^

Obstetrijski tjedni trudnoće

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Obstetrijski tjedni trudnoće su pojam koji pomaže ženi i ginekologima da slijede djetetovu trudnoću. Let's uzeti bliži pogled na značajke svakog tjedna opstetrije trudnoće.

Čim žena uči da je trudna, prva stvar koju počinje je izračunati njezinu trudnoću. Postoje dvije definicije gestacijskog doba, embriona i opstetrije. A ovo razdvajanje definicije pojma trudnoće zastrašuje mnoge trudnice.

Treba odmah primijetiti da su svi standardi, tablice i veličine vezane uz trudnoću opisane i izračunate za tjedne trudnoće u trudnoći. Stoga je vrijedno izračunati razdoblje opstetrnog trudnoća, budući da je upravo to razdoblje koje će vaš ginekolog imati, a ovo razdoblje je nužno kada se registrirate za žensko savjetovanje. Imajte na umu da se morate prijaviti na antenatalnu kliniku za do 12 odraslih tjedana trudnoće.

Obstetrijski tjedni trudnoće određeni su prvog dana odsutnosti menstruacije nakon početka trudnoće. Embrionalno razdoblje trudnoće je pojam začeća, u pravilu, za 2 tjedna zaostaje za porodom. Tako je, na primjer, opstetrički termin 20 tjedana, a embrionalno razdoblje 18 tjedana. Pomaže u određivanju trajanja trudnoće i ultrazvuka na temelju veličine fetusa, kao i veličine maternice. Ponekad se analiza za razinu hCG koristi za određivanje trajanja trudnoće, ali se treba obaviti u prvih 12 tjedana trudnoće.

Pogledajmo značajke svakog tjedna trudnoće, koji će vam pomoći u praćenju promjena koje se javljaju u tijelu trudne žene, kao i razvoju bebe.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

1 tjedan trudnoće primalja

1 tjedan trudnoće u odrasloj dobi ukazuje na to da se žensko tijelo priprema za oplodnju. To znači da oko 300 tisuća jaja čeka spermu. U ovom trenutku započinje menstruacija i restrukturiranje cijelog tijela.

Trudnoća na prvom tjednu sredinom tjedna upućuje na to da središnji živčani sustav radi na restrukturiranju hormonskog podrijetla. Slični se procesi pojavljuju u ženskom tijelu svaki mjesec prije gnojidbe. Nakon oplodnje počinje formiranje budućeg djeteta. A to sugerira da budućnost majke zahtijeva maksimalnu odgovornost za njeno tijelo. 1 Obstetrijski tjedan je tek početak trudnoće, ali ovo je vrlo važno vrijeme jer je u tom razdoblju tijelo počelo raditi za dvoje.

trusted-source[7]

2 tjedna trudnoće primaljstva

U drugom tjednu trudnoće, koji je bio opstetriran, tijelo je u punom zamahu priprema za oplodnju. Dakle, do kraja drugog tjedna započinje ovulacija i to je u tom razdoblju najveća vjerojatnost uspješne oplodnje. Nakon oplodnje, žena još uvijek ne sumnja da je trudna.

2 tjedna maternice trudnoće bez posebnih simptoma koji bi ukazivali na trudnoću. Odgoda u menstruaciji još nije došla, hormonska razina još nije napustila pripremu za menstruaciju, pa glavobolja, bol u donjem dijelu trbuha i čudne prehrambene navike ne uzrokuju sumnju na trudnoću.

3 tjedna trudnoće primaljstva

3 tjedna trudnoće, kao i drugi, ne uzrokuje ženinu sumnju na trudnoću. Unatoč nedostatku očitih znakova, u tijelu u punoj brzini postoje promjene. Podjela jaja se javlja i imunosupresivni protein počinje proizvoditi. Ova tvar ima vrlo važnu ulogu u trećem tjednu trudnoće. Ako ga tijelo nije proizvelo, embrij bi se shvatio kao izvanzemaljsko tijelo, a imunološki sustav ga je pokušao uništiti.

3 Obstetrijski tjedan trudnoće je razdoblje prije implantacije. U ženskoj maternici raste endometrija, a morula se dijeli i postaje blastična i pouzdano pričvršćena na zidove maternice. Napominjemo da je to najkritičnije razdoblje trudnoće. Budući da u ovom trenutku sve ovisi o tome koliko su uspješno blastocisti implantirani u endometrij. Ako blastocist nije ugrađen ili nije dobro podnio zidove maternice, žena će pobačati. No, žena neće ni sumnjati da ima pobačaj, jer će ga tijelo predstaviti u obliku malog kvarova menstrualnog ciklusa. Ali, ako je proces implantacije je bila uspješna po isteku 3 tjedna trudnoće poroda blastocista postaje šuplja i ona počinje rasti malo embrija s repom i glavom.

U trećem tjednu trudnoće u trudnoći, budući beba teži oko 2 μg, a visina je 0,15 mm. No, tijekom tog razdoblja dijete je postavljeno geni, koji su odgovorni za njegovu težinu, visinu, boju kose, oči, kožu i seks. Buduća majka ne sumnja u trudnoću, budući da su vanjski znakovi potpuno odsutni, jedina stvar koja se počinje brinuti jest jutarnja toksemija, koja se često uzima za probleme s gastrointestinalnim traktom.

4 tjedna trudnoće za primalje

4 Obstetrijski tjedan trudnoće drugi je tjedan embrija. Prva četiri tjedna trudnoće je razdoblje čekanja za ženu koja želi postati trudna jer tijelo ne daje "zanimljivu" poziciju trudnice. Tijekom tog razdoblja u ženskom tijelu postoje ozbiljne hormonske promjene koje pripremaju tijelo da radi za dvoje.

Na četvrtoj se tjednoj trudnoći oženjenoj trudnoći trudna majka počinje osjećati prve simptome trudnoće. Razdražljivost, oštra promjena raspoloženja, čudne prehrambene navike, oticanje prsnog koša, osjećaj umora i pospanost, česti poriv za mokrenjem. Ali ponekad, slični znakovi trudnoće se percipiraju kao predmenstrualni sindrom.

Buduća beba 4 tjedna trudnoće zove se embrij i njegova veličina ne prelazi 1 mm. U tom razdoblju postoji diferencijacija embrionalnih tkiva, aktivnog razvoja dječjih membrana, posteljice i ekstraklinskih struktura. Tako se sredinom tjedna prilagođava cirkulacija krvi između majke i djeteta, embrij je čvrsto pričvršćen na zidove maternice. Buduća beba počinje primati hranjive tvari i kisik od majke.

Do kraja četvrtog tjedna trudnoće nakon opstetriranja, karakteristike djeteta već su nastale, postoje osnove crijeva, pluća, jetre, štitnjače i gušterače. I to je u ovom trenutku da beba formira vestibularni aparat. Ako u ovom razdoblju postoji podjela fetusa, tada će buduća majka imati blizanke ili blizanke, ako razdvajanje ne ide do kraja, onda će se spojiti blizanci.

