^

Zdravlje

ORL doktor

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

ENT ili otolaryngologist je specijalist čija dužnost uključuje prevenciju i liječenje bolesti uha, grla i nosa. Skraćeni naziv dolazi od riječi laryngotorinolog, doslovni prijevod zvuči "znanost uha, grla, nosa".

Otolaryngolog se bavi liječenjem više organa u isto vrijeme, budući da su svi u bliskoj fiziološkoj interakciji. Iz istog razloga, bolesti uha, grla i nosa, osobito zarazne prirode, često zahtijevaju složeni tretman.

ENT-organi su prvi koji se odupiru štetnim učincima okoliša, a njihov ispravan rad izravno se odražava na rad cijelog organizma. Bolesti lor-oragona često se nalaze i kod djece i kod odraslih. Obično, bolesti se javljaju u jesensko-proljetnom razdoblju, a mogu se pojaviti bez obzira na sezonu zbog smanjenja imuniteta, infekcije, traume. Nos, uho i grlo tijesno su međusobno povezani, stoga bolest jednog organa često dovodi do bolesti drugog. Bolest se može pojaviti iu akutnim i kroničnim oblicima. Najčešćih bolesti nosne šupljine otolaringologije bolesti (rinitis, upala sinusa, upala sinusa), klipa (evstahiit bolesti, upale srednjeg uha, različite ozljede), bol u grlu (laringitis, faringitis, tonzilitis).

Nedavno, pacijenti otorinolaringologa žale se na razne alergijske reakcije, osobito na alergijski rinitis. Osim toga, takav neugodan stres kao hrkanje također tretira ENT.

trusted-source[1], [2]

Tko je ENT?

ENT - specijalist koji vodi prevenciju i liječenje bolesti organa poput uha, grla (ždrijela, dušnika, grkljana), nos i dijelove susjednih na njih. Drži konzervativne terapije i operacije u nosa, grla i klipa (ispiranje sa sinusima, korekciju nosne septum, isjecanje polipa, tonzila, adenoida, uklanjanje hematoma, apscesa i bubnjiće autopsije). Također, operacije na srednjem uhu moguće je poboljšati sluh.

Za osobu je iznimno važno da ENT organi normalno funkcioniraju, budući da su uši, nosa i grla na grani respiratornih i probavnih organa te su prvi koji se suočavaju s virusima, bakterijama i različitim alergenima.

Česte upalne bolesti (upala uha, tonzila, adenoidi itd.), Osobito u djetinjstvu, često ukazuju na kvar u imunološkom sustavu. Sve bolesti ENT organa, ako nisu pravovremene za početak liječenja, dovode do komplikacija (bronhitis, upala pluća, kardiovaskularne bolesti, kršenja u radu središnjeg živčanog sustava, itd.).

Kada trebam kontaktirati LOR?

Upoznajte ENT-liječnika ako trebate sljedeće simptome i stanja:

 • curenje nosa, gušenje ili ispuštanje iz nosa (sluzav, gnjevni, krvavi, itd.);
 • začepljen nosni disanje u odsustvu hladnoće ili gušenja;
 • bol, crvenilo, oteklina u grlu;
 • bol (pucanje, bol, itd.), tinitus, razni iscjedak;
 • gubitak sluha;
 • izgled bijelog premaza na tonzilima;
 • povećanje limfnih čvorova u vratu, donji čeljusti, iza ušiju;
 • česte upale krajnika (upala grla);
 • khrap.

Vrlo često razlog za pribjegavanje LOR-u, osobito u djetinjstvu, je ulazak raznih manjih (a ne tako) predmeta u nos, uho ili grlo (kovanice, igle, gumbi itd.). Često to dovodi do ozljede tijela.

Koje testove trebam poduzeti kad kontaktiram LOR?

Nakon vizualne provjere, ENT može propisati jednu ili više dodatnih studija:

 • opći test krvi;
 • fibroendoskopsko ispitivanje nosne sluznice;
 • X-zrake;
 • somnološka istraživanja;
 • polisomnografija (studije poremećaja spavanja);
 • imunodiagnoza s upalom alergijske prirode ENT organa.

