^

Moderna biološka punila

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Trenutno u SAD-u biološki materijali izvedeni iz ljudskih ili životinjskih tkiva koriste se češće od sintetičkih biomaterijala. Najpopularniji materijali za povećanje mekih tkiva su auto masnoća i goveđi kolagen. Razvojem laboratorijskih metoda uzgoja izbor je nadopunjen mogućnošću ubrizgavanja mješavine ljudskog kolagena i kultiviranih fibroblasta.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Materijali dobiveni iz ljudskog tkiva

Injekcija auto-masti

Nepredvidljivost rezultata korištenja masnih autograftova bila je vrlo brzo realizirana, uglavnom je bila povezana s lokalnom resorpcijom transplantiranih masnoća. Dva desetljeća nakon što je Neuber izvijestio uspješnu transplantaciju slobodnih transplantacija masti, Bruning je najprije opisao tehniku ubrizgavanja masnoća. Stavio je male komadiće masti u špricu i koristio ga kako bi ispravio deformacije nakon rinoplastike. Godine 1950. Peer je istaknuo da se masa slobodno transplantiranih masnoća smanjuje za prosječno 45% nakon 1 godine. Predložio je teoriju preživljavanja stanica, pretpostavljajući da živa masnoća nakon što je otpada ishemijska, neke masne stanice umiru, a tkivo se otapa i zamjenjuje cistična struktura i vlaknasto tkivo. Drugi su autori pokazali da masni transplantati kirurški zadržavaju volumen bolji od onih dobivenih usisavanjem. Uvođenjem liposukcije, koje je opisao Illouz krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, velike količine masnog tkiva postale su dostupne za implantaciju.

Metoda microlipoinjection sastoji se od uzorkovanja, skladištenja i ponovne implantacije masti. Masti se uzimaju u aseptičnim uvjetima, pod lokalnom anestezijom, koristeći tehniku hipotoničnosti infiltracije, tupim mikrokanama ili špricu u sterilnom spremniku. Povučena mast se također može zamrznuti u tekućem dušiku za buduću uporabu. Potencijalna mjesta donora mogu poslužiti kao bočne površine kukova, stražnjice i abdomen. Serum i krv su odvojeni od masti, zatim se isperu sterilnom otopinom soli. Transplantabilna mast se ubrizgava u potkožno tkivo s širokom iglom za perforiranje. Nakon ubrizgavanja, tkiva se masiraju kako bi unosili masti ravnomjerno. Indikacije za mikroinjektiranje su korekcija nasolabijalnih i bukalno-labialnih nabora, brazda na mostu nosa, usnica i hemifacijalna atrofija. Budući da se očekuje resorpcija uvedene masti, preporučuje se hiperkorekcija za 30-50%. U više pokretnih područja, resorpcija se ubrzava, pa se ponavljajuće injekcije mogu zahtijevati da se postigne trajni rezultat.

Osim komplikacija u donora stranice, potencijalne komplikacije mikrolipoinektsii lako oticanje i ekhimoza u uvodu, koji se obično riješiti u roku od 72 sata. Tu je jedan izvještaj o razvoju jednostranog sljepoće autozhira nakon injekcije u glabele. Resorpcija masnih graftova zahtijeva ponovljene injekcije, a zamjena presatka s vlaknastim tkivom glavni je problem ove tehnike.

Korekcija liposita dermisa

Godine 1989. Fournier je razvio modifikaciju automatske injekcije. Nagađa se da je, ako je probijen adipocitima i sadržaj triglicerida izbrisani, preostali stanične stijenke i međustanična fibrozno Pregrada se može koristiti kao punilo za ispravljanje vezivnog promjene kože. Nazvao je ovo tkivo kao autologni kolagen, vjerujući da je bogato ovim vlaknima.

Coleman i njegovi kolege izvjestili su izvrsne kliničke rezultate s dobrom podnošljivosti. Trajnost materijala, u skladu sa svojim podacima, usporediva je Zyplast (izveden iz goveđeg kolagen) ili Fibrel (svinjskim kolagen), posebno ako se postupak za punjenje se ponavlja nakon 2-4 tjedna. Rano biopsije nisu otkrile netaknute adipocite, već značajnu upalnu infiltraciju. Kasnije biopsije pokazale su ekspanziju dermisa i zamjenu upalnih stanica staničnom fibrozom. Zanimljivo je da biopsije pokazale su vrlo nizak sadržaj kolagena u najsnažiranijem materijalu. Umjesto toga, injekcija uzrokuje taloženje kolagena organizam domaćina.

