^

Hormoni u tabletama: pro i kontra

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 10.08.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

O prednostima i ozljedi hormona, postoje mnogi mitovi i pretpostavke. Razgovarajmo o tome kako hormoni u tabletama koje kupujete u ljekarnama utječu na ljudsko tijelo.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Učinci na tijelo injekcija, kreme i gelovi s estrogenom

Slično je učinak koji se dobiva od primjene krpice. To znači da estrogeni iz kreme, gelova, injekcija ne prolaze kroz gastrointestinalni trakt, što znači da ne dođu do jetre, odmah se upijaju u krv. Iz ovoga i njihov utjecaj na tijelo je drugačiji, mekši.

Istina, značajan nedostatak ovih metoda je da razina estrogena u tijelu oscilira. Pri uzimanju oralnih hormona, to je trajnije. To je zato što se apsorbiraju u krvotok brže nego kod oralne primjene. No oni su također prebrzo uklonjeni iz tijela. To znači da oni utječu na funkcije organa, slabiji su od oralnih lijekova s estrogenom.

Učinak na tijelo neuronskih lijekova s estrogenom ima tu osobinu. Prvo dramatično povećavaju koncentraciju estrogena u krvi, a njihovi učinci izblijeđu, a zatim se estrogeni eliminiraju iz tijela. To jest, razina estrogena u tijelu na ovom prijemu je nestabilna.

Osobito u usporedbi s oralnim lijekovima koji daju relativno stabilnu razinu estrogena u tijelu. Da bi se ispravno utjecalo na razinu estrogena u tijelu, endokrinolog ne bi trebao pravilno izračunati dozu lijekova, nego također propisati kombiniranu metodu dobivanja estrogena. To jest, uporaba i oralni pripravci s estrogenom, i kreme, gelove, zakrpe, injekcije - po izboru.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Estrogeni za oralnu primjenu

Ako tijelo ima nekoliko estrogena prirodnog podrijetla (tj. Onih koje tijelo proizvodi), ljudi uzimaju hormone iz ljekarne. To je vrijedno znajući da nam se estrogeni u obliku 17-beta estradiol hormon farmaceutskih proizvoda dati priliku da se estrogen u kemijskom sastavu sličan prirodna, luče jajnici.

Koja je razlika između hormona u tabletama i onih koje dobivamo iz hormonskih zakrpa? Prvi prvi ulazi u jetru i reciklira ih. Ovo je dobro s obzirom na činjenicu da će kod niske koncentracije u krvi HDL oralne priprave estrogenskih hormona u sastavu stimulirati njegovu proizvodnju u tijelu. Razlog je što estrogeni mogu stimulirati izlučivanje HDL in vivo.

Kontra oralne tablete - da kad se krivo doziranje i nepromišljen izbor, jer oni mogu skočiti krvni tlak, hormoni povećanje estron i trigitseridov će proizvesti više normalno.

To može dovesti do stvaranja kamenja u bubrezima i žučnom mjehuru. Stoga, prije uporabe lijekova s estrogenom, potrebno je provesti test za stanje bubrega i žuči, kao i razinu kolesterola u krvi.

Ako uzimate estrogene iz flastera, gelova ili kremastih konzistencija, estradiol ne stimulira HDL proizvodnju kao intenzivno, jednostavno ga održavajući na normalnoj razini. To je važno kada je razina HDL u tijelu visoka ili blizu nje.

Ako puno kolesterola u tijelu (osobito loš kolesterol), dok HDL razina preniska, hormona estrogena, kao dio pomoći razinama Normalizacija kolesterola (smanjenje ga), a koncentracija HDL povećanje kolesterola.

Zbog toga, srce će početi raditi normalno, plovila će biti elastičnija, zidovi će postati jači, rizik od krvnih ugrušaka će se smanjiti.

Dakle, s visokom razinom kolesterola, oralni kontraceptivi s estrogenom pogodni su za vas, a na nižoj razini - zakrpe i gelove.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Žbuka s estrogenom

Žbuka s estrogenom

Takva krpa, u pravilu, sadrži hormone estrogena, a njihov najsvjetliji predstavnik je 17-beta-estradiol. To je dobro jer se koža lako apsorbira i kroz krv dobiva izravno u krv, zaobilazeći gastrointestinalni trakt i jetru. To je slično prirodnom procesu prije početka menopauze, kada jajnici proizvode estrogene koji odmah ulaze u krvotok.

