^

Implantati: sintetička punila

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Iako je većina injektiranih i ugrađenih materijala koji se koriste za povećanje volumena mekih tkiva od biološkog podrijetla, u tu svrhu također su korišteni niz sintetičkih materijala s različitim uspjehom.

Neki od novo razvijenih materijala obećavaju za njihovu trajnost i stabilnost.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Tekući silikon

Silikonski je polimer dimetilsiloksana. Tekući silikon je bistra, bezbojna i relativno inertna tekućina. Kao injekcijski materijal, prije ulaska u Sjedinjene Države, bio je prvi put korišten u Aziji, Europi i Latinskoj Americi. Godine 1963. Dow Corning (SAD) stvorio je tekući medicinski silikon 360, a kasnije - čišći oblik silikona, MDX 4-4011.

Tehnika primjene silikona vjerojatno je najkritičniji trenutak uspješnog liječenja. Mora biti uvedena u dermis i mast u najmanjim količinama. Svaka čestica je zatvorena u vlaknasta kapsula tijekom slijedećih tjedana. Povećanje i punjenje tkiva rezultat je fibroblastične reakcije, a ne samo prisutnosti silikona. Fibroza reakcija i stvaranje kapsule javljaju se unutar nekoliko tjedana. Budući da implantacija silikona dovodi do stalnog rezultata, potrebno je poduzeti veliku pažnju i ovdje se preporučuje namjerno neadekvatna korekcija.

Silikonski implantati već prati opisani ozbiljnih komplikacija, uključujući upale, zadebljanja, promjena boje, udubljenja, offset i formiranje silikon granuloma. Treba primijetiti da mnoge od opisanih komplikacija koje proizlaze iz upotrebe silikonskih implantata nepoznate čistoće ili onečišćeno silikona koji sadrži maslinovo ulje ili druge komponente, a ne pročišćava silikon Dow Corning (MDX 4-4011). Tekući silikon je dobio dozvolu od kontrole i kvalitete hrane i lijekova za oftalmoloških i ortopedskim aplikacije u 1994. Međutim, injekcije silikona još nije dobila odobrenje za korištenje za povećanje tkiva i opasan zbog nepovratnosti procesa.

Polimetil metakrilat (Artecoll)

Mikrofere polimetil metakrilata (PMMA) (Artecoll, proizvođača Rofil Medical International, Nizozemska) koriste se u Europi kao injekcijska punila. Mikrosfere su veličine 20-40 μm - dovoljno velike da ne prolaze fagocitozu, ali dovoljno male da ih koriste intradermalno. PMMA se isporučuje u 3,5% otopini kolagena koja sadrži 0,3% lidokaina. Mikrosfere imaju glatku površinu, au prva dva dana prekrivene su slojem monocita, nakon 2 mjeseca - s slojem fibroblasta i nakon 7 mjeseci - s vlaknastom kapsulom. Glavne naznake za korištenje Artecoll su prirodni nabori i bore na licu. Obično je 1 ml lijeka dovoljno za ispravljanje nabora na području nadgrobnosti, nasolabijalnih nabora, progibova usnih šupljina i povećanju usana. Artecoll nije prikladan za korekciju "vijenaca", jer su previše površni.

Česte reakcije na injekcije Artecoll su edemi, eritema, blaga bol i svrbež, koji traju nekoliko dana. Druge, ozbiljne komplikacije su rijetke. Međutim, zbog nepovratnosti učinka, bolesnici koji su raseljeni, imaju upalnu reakciju ili infekciju, ne mogu ponuditi bilo kakav alternativni tretman osim opsežnog izmeta tkiva. U kozmetičkom smislu, ovaj materijal čini manje atraktivnim, pa čak i opasnim. Iskustvo njene primjene je ograničeno, a dugoročni rezultati nisu poznati. Artecoll nije odobren za uporabu od strane Uprave za hranu i lijekove.

