^

Zdravlje

Rak antigena CA-125 u krvi

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 01.06.2018
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

CA-125 je glikoprotein prisutan u seroznim membranama i tkivima. U žena koje rađaju dob, glavni izvor CA-125 je endometrij, koji je povezan s cikličkom promjenom u razini CA-125 u krvi, ovisno o fazi menstrualnog ciklusa. Tijekom menstruacije, koncentracija CA-125 u krvi raste. U trudnoći, CA-125 detektirana u ekstraktu posteljice, trudna serum (I), u pojam amnionske tekućine (16-20 tjedana). U zdravih žena u razinama CA-125 u krvi djeluje na sintezu ovog markera u mezotelijumu peritonealnoj i pleuralnog šupljine, perikarda, bronhijalna epitel, jajovoda, jajnici i muškaraca (osim serozne šupljine) - u epitelu testisa.

Referentne vrijednosti (norma) CA-125 kod žena u serumu do 35 IU / ml; u trudnoći - do 100 IU / ml; u muškaraca - do 10 IU / ml. Poluvrijeme je 4 dana.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Indikacije u svrhu analize

Koristi se određivanje sadržaja CA-125 u serumu:

  • za dijagnozu rekurentnog raka jajnika;
  • za praćenje liječenja i kontrole raka jajnika;
  • za dijagnozu neoplazmi peritoneuma, pleure;
  • Dijagnosticirati serozni izljev u šupljini (peritonitis, pleuritis);
  • za dijagnozu endometrioze.

Tko se može obratiti?

Uzroci povećanog CA-125 u krvi

Koncentracija CA-125 u krvi povećava tijekom različitih malignih bolesti s uključivanjem serozne membrane - peritonitis, perikarditis, upala pluća različite etiologije. Značajniji povećanje razine CA-125 u krvi ponekad promatra pri različitim benigne ginekološke tumore (ciste jajnika) i upalnih procesa uključuju epididimisa i benigne hiperplazije endometrija. Međutim, u većini od ovih slučajeva, koncentracija CA-125 u serumu ne prelazi 100 IU / ml. Blago podizanje razine markera detektiran u I tromjesečju raznih autoimunih bolesti (kolagen), hepatitis, pankreatitis i kronični ciroze.

U bolesnika s kongestivnim zatajivanjem srca, koncentracija CA-125 u krvi korelira s razinom natrijuretskih peptida, pa se može upotrijebiti kao dodatni kriterij za procjenu ozbiljnosti zatajivanja srca.

Krvni test CA-125 koristi se prvenstveno za praćenje serijskog raka jajnika i dijagnozu njezine recidiva. Na mjestu odvajanja 65 IU / ml SA-125 ima osjetljivost na 87%, ovisno o stupnju i vrsti tumora histološki. U 83% pacijenata s rakom jajnika, njegova razina je u prosjeku 124-164 IU / ml. Za serozni karcinom jajnika povećanje razine CA-125 u serumu ovise o stupnju tumora podataka: III-125 CA korak povećava oko 50% slučajeva, a kad III-IV faza - u svih bolesnika. Pacijenata s karcinom jajnika ascites oblika koncentracije CA-125 u serumu može iznositi više od 10 000-20 000 IU / ml. Regresiju tumora s učinkovitom kemoterapijskih ili chemoradiation terapiju ili uklanjanja kirurškim zahvatom popraćeno smanjenjem sadržaja CA-125 u krvi. Podizanje razine CA-125 u krvi povezano je s napredovanjem procesa tumora. Da bi se procijenila je učinkovitost kemoterapije potrebno je istražiti razine CA-125 u krvi prije početka svakog ciklusa liječenja, a nakon njegova završetka u razmacima od 1-2 mjeseci.

Za razliku od ozbiljnog raka jajnika, u drugim histološkim vrstama raka jajnika (mucinous, endometrioid i clear cell), njegov sadržaj se povećava u 25-30% slučajeva. U teratoma i jajnika dysgerminoma povišene razine ca125 u krvi je zabilježen samo u pojedinih bolesnika s ascitesom i prisutnost metastaza u trbuhu.

CA-125 - koristan marker za procjenu učinkovitosti liječenja i rano otkrivanje recidiva endometrioze, što je samo na broju pacijenata oboljelih od raka jajnika s visokim sadržajem CA-125 sekundi. Povećanje razine CA-125 u krvi korelira s fazom endometrioze: u fazi I-II koncentracija marker povećava se u 25% bolesnika, a u stadiju III-IV - u 54%. U pravilu, koncentracija CA-125 u serumu u takvim pacijentima ne prelazi 65 IU / ml.

Razina CA-125 povećana je u 15-30% bolesnika s malignim tumorima gastrointestinalnog trakta, gušterače, bronha i dojke. Vrijednosti CA-125 u serumu tih bolesnika, koje prelaze 150-200 IU / ml, ukazuju na uključenost seroznih membrana u procesu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.