^
A
A
A

Minoksidil

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Mnogi lijekovi sistemsko djelovanje dodjeljuje iz različitih razloga, kao nuspojava može uzrokovati hipertrihoze čest i pozitivno utjecati na stanje kose na tjemenu (benoksaprofen, ciklosporin A, PUVA), ali su ciljani sustav tijekom normalne uporabe alopecija neopravdano Iž zbog nuspojava.

Od trichogena opće akcije, samo minoksidil uzrokuje značajno kliničko poboljšanje topikalnom primjenom. Minoksidil (Loniten), derivat piperidinopiridamina, snažan je vazodilatator za sistemsku upotrebu i propisan je za tešku hipertenziju. Kod topikalne primjene u obliku otopine od 2%, minoksidil (Rogaine, Regaine, Alopecia i sl.) Pretvara kosu na kosturu u 30% pacijenata. Droga vraća rast konačne kose duž rubova čelika i ponekad (<10% pacijenata) na cijeloj površini.

Kod muškaraca, minoksidil je učinkovitiji u ranim fazama gubitka kose (<10 godina) s promjerom od ćelavosti, ne prelazi 10 cm, a gustoća kose nije manja od 20 / cm 2. Otopina se nanosi na pažljivo suhu kožu vlasišta dva puta dnevno, ujutro i navečer, po 1 ml. Bezbojna, bez mirisa, brzo se apsorbira. Nakon primjene lijeka, možete koristiti bilo koji način za oblikovanje kose.

Lokalni tretman s minoksidilom prikladan je za usporedbu s liječenjem dijabetesa melitusa s inzulinom: neophodna je kontinuirana upotreba lijeka. Jer 3 mjeseca nakon prestanka liječenja nastavlja se ćelavost.

U mladima, počeci ćelavosti, subjektima kozmetički učinak je bolji i postiže se brže nego kod starijih osoba s velikim ćelavim točkama.

Učinkovitost liječenja kod žena nešto je veća od muškaraca. Vrhunac učinkovitosti promatrana je godinu dana od početka terapije, zatim se stopa konverzije dlake na konačnu kosu smanjuje. Pitanje potrebnog tipa lokalne primjene minoksidila u presađivanju kose nije riješeno. Lijek ne djeluje u alopeciji uzrokovanom kemoterapijom.

Nuspojave. Alergijski dermatitis je rijedak (<19 bolesnika). 3-5% bolesnika može imati folikulitis. Ssch se radikalno pojavljuje u slučajevima povećanog rastu kose izvan zone primjene lijeka (obrve, brade, ruke, kosti). Utjecaj na hemodinamiku u hipertenzivnim bolesnicima i ljudi s normalnim arterijskim tlakom je odsutan.

U izoliranim slučajevima moguće je promijeniti krvni tlak srčanog ritma, bol u prsima, otežano disanje, aritmiju, glavobolju, vrtoglavicu.

Kontraindikacija je preosjetljivost na minoksidil.

Mehanizam stimulacije kose s minoksidilom ili njegovim metabolitom, minoksidil sulfatom, ostaje nejasan. Možda, lijek djeluje na razini folikula dlake, regulirajući kalijeve kanale. Možda postoji izravna stimulacija epitela folikula. U pokusima s kulturama folikula od životinja minoksidil ojačan cistein potrošnje, proliferacije stanica matrice i vanjskog plašta korijena pridonijeli normalizaciji morfoloških karakteristika folikula. Nedavne studije su pokazale da minoksidil doprinosi vaskularizaciji dermalne papige, inducirajući angiogenezu. Još je potrebno razjasniti ulogu povećanog protoka krvi kože vlasišta. Može se tvrditi da djelovanje minoksidila nije anti-androgeno, budući da bolesnici nisu primijetili promjene u koncentraciji androgena u serumu i urinu.

Dakle, kada se koristi lijek, minijaturiranje folikula dlake prestaje, njegov ciklus se normalizira; što dovodi do povećanja promjera proizvedene kose i povećanja duljine folikula. Kako su rezultati histološkog ispitivanja pokazali, ove promjene u bolesnika postaju jasno izražene nakon 5 tjedana terapije.

Nedavno je razvijena nova, koncentrirana otopina minoksidila (5%), što omogućuje stvaranje veće koncentracije lijeka na razini folikula dlake. Način primjene otopine je uobičajen dvaput dnevno; Željeni rezultat postiže se u kraćem vremenskom razdoblju.

Analozi minoksidila

Aminixil (Aminexil, Dercap) je strukturni analog minoksidila. Prema kliničkoj studiji, amineksil smanjuje gubitak kose u 8% muškaraca i 66% žena. U 80% žena, promjer kose je porastao. Lijek je dio šampona za pranje glave (tvrtka L'Oreal).

Cromakalim (BRL 34915), poput minoksidila, djeluje na kalijeve kanale i stimulira sintezu DNA u keratinocita i folikula dlake. Lijek je također u početku korišten za liječenje hipertenzije. Korištenje cromakalima za vraćanje rasta kose patentirana je tvrtke Upjohn.

Diazoksid (Diazoxide, Hyperstat IV, Proglycem) je antihipertenzivno sredstvo koje djeluje kroz kalijeve kanale; poput minoksidila uzrokuje rast kose. Budući da diazoksid postoji samo kao sredstvo za snižavanje tlaka, preporučljivo je pripremiti pripravak za lokalno liječenje alopecije sami.

Pinacidil (Pinacidil) je antihipertenzivno sredstvo koje uzrokuje rast kose poput minoksidila. Prolazi kliničku potvrdu kao lijek protiv alopecije.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.