Bioplastique

Bioplastique (proizvođač Uroplasty Nizozemska) - bijela, jako teksturom dvofazna polimer s čvrstom fazom koja sadrži mikročestice teksturom vulkanizirane silikona i tekuću fazu koja sadrži biokompatibilni hidrogela plasdonovy. To je inertni injekcijski materijal s ograničenjima koja su svojstvena injekcijskom silikonu. Budući da mikročestice imaju promjer od 100-400 mikrona, oni nisu zarobljeni od strane makrofaga, fagocitoze je ograničena jer su čestice veličine manje od 60 mikrona. Zbog velikog Bioplastique veličine čestica ne može se upisati u površinske tkiva, ali je idealan za potkožno plasman. Lijek se može koristiti za korekciju uvučenih ožiljaka, potopljenih obrazima, deformacijama nosne, potkožnog nedostataka kontura i za povećanje usnica. Bioplastika je previše glomazna za ispravljanje nabora, bora i površinskih mreža. Od fibroblasta i taloženje reakcije kolagen i dalje za nekoliko tjedana, dati dodatni porast u rezultatima volumen i životni vijek, preporučuje se notorno nedovoljno korekciju ožiljak nedostataka. Hyper-korekcija može dovesti do kršenja konture.

Nekoliko je studija otkrilo giantnu reakciju na Bioplastique kao strano tijelo. Histološka analiza pokazala je akutnu umjereno izraženu upalnu reakciju, koja se mijenja u kroničnu upalu dok se gel-nosač otapa. Hidrogel je zamijenjen fibrinom, a zatim - fibroblastima. Nakon 7 dana, makrofagi se stapaju u divovske stanice, jer ne mogu fagocitirati te čestice. Giant stanice ostaju u stabilnom obliku na površini čestica.

Pojavljuju se komplikacije ako se materijal ubrizgava površinski u kožu ili se injektira previše materijala kako bi se formirala gusta opipljiva masa. U takvim slučajevima, implantat i okolno tkivo mogu se ukloniti mikroliukacijom ili kirurškim izrezom. Razmatranja o nepopravljivosti promjena i mogućnosti razvoja kronične upalne reakcije ograničavaju širenje ovog lijeka. Nije dostupan u Sjedinjenim Državama, a njegova upotreba nije odobrena od strane Uprave za hranu i lijekove.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

PTTPE (porozni politetrafluoroetilen)

Porozni politetrafluoretilen (Ultrasoft, proizvođač Tissue Technologies Inc., USA; Gore-Tex, proizvođač WL Gore, USA) je izvanredno biokompatibilni, inertni alloplasts na bazi ugljika, koji se koristi za više od 20 godina, za proizvodnju sigurnih i učinkovitih vaskularnih proteza. Nakon početne uporabu kao vaskularnog materijala u 70-tih godina prošlog stoljeća, opseg proširen ePTFE kila plastične i rekonstruktivne kirurgije i estetske. Prednosti ovog protetskog materijala dobro su utvrđene i dokumentirane. Multiaksijalno ePTFE ima mikrostrukturu sastoji od kvržica međusobno fina fibrils i izrađen s različitim „veličine pora”. Lako je raditi, uzrokuje minimalnu reakciju tkiva i nije patogena. Nakon ugradnje, materijal zadržava snagu, debljinu, veličinu i fleksibilnost. Njegova mikrofibrilnog struktura dozvoljava penetraciju blagi stanica i vezivnog tkiva urastanje. Komparativne studije različitih oblika pPTFE pokazao superiornosti cjevasti oblik (Soft-oblik) u pogledu stabilnosti i urastanje tkiva. Uzdužni urastanje tkiva i implantata lumena to bolje popraviti i smanjiti rizik od migracija. U međuvremenu, relativno mala migracija fibroblasta u zid implantata olakšava uklanjanje ulja.

SoftForm je dostupan u kompletu koji uključuje materijal za implantaciju i rezanje trokara smještenog u vanjsku kanilu. Implantati su duljine 5, 7 i 9 cm i promjera 2,4, 3,2 i 4 mm. Koristi se za ispravljanje nasolabijalnih nabora i perioralnog područja, ožiljaka na licu, oštećenja mekih tkiva i povećanje usana. Postupak se izvodi u medicinskom uredu pod lokalnom anestezijom, nakon pažljivog označavanja oštećenja mekog tkiva, nabora ili bora u pacijentovu uspravnom položaju. Da bi se postigla željena korekcija, potrebno je precizno tunelirati troklanu šupljinu potkožnog tkiva pod defektom.

Kada koristite Softform, postoje dvije neprihvatljive dugoročne komplikacije. Uočeno je da se u nekoliko tjedana nakon ugradnje materijal postaje gušći (opipljiviji). Pretpostavlja se da je to zbog usadaka u zidove materijala - na primjer, u zidove cijevi. Osim toga, mnogi bolesnici zabilježili su skraćivanje u uzdužnom smjeru, osobito u usnicama. Ovo je posljedica učinka "harmonike" u debelim zidovima cijevi. Ultrasoft za usadanje u usne izrađuje se s tanjim zidovima (mekši prije i poslije implantacije) i duže. Rani rezultati pokazuju da su karakteristike ovog implantata znatno poboljšane u odnosu na Softform.

