^

Zdravlje

Furamag za cistitis

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.05.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Nespecifična (i ne samo) upala mokraćnog sustava već dugo se prilično učinkovito liječi lijekovima koji pripadaju skupini nitrofurana. Aktivni su protiv većine bakterija koje inficiraju donji mokraćni trakt. Rezistencija na derivate 5-nitrofurana kod patogenih mikroorganizama razvija se sporo i obično nema vremena za postizanje klinički značajne vrijednosti čak ni nakon dugog tijeka liječenja. A kratki tečajevi nitrofurana mogu se propisati bezbroj puta. Relativno novi i često nedavno propisivani lijek furamag za cistitis također predstavlja ovu skupinu lijekova. Ima neke prednosti u odnosu na svoje prethodnike, koje se odnose na temeljno novu strukturu lijeka, pridonoseći njegovoj većoj bioraspoloživosti i širenju stupnja aktivnosti, što čini Furamag učinkovitijim u liječenju akutnih i kroničnih upalnih bolesti mokraćnog mjehura.

Indikacije Furamaga za cistitis

Akutni cistitis, bakterijskog, gljivičnog, protozojskog podrijetla, uzrokovan mikroorganizmima osjetljivim na aktivni sastojak lijeka - furazidin. Do olakšanja stanja dolazi unutar 20 minuta nakon uzimanja lijeka, međutim, to ne znači da je liječenje završeno, potrebno je popiti cijeli tijek lijeka koji je propisao liječnik.

Furamag također pomaže kod kroničnog cistitisa, trajanje tečaja u ovom slučaju je malo duže, s čestim relapsima, dnevni unos lijeka jednom prije spavanja nekoliko mjeseci pomaže u rješavanju.

Furamag se često propisuje za prevenciju cistitisa kod pacijenata koji se podvrgavaju invazivnoj dijagnostici genitourinarnih organa, kirurškim zahvatima, kateterizaciji, a također iu profilaktičke svrhe nakon nezaštićenog spolnog odnosa.

Otpustite obrazac

Lijek je dostupan u obliku praha, zatvorenog u želatinske kapsule s dozom od 25 ili 50 mg.

Farmakodinamiku

Sadržaj u prahu kapsule je spoj u jednakim omjerima topive furazidin kalijeve soli i magnezijevog hidroksikarbonata. Dvokomponentni sastav sprječava pretvorbu furazidina u slabo topiv furagin. Osim toga, kapsula se ne otapa u želucu, već dospijeva u tanko crijevo, gdje se događa otapanje i apsorpcija. Zahvaljujući tome odjednom se postiže nekoliko pozitivnih učinaka. Bioraspoloživost furazidina se povećava u usporedbi s drugim oblicima (2,5-3 puta), što vam omogućuje brzo postizanje potrebne koncentracije u urinu, što osigurava supresiju aktivnosti patogenih mikroorganizama i njihovu smrt. Osim toga, učinak lijeka je produljen, terapeutski učinkovita doza je prepolovljena, a rizik od nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, karakterističnih za nitrofurane, je minimiziran. Rezultati usporednih studija kliničke učinkovitosti pokazali su da je Furamag bolji ne samo od lijekova klase nitrofurana, već i od antibiotika koji se koriste u urologiji (ciprofloksacin, amoksicilin/klavulanat, cefazolin, nalidiksična kiselina i drugi). Posebno su osjetljivi na djelovanje Furamaga bili uzročnici uobičajenog nespecifičnog cistitisa kod žena: Escherichia coli, fekalni enterokok, saprofitni stafilokok, drugi stafilokoki, Morganov proteus i miribilis.

Kao i drugi nitrofurani, furazidin veže molekule kisika, a patogeni mikroorganizmi doživljavaju hipoksiju. U procesu liječenja strada ključna faza staničnog disanja bakterija, Krebsov ciklus. Osim toga, mikrobi pod djelovanjem lijeka zaustavljaju sintezu nukleinskih kiselina, što dovodi do uništenja njihovih staničnih membrana, prestanka života i smrti. Kao rezultat uzimanja prvih doza lijeka, koncentracija toksičnih otpadnih produkata mikroba gotovo se odmah smanjuje, a stanje bolesnika značajno se poboljšava. Za razliku od antibiotika, nitrofurani nemaju imunosupresivni učinak, već, naprotiv, potiču leukopoezu i, kao rezultat, fagocitozu, što također pridonosi uništavanju mikroorganizama.