Kao u prva tri tjedna, žena ne može sa sigurnošću reći da je trudna. Testovi pokazuju negativan rezultat, na uzi samo je vidljivo žuto tijelo trudnoće, što znači da je tijelo prošlo ovulaciju. Ali najgore od svega, činjenica da se pobačaj ili spontani prekid trudnoće može dogoditi tijekom 4 tjedna, a buduća majka neće saznati o tome. Svatko će završiti blagim krvarenjem, koje će žena razmotriti zbog neočekivano započete mjesečnice. I to je u 4 tjedna trudnoće u tijelu bebe mogu biti različite patologije. Kako bi se to spriječilo, žena bi se trebala brinuti za sebe, voditi zdrav stil života i odreći se loših navika.

5 tjedan trudnoće primalja

5 Obstetrijski trudnoća tjedan je razdoblje kada se fetus organizam aktivno razvija, stanice podijeliti. U ovom trenutku fetus je već formirao neuralnu cijev koja završava embrij mozga. To jest, stvaranje živčanog sustava. Također ovog tjedna beba je već razvila srce i sustav krvnih žila. Zamislite, ali fetus je veličine 2 mm i srce je već aktivno.

Za ženu, pet tjedana trudnoće primalja je vrijeme u kojem će saznati da će imati bebu. Pozitivne emocije koje očekuje majka tijekom tog razdoblja vrlo su važne za bebu, jer ovo dijete potpuno ovisi o tome što majka osjeća. Hormonske promjene u ženskom tijelu jasno se izražavaju. Krv sadrži visok sadržaj progesterona i estrogena, koji su odgovorni za uspješan i zdravi tijek trudnoće i prestanak ovulacije.

5 Obstetrijski tjedan trudnoće je idealno vrijeme za učenje i pobrinite se da se trudnoća razvije u maternici, a ne u obližnjim organima. Ako je trudnoća normalna, hCG u krvi svaki dan čeka dijete. U tom razdoblju vrlo je važno održati stabilno emocionalno stanje, ne biti nervozno i izbjeći stresne situacije, jer to sve utječe na hormonalnu pozadinu žene, a time i na razvoj djeteta.

trusted-source[8]

6 tjedna trudnoće primaljstva

U šest tjedana trudnoće za primalje, dijete je poput malene čahure za uši i okruženo amnionskom tekućinom. Dijete se aktivno razvija i znakovi trudnoće u ovom trenutku jasno su izraženi.

6 Obstetrijski tjedan trudnoće za buduću majku pravi je test. Budući da u tom razdoblju žena može početi trpjeti od toksikoze, početi ozbiljno oživjeti, ili pak suprotno izgubiti težinu. Prsa se proguta i počinje povrijediti. I to je 6. Tjedan, ginekolog može provjeriti trudnoću rutinskim pregledom, budući da je maternica jako proširena. Ova činjenica omogućava ginekologu izračunavanje gestacijskog doba i određivanje približnog datuma isporuke. U tom razdoblju, uz pomoć ultrazvuka, budući roditelji mogu vidjeti kako srce otkucava njihovo buduće dijete.

7 tjedna trudnoće primaljstva

U sedmom tjednu primaljstva trudnoće fetusno jaje čvrsto je pričvršćeno na zidove maternice, a maternica je u opuštenom stanju. Sluza koja se izlučuje maternica postaje gusta i zbog toga nastaje pluta koja ograde i štiti maternicu. Ovaj pluto dolazi prije samog rođenja i izgleda kao smećkast ili uočljiv.

7 tjedan trudnoće babice je kraj embrionalnog razvoja fetusa i početak neofetalnog razdoblja. U tom razdoblju buduće dijete prestane biti embrij i počinje nositi ponosni naslov osobe. Dijete je stvorilo ljudske osobine.

U tom razdoblju dijete raste u veličini, jer mozak počinje rasti, pojavljuju se živčana vlakna, a organi vida se razvijaju. Veličina djeteta je gotovo 2 cm, ima vratne zakrivljenosti, oblikuje kralježnica i raste. Ručke i noge steknu oblik lopatice. Placenta mijenja svoju strukturu, kako bi se osiguralo da beba i majka imaju neprekinutu i pouzdanu opskrbu krvlju.

trusted-source[9]

8 tjedna trudnoće primalja

8 Obstetrijski tjedan trudnoće donosi mnogo promjena u ženskom tijelu. Maternica raste i sliči veličini jabuke. U vrijeme kada je trebalo započeti menstruaciju, žena može osjetiti lagane kontrakcije. Također, ovaj tjedan je vrlo važan razvoj placente, budući da je to jedina veza između majke i bebe.

U ženskom tijelu postoji pravi hormonalni pomak, jer tijelo počinje raditi za dvoje. Progesteron, estrogen i prolaktin proširuju arterije tako da krv teče brže od bebe. Osim toga, ti hormoni su odgovorni za proizvodnju mlijeka od žene, dopuštaju da želuca raste zahvaljujući zdjeličnim ligamentima.

U tom se razdoblju žena osjeća stalnu mučninu, problemi s trbuhom postaju pogoršani, nema apetita i povećava se slina. To znači da postoje znakovi rane toksikoze. Na prsima, halos oko bradavice potamnili su se i na njima pojavili sitni čvorovi, tj. Povećani znojni žlijezda. U 8. Tjednu opstruktivnog tjedna trudnoće potrebno je posjetiti žensko savjetovanje, ako to nije učinjeno prije. Ginekolog će provesti osnovni pregled, postavit će kompleks testova koji će potvrditi normalni tijek trudnoće.

Što se tiče bebe, ovaj tjedan je već formirao unutarnje organe, ali su u embriji i još nisu na njihovim mjestima. Veličina bebe je gotovo 20 mm, a težina oko 3 grama.

9 tjedan trudnoće primalja

U devetom tjednu trudnoće, beba počinje izravnati leđa, rep ide, ali glava je još uvijek velika i nerazmjerna. Već formirane oči, ali su stegnuta membrana, na uzi možete vidjeti formirane uši, spužve i široke nosnice. Postupno se razvija vrata, ali je brada još čvrsto pritisnuta na prsa.

U 8. Tjednu beba aktivno razvija i raste mozak. Tijekom tog razdoblja formira se mali mozak, koji je odgovoran za koordinaciju pokreta. Postavljene su nadbubrežne žlijezde, koje su odgovorne za razvoj adrenalina. Pluća tvore bronhije, koje u ovoj fazi razvoja djeteta nalikuju malim tubulama. Veličina djeteta je oko 30 mm, a težina je oko 4 grama.