Da bi se uklonila nasolabijalna nabora, male su pukotine načinjene na nosaču, približno na razini oralne prianjanja, te u brazdi na krilu nosa. Tunneling potkožnog tkiva je napravljen do kraja trokara. Prekomjerna otpornost na njegov napredak znači netočnu dubinu, a trokari treba ukloniti i premjestiti, u pravilu, malo dublje. Kada implantat postane vidljiv u ulaznim i izlaznim pukotinama, izvučena je kanila i trokar. Koža preko implantata masira se kako bi ravnomjerno položila materijal, a njezin višak je odrezan. Oba lumena implantata ostaju otvorena (za usađivanje vezivnog tkiva), potonu se u ranu, a rezovi su šavani s monofilamentnim nitima koji se ne apsorbiraju. Nekoliko je dana lokalno i oralno primijenjeno antibiotike. U većini slučajeva ulazne i izlazne pukotine postanu nevidljive nakon kratkog perioda ozdravljenja, ali ako se probije nisu pravilno ušiveno, to može zahtijevati lagano brušenje.

Kada se usnice povećaju, koriste se iste principe kao u korekciji nasolabijalnih nabora. Za gornju usnicu, dobiveni su bolji rezultati povećanjem crvene granice s dva segmenta implantata, uz očuvanje cupidnih lukova. Implantati odmah ispod ruba crvene granice gornje usne. Instalacija trećeg implantata nakon 3 mjeseca nakon inicijalnog korekcije crvenog ruba može dati "udarni efekt", povećavajući povećanje. Takva "trokutasta" tehnika povećava vertikalnu visinu usne. Donja usnica obično se povećava s jednim dugačkim (9 cm) implatom na cijelu usnicu, koji se nalazi ispod ruba crvene granice. Komplikacije koje uključuju represiju su rijetke i u većini slučajeva uključuju nedostatke u tehnici. Očekuje se kratkotrajno oticanje i crvenilo iznad mjesta ugradnje. Ultrasoft je odobren od strane Ureda za kontrolu i kakvoću hrane i lijekova i dostupan je u SAD-u.

Botuliniçeskiy ekzotoksin

Korištenje botulinskog egzotoksina u estetskoj kirurgiji nedavno je postalo široko rasprostranjeno. Njegov uvod u kozmetiku temelji se na činjenici da se nabori na licu značajno smanjuju u bolesnika liječenih botulinskim egzotoksinom A (BTX-A) za idiopatski blefarospazam. Učinak BTX-A na nabore i linije je posljedica činjenice da su mnogi od njih formirani kao rezultat smanjenja mišića ispod njih. Smanjenje ili paraliziranje odgovarajućeg mišića, BTX-A može dovesti do izravnavanja lica.

Neka svojstva BTX-A čine ga atraktivnim za korekciju nabora kože, kao alternativu kirurškim zahvatima i tehnikama punjenja. BTX-A je sigurniji, lokalno učinkovitiji, a lakše je primijeniti. Osim toga, toksin djeluje selektivno i reverzibilno; tako daje relativno malo nuspojava.

Botulinum neurotoxin (BTX) proizvodi anaerobna bakterija Clostridium botulinum. Postoji u sedam serotipova, od A do G, od kojih je najsnažniji u odnosu na paralizu mišića osobe BTX-A. Iako se trenutno proučavaju drugi serotipi (na primjer, BTX-B i BTX-F), samo je BTX-A komercijalno dostupan.

BTX-A uzrokuje paralizu mišića zbog presinaptičke fiksacije na završetku kolinergičkog živca i blokade otpuštanja acetilkolina u neuromuskularni sinaptički rascjep. Jedinstveni mehanizam djelovanja BTX-A čini ga vrlo specifičnim, omogućujući maloj količini toksina da vrši izražen učinak. To omogućava dobivanje ljekovitog učinka iz malih doza, što čini sustavnim učincima malo vjerojatnim.

