^

Zdravlje

Otorinolaringolog

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Otolaryngolog je liječnik koji tretira ENT bolesti. Liječnički rad je povezan s organima sluha i mirisa, kao i glave, vrata i grla. Pogledajmo osobitosti rada otorinolaringologa, kakve bolesti liječnik tretira i kada liječiti.

Otolaryngolog je liječnik specijaliziran za dijagnozu i liječenje različitih bolesti koje su povezane s ENT organima, tj. Ušima, grlu, glavi, nosu i vratu. Zdravlje ENT organa je od posebne važnosti, jer uši, nos i grlo stvaraju raskrižje dišnih i probavnih trakta. Ti organi reagiraju prvo na djelovanje raznih vrsta stranih agenata, alergena, bakterija i patogenih virusa.

Upalni procesi, koji su najčešće uzročnici bolesti ENT organa, mogu biti kod djece i kod odraslih. U pravilu, česte bolesti ENT organa svjedoče o problemima s imunološkim sustavom. Slab imunitet nedostaje virusa, koji su prvi udarili u uši, grlo, nos. U nedostatku odgovarajućeg liječenja virus se širi cijelim tijelom i u nekim slučajevima ima nepovratne posljedice.

trusted-source[1], [2], [3]

Tko je otorinolaringolog?

Tko je otorinolaringolog je liječnik koji proučava i liječi bolesti koje utječu na nos, grlo, uši, ždrijelo, grkljan, dušnik i obližnja anatomska područja. Također, otorinolaringolog se bavi dijagnostikom i prevencijom bolesti ENT organa, patologija i nedostataka.

Upalne bolesti ENT organa značajno oslabljuju imunološki sustav i negativno utječu na rad cijelog organizma. Ako ne liječite ENT bolesti, onda će se razviti u kronične bolesti. Nepravilni tretman također može uzrokovati patološke i kronične bolesti, kako gore spomenute organe, tako i cijeli organizam.

Kada trebam otići do otolaringologa?

Kada se treba obratiti otorinolaringologu - pitanje koje interesira ljude s problemima ENT tijela. Ako imate barem jedan od sljedećih simptoma, tada morate potražiti kvalificiranu medicinsku pomoć.

 • Bolesti ušiju - ako osjetite lagano trnce u jednom uhu, loše čujete ili se poremete od isušivanja sumpora iz uha, odmah se posavjetujte s otolaringologom. Zapamtite, što duže odgode putovanje liječniku, to su ozbiljnije posljedice čak i najslabnije bolesti.
 • Bolesti upalne grla - u pravilu, to je glavni razlog kontaktiranja otolaringologa. Ako često imate tonzilitis, imate gnojni tonzilitis, imate problema s grkljanima ili štitnjačom, potražite savjet i kompletan tretman za lor.
 • Pate od teških nosnih disanja, imate česte vrtoglavice, poremećaje spavanja, teškog hrkanja, nepravilnog rasta kostura lica ili niske razine groznice, onda vam je potrebna pomoć otorinolaringologa.

Koje testove trebam uzeti kad odem u otorinolaringolog?

Idete na sastanak s Laurom, a zatim razmotrimo koje testove trebate poduzeti kada kontaktirate otorinolaringologa. Predstavljamo Vam standardni set testova:

 • Obrezani i obrisi - od nazofarinksa, nosa i grla na meningokocce, stafilokoke, streptokoke na mikroflori.
 • Uzimanje materijala iz maksilarnih sinusa, tonzila, iscjedak iz uha.

Za potpunu dijagnozu bolesti, otorinolaringolog može propisati niz drugih testova koji će pomoći u identificiranju uzroka bolesti i učinkovitih metoda liječenja.

Koje dijagnostičke metode koristi otolaringolog?

Da bi se odredila bolest i propisala pravilan tretman, svaki liječnik provodi niz dijagnostičkih metoda. Pogledajmo dijagnostičke metode koje koristi otolaringolog. 