Iako je ova metoda tehnički teža i zahtijeva više vremena od korištenja Zyplasta ili Fibrela, čini se da je sigurna i daje prihvatljive kliničke rezultate. To može biti korisno za korekciju perioralne atrofije i ožiljaka na koži. Također se može kombinirati s drugim tehnikama, kao što je mikrolipoinjektiranje, lasersko izlaganje ili primjena botulinum egzotoksina A (botox). Postupak često zahtijeva ponavljanje. Međutim, zbog prekomjernog donatorskog materijala, to može biti isplativo, posebno za velike nedostatke.

Masti se uzimaju na isti način kao i za mikrolipoinjektiranje. Dajte mu nekoliko minuta da se smjesti u špricu, tako da je moguće odvojiti masnoću od tekućeg dijela aspirata. Tada se dobivena masnoća upućuje u male štrcaljke, s 1 cm3 sterilne destilirane vode dodano svakoj 2 cm3 masti, a zatim smrznuto u tekućem dušiku. Nakon toga se šprice brzo odleže u toploj vodi. Kao rezultat toga, supernatant se odvoji od ostataka masnoća, koji se uklanjaju. Preostali trigliceridi se odvajaju od injekcijskog materijala centrifugiranjem štrcaljki 1 minutu pri 1000 rpm. Tretirano tkivo se može injektirati intradermalno pomoću igle 23 G ili 25 G.

Dugotrajnost materijala za korekciju lipocita je slična onoj kod Zyplast kolagena. Zbog očekivane resorpcije, potrebno je posegnuti za nekim hiperkorekcijama ili ponovljenim injekcijama. Nuspojave i komplikacije ovog postupka su iste kao kod mikrolipoinjektiranja.

Autoderm transplantacija

Uzimanje dermalnih transplantata uključuje disekciju, izrezivanje i reimplantaciju malih, monolitnih komada autoderma kao sredstvo povećanja volumena mekih tkiva. Izvorno se koristi u oftalmologiji i vraća glas, dermalni transplantacije se koriste za liječenje povučenih ožiljaka, nabora i bora kože, kao i dubokih, širokih defekata mekog tkiva. U liječenju sitnih bora ili malih post-acne ožiljaka, oni nisu tako učinkoviti. Veliki postagrevyye ožiljci, promjera najmanje 4 do 5 cm, ovaj se učinak bolje tretira.

Pokazano je da oštećenje ožiljka kao jedini učinak poboljšava pojavu tih defekata odvajanjem fiksiranih vlaknastih niti iz kože, stvarajući novi kolagenski i vlaknasti tkivo i na taj način podiže područje kvara. Međutim, nakon takvog utjecaja, ožiljci se, u velikom broju slučajeva, ponovo povezuju s osnovnim vlaknastim tkivom. Uvođenje dermalnih presađivanja nakon incizije teoretski može spriječiti ponovno povezivanje na vlaknasto tkivo i dati dulje rezultate. Najprije, srednja ravnina dermisa izrezana je igla 18 kuglice NeKor (proizvođač Beckton-Dickinson, SAD). Prilikom disekcije vlaknastih niti, primijećena je viskozna otpornost. Uvođenje dermalnih transplantata provodi se 2-6 tjedana nakon prvog rezanja.