Minus ove metode isporuke estrogena u tijelu je da oni, koji nisu obrađeni jetrom, djelomično su uništeni. Dakle, učinak na tijelo nije tako intenzivan kao prirodni hormoni estrogena.

Estrogenski žbuke s estradiolom u sastavu mogu utjecati na organizam na različite načine, jer imaju različitu koncentraciju hormona. Na ovome ovisi koliko dana priložite zakrpu na kožu. Može biti 5 dana, a možda i 7-8 dana. Da biste saznali koja je doza estradiola pomoću krpe potrebna za vas, obratite se svom liječniku kako ne biste prekoračili dozu.

Treba uzeti u obzir da je svaki organizam individualan, metabolizam svake žene prolazi različitim stopama, što znači da će se hormoni također asimilirati pri različitim stopama. To također određuje vrstu žbuke.

Nedostaci žbuke također su da mogu izazvati alergijsku reakciju tijela u obliku osipa na koži. Važno je provjeriti reagira li tijelo s alergijskim osipom ili crvenilom prije nanošenja flastera s estrogenom.

Plus estrogenskih žbuka za masne ljude

Koje su prednosti flastera koji sadrže estradiol (hormon iz skupine estrogena)? Njihova masa.

Žbuke s estradiolom

Oni su u stanju normalizirati razinu estrogena u krvi, posebice hormon estradiol. Način krvarenja u krvi je sličan onome koji prirodno donosi estradiol, kada ga proizvode jajnici. To je dobro za one žene koje imaju povišeni krvni tlak i koje imaju glavobolju tijekom menstruacije.

Kada estradiol ulazi u tijelo kroz flaster, on omogućuje normalizaciju razine glukoze i neutralizira imunitet tijela na inzulin. Flaster sa estradiolom u ulozi dobavljača pomaže boljem od oralnih tableta.

Estradiol ljepilo je dobro za one žene koje imaju visoku razinu estrona, jer ih ne povećava. To je zbog činjenice da se gipsane tvari odmah apsorbiraju u krv, zaobilazeći jetru.

Budući da gipsane tvari ne prolaze kroz jetru, oni mogu normalno stupiti u interakciju s drugim lijekovima.

Trigliceridi u tijelu ne postaju više s flasterom s estradiolom. Oni nisu u sukobu s oralnim lijekovima koji sadrže estrogen.

Estradiol iz flastera ostaje u tijelu u istoj koncentraciji, njegova razina ne povećava mnogo, čak i ako tijelo ima puno kolesterola. Oralni pripravci s estradiolom mogu povećati njezinu razinu.

Prijem progestina: u kojem obliku?

Progestini, kao i svi drugi hormoni, mogu ući u vaše tijelo u obliku oralnih tableta, u obliku kreme, injekcija, gelova i drugih lijekova. Od načina na koji žena uzima progestine, ovisi o njihovom utjecaju na njezinu hormonalnu ravnotežu, a time i dobrobit. Način odabira progestina ovisi o svojstvima organizma.

Potrebno je konzultirajte s liječnikom koji odabire optimalni oblik uzimanja progestina za vas. Također, jesu li potrebni dodatni hormoni u obliku estrogena ili androgena kako bi se povećao učinak od primanja progestina.

Tu su i kombinirani hormonski agensi koji utječu na tijelo na složen način. Na primjer, aktiva, u kojoj postoji beta-estradiol i noretindron. Omjer od 1: 0.5 je optimalan, kako bi se ženi bolje osjećala i normalizirala hormonsku ravnotežu. Uz to, s optimalnim omjerom hormona u lijeku, žena smanjuje rizik od krvarenja iz maternice.

Kako izbjeći debljanje zbog uzimanja hormona?

Ako uzimate pilule za kontrolu rađanja, trebali bi imati oko 1 mg hormona noretindrona ili sličnih tvari i do 50 μg estradiola. To će omogućiti da se izbjegne povećanje apetita, a zatim dodatni kilogram neće se regrutirati. Ako postoji više progestin u kontracepciji (vidi sastav na pakiranju), tada će se apetit, naprotiv, povećati, a težina će se povećati.

