Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Mesenterijska venska tromboza

Medicinski stručnjak članka

Hematolog, onkohematolog
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021

Tromboza mesenterijskih vena može dovesti do akutne ishemije crijeva. Simptomi tromboze mezenterijskih vena karakteriziraju sljedeće manifestacije:

  • zamagljena i neizrazita lokalna bol u trbuhu;
  • nadutost;
  • proljev;
  • subfebrilna tjelesna temperatura;
  • povećana bol i njihovo lokaliziranje u epigastriji ili blizini pupčane površine, pojava simptoma peritonitis, povećanje leukocitoze - znakovi koji upućuju na razvoj intestinalnog infarkta;
  • Proširenje crijevnih petlji u istraživanju radiografije abdominalne šupljine.

Trenutno, laparoskopija se koristi za dijagnosticiranje svih oblika akutne mesenterijske ishemije.

Za priznavanje mezenterijskom venske tromboze se koristi kao angiografije i običan radiografiju u trbušnoj šupljini otkrio znakovima ove crijevne opstrukcije bolesti sa širenjem crijeva petlje i slojeve plina. Međutim, angiografija ima posebnu dijagnostičku vrijednost. Opisani i poznati složene angiografskih znakove mezenterijskom venske tromboze, uključujući i refluksa kontrastnih materijala u aortu, spazam gornji brizheechnoy arterije i njenih grana, za razliku od samo nekoliko distalnih arterijskih grana, povećanje trajanje faze arterijske više od 40 sekundi, nedostatak kontrasta gornje brizheechnoy arterije u roku od 40 sekundi intenzivno opacification obložen debelog stijenku prodiranje sredstva za kontrast u lumenu crijeva. U slučajevima kada stanje pacijenta ne dopušta angiografije, dijagnoza je uspostavljena na laparotomije.

Mesenterijska venska tromboza je hitna kirurška bolest i zahtijeva hitnu operaciju. Prema dostupnim statističkim podacima, letalnost bolesnika djelovala je u roku od 12 sati od početka akutnih manifestacija bolesti 25%, a tijekom operacije u roku 24-48 sati povećava se do 72%. Odsutnost kirurškog liječenja dovodi do smrti u 100% slučajeva.

Tijekom operacije, nekrotična područja crijeva resektiraju se i izvodi trombektomija. Postotak postoperativnih komplikacija koje mogu biti uzrokovane neodgovarajućim uklanjanje nesposoban crijeva, anastomoza bubrega i sepse, tromboze i infarkta re crijeva i dalje ostaje visoka.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]


Portal iLive ne pruža medicinske savjete, dijagnozu ili liječenje.
Informacije objavljene na portalu služe samo kao referenca i ne smiju se koristiti bez savjetovanja sa stručnjakom.
Pažljivo pročitajte pravila i pravila web-lokacije. Također možete kontaktirati nas!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Sva prava pridržana.