Dobro donatorsko mjesto može poslužiti kao područje iza scene. Prednosti ovog područja koje je relativno malo opskrbljuje krvlju, sadrži malo folikula i druge dodatke na koži, te da je ožiljak tkivo će biti skrivene nakon uzorkovanja. Pod lokalnom anestezijom, koža je dermoabrazija s grubim dijamantnim diskom do razine duboke dlake. Tehnika dermoabrazije omogućuje brzinu i točnost u dubini; Međutim, epidermu se također može ukloniti pomoću skalpela ili lasera. Zatim se dermis može preuzeti s skalpelom na razinu goveđe fascije i odmah staviti u hladnu sterilnu fiziološku otopinu. Mjesto donora je zatvoreno apsorbirajućim materijalom za šivanje. Dermalni presadak s adipoznim tkivom podijeljen je na prikladne fragmente. Manji presađivanje, 4-6 mm, može se koristiti za manje posleugrevyh ožiljaka, dok veliki trake dermisa može se koristiti za podizanje velike greške, kao i za korekciju slatkog preko mosta i nasolabial nabora. Primatelj zona NoKor spajanja igla 18 gauge G na srednjem dijelu dermis, a zatim se igla kroz rupu i nalazi se u položaju transplantaciju. Prostor primatelj veći, kao što nasolabial oborima ili usne, graft može se pruži ispod površine snižavanjem vezan na jedan od njezinih krajeva niti. Oba kraja potkožnog tunela su zatim zatvorena tankim apsorbirajućim šavovima, uključujući i graft u šavovima.

Nuspojave i komplikacije ovog postupka su lokalne modrice, modrice, obezbojenje, otekline, kore i boli. Infekcija rana je rijetka, ali je moguća. Tvorba inkluzije u obliku epidermalnih cista javlja se ako epiderma nije potpuno uklonjena iz graftova. Ciste koje su nastale nedavno mogu biti bolne, ali se mogu liječiti disekcijom i odvodnjom. Premještanje grafta se rijetko događa; to može zahtijevati uvođenje dodatnog presatka. Možda postoji ožiljak na području incizije, ali ožiljci se mogu ukloniti brušenjem.

Postoje izvještaji o uspješnoj korekciji u 40-70% slučajeva nakon jednog postupka iu 50-100% slučajeva nakon dva postupka. U roku od 1 do 6 mjeseci nakon tretmana dolazi do stezanja; dakle, kada presaditi transplantaciju, preporučuje se neki hiper-korekcija.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Kultivirani humani fibroblasti (Isolagen)

Uvođenjem novih tehnika za kulturu tkiva postalo je moguće lako rastu velike količine fibroblasta]. Fibroblasti iz kultura tkiva mogu poslužiti kao potencijalni dinamički, živi punilo za korekciju scarringa. Isolagen (proizvođač Isolagen Technologies, SAD) je proizvod ovog procesa. Društvo koje biopsije liječenja BTE autologne kožu i za 4-6 tjedna priprema šprice sadrže 1-1,5 cm3 ubrizgavanje autologne fibroblaste u biokompatibilni mediju. Isolagen uvodi u površinskim, srednje i duboke dermis injekcije tuberkulina s iglom debljine 30 G. 95% održivost fibroblasta materijala treba biti injektiran u roku od 24 sati dostave. Životnost se smanjuje na 85% i 65% nakon 48 sati i 72 sata. Ova tehnika je predložena za korekciju bora, nasolabijalnih nabora, brazdanja preko mosta na vratu, ožiljaka i hipoplastičnih usana. Preporučeni tretman sastoji se od tri do četiri injekcije za 3-6 mjeseci. Prilikom ispitivanja više od 100 pacijenata u praćenju od 18-30 mjeseci, broj dobrih i prihvatljivih rezultata bio je približno 80%, bez značajnih komplikacija i reakcija preosjetljivosti. Kako bi se poboljšalo učinak, Isolagen se može kombinirati s drugim postupcima za rekonstrukciju površine kože ili ubrizgavanje kolagena goveda. Iako sam proizvod i koncept njegove primjene obećavaju, dugoročni rezultati još nisu proučeni. Isolagen se još uvijek proučava na odobrenje od strane Uprave za hranu i lijekove (USA).

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Injekcijski autokollagen (Autologen)

Autologen (proizvođač: Collagenesis Inc, USA) se sastoji od dispergiranog injekcijskog oblika intaktnih autokollagenih vlakana dobivenih iz autoderma. Vlakna kolagena su u obliku suspenzije u sterilnom fosfatnom puferu s neutralnim pH. Taj se proizvod obično nudi u standardnoj otopini od 4% (Autologen) ili 6% umreženim vlaknima (Autologen XL), ali može također imati koncentraciju određenu za određeni pacijent. Budući da je materijal napravljen od pacijentove kože, teoretski, alergijske i imunološke reakcije ne bi se trebale razviti na njega i on ne može biti nosač bolesti.

