^
A
A
A

Kosa i mikroelemenata

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Trebali bismo detaljnije prebivati o odnosu gubitka kose sa sadržajem elemenata u tragovima u ljudskom tijelu. Doktrina microelementoses (MTOZah) kao bolesti, sindroma i patoloških stanja uzrokovanih viška, manjka ili neravnoteža elemenata u tragovima u ljudskom tijelu - to je velika nova multidisciplinarna znanstvena polja, poznatiji biolozi, biokemičari, fiziologa, profesionalnih bolesti, toksikologije i vještaka, od predstavnika kliničke medicine. Svjetska književnost o mikroelementima u osnovi je ogromna i posljednjih se godina povećava u lavini. Medicinski aspekti doktrine mikroeelementah još uvijek nedovoljno razvijen i neke važne dijelove ljudskih patologija microelementoses zahtijevaju dugoročne i multilateralnu istraživački rad. Patološka anatomija, histologija i citopatologija mikroelementosa nastaju tek u sadašnje vrijeme.

Ljudsko tijelo 99% sastoji se od 12 najčešćih elemenata uključenih u broj prvih 20 periodičnih tablica. Sveučilište Mendeleev; oni se nazivaju strukturnim, osnovnim ili makro elementima. Pored njih u ljudskom tijelu u malim količinama (tragova) postoje teži elementi - elementi u tragovima. 15 od njih (željezo, bakar, cink, kobalt, krom, molibden, nikal, vanadij, selen, mangan, arsen, fluor, silicij, litij) s bitno prepoznat, tj vitalno je potrebno 4 (kadmij, olovo, kositar, rubidij) smatraju "ozbiljnim kandidatima za esencijalnost". Za razliku od svih tvari sintetiziranih tijelom, mikroelementi ulaze u tijelo iz geokemijskog okruženja. Kod ljudi, glavni način na koji su primili - gastrointestinalni trakt, gdje je 12-dvanaesnika resorptivni formirao visoko specijalizirani uređaj spojen na krvne i limfne žile, kao i sa središnjom i autonomnog živčanog i endokrinog sustava. Sudjelujući u gotovo svim biokemijskim procesima koji reguliraju vitalne funkcije organizma u svim fazama njegovog razvoja, mikroelementi igraju značajnu ulogu u ljudskoj prilagodbi u normi i patologiji. Mikroelementna homeostaza je važna veza u ukupnom homeostatičkom sustavu tijela. Svaki mikroelement ima svoju inherentnu granicu sigurne ekspozicije koja održava optimalne funkcije tkiva i njegov toksični raspon kada je prekoračen stupanj njegove sigurne izloženosti. Podsjećamo na riječi Paracelsusa da "nema toksičnih tvari, ali postoje toksične doze".

Endogene i genetski nasljedne microelementoses (Wilsonova bolest, bolest Menkes, marfan sindrom, Ehlers-Danlos sindrom) su dobro poznati i kliničarima komplicirana zbog oslabljene metabolizma bakra.

Među egzogenim mikroelementosima, autori razlikuju prirodne, umjetne i irogetske bolesti. Prirodni su povezani sa značajkama biogeokemijskog okruženja. Dakle, dugo su poznati endemi fluoroze, seleno-toksične i selen-deficijencije i mnogi drugi, koji sada imaju zemljopis. Endemična gušavica tretirana je algama prije 4000 godina.

Od posebne važnosti su umjetna microelementoses. Problem (antropogenog) onečišćenja umjetan je toliko ozbiljna da se ne može ignorirati. Toksičnost povezana s visokim razinama olova, arsena, žive, kadmija, nikla i drugih toksičnih elemenata u tragovima iz skupine teških metala, imaju negativan utjecaj ne samo na kosu, već i na zdravlje općenito. Pokazalo se da je ljudska kosa - je trag pogon, a njihova koncentracija u kosi može poslužiti kao objektivni pokazatelj sadržaja tragova elemenata u cijelom tijelu i na okoliš. Veliki industrijski gradovi su ekstremne staništa. Pokazalo se da je razina onečišćenja mikroelementarnogo korelira s težinom neravnoteže imunoloških pokazatelja. Nepovoljna situacija je više vjerojatno da će utjecati na djecu. Tako, 1988 u Chernivtsi (SSSR opisuje izbijanje neobjašnjive bolesti djece s sindroma ukupne alopecije i neurološke simptome, pokazujući patologiju u hipotalamus. Proučavanje tla, biljaka i biološke podloge (krv, urin i kose) pronađeno povišene razine brojnih elemenata u tragovima, uključujući talij.