Farmakokinetika

Studija koja je uspoređivala farmakokinetiku derivata furazidina – furamaga i furagina pokazala je da je koncentracija djelatne tvari u urinu nakon primjene furamag kapsule znatno viša (5-6 puta) nego u slučaju uzimanja furagin tablete, tj. Naime, bakteriostatski/baktericidni učinci su snažniji u prvom lijeku. Doza djelatne tvari u oba pripravka bila je ista. To je zbog činjenice da se kapsula otapa u tankom crijevu, njen sadržaj ne dolazi u dodir s kiselinom u želucu i ne pretvara se u teško topiv furagin.

Pasivna difuzna apsorpcija se povećava kako se lijek kreće kroz tanko crijevo, a najintenzivnije se javlja u distalnom dijelu. Apsorpcija se gotovo ne događa u debelom crijevu.

U limfi se nalazi visoka klinički značajna koncentracija furazidina koji sprječava širenje infekcije limfogenim putem, dobra u žuči, a niža u krvnoj plazmi, slini i likvoru. Najveći sadržaj djelatne tvari je u mokraći, gdje dostiže maksimum nakon tri do četiri sata od trenutka uzimanja lijeka. U krvnoj plazmi najveći sadržaj može se pohraniti 3-8 sati. Apsorpcija furamaga se povećava ako se uzima nakon obroka.

Izlučuje se preko bubrega do 85%, ostatak se metabolizira u jetri. Uz kršenje funkcije izlučivanja bubrega, metabolički proces se događa intenzivnije.

Doziranje i administracija

Furamag s cistitisom za odrasle propisuje liječnik, ovisno o obliku i stadiju bolesti. Standardna pojedinačna doza preporučena za odrasle pacijente je od 50 do 100 mg lijeka. Višestrukost prijema - tri puta dnevno nakon jela. Kako bi se izbjeglo predoziranje, dnevna doza ne smije prelaziti 300 mg i ne uzimajte dvostruku dozu kako biste nadoknadili propuštene doze.

Za djecu čija težina ne prelazi 30 kg, odnosno od tri do deset godina, dnevna doza se izračunava prema udjelu od 5 mg po kilogramu težine. Rezultat je podijeljen u tri koraka.

Djeci težine većoj od 30 kg (otprilike starijoj od deset godina) daju se 50 mg tri puta dnevno.

Standardno trajanje liječenja je pet do deset dana. Nakon desetodnevne ili dvotjedne stanke možete po potrebi i nakon dogovora s liječnikom ponoviti uzimanje lijeka.

Nakon liječenja kroničnog rekurentnog cistitisa, kako bi se spriječile egzacerbacije, propisuje se dugotrajan tečaj (3-6 mjeseci) od trećine do četvrtine dnevne doze jednom dnevno prije spavanja.

U preventivne svrhe, kako bi se spriječio razvoj cistitisa uslijed kirurških i drugih invazivnih intervencija, pojedinačna doza za odrasle pacijente je 50 mg, za djecu - 25 mg tri puta dnevno.

Prilikom uzimanja lijeka treba dobro isprati vodom.

Furamag kapsule imaju vrlo dobre kritike za cistitis. Preporučuju se odraslim pacijentima kao sredstvo prve pomoći i hitne pomoći. Međutim, treba napomenuti da trenutno olakšanje ne znači da je bolest prošla. Morate završiti tečaj. Furamag je posebno relevantan za cistitis kod žena. Anatomske značajke vanjskih ženskih genitalnih organa čine slabiji spol predisponiranim na česte nespecifične cistitise. U ovom slučaju, lijek izbora je Furamag.

U muškaraca, cistitis je obično uzrokovan specifičnim infekcijama i zahtijeva drugačije liječenje. Osim toga, kliničke studije su pokazale da lijekovi skupine nitrofurana mogu utjecati na kvalitetu i količinu proizvedene sperme, smanjiti pokretljivost spermija i dovesti do patomorfoloških promjena u njima. Stoga, iako ne postoje izravne kontraindikacije za uporabu furamaga kod muškaraca, ne bi se trebali liječiti osim ako je to apsolutno neophodno.

  • Aplikacija za djecu

Na temelju kliničkog iskustva, u pedijatrijskoj praksi dopuštena je uporaba lijeka za liječenje dojenčadi koja su već navršila mjesec dana. Niska toksičnost i praktična odsutnost uobičajenih nuspojava nitrofurana čine Furamag lijekom izbora za liječenje djece.