Autologen se nudi za liječenje bora na licu, oštećenja konture dermisa i ožiljaka. Ubrizgava se u srednji sloj dermisa pomoću igle kalibra 27-30 G. Injekcija u željenoj dubini uzrokuje blago izbjeljivanje pokrivne kože. Suspenzija ne sadrži lokalni anestetik, tako da injekcija može biti bolna. Retrospektivna analiza postupka u 25 pacijenata pokazala je korekciju nabora na licu do 3 mjeseca nakon jedne injekcije u 50-75% slučajeva i do 6 mjeseci u 50%. Drugi korisnici nisu ponovili te rezultate.

Glavni nedostatak Autologena je da koža mora biti preuzeta od primatelja. Prethodno se koristila preostala koža nakon blefaroplastije, facelift, obrva, abdominoplastika, revizija ožiljaka i drugih kozmetičkih operacija. Nakon primitka tkiva može se zamrznuti do dva tjedna ili odmah poslati u laboratorij tvrtke. Prinos je oko 1 ml po 5 cm2. Ograničene histopatološke studije nisu otkrile značajni upalni odgovor na primjenu Autologena. Za procjenu dugoročnih rezultata potrebni su dodatni klinički pokusi.

Materijali izvedeni iz homolognog ljudskog tkiva

Matrica ljudske kože bez stanica (AlloDerm)

Povećanje volumena mekih tkiva uz pomoć homotipova rezultiralo je različitim rezultatima. Iako su, općenito, poželjni autograftovi, njihova upotreba je ograničena na komplikacije iz donorskog kreveta. AlloDerm (proizvođač LifeCell Corp, USA) je dermalni matriks bez stanica koji je izveden iz kože ljudske kože dobivene u američkim bankama tkiva. Graft je zamrznut-sušen bez oštećenja međustanične matrice, a strukturalna i biokemijska cjelovitost dermisa i bazalne membrane očuvana je u njemu. Stanice se odstranjuju njihovim vezama s matricom i promjenama u koncentracijama kalcija, ionskoj jakosti i kiselosti, u kombinaciji s upotrebom deterdženata s puferom s malom molekularnom težinom. Kao rezultat ovog postupka dobiva se neimunogeno graft. Ostaje stabilan u smrznutom stanju 2 godine i vraća sadržaj vode 10-20 min u fiziološkoj otopini soli ili otopini Ringer-laktata neposredno prije upotrebe.

U kliničkim uvjetima AlloDerm se prvi put koristio u liječenju dubokih opeklina. Od tada se koristi u raznim kozmetičkim i rekonstruktivnim operacijama kao materijal za povećanje volumena mekih tkiva. Iskustvo korištenja AlloDerm-a za povećanje usnica, ispravljanje nasolabijalnih i bukalno-labijalnih nabora, kao i nabore iznad mosta nosa, bilo je zadovoljavajuće. Priprema zemlje je također korištena kao implantat za poravnavanje povučenih ožiljaka.

Kako bi se ispravile nasolabijalne nabore, komad AlloDerm 3 x 7 cm dijagonalno se razgraničava u dva trokuta. Svaki segment, nakon rehidracije, je uvijen duž dugačke osi. Neki kirurzi fiksiraju slobodne rubove presatka s apsorbirajućim vlaknima. Međutim, u takvim situacijama treba se koristiti minimalna količina materijala za šivanje radi sprečavanja upale. Rezovi su izrađeni u uglovima usana u brazdi u podnožju nosnica; dizalo stvara potkožni tunel. Zatim se kroz njega presijeca presađivanje i provodi se pažljiva masaža kako bi se transplantacija pravilno smjestila duž tunela. Rezati su ušiveni. Nekoliko je dana lokalno i oralno primijenjeno antibiotike.

