^

Zdravlje

Vrijeme zgrušavanja krvi (suharev)

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Vrijeme koagulacije krvi (prema Sukharevu) je prilično jednostavan test krvi koji se uzima iz prsta. Samo po sebi potreban je faktor zgrušavanja za procjenu stanja enzima, ali nisu informacije o mehanizmima njezinog kršenja.

Općenito, koagulacijski proces pokazuje koliko se tijelo može zaštititi, uključujući gubitak krvi. Klanje izravno ovisi o funkcioniranju endokrinog, kao i živčanom sustavu. Kako bi se utvrdio stanje i procjena hemostaze (uobičajeni sustav koagulacije), propisan je koagulogram koji ima brojne pokazatelje, uključujući vrijeme koagulacije krvi (prema Sukharevu).

Zapravo, Sukharevova metoda omogućuje procjenu intervala između sakupljanja krvi i početka njegove kondenzacije, točnije fibrinskog izgleda (ugruška).

Prije toga, u medicini je korišteno više od trideset metoda za određivanje koagulabilnosti, danas se koriste samo dva laboratorija, najpouzdanija i informativnija - Sukharev i Lee-White metodom. Sukharevova metoda određuje vrijeme koagulacije krvi samo kapilarno, a Lee-White metoda je samo venska. To je njihova razlika, au cjelini, obje su metode dovoljno informativne i bez njih nemoguće je dobiti potpunu homeostatsku sliku.

Pripreme za ovu analizu nisu potrebne, uz činjenicu da se uzorkovanje provodi ujutro i na prazan želudac. Od tekućina, možete koristiti samo vodu, jer sve vrste sokova, kao i čaj ili kava, mogu iskriviti sliku koagulograma. Samo postupak traje vrlo malo vremena.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Kako je koagulogram koji određuje vrijeme koagulacije (prema Sukharevu)?

Materijal za ispitivanje je mala količina krvi iz pacijenta prsta. Krv je postavljena u poseban stativ, tzv. Panchenkov aparat. Budući da prva kap može sadržavati tkivnu tekućinu, pregledavaju se samo sljedeći dijelovi, a prvi kap se natopi i protrlja prstom.

Materijal se upisuje u posebnu posudu - kapilaru koja se pri određenom ritmu naginje na lijevoj ili desnoj strani pod određenim kutom. Štoperica otkriva vrijeme kada se krv prestane slobodno kretati unutar posude, tj. Počinje koagulirati. Vrijeme koagulacije krvi (sukladno Sukharevu) je normalno: početak formiranja fibrina od 30 do 120 sekundi, kraj procesa od 3 do 5 minuta.

Valja napomenuti da rezultati, odnosno vrijeme koagulacije krvi (prema Sukharevu) mogu varirati ovisno o tome kojim se lijekovima osoba pregledava. Na primjer, razdoblje od stvaranja fibrina do kraja procesa zgrušavanja može se povećati zbog upotrebe antikoagulansa (varfarin, fraktiparin i drugi). Također povećavaju vrijeme koagulacije patologije jetre ili teže bolesti, poput hemofilije.

Vrijeme koagulacije (prema Sukharevu) može biti znatno niže od normalne, u pravilu se to događa kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive, također je moguće s velikim gubitkom krvi.

Treba uzeti u obzir da se koagulabilnost može povećati zbog činjenice da se u tijelu počelo stvarati u velikim količinama protrombinaze. Sve informacije o vremenu i brzini smanjenja protoka krvi prije svega su potrebne liječniku da razjasni dijagnozu i prati učinkovitost terapije. U svakom slučaju, tumačenje takvog kompleksnog pokazatelja je zadatak stručnjaka, a ne sam pacijent.

Vrijeme zgrušavanja krvi (na Sukharev) - jedan je od načina identificirati faze složenog postupka enzimske kada fibrinogen, topljiva u uobičajenim uvjetima, postaje netopljivi oblik, kao što je to privremenu mjeru igra vrlo važnu ulogu u interpretaciji koagulacije u cjelini.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.