Ruke i noge nastave oblikovati, ali gornji udovi razvijaju se brže od donjih udova. Dlanovi nestaju na dlanovima i prsti počinju formirati. Dijete ima mišićni sustav i može se kretati. Pokret bebe majke ne osjeća, ali se može pratiti ultrazvukom. Placenta prolazi hranjive tvari za bebe i opskrbljuje je kisikom.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15]

10 tjedana trudnoće primalja

10 Obstetrijski tjedan trudnoće posljednji je tjedan embrija. Dijete već razvija sve organe i propisuje sve potrebne parametre tijela. U sljedećim tjednim opstetrskim trudnoćama, svi organi, poput bebe, će rasti i razvijati, ali njihova je osnova postavljena tijekom prvih 10 tjedana.

U 10. Tjednu beba postaje sve više poput bebe, dimenzije dostižu 40 mm, a težina oko 5 grama. Prsti su već odvojeni, pojavljuju se zubni nosači, a pupoljci na jeziku. Mozak aktivno razvija, srce se formira. Vanjski seksualni znakovi još nisu formirani, ali ako dječak raste u maternici, testisi počinju proizvoditi testosteron, muški hormon.

Dijete je na razvojnom razdoblju fetusa i praktički nije ugroženo raznim vrstama anomalija. Dijete ima prste, noge i ručku, a vrlo brzo će beba početi sisati prst. Također, dijete je formiralo čaše, gornje usne i zglobove lakta, pored toga, dijete se nehotice pomiče. Koža bebe je još uvijek transparentna i posude su vidljive ispod nje. Postupno se formira dijafragma, a mliječni zubi se razvijaju. U 10. Tjednu beba ima svoju vrstu krvi.

Za budućnost majke, 10 tjedna primaljstva trudnoće popraćeno je povećanom ekscitabilnošću, oštrim raspoloženjima. Sve je to rezultat djelovanja hormona. Postoje promjene u izgledu. Žena se počinje oporavljati, dojka se povećava, štitnjača se blago povećava, u zubima postaje labav.

trusted-source[16], [17]

11 tjedan trudnoće primalja

11 odraslih tjedana trudnoće daje olakšanje ženama koje su prethodno patile od teške toksemije. Ali to se ne odnosi na sve, mnogi će i dalje patiti od jutarnjih mučnina i raspoloženja. U 11 tjedana veličina djeteta je od 60 do 80 mm, težina - 10-15 grama. Beba raste vrlo brzo i u ovom trenutku njegove dimenzije nalikuju onima velikog šljiva.

U 11. Tjednu beba počne podizati glavu, vrat mu se jasno pojavio i kralježnica se uspravila. Razviti ručke i noge, postoji hvataljka reakcija. Dijete se pomiče jasnije. Ako dotakne zidove maternice, onda odbija od njega.

11 tjedan trudnoće primalja daje bebu priliku da samostalno reagira na podražaje iz vanjskog svijeta. Dijete može poremetiti majčino kašljanje ili tresti u transportu. Osim toga, beba počinje mirisati, zahvaljujući amnionskoj tekućini koja ulazi u nosne prolaze. Dječak oštro reagira na hranu koju njegova majka koristi, tako da tijekom tog razdoblja vrijedi posvetiti posebnu pozornost prehrani. U tom razdoblju počnite stvarati vanjske spolne znakove, ali znati da spol bebe na uzi još uvijek nije moguć. U 11. Tjednu dijete ima rektum, dijete počinje zijevnuti, ali koža je još uvijek prozirna. Posebnost jedanaestog tjedna trudnoće za opstetričnu bolest je da upravo to razdoblje omogućuje određivanje trajanja trudnoće sa 100% točnosti.

trusted-source[18], [19]

12 tjedna trudnoće primalja

U 12. Tjednu trudnoće u odrasloj dobi veličina djeteta je od 60 do 90 mm, a težina je 17 grama. Ako usporedite težinu djeteta u prethodnim tjednima trudnoće, možete vidjeti da dijete dinamički raste. U 12. Tjednu, mama već može čuti srčani ritam bebe. U tom razdoblju ultrazvuk može otkriti spol djeteta, ali postoji mogućnost pogrešaka. Tijekom tog perioda beba je već formirala probavni sustav, koji aktivno djeluje. Dijete dobiva glukozu iz hrane majke.

Što se tiče buduće majke, tada je u 12. Tjednu maternica znatno povećana i više se ne uklapa u kosti kuka. Maternica se može palpirati iznad pubisa. U ovom trenutku, simptomi toksikoze praktički nestaju, ali hormonalno restrukturiranje nastavlja. Žena je još uvijek popraćena oštrim raspoloženjima, odsutnosti, slabe koncentracije pozornosti, neugodnosti i surovosti. Najvažnija stvar za majku u 12. Tjednu jest održati optimistično raspoloženje, jesti zdravu hranu i voditi aktivan način života, ali ne opterećivati tijelo.

13 tjedna trudnoće primaljstva

13 Obstetrijski trudnoća tjedan je 11. Embrionalni tjedan trudnoće, drugim riječima, to je 3 mjeseca trudnoće. 13. Tjedan trudnoće je prijelaz između prvog i drugog tromjesečja trudnoće. Ovo razdoblje je najsmješnije i za majku i za bebu.

Za bebu, 13. Tjedan je vrlo važno, jer ovo je razdoblje kada je konačno formirana neraskidiva veza između majke i djeteta. Placenta je potpuno razvijena i to je jamstvo proizvodnje estrogena i progesterona u traženim količinama. Debljina placente je oko 15 mm, djeluje kao prepreka za dijete od otrovnih tvari koje mogu biti u majčinom tijelu i daju bebu sa svim mikroelementima potrebnim za život i razvoj. Bilo je u tom periodu, trudnica, u slučaju bolesti može početi uzimati antibiotike i ne bojte se da je između nje i njezina beba Rhesus sukob nastaje ili lijekovi negativno utječu na razvoj djeteta.

trusted-source[20], [21]

14 tjedna trudnoće primalja

14 Obstetrijski tjedan trudnoće - ovo je drugi trimestar, što je približno vrijeme pojave djeteta. Tijekom tog razdoblja, beba aktivno raste, što se može promatrati u obliku malog trbuha u majci. Dijete zauzima cijelu šupljinu maternice i diže se još veće. Visina djeteta doseže 140 mm, a težina - 50 grama.

Ovaj tjedan beba počinje proizvoditi gušterače i hormone štitnjače, a jetra izlučuje žuči. Na prstima počinju stvarati otisci i tvore osnove mliječnih zubi. Maleno lice postaje zaobljeno, nosa, obrazi i čelo istureni naprijed. Formiraju znojne žlijezde i pojavljuju se male vlasi na glavi i koži. Koža bebe je naborana, prozirna i vrlo nježna. Kroz kožu još uvijek možete vidjeti krvne žile, zbog čega je beba crvena.