Atrofični perioralni nabori mogu se korigirati povećanjem usana korištenjem AlloDerm. Uobičajeno se koristi komad transplantacije 3 x 7 cm, koji se prekida nakon rehidracije, kako je gore opisano. Prekomjerna transplantacija može se rezati kako bi se dobio željeni oblik i debljina. Korištenje šavova za zadržavanje oblika transplantata treba što je moguće manje svesti na minimum. Neki kirurzi postavljaju transplantaciju bez ikakvih šavova, dopuštajući mu da se u obliku tunela. Napravljeni su mali dijelovi usne sluznice, malo bočnije od usne šupljine, a ispod podrucja crvene ruba usne izrabljuje se submukozni tunel. Potrebno je oprezno postupati, kako ne biste oštetili kružni mišić usta. Zatim se presađivanje provodi u tunelu i ravnomjerno se smiri masiranjem usnica. Prekomjerni materijal je odsječen, a rezovi su zašiveni. Maksimalni edem na području transplantacije razvija se 3 dana nakon operacije. Već nekoliko dana provodi se lokalna i sistemska antibiotska terapija. Pacijenti s virusnom infekcijom u anamnezi preporučuju se preventivni prijam aciklovira.

Preosjetljivost i infekcije koje zahtijevaju uklanjanje transplantata su rijetke. Postoji izvješće o smanjenju volumena u području rada za 30-50% nakon 1 godine. Postoje i dva izvješća o očuvanju graftova u 65-70% slučajeva nakon 18 mjeseci u mobilnim područjima i oko 100% očuvanja volumena u fiksnim područjima u 2 godine. Ove rane izvještaje o dugovječnosti općenito su opovrgnute kliničkom praksom. Većina kirurga koji koriste ovaj materijal izvještavaju o očuvanju od 6 do 18 mjeseci.

Homologni injekcijski kolagen (Dermalogen)

Dermalogen (proizvođač: Collagenesis Inc, USA) je injekcijsko vlakno ljudskog kolagena u suspenziji; priprema se u aseptičnim uvjetima od humanog donorskog tkiva dobivenog u bankama tkiva Sjedinjenih Država. Korištenje lijeka regulira Ured za kontrolu i kakvoću hrane i lijekova kao transplantaciju ljudskog tkiva. Kao i Autologen, suspenzija Dermalogena je acelularna sa očuvanjem netaknutih kolagenskih vlakana. Donji materijal je odabran i intenzivno obrađen kako bi se spriječila mogućnost nošenja infektivnih sredstava. Indikacije i metode primjene Dermalogena identični su onima za Autologen, ali bez potrebe za uzimanjem uzoraka kože. Oslobađa se u koncentraciji od 3%, 4% i 5%, a ubrizgava se s iglom od 30 mjerača. Proizvod se isporučuje s dozom za test kože, a to mora biti učinjeno 72 sata prije operacije. Prethodni podaci upućuju na očuvanje oblika korekcijskog područja unutar 6-12 tjedana. Međutim, podaci o dugoročnim rezultatima korištenja Dermalogena još nisu dobiveni.

Materijali nisu primljeni od osobe

Injekcijsko kolagena goveda

1977, Kparr et al. Prvi koji izvještava o razvoju visoko pročišćenog pripravka kolagena iz goveđeg dermisa. U 42 bolesnika ubrizgava se pročišćeni humani i goveđi kolagen 20 mjeseci. Pripravak je pročišćen, filtriran i dijaliziran u fiziološkoj fiziološkoj otopini puferiranoj s fosfatnim puferom s 0.5% lidokainom. U svim slučajevima preliminarno ispitivanje provedeno je uvođenjem 0,1 ml materijala. Komplikacije su bile flegmon, pemfigus i hiperpigmentacija kože. Razlike između ljudskog i goveđeg kolagena nisu otkrivene.

Kao rezultat zajedničkih napora 1981. Godine, Zyderm I kolagen implant, injekcijski kolagen (proizvođač Collagen Corp., USA) dobio je dozvolu Uprave za hranu i lijekove za distribuciju na tržištu. Bio je to prvi nonautološki proizvod koji je povećao volumen mekih tkiva legalno odobrenih u Sjedinjenim Državama. Kolagen Zyderm je načinjen od goveđe kože i pročišćena je suspenzija kolagena dobivenog iz goveđeg dermisa. Njegova proizvodnja uključuje pročišćavanje, enzimsko cijepanje i sterilizaciju. Nakon pročišćavanja, goveđi kolagen digestiraju se s pepsinom i rekonstituiraju u fiziološkoj slanoj otopini koja sadrži 0,3% lidokaina do konačne koncentracije od 35 mg / ml. Tijekom tog procesa većina antigenskih determinanti uklanja se iz telopeptidnih područja molekule bez narušavanja prirodne spiralne strukture, što čini goveđi kolagen kompatibilni s ljudskim tkivima. Netaknuti i gotovo nespecifični spiralni dio proizvoda na 95-98% sastoji se od tipa I kolagena i 2-5% kolagena tipa III.