Hoće li propisati studiju, a koje (ili nekoliko) liječnika odluči u svakom pojedinom slučaju.

Koje dijagnostičke metode koristi ENT?

Na prvom referencu pacijenta liječnik najprije koristi instrumentalnu dijagnostiku, za koju je potrebna najbolja moguća rasvjeta. Radi praktičnosti studije, liječnik može koristiti razne lijevke za uši, ogledala za pregled sluznice nosa i grkljana, endoskopa.

Za proučavanje nosne sluznice i nazofarinksa, liječnik koristi nosne ogledala (kod ispitivanja male djece, specijalist koristi lijevke za istraživanje uha). Takav postupak potreban ako stručnjak sumnja nazofarinksa bolesti ili sluznice nosa, nazalni disanje umanjena zbog zakrivljenosti odnosno pregradu prilikom krvarenja iz nosa. Ovom metodom dijagnoze, stručnjak procjenjuje stanje sluznice nosa, nosnih prolaza, dna nosne šupljine.

Ako je potrebno, propisuje se probijanje paranazalnih sinusa, obično je takva dijagnoza za detaljniju analizu sadržaja sinusa potrebna ako se sumnja na sinus ili cistu.

Olfaktometrija je neophodna ako postoji sumnja da je neispravno funkcioniranje osjećaja mirisa. Ova se dijagnoza provodi pomoću posebnog uređaja kojim stručnjak puše određene mirisne tvari u nosnu šupljinu.

Za proučavanje bolesti uha koristite poseban lijevak s kojim liječnik ENT ispituje vanjski prolaz, tampon membranu, srednje uho. Također se mogu koristiti razni uređaji za povećanje (povećalo, mikroskopi za kirurgiju, optički otoskopi). Kada je otoskopija, liječnik će moći izvesti neke operacije, na primjer, da izvadi iz uha strani objekt.

Audiometrija se koristi za uspostavljanje osjetljivosti sluha na zvukove unutar percipirane frekvencije ljudskog uha. Sve indikacije su zabilježene kao graf na audiogramu. Ova metoda dijagnoze izuzetno je važna za rano otkrivanje različitih poremećaja slušanja.

Akumetrija vam omogućuje uspostavljanje bolesti u unutarnjem ili srednjem uhu, izvedeno pomoću posebnih uređaja - tuning vilica. Osim toga, ova dijagnostička metoda potvrđuje (ili odbacuje) rezultate audiometrije.

Kako bi se utvrdilo stanje slušne cijevi, koriste se različite metode:

 • pušeći na Politzera;
 • Toynbeeova metoda (pacijent proguta stisnut nos);
 • Valsalva metoda (pacijent inhalira zatvorenim nosom i usta).

Kontrola penetracije u srednje uho zraka provodi se otoskopom. Ova je dijagnoza propisana za sumnju na bol u srednjem uhu.

Pri ispitivanju grla koristi se faringoskopija - vizualni pregled stručnjaka u usnoj šupljini i ždrijelu. Dijagnoza se vrši pomoću posebnih zrcala na dobrom svjetlu. Ova metoda je obavezna za pacijente s pritužbama na bolove u grlu, noktiju i boli u ušima.

Epipharingoskopija je propisana za pritužbe na probleme sluha, nazalno disanje, kada se sumnja na nazofarinksa. Ova dijagnoza omogućava liječniku da procijeni stanje faringusnih šupljina slušne cijevi, zidova i luka nazofarinksa.

Hipofarngoskopija procjenjuje korijen jezika, kuglastog sinusa i stegnutog područja. Danae dijagnostike mogu se propisati za kršenje funkcije gutanja, za otkrivanje stranih tijela, uz sumnju na različite neoplazme. Dijagnoza se provodi pomoću posebnog laringoskopskog uređaja ili zrcala za ispitivanje grkljana.

Traheobronoskopija procjenjuje stanje lumena bronha, traheje i njihovih sluznica. Obično je metoda istraživanja određena za otkrivanje i uklanjanje stranih predmeta, a provodi se uglavnom od strane pulmonologa.