Visoki sadržaj progestina nalazi se u takvim pripravcima kao što su micel, allez i laestrin. Kupujući ih, zasigurno ćete više jesti i brzo se oporaviti.

Prijam kombiniranih lijekova

Ako lijek sadrži kombinaciju hormona: estradiola i norgestimatuma, on djeluje na tijelo u doziranom i faznom obliku. Estrogeni i progestini ulaze u krvotok kroz jetru u korisnijoj mjeri nego ako žena uzima progestin samostalno ili samog estrogena. Prvo, tijelo uzima samo estradiol (tri dana), zatim - progestin s estradiolom (također tri dana), zatim - opet jedan estradiol. Tako se lijekovi izmjenjuju, pružajući ženi dobru hormonsku podršku.

Dakle, žena značajno smanjuje rizik od krvarenja, a učinak hormona na tijelo se intenzivira. Nervozni receptori ih bolje uzimaju.

Kod uzimanja lijekova, postoje i nedostaci. Ako žena pati od prekomjerne tjelesne težine, depresija, živčanih slomova, ona je razvila dijabetes, postoji inzulinska rezistencija, pati od migrene, postoji tendencija da se formira bubrežnih kamenaca i žučni mjehur, progesteron je najbolje uzeti u svojoj čistoj formi, ali ne u kombinaciji. Inače, organizam ne može tolerirati dnevne fluktuacije postupnom asimilacijom, a neugodni simptomi (na primjer, glavobolje) mogu se značajno povećati.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41]

Drugi način da dostavi progestine tijelu

Kako bi se osiguralo da se progestini dostave na tijelo na drugačiji način i ublaže njihove učinke na tijelo, postoje oblike u obliku intrauterinih sustava. To je dobar način isporuke progestina u tijelu, pod uvjetom da postoji prekomjerna tjelesna težina i jak apatit, što se u tom slučaju ne povećava. Progestini u ovom slučaju imaju ulogu intrauterinih kontraceptiva.

U razdoblju menopauze, ne biste trebali koristiti takve metode, jer kontracepcija više nije vaš cilj.

Dobri predstavnici intrauterinskih dobavljača progestina su Mirena i Progestasert. Oni pružaju priliku da osiguraju opskrbu progestina unutarnjem sloju maternice, a ostatak odlazi u krv. Zbog malog broja progestina u krvi, koža neće reagirati s osipa i crvenila, stoga je ova metoda kontracepcije sigurnija od oralnih oblika hormona.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Ciklička primjena progestina

Ako uzimate progestine dulje od šest mjeseci, u 80% bolesnika krvarenje se zaustavlja na sve. To jest, prilika za začeti neutralizirana je. Ali u 20% pacijenata, naprotiv, krvarenje može ići u bilo koje vrijeme. To je učinak progestina na tijelo. Tada ćete trebati dodatni liječnički savjet i promjenu pravilnosti uzimanja progestina.

S obzirom na istraživanja provedena odrediti optimalni ciklus primanje progesterona, u tijeku, utvrđeno je da uzimanje ciklički progestin, uzimanje pauze svaki mjesec ili svaka tri mjeseca, žene značajno smanjuje rizik od rak maternice endometrija - svoj unutarnji sloj.

Stoga, morate izračunati dozu progestina kako biste izbjegli rak maternice i ne uzrokovati štetu zdravlju pretjeranog prijema uz česte krvarenje.

trusted-source[49], [50], [51]

Faza progestagena

Prema međunarodnim istraživanjima, progestogen koji se svaki dan uzima bez pauze ili s periodicnošću od nekoliko dana svaka 3 mjeseca pomaže u zaštiti maternice od raka. No, u ovom je slučaju važno koliko dugo žena uzima progestogen.

Tijekom laboratorijskih pokusa ustanovljeno je da oni koji uzimaju progestogena samo tjedan dana, u 4% slučajeva, mogu imati rizik od razvoja cistične hiperplazije. Stoga lijek treba uzimati samo onako kako je propisano od strane liječnika i tijekom tog vremena, kako je navedeno u uputama. Pokazatelj koji uzimate progestogen pogrešan je - krvarenje u trenutku prijema, a ne nakon toga.