Dijete počinje očistiti, jer ureteri i bubrezi djeluju. Urin ide u amnionsku tekućinu. Dijete aktivno proizvodi krvne stanice kroz koštanu srž. Dijete može vidjeti i čuti ako majka sluša glasnu glazbu ili svijetlo svjetlo dobiva na trbuhu, a zatim dijete počne brže kretati. Tijekom tog razdoblja jajnici se formiraju u djevojčicama, a kod dječaka prostata, sve se spušta u peritoneum, u područje kuka. U 14. Tjednu dijete počinje grimati, već zna kako zijevati, izravnati vrat i sisati prst.

trusted-source[22]

15 tjedan trudnoće za primalje

15 odraslih tjedana trudnoće daje budućoj majci mnoge promjene u tijelu. Prije svega, težina žene raste, u prosjeku za 3 kg, znakovi toksikoze odu, ali još uvijek neugodni i čak neočekivani simptomi koji su uzrokovani djelovanjem visokih razina hormona mogu se pojaviti.

U 15. Tjednu mama počinje osjećati kako se dijete kreće, ali jasno možete osjetiti taj proces od 16 do 22 tjedna primalja. U tom razdoblju beba već "zna" koja je raspoloženje mame i razumije što se događa oko sebe. Dijete može doživjeti emocije i izraziti ih pomoću izraza lica i gesta. U ovom trenutku trudnoće, svi ginekolozi preporučuju budućim majkama da počnu razgovarati s djetetom.

Cirkulacijski sustav poboljšan je 15. Tjedna i samostalno hrani sve organe i plovila djeteta. Srce djeteta pobjeđuje češće nego kod odrasle osobe, jer svaki dan prolazi oko 24 litre krvi. Njegovi kapci su još uvijek zatvoreni, ali već osjeća svjetlo. Težina bebe iznosi oko 75 grama, a visina je 150-160 mm.

16 tjedan trudnoće primaljstva

16 Obstetrijski tjedan trudnoće je razdoblje značajnih promjena u ženskom tijelu. Tijelo se mijenja i proteže, jer je beba već mala. Tijekom tog razdoblja mogu se pojaviti strijele na abdomenu, prsima, stražnjici i kukovima. Postoje i pigmentne mrlje, koje se nazivaju maske za trudnoću. Na abdomenu se može pojaviti smeđa crta koja se pojavila zbog taloženja melanina, ali nakon trudnoće ona odlazi. Tumor raste tijekom tog razdoblja, a ljudi oko vas počinju shvaćati da očekujete bebu.

U klincu 16 tjedana aktivno raste kostur i mišići. Postupno se stvara koža, iako je još uvijek prozirna i vrlo tanka. Zbog nedostatka masnog sloja, vidljive su krvne žile bebe. U tom razdoblju često se osjećaju dječji pokreti. Visina djeteta je oko 160 mm, a težina je 85 grama.

17 tjedana trudnoće u porodici

U 17. Tjednu trudnoće nakon opstetriranja razvoj djeteta usporava. Tijekom tog razdoblja razvio je već formirane organe i gradi mišićnu masu. Dijete počinje disati, a time i trenirao prsa. Glava raste i pada zahvaljujući jačem mišićnom sustavu. Mliječni zubi su već formirani, koji su uronjeni duboko u šupljinu desni. Sedamnaestog tjedna položi se molarni zubi djeteta. Težina djeteta je oko 150 grama, a visina 170 mm.

17 tjedan trudnoće za primaljstvo je važan za ginekologa, jer tijekom tog perioda liječnik određuje stanje maternice i beba srca. Buduća majka mora ponovno obaviti niz testova i proći ultrazvuk. Kod 17 tjedana trudna bi trebala napraviti koagulogram. Ovo je posebna analiza koja će vam omogućiti da naučite o zgrušavanju krvi. Rezultati ove analize jasno pokazuju kako će se isporuka odvijati. Ako žena ima nisku razinu zgrušavanja krvi, propisani su profilaktički lijekovi kako bi izbjegli krvarenje, to se također odnosi i na krv s povećanom koagulacijom.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

18 tjedan trudnoće za primalje

18 odraslih tjedana trudnoće obilježeno je aktivnim rastom i razvojem bebe. Kostur postaje snažan, a rani otisci prstiju ostaju za život. Rast djeteta tijekom tog razdoblja je od 140 do 180 mm, a težina je oko 200 grama. Buduća majka stalno se osjeća, kao što dijete gura, osim ovog, dijete već zna spavati i progutati. Postupno razvija probavni sustav, crijeva akumuliraju izvornu izmet, ali crijeva će se isprazniti tek nakon rođenja djeteta.

Ako majka čeka dječaka, tada u 18. Tjednu razvija prostatu. Koža djeteta u ovom razdoblju je prozirna i crvenkasta. Srce naporno radi, koja pumpa do 29 litara krvi dnevno.

trusted-source[31]

19 tjedna trudnoće primalja

U 19 tjednu primaljstva trudnoće, dijete značajno povećava veličinu i dodaje težinu. Težina oko 250 grama i visina 220 mm. Kroz cijelo tijelo beba raste pahuljica koja pokriva i štiti djetetovo tijelo do kraja trećeg tromjesečja trudnoće. Ponekad, čak i nakon rođenja bebe, možete primijetiti malu pahuljicu na ušima i obrazima djeteta.

U 19. Tjednu beba prekriva masnoću. To je prva roda, mliječna tvari koja pouzdano štiti kožu bebe iz vodenog okoliša. Ovo je vrlo važno, jer je teško zamisliti što bi se dogodilo bebi ako mu je koža bila u vodi 9 mjeseci.

Tijekom tog perioda, placenta i dalje raste, dajući bebi odgovarajuću prehranu. Stvorili su osnove kutnjaka, tako da u tom razdoblju majka treba dobro jesti, ima više proizvoda s kalcijem. Budući da to utječe na zdravlje djeteta. Mnogi znanstvenici tvrde da u tom razdoblju dijete može vidjeti snove, tako da buduće majke trebaju biti sretne i mirne, tako da se beba osjeća ugodno.

20 tjedana trudnoće za primalje

U dvadesetom porodničkom tjednu trudnoće ili peti mjesec, težina bebe iznosi oko 300 grama, a visina 220-230 mm. Do tog vremena beba je već formirala kožu i sloj subkutane masti. Masni sloj postupno se povećava, pružajući im sve organe. Tijekom tog perioda posteljica se postupno odmakne od vrata maternice i diže se više. Povećana veličina uterusa mijenja unutarnje organe buduće majke. Snažno utiskuje mokraćni mjehur i uzrokuje stagnaciju urina. Stoga, u tom razdoblju žena često treba posjetiti WC, čak i ako ne osjeća takvu želju.