Ezofagoskopija je naznačena primjenom posebnih krutih cijevi, u slučaju slabijeg gutanja, stranih predmeta, opekotina jednjaka. Obično ta dijagnoza obavljaju gastroenterolozi.

Kao opće dijagnostičke metode koriste se:

 • Ultrazvuk za ispitivanje sinusa u gornjoj i prednjoj regiji, otkrivanje neoplazmi u vratu. Ova metoda omogućuje određivanje sinusa purulentne ili cistične tekućine, kao i zadebljanje sluznice;
 • X-zrake se koriste za uspostavljanje kongenitalnih anomalija jednjaka, respiratornih organa, lubanje, otkrivanja stranih predmeta, neoplazmi, pukotina (fraktura) lubanje;
 • fibroscopy ispituje nazofarinksa, nosa, dušnik zid, bronha jednjak, kao i unutarnji dio procjenjuje infraglottic šupljine i Epiglotis (što je teško vidjeti da druge metode ispitivanja). Također se ova metoda koristi za biopsiju i uklanjanje stranih predmeta;
 • MRI (magnetska rezonancija) pomaže uspostaviti granice struktura, gustoću različitih tkiva, što pridonosi točnijoj definiciji neoplazmi. Ova dijagnoza omogućava i rezanje različitih zrakoplova i iznimno je važno za otkrivanje tumora koji nastaju u vratu ili ispod baze lubanje, kao i kod različitih patologija, cista i polipa;
 • računalna tomografija je najpreciznija metoda istraživanja. Poseban tomograf omogućuje relativno brzu i maksimalnu točnost studija.

Što ENT radi?

ENT tretira takve bitne ljudskim organima, kao što su grlo, nos i uši. Međutim, ovdje se radi ne samo o pojedinačnim organima, ali cijelih sustava. Nos - vrlo složen sustav koji uključuje sinusa, grla uključuje dušnik, grkljan, ždrijelo, jednjak, bolesti uha uključuju bolesti uški, unutarnji (prosjek) uho, slušni živac, odašiljanjem zvučnog signala u određenom području mozga.

Svi ti sustavi su sjedinjeni u jednoj zbog njihove nerazdvojive veze između sebe. Bolest nosne šupljine (hladno) može uzrokovati ozbiljnu bolest kao otitis (upala uha). U slučaju da se otitis ostavi bez nadzora, to može dovesti do gluhoće. Također, ako je sve liječenje usmjereno samo na otitis, a crijevni nos ostaje bez potrebne terapije, tada se učinak liječenja otitisom smanjuje na nulu.

Otolaryngolog se bavi prevencijom i liječenjem bolesti organa sluha i respiratornog trakta. Dobar stručnjak ima vještine i terapeuta i kirurga. Ako je potrebno, liječnik će moći obaviti neke postupke potrebne za učinkovito liječenje određene bolesti (pranje zahvaćenih organa, liječenje sluznice s protuupalnom ili antimikrobnom otopinom). Također, otorinolozi često obavljaju operacije vezane za patologije štitnjače. Mnogi ljudi pate od prirođenih ili stečenih patologija nazalnog septuma. Često izvan takvog nedostatka je nevidljivo, ali dovodi pacijentu puno nelagode (kratkoća daha, nedostatak kisika u tijelu, kršenje smrada mirisa itd.). Kirurško za ispravljanje zakrivljenosti također je u nadležnosti otolaringologa. Vrlo često razlog za hrkanje je zakrivljen nosni septum.

Problem gluhoće, djelomično i potpuno, sada je raširen u našem danu. Problem je često povezan s bučnim radnim uvjetima, ozljedama i sl. Danas se moderna medicina može riješiti takve neugodne bolesti kao što je Meniereova bolest (tinitus). Sinusitis, otitis, sinusitis, tonzilitis, itd. - dobro reagiraju na liječenje i idu bez komplikacija s modernim metodama liječenja i dobre opreme.

Koje bolesti liječi ENT?