Što žena dulje uzima progestin, to je tanji sloj njezine utrobe, a krvarenje postaje sve manje i traje tako dugo.

Oni koji su protiv krvarenja

Ako žena ne želi da nastavi menstruaciju, trebate uzeti progestin i estrogen u kombinaciji koju propisujete liječnik. Faza prijema mora biti duga, stalna, dnevno. Pauze ne trebaju. Liječnici ovu metodu nazivaju trajnom kombinacijskom terapijom. Primjer lijeka koji ima omjer progestin i estradiol je aktivna. Sadrži noretindron i beta-estradiol u omjerima koji ne povećavaju apetit i ne izazivaju ženu paniku zbog gubitka kontrole težine.

Zašto trebate pratiti sastav lijekova

Kao rezultat pokusa koji kontroliraju primjenu pripravaka s progestinom, otkriveno je da male dijelove noretrodina u takvim pripravcima mogu smanjiti žudnju za hranom mnogo više nego u pripravcima bez njega.

One žene koje uzimaju progestine cijelo vrijeme, ali ne uključuju estrogene u hormonskom izborniku, a zatim imaju probleme s prekomjernom razdražljivosti, potisnute tlakove raspoloženja. Progesteron u čistom obliku ne može dati mogućnost da u potpunosti hormonske receptore estrogena utjecaj mozga nje, od koji povećava apetit, gubitak kontrole nad težine, povećanje razine lošeg kolesterola.

Ako je razina kolesterola u krvi bila visoka prije toga, dnevni unos progestina u čistom obliku može još više povećati, to dovodi do problema s nastankom trombnih, vaskularnih i srčanih bolesti.

Progestini u svom čistom obliku, uzeti bez prekida, mogu pogoršati situaciju s povišenim razinama šećera u krvi. Ovo je osobito opasno za žene s dijabetesom ili za one koji ne uzimaju inzulin.

Stoga je vrlo važno uzeti u obzir sve karakteristike vašeg tijela i prethodno se obratiti svom liječniku o dozama i cikličnosti uzimanja progestina.

Pripravci s progesteronom bez recepta

Jesu li opasni ili, obrnuto, bezopasni, jer se prodaju bez recepta? Kao rezultat pokusa u jednoj od biljaka, znanstvenici su pronašli molekulu sličnu njegovu učinku na učinak progesterona. Postoje tvari u sastavu ove biljke, poput prirodnog estrogena. Ova biljka - jams (divlji krumpir), kao i soja, neke mahunarke.

Svojstva tih biljaka koriste se u nekim kremama koje se oglašavaju kao izvori progesterona u čistom obliku. Predlažu se za upotrebu bez imenovanja liječnika. Je li opasno?

Kreme sa ovim sastojcima razlikuju se od formule iz koje se kemijski hormon sastoji od estrogena ili progestina. Dakle, i njihov utjecaj na tijelo bit će drugačiji. Rak raka endometrija maternice, prema znanstvenim podacima, ti lijekovi se ne mogu spriječiti, jer su zbog toga slabi.

Da bi se taj učinak imao, sadržaj kreme s ekstraktom soje ili ekstrakta treba obraditi kemijskim pripravcima u laboratoriju. Ljudsko tijelo, koje prima svoje prirodne sastojke, fitosterole, neće moći obraditi progestine i estrogen na isti način kao u laboratoriju - tj. Učiniti ih lijekom za prevenciju raka.

Kreme bez recepta i pretilosti

Pacijenti kojima se nude kreme s fitosterolima umjesto pravih progestina i estrogena, mogu misliti da oni prirodno utječu na tijelo bez nuspojava. Zapravo, to nije tako. Takvi lijekovi, bez utjecaja stvarnih hormona, uglavnom doprinose povećanju težine. Ali oni se oglašavaju kao lijek za mršavljenje.

Osim toga, pripravak lijekova ne smije sadržavati stvarne doze progesterona, koji su uvelike precijenjeni. Uzimanje takvih vaginalnih kreme može dovesti do pretjeranog krvarenja, povećanog kolesterola, povećanog apetita i povećanja težine, što je teško kontrolirati.