Također, tijekom ovog razdoblja trudna majka počinje osjećati svrbež kože, a ponekad koža može postati žuta. Razlog tome je povećano izlučivanje žučne kiseline. Stoga, na prve znakove pigmentacije ili svrbež, trudnica se mora obratiti ginekologu. Liječnik će propisati testove koji trebaju biti tretirani i stabilizirati jetru.

trusted-source[32]

21 tjedan trudnoće primalja

21 odraslih tjedana trudnoće u pratnji dobitka na težini buduće majke, u pravilu od početka trudnoće iznosi +6 kg. Uterus raste u veličini i mijenja svoj oblik na jaja. U 21 tjednu težina bebe iznosi oko 350 grama, a visina 220-250 mm. Maleno lice bebe prekrivene su sitnim bore i bore, ali uskoro će se zagladiti, jer se povećava količina potkožnog masnog tkiva. Dječak se stalno gura, slobodno lebdi u maternici. Volumen amnionske tekućine u ovom razdoblju je oko 500 ml.

U 21 tjednu buduća majka može osjećati stalnu glad zbog činjenice da se dijete aktivno razvija. Postoje čudne prehrambene navike. Mnoge trudnice zapažaju da tijekom tog razdoblja čvrste i dlake snažno rastu. I kosa se može pojaviti tamo gdje nisu bili tamo prije, ali ne brinite, jer je uzrokovano hormonima i nakon rođenja sve će proći. U tom razdoblju majka bi trebala pratiti učestalost djetetovih pokreta. Dakle, nedostatak pokreti, povremene podrhtavanje ili obrnuto aktivno kretanje djeteta mogu ukazivati na ozbiljne probleme. Stoga se morate odmah posavjetovati s liječnikom kako biste saznali postoje li prijetnje djetetu.

22 tjedna trudnoće za primalje

22 Obstetrijski tjedan trudnoće je vrijeme aktivnog rasta djeteta. Dijete ima jasan obris lica, nosa, usana, pa čak i kilyene. Koža bebe je još uvijek naborana, ali pahuljica postaje istaknuta. Zbog akumulacije masnog tkiva, lice je zaobljeno, a fetus postaje novorođenčad.

Za buduću majku, 22. Tjedan trudnoće je vrijeme aktivnog posjeta ginekologiji. Budući da je beba već formirana, liječnici imaju mnogo proze da otkriju patologije ili moguća odstupanja u funkcioniranju tijela ili funkcioniranju pojedinih organa. Ovaj tjedan, žena mora napraviti uzi. Uz pomoć ultrazvuka, ginekolog može odrediti količinu amnionske tekućine i njihovu transparentnost.

Mama i beba rastu, beba raste u veličini i dobiva na težini, ali mama također ne zaostaje za njim, jer dijete treba mjesto za rast. U tom razdoblju vrlo je važno da majka održava pravilnu, zdrave prehrane i vježba posebne vježbe za trudnice. To će vam omogućiti pripremanje za porođaj i lakše je prenijeti radne aktivnosti.

23 tjedna trudnoće primaljstva

23 obstetrijskog tjedna trudnoće ili drugim riječima 5,5 mjeseci čekanja bebe. Tijekom tog razdoblja dječji mozak aktivno razvija, od drugog mjeseca trudnoće je porastao gotovo deset puta. U tom razdoblju majka bi trebala biti više na otvorenom, pa će beba dobiti dovoljno kisika. Izbjegavajte stres i stres jer to može uzrokovati gladovanje kisikom u bebi.

Dijete je već formiralo probavni sustav i gastrointestinalni trakt, sve to funkcionira. Pod kožom se još akumulira masno tkivo. Ovaj tjedan i slezena djeteta počinje raditi, razvija krvne stanice i kontrolira njihovu kvalitetu. Posjetitelji uzi ovog mjeseca omogućuju vam da odredite spol bebe. Budući da je dječak već formirao skrotum, a djevojka ima jajnike.

Rast djeteta u 23 tjednu primaljstva trudnoće iznosi oko 290 mm, a težina je do 500 grama. U tom periodu beba spava puno, ali se budi svaki sat. Tijekom tog perioda, znanstvenici su zabilježili brzu fazu sna u djeteta.

trusted-source[33]

24 tjedna trudnoće primalja

24 tjedan trudnoće primalja je kraj šestog mjeseca. Ovo je najugodnije i tiho razdoblje trudnoće. Kao opasne prijevremene odredbe prošlo, a prije sastanka s bebom još uvijek ima vremena.

Tijekom tog razdoblja formiraju se tijelo i tijelo bebe, međutim, beba je još uvijek vrlo mršava, budući da se mast miševi tek počinju akumulirati. Težina bebe iznosi oko 600 grama, a visina je oko 300 mm. Ovaj tjedan beba će početi aktivno rasti i oporaviti se, jer njegovo tijelo počinje proizvoditi hormon rasta. U 24. Tjednu beba razvija konvolucije i utore u mozgu, a također radi i sustav znojnih i žlijezda lojnica. Dijete može čuti, poboljšati refleks, može razlikovati okus amnionske tekućine i razumjeti što raspoloženje ima majka.

Kako dijete raste, često možete osjetiti kako se kreće, reagirajući na zvukove i svjetlost. Dijete se još uvijek može preokrenuti, signalizirajući ga s utorima u uterusu. Unatoč tome, buduća majka osjeća se u redu. Ali tijekom tog razdoblja mogu početi problemi s mokraćnim mjehurom, pokretom crijeva, glavoboljama, umorom i oteklima u nogama.

trusted-source[34]

25 tjedana trudnoće primalja

25 Obstetrijski tjedan trudnoće je vrijeme aktivnog rasta trbuha buduće majke. Osim toga, ovo razdoblje je najpovoljnije u slučaju preranog rođenja. Do 25. Tjedna trudnoće težina žene povećala se za 7-8 kg, a do kraja trudnoće povećat će se za 5-6 kg.

Tijekom tog perioda beba se aktivno kreće, težina je 700-800 grama, a rast je 300-340 mm. Ako stavite uho na materinski trbuh, možete čuti da dijete srca kuca, a svojim pokretima možete vidjeti kako se peta gura. U 25 tjedana, maternica se povećava do veličine nogometne lopte i značajno utiskuje želudac i dijafragmu. Zbog toga trudnica može biti zabrinuta zbog žgaravice.

No, 25. Tjedan trudnoće za opstetricu pun je ozbiljnih zabrinutosti. U ovom trenutku može doći do pobačaja, tako da svaka majka treba pomno pratiti sekrete i njezine senzacije. Jednom kada žena primijeti uočavanje i bol u trbuhu, hitno zatražite medicinsku pomoć. Usput, 25. Tjedan je sedmi mjesec trudnoće.

Tijekom tog razdoblja, koža bebe postupno se širi, a bore i bore nestaju. Sve zbog činjenice da postupno nakupljanje potkožnog masnog tkiva počinje aktivno obavljati svoje funkcije. Koža bebe više nije prozirna, ali ima svijetlu, crvenu boju. Sve zbog činjenice da je koža temeljito impregnirana kapilarima i koža je još uvijek tanka.

