^

Zdravlje

Helikobakterы

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Helicobacter pylori otkrio je 1982. Godine B. Marshall i R. Warren u istraživanju biopsija želučane sluznice. U rog Helicobacter, sada ima više od 10 vrsta, od kojih su neki bili uključeni u rodu Campylobacter.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Morfologija Helicobacter

H. Pylori je nešto veći od ostalih vrsta (0,5-1,0 x 2,5-5 μm) i ima oblik štapa, spirale ili "luka volca". Lofotrich (do 5 flagella) ili monotrich, ponekad u populaciji postoje oba oblika. Na medijima agara koji se ne kreću ili nepokretni. Raste na mediju za kampilobakterije, ali raste na "čokoladnom" agaru, formirajući se nakon 2-7 dana. Kolonije promjera 0,5-1,0 mm. Na 10% -tnom krvnom agaru je zabilježena slaba hemoliza. Za rast, potrebni su mikroaerofilični uvjeti ili atmosfera obogaćena CO2. U aerobnim ili anaerobnim uvjetima bakterija ne raste.

Biokemijska svojstva Helicobacter

H. Pylori je oksidazna i katalaza-pozitivna; sumporovodik ne stvara, hipurat ne hidrolizira, ima visoku aktivnost ureaze. Otporno je na klorid trifeniltetrazolij u koncentraciji od 0,4-1,0 mg / ml; otporna na 0,1% -tnu otopinu natrijevog selenita, u manjoj mjeri - do 1% glicina.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20]

Faktori patogcnosti Helicobacter pylori

Faktori virulencije N. Pylori su pokretljivost; ureaza (neutralizira HC1 i oštećuje epitelne stanice); proteinski citotoksin, koji uzrokuje vakuoloizaciju epitelnih stanica i oštećuje međustanične mostove; lipopolisaharid; proteinaza; lipaza; katalaze, hemolizina, itd.

Epidemiologija helicobakterioze

Infekcija ljudi, najvjerojatnije, javlja se na usmenom i oralnom mehanizmu. Uzročnik, penetrirajući mucin u podmuklosni trbuh, kolonizira epitelne stanice, često prodire u njih. Napredna fokalna upala dovodi do razvoja gastritisa, peptičnog čira na trbuhu i duodenumu. Kasnije se može razviti adenokarcinom ili želučani limfom (limfom limfnog tkiva povezanog s Mucosom).

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Liječenje helicobakterioze

Najučinkovitiji lijek za liječenje kronične gastritis i želučanog čira ili čira duodenuma je Denol (koloidni bizmut subcitrata) selektivno djeluje samo na H. Pylori, koja je povezana sa Trichopolum (metronidazol) i amoksicilina ili klaritromicina () kako bi se poboljšala terapeutskog učinka.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.