Službene upute propisuju dob za prijem - od tri godine.

Koristite Furamaga za cistitis tijekom trudnoće

Derivati furazidina, uključujući furamag, nisu certificirani za rizike tijekom trudnoće, budući da nisu provedena mjerodavna istraživanja za ovaj kontingent. Nema dokaza da je siguran za buduće majke i tijekom dojenja. Uspoređuje se s certificiranim nitrofurantoinom (furadonin), koji pripada istoj klasi, ima slična svojstva i koristi se u istim slučajevima. Smatra se da je lijek siguran do 38. Tjedna trudnoće, a u kasnijim tjednima se ne preporučuje zbog mogućeg razvoja hemolitičke žutice u novorođenčeta. Također, po analogiji s nitrofurantoinom, furamag, u iznimnim slučajevima, dopušteno je koristiti za liječenje cistitisa u dojilja.

S obzirom da se takve preporuke ne temelje na ozbiljnim istraživanjima, treba biti vrlo oprezan pri liječenju ovih kategorija stanovništva furamagom.

Službene upute ne preporučuju uzimanje lijeka trudnicama i dojiljama.

Kontraindikacije

Trajno: povijest alergijskih reakcija na lijekove klase nitrofurana, izravno na furazidin i pomoćne komponente lijeka.

Teški oblik disfunkcije jetre i bubrega (klirens kreatinina ˂30 ml/s).

Porfirija, nedostatak G6PD, polineuropatija bilo koje etiologije.

Privremena kontraindikacija je hemodijaliza u bilo kojoj dobi, urosepsa, plućne bolesti, anemija s nedostatkom željeza i B-deficijencije, infekcije parenhima bubrega.

Nuspojave Furamaga za cistitis

Alergijske reakcije svih vrsta od banalne sitne svrbežne urtikarije do Quinckeovog edema.

Gastrointestinalni poremećaji, najtipičnije posljedice liječenja lijekovima nitrofuranske skupine, koje se javljaju u oko 50% slučajeva, javljaju se deset puta rjeđe od furamaga (5%), međutim ta mogućnost nije isključena.

Mogu se javiti poremećaji hematopoeze, pospanost, glavobolja, blaga hipertenzija, slaba temperatura, vrtoglavica, lokalni periferni i generalizirani neuritis i neuralgija, oštećenje vida, oštećenje sluha, promuklost, reverzibilna alopecija, mijalgija i artralgija.

Respiratorni učinci najčešće se očituju preosjetljivošću pluća. Reakcija može biti akutna kada se lijek prvi put uzme. Njegovi simptomi su groznica, kašalj, bol u prsima, otežano disanje uz alergijske manifestacije kože - osip, svrbež, oteklina, crvenilo. To povećava broj eozinofila u krvi. Kronične reakcije se odvijaju s blažim simptomima i razvijaju se postupno nakon dugotrajne primjene lijeka, ponekad i na kraju tijeka liječenja. Ako se zanemari, njihovi simptomi mogu dovesti do upale pluća ili plućne fibroze.

Mogu se razviti nuspojave iz hepatobilijarnog sustava.

Sve nuspojave su reverzibilne i nestaju nakon prestanka uzimanja lijeka. S razvojem neuropatija i za njihovu prevenciju, preporuča se paralelno uzimanje vitamina B skupine.

Predozirati

Simptomatologiju prekoračenja doze karakterizira klinička slika neurointoksikacije - nekoordinirani pokreti, drhtanje udova.

Pomoć kod predoziranja uključuje trenutno povlačenje lijeka, pijenje puno tekućine. U akutnoj opijenosti možete uzimati antialergijske lijekove i vitamine B za stabilizaciju živčanog sustava.

Interakcije s drugim lijekovima

Lijekovi koji oksidiraju mokraću (vitamin C, kalcijev klorid i drugi) povećavaju koncentraciju furazidina u mokraći, povećavajući učinkovitost liječenja i istodobno rizik od povećanja nuspojava. Lijekovi koji alkaliziraju urin neutraliziraju terapijski učinak lijeka, jer ubrzavaju njegovu eliminaciju u urinu.

Povećanje nuspojava na dijelu hematopoeze (ugnjetavanje) opaženo je kombinacijom furamaga s lijekovima iz skupine sulfonamida i antibioticima kloramfenikol i ristomicin.