26 tjedan trudnoće primalja

U 26. Tjednu opstruktivnog tjedna trudnoće beba se aktivno razvija i dobiva snagu. Njegova težina iznosi oko 800 grama, a visina je oko 350 mm. Dječak je već razvio vlastiti način budnosti i spavanja. Nekoliko puta dnevno počiva, a ostatak vremena aktivno se gura i razvija.

Dijete je već formiralo sva osjetila, ali osjećaj mirisa će raditi tek nakon rođenja, pa sada to još nije razvijeno. U ovom trenutku dijete počinje otvarati oči, zna razlikovati tama i svjetlost, reagira na zvukove. S oštrim ili glasnim zvukovima, dijete se drhti, a nakon što se čuje ugodna glazba, počinje aktivno krenuti.

U tom je razdoblju vrlo važno da trudnica pravilno jede, provede više vremena na svježem zraku, tako da dijete bolje diše kisik. I također isključiti sve stresne i nervozne situacije, jer stanje zdravlja i stanje majke utječu na bebu.

trusted-source[35]

27 tjedna trudnoće primalja

27 tjedan primaljstva trudnoće je razdoblje razvoja beba endokrinog sustava, koji kontrolira proizvodnju hormona. Dječji organizam aktivno proizvodi hormon rasta koji omogućuje regulaciju procesa metabolizma u stanicama i potiče rast cijelog organizma i svih organa. Shchitovidka i gušterača počinju aktivno raditi, što samostalno pruža potrebama tijela. Dječak dobro apsorbira sve hranjive tvari koje mu dolaze kroz placentu. Stoga, buduća majka treba pažljivo pratiti njihovu prehranu.

U 27 tjednu primaljstva trudnoće, dijete se još uvijek aktivno kreće, jer još uvijek ima dovoljno prostora u maternici za kreiranje pokrete. Dijete čuje, otvara i zatvara oči, spava i igra, to jest, ima puno dana, kao i njegova majka. Težina bebe tijekom tog razdoblja iznosi 900-1000 grama, a visina 340-360 mm. Tijekom tog razdoblja, trudnica bi se trebala odmarati i raditi ugodne stvari, jer to sve ima povoljan učinak na bebu, osim toga, dijete mora nužno razgovarati.

trusted-source[36]

28 tjedna trudnoće primalja

28 tjedna primaljstva trudnoće prati aktivan rast i razvoj bebe. Kretanje djeteta nije tako veliko i intenzivno, jer mjesta u maternici postaju sve manja. No dječak se još uvijek može prevrnuti i promijeniti položaj. Visina bebe iznosi 380 mm, a težina je veća od 1 kg. U 28 tjedana, uz pomoć ultrazvuka, možete vidjeti kako se bebine ruke oblikuju, noge su male.

U tom razdoblju, a to je dva mjeseca prije rođenja, žena može osjetiti osjećaj tjeskobe. U pravilu, to je zbog straha od preranog rođenja i porođaja općenito. Stoga, trudna majka počinje pomno pratiti njezino stanje i kontrolirati sve simptome. Mnogi ginekolozi preporučuju 28. Tjedan trudnoće da pomno prate količinu kretanja djeteta.

U 7. Mjesecu djeteta, žena može osjećati bolove u lumbalnom području i koljenima. Osjeća se kao bol koji se javlja s radikulitisom. Može se dogoditi i kršenje živčanog živca, budući da prošireni maternica počinje nadzirati sve organe i sustave. Ovo stanje pruža budućoj majci mnogo neugodnosti, tako da ginekolog može propisati strogi odmor u krevetu.

29 tjedan trudnoće primalja

U 29. Tjednu trudnoće u trudnoći, beba i dalje raste, a majka počinje doživljavati mnoge nelagode uslijed čestog nagona za odlazak na zahod. Također, žena može imati probleme sa stomakom i zatvora.

Što se tiče bebe, tj. Rast je gotovo 400 mm, a težina oko 1 kg 200 grama. Zbog tjelesne masti dijete može regulirati i održavati temperaturu tijela. Imunološki sustav savršeno radi, što zahvaljujući posteljici štiti bebu od vanjskih infekcija i bakterija. Beba je u potpunosti formirala mliječne zube, ali sve su to u desnima.

29 tjedan trudnoće primalja je osmi posljednji mjesec zabilježen od trudnoće. Buduća majka može doživjeti oštre promjene tlaka, a može se pojaviti i pufanje. Puffiness je zbog činjenice da bubrezi nemaju vremena ukloniti svu tekućinu koju majka pije pa morate smanjiti količinu. Tijekom tog perioda preporučuje se napuštanje aktivnog seksualnog života, jer to može uzrokovati placentalni poremećaj i pojavu krvavog pražnjenja i kao rezultat - porođaja.

trusted-source[37], [38]

30 tjedana trudnoće za primalje

30 Obstetrijski tjedan trudnoće je vrijeme čestih posjeta ženskom savjetovanju. Žena bi trebala obići ginekolog najmanje jednom tjedno. Kretanje trudnoće postaje glatko, jer težina dobivena na kralježnici i nogama je pritiskom. Potrebno je pažljivo pratiti držanje i lagano ustati iz kreveta, od početka puča na vašoj strani, a zatim se ustati.

Rast djeteta na 30 tjedana je 400 mm, a težina 1300 grama. Dijete ima način života koji se može razlikovati od majke. Dakle, kad majka ode u krevet, dijete se može aktivno naginjati i kretati. U tom razdoblju dijete zahtijeva veliku pažnju, potrebno je razgovarati s njim i opustiti se uz ugodnu glazbu.

Na trudnoći trudnoće u trudnoći, žena počinje osjećati kratko, a ne redovite kontrakcije. To je uzrokovano jakim stresom maternice, što je da se opustite, morate lagano masirati želudac. Što se tiče izlučivanja u tom razdoblju, one povećavaju volumen. Ako postoji krv u sekrecijama, onda to ukazuje na odjeljivanje posteljice pa je hitno potražiti liječničku pomoć.

trusted-source[39]

31 tjedan trudnoće primaljstva

31 obstetrijski tjedan trudnoće - razdoblje akutnog kulinarskog ludila. Žena je spremna jesti sve odjednom, i slana, kisela i slatka, također, stalno žeđ. No, liječnici preporučuju da se drže u ruci, pogotovo u vezi tekućine, jer je to razlog za propuštanje.

Kod 31 tjedna težina bebe iznosi 1500 grama, a duljina od krune do koccika iznosi 410-420 mm. U tom razdoblju dijete razvija mozak vrlo brzo, a dijete već razlikuje glasove i zvukove. Pogled se postupno razvija, ali mnogo gori od sluha.

Tijekom tog perioda kosti zdjelice počinju se odvojiti od žene, a to osigurava tijelo kako bi se olakšao proces porođaja. Kosti postaju elastičnije zbog posebnog ženskog hormona - relaxina. Ali ovaj hormon ima svoje nedostatke, jer zbog divergentnih kosti, trudnica dobiva patka hod. Stanje trudnice u tom razdoblju je stabilno, žena i njeno tijelo i dalje se pripremaju za sastanak s djetetom.