 • Kompjuterska tomografija je rendgenska metoda koja omogućuje dobivanje slojevite slike organa i tkiva.
 • Ultrazvuk se koristi za dijagnosticiranje tkiva zbog ultrazvučnih valova. Prednost ove metode je da nema negativan učinak i lijek na tijelu.
 • Audiometrija i rinokopija.
 • Endoskopske metode su najtočnije dijagnostičke metode koje mogu točno odrediti bolest. Da biste izvršili dijagnozu pomoću ove metode, uzmite tkivo za biopsiju.
 • Snimanje magnetske rezonancije još je jedna pouzdana dijagnostička metoda koja djeluje na tijelo pomoću elektromagnetskih valova zasnovanih na snažnom magnetskom polju.

Što otorinolaringolog radi?

Ako imate problema s uškopljavanjem, nosu ili grlom, trebate ići na sastanak s Laurom. Pogledajmo što radi otorinolaringolog ili ENT liječnik.

 • Obavlja dijagnostiku bolesti i propisuje liječenje ENT organa.
 • Obavlja operativne operacije. Sposobnost liječnika uključuje kiruršku intervenciju s apscesima i hematomima u nosu ili uhu. Otolaryngolog vrši probadanje maksilarnih sinusa, ispiranje, otvaranje tumora, uklanjanje polipa, hematoma.
 • Otolaryngolog obavlja operacije na grlu, koji se bavi adenotomijom, tonzilektomijom.
 • Liječnik može obavljati kirurške zahvate na ušima i ispraviti položaj nazalne sekcije. Otolaryngolog obavlja operacije poboljšanja slušanja, upravlja srednjim ušima.

Koje bolesti liječi otorinolaringolog?

Idete na sastanak s otorinolaringologom, onda morate znati koje bolesti liječnik otorinolaringologa tretira. Dakle, u nadležnosti liječnika, liječenje bolesti uha, grkljana, nosa, maksilarnog sinusa, ždrijela. Bolesti koje liječi otorinolaringolog:

 • Problemi s nazofarnusom - rinitis (kronični, alergijski, akutni), sinusitis.
 • Bolovi u grlu su tonzilitis, tonzilitis, upala žlijezda, uključujući gnojno.
 • Bolesti ušiju - otitis, uklanjanje sumpornih čepova, ozbiljni otitis i druge bolesti.

Savjeti od otolaringologa

Savjet o otorinolaringologu je aktualna preporuka za očuvanje idealnog zdravlja ENT organa. Predstavljamo vam najučinkovitije preporuke i savjete otorinolaringologa.

 • Održavajte vlažnost u prostorijama - za očuvanje zaštitnih funkcija tijela, razina vlažnosti u sobi ne smije biti manja od 45%. Inače se zaštitni premazi osuše i otvaraju pristup patogenima i bakterijama.
 • Zakalivaniya - ova metoda prevencije i održavanja zdravlja omogućuje vam jednostavno upoznavanje s hladnoćom i borbu protiv mikroba. Redovita tjelesna aktivnost i vježbanje jamče dobrobit i raspoloženje.
 • Ako uhvatite hladnoću, onda je to signal tijela o upalnim procesima. Najčešće, prehlada je prethodnica nekih drugih složenijih bolesti. Kako bi zaštitio tijelo od prehlade, podržava imunološki sustav, pije vitamine i vodi zdrav stil života.
 • Dolaskom hladnog vremena potrebno je zaštititi uši i grlo od hladnoće. Nosite šešir, i to će vas zaštititi od otitis. Toplinska haljina, upala žlijezda ili grlobolje, ne osjećaju se.

Otolaryngolog je kvalificirani stručnjak koji pomaže u liječenju bolesti ENT organa. Također, otorinolaringolog obavlja kirurške operacije za poboljšanje zdravlja nosa, grla i ušiju. Redoviti pregledi u otolaringologu pružaju priliku za praćenje zdravlja ENT organa i održavanje na visokoj razini.

trusted-source[4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.