^
A
A
A

Trudnoća: 40 tjedana

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Kako dijete raste:

Teško je sa sigurnošću reći koja će težina i visina vašeg djeteta biti, ali prosječni parametri novorođenčeta su približno 3,4 kg - težina i visina 50 cm.

Važno: razvoj svakog djeteta je strogo individualan. Naše su informacije osmišljene kako bi vam dali ideju o razvoju fetusa.

Promjene buduće majke

Nakon toliko mjeseci čekanja i nakon isteka trudnoće, jeste li još trudni? To je zato što se ovulacija ponekad događa kasnije, procijenjeni datum, zbog čega se gestacijsko razdoblje pomakne. I dalje imate još nekoliko tjedana prije vremena kada će se vaše rođenje smatrati zakašnjelo. Međutim, morate biti sigurni da je vaše dijete aktivno.

Liječnik će propisati biofizičkih profil, koji se sastoji od ultrazvuka za praćenje djetetove pokrete, pokrete disanja (kretanje prsnog mišića i dijafragme) i mišićni tonus (fleksije udova i šakama), također provjerite količinu amnionske tekućine koja okružuje bebu (važan pokazatelj jer što odražava potporu posteljice). Također se propisuje i provodi praćenje fetalnog srčanog ritma. Ako embrijski testovi učine smanjenje razine amnionske tekućine, dobit ćete hitan carski rez.

Liječnik će također provjeriti cerviks, njegov položaj, propust i otvaranje. Ako aktivnost rođenja ne počne samostalno, bit će nazvana 41 i 42 tjedna.

3 pitanja o ... Pozivanju na rad

  • Koji je izazov rada?

Ako aktivnost rođenja ne počne samostalno, liječnik ga može nazvati pomoću određenih lijekova i metoda za pokretanje kontrakcija. Obično je izazov rada izveden u slučaju visokog rizika od produljenja trudnoće. Većina liječnika preporučuje izazov rada nakon tjedan dana konačnog datuma trudnoće jer placenta može postati manje učinkovita u prijenosu hranjivih tvari, a postoji opasnost od drugih ozbiljnih komplikacija.

  • Kako se generička aktivnost?

Da biste nazvali generičku aktivnost, mogu se koristiti razne metode, koje odabir ovisi o individualnoj situaciji, liječniku i spremnosti cerviksa. U pravilu, ako je potrebno izazvati radnu aktivnost, ali cerviks još nije otvoren, liječnik će započeti s uvođenjem lijeka koji sadrži prostaglandin u vagini. Ovaj lijek pomaže u otvaranju vrata maternice i također može stimulirati kontrakcije. Ako prostaglandin ne pomaže početak rada, liječnik će koristiti Pitocin (poznat i kao oksitocin), koji se primjenjuje intravenski i koristi se za stimulaciju kontrakcija.

  • Postoje li metode za samopreporuku rada?

Ne, nije. Takve tehnike koje bi bile sigurne i istovremeno učinkovite nisu. Nemojte ništa učiniti bez odobrenja liječnika. Evo nekoliko načina na koje ste možda čuli:

  • Spolni odnos: Sperm sadrži prostaglandin, a orgazam može stimulirati kontrakcije. Istraživanja su pokazala da prisutnost seksualnih kontakata nema utjecaja na stimulaciju rada.
  • Poticanje bradavice: Poticanje bradavica izaziva proizvodnju oksitocina i može uzrokovati rad, ali potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila sigurnost i učinkovitost ove metode. Budući da ova metoda može hiperaktivirati maternicu, vaše kontrakcije i reakcije vašeg djeteta na njih treba kontrolirati, stoga ih nemojte obavljati kod kuće, a da ne vidite liječnika.
  • Ricinovo ulje je snažan laksativ, a poticanje crijevnog trakta može izazvati kontrakcije. Nema točnih dokaza da ova metoda pomaže da potakne rad, iako su mnoge žene svjedočile njegovom neugodnom učinku!
  • Biljni lijekovi: mnogi bilje se oglašavaju kao stimulansi rada. Neki su opasni jer mogu prouzročiti predugače ili intenzivne napade, što može biti opasno za dijete, a sigurnost i učinkovitost drugih ostaju nepotrebni.

Aktivnost tjedna: Opustite se. Posudite film, čitajte knjige i pregledajte časopise.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.