U 31 tjednu, žena može doživjeti nižu bol u trbuhu, bol u leđima i neuobičajeni iscjedak. U slučaju takvih simptoma potrebno je hitno pozvati hitnu pomoć jer postoji vrlo velika vjerojatnost prijevremenog porođaja. Kako bi se izbjegla aktivnost rođenja, žena se stavlja na "konzervaciju". Stoga, u 31. Tjednu, potrebno je pripremiti sve što je potrebna budućoj majci u rodilištu.

32 tjedan trudnoće za primalje

32 Obstetrijski tjedan trudnoće - ovo je gotovo završni ravni za majku i dijete. U tom razdoblju vrlo je važno razgovarati s djetetom, reći mu kako ga volite i čekati jer će ta informacija zauvijek odgoditi beba. Što se tiče veličine bebe, rast je oko 420 mm, a težina je 1700 grama. Sada je rad ženskog tijela i bebe u potpunosti sinkroniziran i radi na tome da buduća majka ima mlijeko za dojenčad. U ove svrhe nadbubrežne žlijezde počinju proizvoditi hormon koji stimulira proizvodnju mlijeka.

Na 32. Tjednu žena može primijetiti na njezinom tijelu dlačice koje su se pojavile zbog hormonskog prskanja. U ovom trenutku i beba počinje rasti kosu, ali umjesto topova, prave vlasi. Buduća majka je teško kretati, a pokreti i udarci djeteta uzrokuju nelagodu i nelagodu. Trbuh je rastao i otvorio donja rebra.

Mnoge žene u tom razdoblju počinju se žaliti na bolove od opstipacije i nadutosti, koji doslovce rasprsnu. Da biste zaustavili bol, morate isključiti iz svoje prehrane sve što može uzrokovati stvaranje plinova i fermentacije. No kategorički je zabranjeno korištenje laxatives, budući da takvi lijekovi mogu izazvati prerano rođenje. Žena se mora odmarati i nositi posebnu zaštitnu zavoj koja podupire trbuh i ublažava opterećenje iz kralježnice.

trusted-source[40]

33 tjedna trudnoće primalja

33 Obstetrijski tjedan - vrijeme kada se beba počinje pripremati za rođenje. U pravilu, tijekom tog perioda dijete se spušta do cerviksa i počiva na njemu. Rast djeteta u tom razdoblju iznosi 430 mm, a težina oko 2 kilograma. Od ovog tjedna dijete opet skok počinje oporavljati. Sve je to neophodno kako bi beba dobila potrebnu težinu prije isporuke.

Što se tiče majke, kod 33 tjedna žena se osjeća neugodno kad leži. I sve zbog činjenice da trbuh preše na dijafragmu i pluća i ne dopušta normalno disanje, a također sprječava kretanje. Stoga se preporuča odmoriti u sjedećem položaju. Jačanje želje za WC-om, tako da preko noći moja majka može ići od 5 do 10 puta u toaletu.

Ovaj tjedan, žene počnu brinuti o bolovima u leđima, budući da je kralježnica teško opterećena zbog dodatne težine. Da bi se olakšalo stanje buduće majke, ginekolog može propisati lijekove ili preventivnu gimnastiku prije odlaska u krevet. Čak i ovaj tjedan majka i dijete imaju posljednje prije rođenja uzi.

34 tjedna trudnoće primaljstva

U 34 tjednu primaljstva trudnoće, bebino lice postalo je glatko i promijenilo boju od crvene do ružičaste boje. Sve se to dogodilo zbog povećanja potkožnog masnog tkiva. Od ovog tjedna do djeteta beba je ograničena u pokretu. Dijete je naraslo toliko da može samo pomicati ručke i noge. Aktivna kretanja djeteta opažaju se, u pravilu, 1-2 za 10 minuta.

Veličine dječaka ovoga tjedna povećale su se, a težina je - 2 kg 200 grama, u porastu od 450 do 470 mm. Dijete i dalje jača kosti, pa majka treba paziti da u svojoj prehrani ima dovoljno hrane s visokim sadržajem fosfora i kalcija. No, preporuča se uzimanje lijekova s kalcijem, jer to može uzrokovati brzu koštanu razgradnju bebe i izazvati mnoge probleme i za majku i za bebu.

Ako je žena u 34 tjednu uočena u iscjedak, koja je slična gnoju ili uočavanju, potrebno je hitnu medicinsku njegu. Budući da trudnica može imati vaginalnu kandidijuzu. I iscjedak s krvlju simptom je posteljice posteljice. U normalnoj trudnoći, izlučevine u tom razdoblju trebaju biti jednake, ne obilne i bez mirisa.

trusted-source[41]

35 tjedan trudnoće primalja

35 odraslih tjedana trudnoće je kraj 8 mjeseci. Nekoliko tjedana i mama i beba moći će se upoznati. Veličina djeteta u tom razdoblju je 470-490 mm, a težina 2,5 kg. Dječak izgleda kao dijete. Oči i kosa su već u boji, a ispod kože je još uvijek formirana mast, tako da su obrazi i lice zaobljeni.

U pretposljednjem tjednu trudnoće, žena se kreće od 10 do 15 kilograma. Sve to utječe na dobrobit trudnice. Teško je odjenuti, teško je otići u krevet, čak je i bolno disati. Osim toga, leđa je stalno natečena, a zbog položaja sjedenja može doći do smanjenja cirkulacije krvi u udovima. Stoga se svaki sat morate kretati, malo hodati i kružno kretati sa zdjelicom.

Posebnu pozornost treba posvetiti sekretima u tom razdoblju, budući da je prenatalni iscjedak. Oni bi trebali biti čisti i bez mirisa. Ako buduća majka i dalje nastavlja imati seks, onda je vrijedno zaustavljanja. Budući da seksualni odnosi mogu uzrokovati traumu na rodni kanal, vaginalnu infekciju ili prerano rođenje.

36 tjedan trudnoće primaljstva

U 36 tjedana trudnoće dijete smanjuje njegovu motoričku aktivnost. To je zbog činjenice da se tijelo djeteta, kao i tijelo buduće majke, priprema za završni trzaj. Dijete je već preuzelo mjesto na kojem će se roditi. Težina bebe tijekom tog razdoblja je više od 2,5 kg, a rast je gotovo 500 mm. Imajte na umu da se nakon 36. Tjedna trudnoće u odrasloj dobi dijete službeno smatra punim radnim vremenom.

U 36. Tjednu majka može stalno osjećati lagane kontrakcije. Ali nemojte ga preplašiti jer će znakovi biti dugi i bolni. Trbuh s bebom pada, što povećava već snažan pritisak na mjehur. Sada moja majka još češće vodi do toaleta, jer ne želim samo "za malu".

