^
A
A
A

Trudnoća: 41 tjedna

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Kako dijete raste:

Nešto više od 50 cm visine, dijete i dalje raste i sada može izdržati gotovo 3,6 kg. Vaše dijete više nije tako ugodno kao i prije, tako da zbog njegove sigurnosti liječnik će vam savjetovati da započnete izazov aktivnosti rođenja sljedeći tjedan. Većina liječnika ne preporučuje čekanje dulje od dva tjedna nakon isteka trudnoće, jer odgođeni porodi povećavaju rizik od komplikacija. Oko 5 do 6 posto žena produžuje trudnoću tri tjedna.

Dojenčad rođena nakon 42 tjedna pati od suhe kože i pretjerane težine. Kasnih rađanja također povećavaju rizik od infekcije u maternici, što može biti opasno za dijete, a također povećava rizik od mrtvorođenih. Osim toga, postoji potreba za carskim rezom.

Važno: razvoj svakog djeteta je strogo individualan. Naše su informacije osmišljene kako bi vam dali ideju o razvoju fetusa.

Promjene buduće majke

Teško je ne brinuti se kada se radna aktivnost ne pojavljuje nakon isteka roka. Ali nemojte očajavati, nećete ostati trudni zauvijek. Generička aktivnost vjerojatno će započeti ovaj tjedan sama, inače će ga uzrokovati liječnik.

Metode pozivanja za radom ovisit će o stanju cerviksa. Ako se nije otvorila i nije spremna za isporuku, liječnik će koristiti hormone ili "mehaničke" metode. Ovisno o situaciji, liječnik može koristiti takve lijekove kao oksitocin da stimulira kontrakcije. Ako ove i druge metode nisu učinkovite, izvršit će se carski rez.

U međuvremenu, odmah obavijestite svog liječnika ako je aktivnost vašeg djeteta smanjena ili ste primijetili protok amnionske tekućine iz vagine.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.