Dakle, učinak lijeka bez recepta može biti potpuno suprotan onome što je žena očekivala.

trusted-source[52], [53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60], [61]

Kako prestati riskirati?

Kako prestati riskirati?

Obavezno posjetite svog ginekologa i pokaži mu lijek hormona koji ste kupili bez recepta kako biste izbjegli opasne posljedice za zdravlje. Ako ste već počeli uzimati ovaj lijek i imate simptome kao što su dobivanje na težini, glavobolje, preosjetljivost mliječnih žlijezda - onda uzimate veće doze progestina i ne znate o tome.

O ovim simptomima morate shvatiti da morate mijenjati bilo sam lijek, njegovu dozu ili učestalost njegove uporabe.

Ako nakon uzimanja hormonskog lijeka postoji jaka i česta iscjedak, koja je promijenila boju na tamniju i živahniju, onda uzimate puno progesterona i premalo estrogena, koji je u sastavu lijeka. Ne možete ga naučiti od proizvođača, pa budite oprezni i pazite na svoje tijelo - on će vam reći kada prestati.

Kada progesteron nije nepoželjan

Ovo imenovanje nije neophodno pa čak i opasno kada žena ima prekomjernu tjelesnu težinu ili nema uterusa zbog kirurškog uklanjanja. A oblik oslobađanja hormona nije važan - nije potrebno koristiti niti oralne pripravke s progesteronima, niti kreme, injekcije ili hormonske zakrpe s ovim hormonom.

Ako to učini žena s viškom težine, imat će još veći apetit, otpornost na inzulin na tijelo će se povećati, a proizvodnja hormona rasta usporiti.

U slučaju da žena teži više od 10 kg, trebala bi uzimati estrogene bez sudjelovanja progesterona, što će potaknuti akumulaciju masti.

Ima li krvarenje zbog progestina i progesterona?

Progestin i progesteron sadržani su u hormonskim lijekovima koje liječnik propisuje nakon menopauze. To omogućuje ženi da zadrži funkciju reproduktivnog sustava tijela.

U crinonu i metrici, optimalne doze prirodnog progesterona

Progesteron androgenskog porijekla sadržan je u aigestinu, mikronoreu, kao i kontracepcijskim preparatima nekih i ovona, a također i modona.

Progesteron gastrogenetskog podrijetla sadržan je u tsikrin, potvrđen, amena; orto-lanac, desogen, mirta; orto-cikleni.

Pri uzimanju estrogena nakon menopauze važno je pojačati njegov učinak na progesteron. Dakle, žena može izbjeći slojeve na unutarnjem danu maternice uslijed djelovanja estrogena. Te stratificacije mogu biti opasne jer mogu razviti tumore - benigne ili zloćudne.

Progestin u tabletama za kontrolu rađanja pomaže ženi u reproduktivnom dobu da izbjegne neplaniranu trudnoću. Progestin (ili progesteron) ne dopušta ovulaciju da se dogodi, što znači da se neće pojaviti trudnoća. Uz pomoć progestina, maternica (njegov gornji sloj) postaje mnogo tanji, nepropusni oblik sluzi na vratu, a spermatozoida ne može prodrijeti kroz nju.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Progestin i pretežak

Progestin ili progesteron mogu se koristiti za normalizaciju težine. Ovi hormoni mogu pomoći u kontroli (smanjenju) apetita, a žena se ne oporavi tako brzo, proces taloženja masti prestaje.

Prije uporabe za ove smreke pripreme s progestinom, konzultirajte svog liječnika o dozama. Važno je oslobađanje pripravaka s progestinima (krpom, tabletama, vrhnjem, ubrizgavanjem), koncentracijom i vrstom hormona, te također postoje li neki aditivi sa estrogenom u kompleksu.

Ima li progestin nuspojave?

Da, i on nije sam. Ako progestin ne izlučuje tijelo, već ulazi u tijelo izvan, osobito nakon menopauze, to može biti opasno za ženu. Nuspojave mogu biti kako slijedi.