U terapijskim dozama, BTX-A počinje djelovati 2 do 3 dana nakon primjene. Maksimalno opuštanje mišića javlja se otprilike 1-2 tjedna nakon injekcije, kada se mišićna vlakna počnu atrofiraju. Ovaj proces traje do 4 tjedna. Iako BTX-A dovodi do nepovratne blokade hlinergičnih živčanih završetaka, obnova normalne aktivnosti mišića se javlja kao posljedica rasta neaktivnih završetaka renoviranja i resorpcije ozdravljenje aksona i formiranje novih neuromuskularnih sinapsi. Djelovanje BTX-A traje 3-6 mjeseci, nakon čega se enzimska aktivnost vraća na neuromuskularne sinapse. To znači da je učinak lijeka produljen. Međutim, histološke promjene nakon uvođenja BTX-A mogu trajati do 3 godine. Unatoč tome, mišićna vlakna su normalna u aktivnosti i snazi.

Trenutno su dostupna tri BTX pripravka: Botox (proizvođač Allergan, SAD), Dysport (proizvođač Ipsen, UK) i Mysbloc BTX-B (proizvođač Elan Pharmaceutical, SAD). Klinički, Botox je tri do četiri puta veći od Dysport snage (u jedinicama miša), a njegova doza mora biti odabrana prema tome. Botox je dostupan u bočicama i mora se razrijediti sterilnom otopinom soli prije intramuskularne injekcije. Svaka bočica sadrži 100 jedinica toksina tipa C. Botulinum, 0,5 mg humanog albumina i 0,9 mg natrij klorida u sterilnom, liofiliziranom obliku, bez konzervansa. 100 Botox jedinica je znatno manje od izračunate prosječne smrtonosne doze - (LD50) za prosječnu osobu koja teži 70 kg (2500-3000 jedinica).

BTX-A uspješno se koristi za liječenje nabora iznad mosta nosa, "vijenac noge", vodoravne linije na čelu, vratu, bradavicama i finim linijama. Također se koristi za asimetriju ili paralizu lica kako bi se smanjila ekspresivnost zdrave strane. BTX-A se primjenjuje intramuskularno duž nabora. Ekspozicija toksina može se kretati od slabog slabljenja do potpune paralize mišića, što uglavnom ovisi o primijenjenoj dozi. Kliničar mora odrediti broj mjesta ubrizgavanja i ozbiljnost učinka nakon paralize. Očito je potrebno pažljivo razmotriti individualne razlike u anatomiji i funkciji mišića.

Injekcije BTX-A nedavno su uspješno korištene kao minimalno invazivna mjera za privremeno podizanje obrva. U ovom slučaju, 8-10 Botox jedinica se umetne u bočna i bočna vlakna kružnog mišića oko, ispod bočne treće ili polovine obrva. Ova ubrizgavanja oslabljuje bočni dio kružnog mišića, ostavljajući efekt liftinga na obrvu oči nepromijenjen, što rezultira laganim usporavanjem bočnog dijela obrva. Istodobno, korekcija guske obično se izvodi u bočnom kutu oka.

Uvod BTX-A daje vrlo malo komplikacija, a učinci su reverzibilni. Poznate komplikacije uključuju ptosis nakon umetanja u područje nadperija, kao rezultat migracije toksina kroz orbitalni septum do mišića za podizanje i privremenog progibljenja donjeg kapka nakon korekcije guske šape. Također, izostavljen je obrva nakon korekcije frontalnih nabora. Štoviše, BTX-A ima imunogena svojstva, iako nisu primjećeni slučajevi proizvodnje antitijela kao posljedica upotrebe BTX-A u terapeutskim dozama za kozmetičke svrhe.

Novija forma BTX, tip botulinum toksina B, u kliničkim ispitivanjima pokazala je obećavajuće rezultate. Djeluje puno brže, neodređeno stabilno u otopini (može se pohraniti) i odobrilo Ured za kontrolu i kakvoću hrane i lijekova za neurološku uporabu. Trajanje djelovanja ovog lijeka još nije jasno.

U minimalno invazivnoj korekciji nabora kože lica i povećanju mekih tkiva učinjeni su značajni napredak. Iako ne postoji niti jedan materijal ili metoda za sve kliničke slučajeve, liječnicima se daje širok spektar mogućnosti. U međuvremenu, kako se razvijaju moderne metode, nastavlja se istraživanje razvoja novih materijala. Metode ubrizgavanja i implantacije, kao dio kliničkog arsenala za pomlađivanje lica, pozdravljaju i medicinska zajednica i opća populacija. Budući da su mnoge metode nedavno razvijene, kako bi se osigurali očekivani rezultati, potrebna je daljnja akumulacija iskustva i analiza dugoročnih rezultata.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.