Glavno ograničenje Zyderm primjene je kratkoročni korektivni učinak kao rezultat brzog resorpcije implantata. Kako bi se prevladao ovaj problem, uvedeni su više koncentrirani pripravci, Zyderm II i Zyplast. Zyplast je kolagen, umrežen s glutaraldehidom, što povećava trajanje života i smanjuje antigeniju. Za razliku od Zyderm I i Zyderm II, Zyplast je prvenstveno namijenjen injekcijama duboko u dermis. U usporednoj studiji, Zyplast i Zyderm Kligman i Armstrong pronašli su Zyplast stabilniji. Međutim, to uzrokuje veći upalni odgovor s infiltracijom fibroblasta i taloženjem kolagena, dok se većina Zyderm otapa nakon 3 mjeseca bez fibroblastne reakcije. Čak i Zyplast, unatoč relativno visokoj trajnosti, zahtijeva ponovljene injekcije.

Pacijenti se testiraju subkutanim ubrizgavanjem 0,1 ml materijala u palmarski dio podlaktice. Mjesto primjene pregledava se nakon 48-72 sata i nakon 1 mjeseca. Razvoj crvenila, zgušnjavanja ili oba ova znakova nakon 6 sati je pozitivan rezultat ispitivanja i kontraindikacija na uporabu implantata. Prijavljeno je oko 3-3,5% učestalosti pozitivnih testova kože i 1,3-6,2% lažnih negativnih rezultata. Stoga se preporuča ponoviti test nakon 2-4 tjedna. Terapeutske injekcije mogu se započeti 2 do 4 tjedna nakon negativnog rezultata ponovljenog testiranja kože.

Uvođenjem nuspojava povezanih s kolagenom kao što su privremena eritema, edem, ekcimoza, lokalna kožna nekroza, lokalna granulomatozna reakcija i stvaranje apscesa. Jednostavna prolazna eritema može se očekivati ubrzo nakon primjene lijeka. Pokazano je da je učestalost nekroze kožnih poklopca sekundarna za kršenje arterijske krvne opskrbe nakon injekcije Zyplasta duboko u dermis 0,09%. Tvorba apscesa povezana je s preosjetljivosti. Liječenje bolnih, napetih cista sastoji se u njihovoj disekciji i odvodnji. Ova komplikacija je rijetka (4: 10000) i može trajati više od 2 godine. U nekoliko studija, cirkulirajuća antitijela na Zyderm otkrivena su u broju bolesnika nakon jednokratnih ili višestrukih injekcija. Utvrđeno je da ti cirkulirajući antitijela na goveđi kolagen križno reagiraju s ljudskim kolagenom. Senzibilizacija se može povezati s prethodnim injekcijama ili sa jesti mesom. Osobe s HLA antigenom DR4 mogu biti genetski skloniji preosjetljivosti.