Ako govorimo o sekrecijama u tom razdoblju, tada se sluznica može izlaziti, što je pouzdano blokiralo ulaz u vaginu na početku trudnoće. Zbog toga, sekrete postaju u izobilju, dobivaju ružičastu mukoznu boju. Cerviks postaje mekši i lagano se otvara.

37 tjedan trudnoće za primalje

Obstetrijski tjedan trudnoće je vrijeme kada se rad može započeti u bilo kojem trenutku. Prema statistikama, bebe se rađaju od 37 do 42 tjedna primaljstva trudnoće, a to se smatra normom. Dakle, prije 42 tjedna rođene su djevojke, kasnije - dječaci. Ako se osjećate redovne bolne kontrakcije i već ste prošli amnionsku tekućinu, odmah idite u bolnicu, jer je beba spremna za pojavljivanje.

Težina bebe tijekom tog razdoblja je gotovo 3 kilograma, a rast je više od pola metra. Lice su potpuno oblikovane, obrazi zaobljeni, uši formirane, ruke i noge su bucmast, ali koža je još uvijek ružičasta. Dijete se i dalje razvija i obrađuje primljene informacije. San je podijeljen u pasivnu i aktivnu fazu.

Dok se beba oporavila, moja je majka također stekla težinu. Do 37. Tjedna težina majke već se povećala za 15-17 kilograma. Mnoge žene mogu imati probavne probleme, kao i mučninu i povraćanje, proljev. Sve to sugerira da se žensko tijelo pokušava riješiti troske i priprema za nadolazeće opterećenje tijekom porođaja. Postoji svibanj biti bol, koja je povezana s činjenicom da dijete preše na prepone. Bol u leđima pogoršava se. Vrlo pažljivo je potrebno promatrati sekrete, pa ako postanu ružičaste i mukoze, sluznica je nestala, što znači da se maternica počinje otvarati. Odmah nazovite hitnu pomoć, jer ste počeli porođaj.

trusted-source[42], [43]

38 tjedna trudnoće primalja

Buduća majka je u stanju čekanja, jer se isporuka može početi u bilo kojem trenutku. Dakle, prema statistikama, samo 10% žena koje rađaju ne po prvi puta mogu tolerirati bebu. Žene koje prvi put rađaju trebale bi razlikovati znakove približavanja rođenju.

Za razliku od majke, dijete i dalje raste i raste. Dakle, težina djeteta je od 3100 do 3200 grama, a rast je veći od 500 mm. Dječak proučava svijet u majčinom trbuhu, pa morate razgovarati s njim i reći mu koliko ga očekujete.

U 38 tjedna primalja, majčina trbuha je potonula, opterećenje s membrane je otišlo, postalo je lakše disati. No istodobno se opterećenje na donjem dijelu leđa povećava, a bolovi u perineumu stalno nastaju. Ako postoje bolne kontrakcije, onda morate odmah otići u bolnicu. I ovog tjedna se broj izlučivanja povećava. Razlog za to - izlaz sluznice, koji je pouzdano zatvorio maternicu od prvog tjedna trudnoće.

39 tjedana opstetrije trudnoće

U 39 tjednu primaljstva trudnoće beba se može roditi i smatra se normom. Obratite pažnju ako je težina majke povećana za 10-15 kilograma, a žena ima jedno dijete, a ako je 20 ili više, majka će imati blizance ili čak trojke beba.

Rast djeteta u tom razdoblju iznosi oko 52 centimetra, težine 3400 grama. Dijete je imalo lijepu glavu kose, a vid se popravljao. Dijete može već fokusirati izgled i odgovoriti na kretanje. Dijete je u tijesnom položaju, budući da su mjesta u majčinom trbuhu vrlo mala, pa se koljena djeteta pritisne do brade (ta pozicija se zove položaj embrija). Ali u ovom razdoblju postoji nekoliko opasnosti. Dakle, pupčana vrpca, koja hrani hranjive tvari u majčinom tijelu, može se omotati oko vrata i postati ozbiljan problem tijekom porođaja.

U 39 tjedana, žena čak i češće odlazi u WC, jer je posljednji mjesec trudnoće na mjehuru je najintenzivniji pritisak. Tijelo majke u punom zamahu priprema za porođaj, uterus počinje razvijati, omekšati i sklopiti. Ako žena započne bolne kontrakcije, onda morate odmah otići u bolnicu, jer ovo je početak rada.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48]

40 tjedana trudnoće primalja

40 Obstetrijski trudnoća tjedan je jedan od posljednjih tjedana nositi dijete. Stoga, trudna majka treba biti spremna za to, da rođenje može početi u svakom trenutku. Rast djeteta tijekom tog razdoblja, oko 530 mm, i težina 3400-3600 grama. Kod djeteta sloj debelog sloja savršeno se razvija, pa koža izgleda elastično, ružičasto i bucmasto. Na lubanji djeteta formira fontanel, tj. Jaz između kostiju lubanje, koja je prekrivena kožom. Proljeće je neophodno kako bi dijete moglo proći kroz rođenje lakše. Nakon poroda, fontanel na glavi djeteta dopušta mozgu da raste brže.

Ako žena ima kontrakcije koje traju ne više od minute, a interval između njih je 5 minuta - onda je to znak porođaja. U tom razdoblju žena počinje obilno iscjedak, a to je normalno, jer je signal tijela, da je spreman za porod. Ako je raspodjela obilna, tada ženina amnionska tekućina teče. Ali ako iscjedak postaje gušen, žuta ili zelena i popraćeno svrbežom, žena treba odmah potražiti liječničku pomoć.

trusted-source[49]

41 tjedan trudnoće primalja

U 41 tjednu trudnoće težina bebe je više od 3500 grama, visine oko 55 centimetara. Dijete i dalje raste nokte i kosu. Dijete ima aktivni crijeva, pa počinje formirati meconium. Meekonij izlazi odmah nakon rođenja djeteta, ali u nekim slučajevima može izaći prije djetetovog izgleda, a dijete će se roditi zeleno. Ali nemojte se bojati, beba je u redu, on je samo umrljan u meconium.

Porijeklo je vrlo blizu i može početi u bilo kojem trenutku, pa majka treba pomno pratiti stanje zdravlja. Ako se iscjedak oštro povećava, a oni su dobili ružičastu mukoznu boju, to je znak da je sluzni čep izašao, au bliskoj budućnosti će amnionska tekućina otići, što znači da će isporuka započeti. Kako bi se osiguralo da se ne isporučuje neočekivano, očekivana majka treba pripremiti sve što je potrebno u rodilištu i poželjno je unaprijed odlučiti gdje i tko će primiti isporuku.

Obstetrijski tjedni trudnoća priliku su pratiti i promatrati proces trudnoće. Za ženu je to sjajna prilika da naučite sve o tome kako se njezina beba razvija. Ginekolozi opstetričara tjedni trudnoća su prilika za kontrolu procesa trudnoće i, u slučaju patologija ili drugih opasnih situacija, naći rješenje na vrijeme.

trusted-source[50]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.