U laboratorijskim ispitivanjima utvrđeno je da se ovaj lijek ne smije kombinirati s drugim urološkim antibioticima iz klase fluorokinolona, jer se međusobno suprotstavljaju.

Istodobna primjena sa sulfinpirazonom i probenecidom smanjuje brzinu eliminacije furazidina i povećava rizik od toksičnih učinaka, a s antacidima, koji uključuju magnezij, smanjuje apsorpciju djelatne tvari furamaga iz tankog crijeva.

Bolesnicima s bubrežnom disfunkcijom Furamag se ne smije davati u kombinaciji s antibioticima iz klase aminoglikozida.

Furamag se dobro kombinira s penicilinima i cefalosporinima (međusobno pojačanje djelovanja), također se može kombinirati s eritromicinom i tetraciklinom.

U procesu liječenja nitrofuranima zabranjeno je piti pića koja sadrže alkohol i ljekovite tinkture.

Tijekom razdoblja liječenja furamagom nije potrebno provoditi test urina na glukozu metodom redukcije bakra - rezultat može biti lažno pozitivan.

Treba se pridržavati uvjeta skladištenja lijeka koje je odredio proizvođač: čuvati na sobnoj temperaturi ne višoj od 25 ℃ na mjestima zaštićenim od izravne sunčeve svjetlosti i nedostupnima djeci i životinjama. Također treba obratiti pažnju na rok trajanja naveden na pakiranju. Nakon tog razdoblja, lijek se ne može koristiti.

Analogi

Postoji mnogo lijekova. Što je najbolje za cistitis? Odgovor ovisi o tome što je uzrokovalo upalu. Bolesnici s cistitisom rade kulturu mokraće na bakterijsku floru, međutim, rezultat nije odmah poznat, stoga se propisuje liječenje lijekom širokog spektra djelovanja, a zatim, nakon primitka analize, može se prilagoditi imenovanje.

Dakle, furamag ili furadonin. Oba lijeka imaju isti spektar djelovanja i koriste se u istim slučajevima. Furamag ima neke značajke koje ga čine učinkovitijim (opisano gore). Stoga, ako ne postoje drugi razlozi, na primjer, netolerancija na pomoćne komponente sadržaja kapsule ili aktivnu tvar - furazidin, prednost treba dati učinkovitijem lijeku.

Isto vrijedi i za izbor - furagin ili furamag, pogotovo jer je aktivna tvar lijekova ista. No topljivi oblik daje furaginu velike prednosti, posebice se uzima u manjoj dozi s istim učinkom.

Furamag ili nolicin. Prvi je antimikrobni lijek, drugi je antibiotik iz skupine fluorokinolona. U usporednim studijama, kao što je gore spomenuto, Furamag s nespecifičnim cistitisom pokazao je veću učinkovitost od fluorokinolona. Osim toga, antibiotici ove skupine imaju mnoge nuspojave. Na primjer, zabranjeni su osobama sa tendencijom epileptiformnih napadaja.

Isto vrijedi i za izbor - furamag ili monural. Drugi lijek se koristi jednom, najviše dva. Ovo je super, ali svaki od lijekova ima spektar djelovanja, a svaki pacijent ima individualnu toleranciju. Stoga je pitanje izbora prvenstveno pitanje podnošljivosti i učinkovitosti liječenja. Najbolje ga je riješiti u dogovoru sa svojim liječnikom.

Recenzije Furamaga su jako dobre. Čini se samo da se često koristi ne baš ispravno, jednom ili dvaput, simptomi su uklonjeni - i to je to. Takvo samoliječenje je ispunjeno kroničnim procesom. Dobro je osigurati si hitnu pomoć i ublažiti stanje, ali još bolje je proći, iako kasnije, analizu na patogena, potpuno izliječiti cistitis i zaboraviti na njega.

Pažnja!

Da bi se pojednostavnila percepcija informacija, ova uputa za upotrebu lijeka "Furamag za cistitis" prevedena je i predstavljena u posebnom obliku na temelju službenih uputa za medicinsku uporabu lijeka. Prije upotrebe pročitajte napomenu koja je došla izravno na lijek.

Opis je predviđen za informativne svrhe i nije vodič samoizlječenja. Potreba za ovim lijekom, svrha režima liječenja, metode i dozu lijeka određuje isključivo liječnik. Samo-lijek je opasan za vaše zdravlje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.