Implantat s želatinoznom bazom

Spangler u 50-ima prošlog stoljeća izvijestio je prvu primjenu fibrinske pjene, kao injekcijsko punilo za ožiljke i nabore na licu. Fibrinska pjena bila je produkt frakcioniranja u plazmi koja sadrži fibrinogen i protrombin. Nakon uvođenja povučenih ožiljaka došlo je do taloženja fibrina, infiltracije fibroblasta i formiranja novog kolagena. Na temelju tog koncepta, Gottlieb je napravio poboljšanje razvijanjem tehnike pomoću želatine, aminokaproinske kiseline i plazme. Želatina je služila za podizanje uvučenog ožiljka i potaknuta stvaranje ugruška; stabiliziran fibrin aminokaproinske kiseline, suzbijanje fibrinolize i faktora koagulacije dobivenog pacijentom u plazmi. Implantat s želatinoznom bazom Fibrel (proizvođač Mentor Corp., SAD), koji je razvoj ove tehnike, odobrio je prodaju 1987. Godine od strane Ureda za kontrolu i kakvoću hrane i lijekova. Prodajemo kao komplet koji se sastoji od liofilizirane smjese od 100 mg resorbirajućeg praha želatine i 125 mg e-aminokaproinske kiseline. Koristi se svinjska želatina, stoga je potrebno izvesti test kože, koji se procjenjuje nakon mjesec dana. U nekim bolesnicima s alergijskim reakcijama na Zyderm, uporaba Fibrela ne uzrokuje preosjetljivost. Fibrel je dobio priznanje, uglavnom za intradermalnu primjenu u svrhu korekcije povučenih ožiljaka. Značajno vlaknastu scarring ne može se podići dobro s Fibrelom. Tanke nabore na kapcima, usnama i bore iz fotodamage također slabo reagiraju na Fibrelove injekcije zbog viskoznosti implantata i upalnog odgovora.

Ispitivanje ispravka ožiljaka i nabora u 321 bolesnika tijekom 5 godina pokazalo je očuvanje rezultata u 2 godine u 80% slučajeva i 50% nakon 5 godina. Nalazne su nuspojave kao što su lokalna eritema, edem, pruritus, modrica i bol. Uvođenjem Fibrel 288 pacijenata nije utvrđeno značajnije sistemske nuspojave. Iako postoji izvješće da je Fibrel manje alergen i imunogen nego kolagenski goveđi proizvod, njegova upotreba zahtijeva više vremena za pripremu i primanje plazme. U kombinaciji s većom nelagodom nego kod injekcija kolagena, ti čimbenici ograničili su upotrebu Fibrela.

Gel Hylan B (Hylaform)

Biokompatibilnost molekule hialuronske kiseline, u kombinaciji s netopivosti u vodi i stabilnosti na razgradnju i migraciju, učinila je ovu tvar atraktivnim sredstvom za povećanje volumena dermisa.

Molekula nema specifičnu ili tkivnu specifičnost, budući da je kemijska struktura ovog polisaharida ista u svim životinjskim vrstama. Hylaform (proizvođač Biomatrix Inc., USA) je pročišćeni pripravak hijaluronske kiseline životinjskog podrijetla, izveden iz češlja pijetla. Ovaj lijek se koristi za liječenje povučenih ožiljaka kože, bora i bora. Gel Hylaform se proizvodi u koncentraciji od 5,5%. Za maksimalnu korekciju obično se zahtijeva niz injekcija. Komplikacije su privremena lokalna eritema, formiranje hematoma i nodula. Hylaform je dostupan u Europi, Kanadi i drugim zemljama, ali još nije odobren od strane Ureda za kontrolu i kvalitetu hrane i lijekova.

Restylane

Restylane (proizvođač Q-Med, Švedska) - umreženi, stabilizirani, non-životinja hijaluronska kiselina gel treće generacije visoke molekulske mase (20 mg / mL) dobivena fermentacijom bakterije. Prodajemo u sterilnim štrcaljkama koje sadrže 0,7 ml materijala. Lijek se primjenjuje u dermis do prosječne dubine od kalibra igle 27 G ili 30 G. U Europi se koristi za korekciju bora između obrva, nasolabial nabora, oralni commissures, smanjuje posleugrevyh ožiljaka, te za povećanje usnica. Do 50-80% obujma korekcije ostaje nakon 6 mjeseci. Glavne komplikacije su eritema i edem na mjestu ubrizgavanja. Poput Hylaform, ovaj lijek se otapa tijekom vremena. U Sjedinjenim Državama Restylane nije na prodaju.

Resoplast

Resoplast (proizvođač Rofil Medical International BV, Nizozemska) prvi je injekcijski kolagenski implantat u Europi. Sastoji se od monomolekularnog goveđeg kolagena, Resoplast je dostupan u otopini od 3,5% i 6,5% i zahtijeva ispitivanje kože. Indikacije, tehnika uvođenja i rezultati slični su onima za Zyderm ili Zyplast. Ovaj lijek trenutačno nije dostupan u SAD-u.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.