboljem slučaju zbuniti, u najgorem slučaju ćete doživjeti uzaludni alarm. Stoga se oblik, gdje se retikulociti i druge komponente krvi opisuju i broje, najbolje prenose na pouzdane ruke profesionalca. Objasnite sve detalje doktora koji vas je poslao u studiju, jer su ga njegovi retikulociti zainteresirali.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.