  • Jaka i stalna želja je
  • Oticanje stopala
  • Povećana razdražljivost i promjene raspoloženja
  • Glavobolje koje se izmjenjuju s bolovima u trbuhu
  • slabost
  • Pretjerana cjelovitost
  • Jaka osjetljivost prsnog koša, osobito bradavice, bol u najmanjoj mogućoj mjeri
  • Smanjena osjetljivost ostatka tijela

Ako ste već nenamjerno uzimali progestine i iskusili njihove negativne učinke, vrijedi provjeriti tijelo za hormonalnu ravnotežu. Da bi neutralizirao učinak progestina na organe i sustave, trebate provjeriti što pripremate i koordinirati njihove doze.

Progestin i estrogen bi trebali biti uravnoteženi, poput progestina i androgena. Njihove doze i omjeri pomoći će u izračunavanju endokrinologa.

Važno je znati prije uzimanja progestina da njihova doza u hormonskim pripravcima može biti visoka ili niska. Ovisi o tome, kako hormonski lijekovi utječu na žensko tijelo.

Takvi hormonski lijekovi poput desogestrela i norgestimata imaju veliku koncentraciju progestina i nižu koncentraciju androgena. Naime, njihova uporaba vjerojatno neće dovesti do negativne reakcije kože u obliku akni i crvenila. No visoka razina progestina izazivaju pojavu masnih naslaga, osobito u struku i kukova, kao i trbuha. Ovi lijekovi također mogu izazvati depresiju, promjene raspoloženja, povećani apetit.

Takvi hormonski lijekovi kao depo-provera ili nor-planet, ili drugi oralni kontraceptivi, sadrže progestin bez aditiva. Iz toga postaju opasniji, jer uzimajući ih, žena riskira dobiti maksimalne nuspojave od uzimanja progesterona bez utjecaja estrogena. U tom slučaju, možete zatražiti od liječnika dodatno imenovanje hormona s estrogenom u sastavu.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Loša tolerancija progestina

Čak i ako žena uzme progestine u naravi, tijelo može reagirati na njih s lošom receptivnošću. Stoga, prije uzimanja tih lijekova treba konzultirati s liječnikom, što je test za tolerabilnost hormona. Budući da nuspojave sa slabom progestinskom tolerancijom mogu biti glavobolja, smanjena seksualna želja, smanjena funkcija crijeva, bol u bradavicama na najmanji dodir, nadutost.

Zatim, prema istraživanjima, možete uzeti estrogene umjesto progestina. Ako je stanje žena s progestinskom netolerancijom popraćeno krvarenjem, tada trebate napraviti dodatne testove i biopsiju endometrija maternice. Ovo je dobra prevencija raka maternice i smanjenje vjerojatnosti krvarenja, ako pravilno izračunate dozu estrogena. Ali ne zaboravite istodobno o biopsiji endometrija i stalnim konzultacijama s ginekologom - ako je potrebno jednom mjesečno.

Može li se krvariti kada uzimam progestin?

Da, mogu. Pogotovo ako ste prvi puta uzimali progestin i prestali uzimati. Nakon toga pojavljuje se menstruacija. U ovom trenutku, sloj maternice (unutarnji) odbijen je i napušta tijelo. Dakle, žena ima prevenciju raka, jer se nalazi na unutrašnjem sloju maternice (endometrija) koji rak može nastati.

Ovo stanje nije baš pogodno za one žene koje se nalaze u razdoblju menopauze, jer su već navikle na tamponi i krvarenje, ali ovdje dolaze opet. A zatim žene ne uzimaju progestine, ne s prekidima, poput kontraceptiva, ali stalno. Time se eliminira mogućnost krvarenja.

Pažnja!

Da bi se pojednostavnila percepcija informacija, ova uputa za upotrebu lijeka "Hormoni u tabletama: pro i kontra" prevedena je i predstavljena u posebnom obliku na temelju službenih uputa za medicinsku uporabu lijeka. Prije upotrebe pročitajte napomenu koja je došla izravno na lijek.

Opis je predviđen za informativne svrhe i nije vodič samoizlječenja. Potreba za ovim lijekom, svrha režima liječenja, metode i dozu lijeka određuje isključivo liječnik. Samo-lijek je opasan za vaše zdravlje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.