Bolesti koje se tretiraju s ENT-om postale su uobičajene za većinu, a mišljenje da se takva bolest mogu samostalno baviti sve se širi među stanovništvom. Gotovo svaka osoba s bolovima u grlu obično troši redovne ispere ili resorptivne pilule, a hladnoća kupuje dugotrajno sredstvo. Međutim, događa se da situacija počinje izlaziti iz kontrole, stanje se pogoršava i samo-liječenje ne pomaže. U tom slučaju, trebate potražiti kvalificiranu pomoć otorinolaringologa. Vrlo često samo-liječenje dovodi do kroničnog oblika bolesti ili teških komplikacija.

Posebnu pažnju treba voditi djeci, jer oni nisu u stanju pravilno opisati simptome, pokazati gdje i kako to boli. Djeca su ranjivije od odraslih, već imaju prolaze za disanje. Na primjer, bolest poput laringitisa, s nepravilnim tretmanom može se razviti u lažni utor, kada je grkljan blokiran i beba počinje gušiti.

Za LOR potrebno je odgovoriti na takve bolesti:

 • s upalom ždrijela (faringitis), upala grkljana (laringitis), kroničnu upalu krajnika (tonsilitis);
 • sa smanjenjem sluha, upale uha (otitis);
 • rinitisa (uključujući kronični), povećana nazofarinksa tonzila (adenoidi), ostatke na mukozne (polipi), upala nosne sinusa (sinusitis), uključujući upalu (frontalni sinusitis) i sinusa (sinusitis).

Savjeti liječnika ENT-a

ENT u razdobljima sezonskih bolesti preporučamo da izbjegavate kontakt s bolesnim ljudima, morate osigurati posebnu zaštitu za djecu mlađu od godinu dana, jer oni nisu razvili dovoljno imunitet, a tijelo nije u stanju da se odupre virusa i infekcija.

Dolaskom jeseni smanjuje se vlaga u prostoriji, što je zbog početka sezone grijanja. Suhi zrak uvelike prevlači sluznicu (nos, grlo), što olakšava lako prodiranje infekcija u tijelo. Stoga je izuzetno važno osigurati da je vlažnost u sobi dovoljna (oko 45%).

Stvrdnjavanje lakše pomaže tijelu da prevlada negativne posljedice hladne sezone, osim snažnog i temperiranog organizma, mnogo je lakše tolerirati gotovo sve bolesti. Stručnjaci preporučuju raditi u jutarnjim satima gimnastike i vodenih postupaka (kontrastni tuš ili izlijevanje hladne vode).

Hladnjaci mogu biti samo početak ozbiljnijih bolesti. Djeca imaju veliku opasnost za život kao bolest poput žitarice, što je komplikacija prehlade. Sekundarne bolesti mogu također razviti, na primjer, bronhitis ili upalu pluća. Neke bolesti, poput astme ili peludne groznice, mogu se razviti kao rezultat alergijskih reakcija. Pušenje, prljavi zrak pridonosi različitim prehladama.

Liječnici preporučuju dnevno prozračivanje prostorije, nemojte prevladavati, izbjegavati skice i konzumirati više voća i povrća. Također, dobre preventivne mjere su podmazivanje nosnih prolaza oksolinskom mastima i ispiranje usta i grla s dezinficijenskim otopinama. Ušnu šupljinu možete operirati otopinom sapuna koja će vam pomoći ukloniti ne samo prašinu i zagađenje, već i viruse. Također je dobro piti niz vitamina s početkom hladne sezone.

ENT se bavi liječenjem, kao i prevencijom raznih bolesti grla, nosa i uha. Dobar stručnjak mora imati vještine i terapeuta i kirurga. Vrlo često liječnik mora ukloniti različite male stranih predmeta iz dišnih puteva i uha, osobito u maloj djeci.

Svi organi, koji se bave ORL obrada, u bliskom odnosu na svaki drugi, a vrlo često bolest jednog organa dovodi do komplikacija u drugom organu, na primjer, hladno može biti uzrok upale uha (otitis media), pa se liječenje mora biti korisno upotrebljeni integrirani pristup tretman.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.