Radna klasifikacija ljudskih mikroelemenata

microelementoses Glavni oblici bolesti Kratak opis
Prirodni endogeni urođen Kod prirođenih mikroelementa temeljni uzrok bolesti je mikroelement majke
nasljedan Kod nasljednih elemenata u tragovima, nedostatnost, višak ili neravnoteža mikroelementa uzrokovana je patologijom kromosoma ili gena
Prirodni egzogeni Uzrokovane nedostatkom mikronutrijenata Prirodna, tj. Nije endemična za ljudsku aktivnost i ograničena na specifične zemljopisne loze endemičnih bolesti ljudi, često popraćena nekim patološkim znakovima kod životinja i biljaka
Uzrokovane viškom mikronutrijenata
Uzrok neravnoteže mikroelemenata
Vještački Industrijski (profesionalni) Bolesti i sindrome povezane s čovjekom uzrokovane viškom određenih elemenata u tragovima i njihovih spojeva izravno u zoni proizvodnje;
susjedski uz proizvodnju;
transgresivni na znatnoj udaljenosti od proizvodnje zbog prijenosa zraka ili vode elemenata u tragovima
iatrogenic Uzrokovane nedostatkom mikronutrijenata Sve veći broj bolesti i sindroma povezanih s intenzivnom liječenje različitih bolesti s lijekovima koji sadrže elemente u tragovima, kao i za održavanje terapije (npr potpuno parenteralna ishrana) s određenim terapijskim postupcima - dijalize, ne osiguravaju potrebnu razinu tijela vitalnih mikronutrijenata
Uzrokovane viškom mikronutrijenata
Uzrok neravnoteže mikroelemenata

Posljednjih godina povećao vrijednost jatrogeni microelementoses koji komunicira s liječenju različitih lijekova bolesti koje sadrže elemente u tragovima (željezne, litijeve, jod, brom, fluor, živa, bizmut, arsena, i mnogi drugi), uz parenteralnu prehranu, hemodijalizom terapije D-penicilamin, L-histidin, citostatike i druge lijekove. Skupina rizika potrebi uključiti sve pacijentima koji su podvrgnuti resekciju proksimalnog tankog crijeva i želuca, kao i patološke promjene, posebno atrofije sluznicu gastrointestinalnog oštećenja (esencijalna mikronutrijenata usisne zone).

Mikroelementni status organizma također utječu loše navike, fiziološki uvjeti (trudnoća, porođaj, laktacija, proces starenja).

Lako je vidjeti da se uzroci mikroelemenata na mnogim mjestima podudaraju s uzrocima difuzne (simptomatske) alopecije. Nije isključeno da gore navedeni čimbenici dovode do kršenja homeostaze mikroelemenata i kao posljedica gubitka kose. Rad u ovom smjeru izuzetno je obećavajuć.

Prema AP Avtzin i sur, značajan dio mikroelementoze nesumnjivo još nije identificiran, specifična težina svake mikroelementoze kao faktora koja otežava tijek bolesti drugih izvora slabo je definirana. U usporedbi s raznolikom i teškom patologijom uzrokovanom nedostatkom ili viškom elemenata u tragovima u poljoprivrednim i laboratorijskim životinjama, odgovarajuća simptomatologija ljudske patologije izgleda loše ili beznačajna. Jedva da odražava stvarno stanje stvari. Radovi posvećeni svrhovitom proučavanju stanja kože i njenih dodataka (kosa, noktiju) s mikroelementosima su pojedinačni.

Bakar

Poznato je da je bakar nužan za pigmentaciju i keratinizaciju vune na životinjama i kosi kod ljudi. S nedostatkom bakrene kose gubi elastičnost; oni sadrže više N-terminalnih skupina serina i glutaminske kiseline, značajnu količinu neoksidiranih sulfhidrilnih skupina; postoji poremećaj stvaranja disulfidnih mostova u keratinu. Razrjedni mehanizmi sudjelovanja bakra u procesima keratinizacije ostaju nejasni.

Menkesova bolest (syn: Menkesov sindrom, curly hair disease) je nasljedna bolest uzrokovana kršenjem apsorpcije i transporta bakra u tijelu; očituje se s mikrocefalirom ranog djetinjstva, napadajima, prisutnošću kovrčave kose, bez pigmenta i njihovog fokalnog prolapsa. Nasljeđuje ga recesivna, povezana s tipom X kromosoma.

Nedostatak bakra povećava predispoziciju na alergijske dermatoze, bronhijalnu astmu, vitiligo.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Cink

Nedostatak cinka kod životinja uzrokuje promjenu apetita, usporavanje rasta i pubertet, neplodnost, parakeratoza i alopecija.

Ljudski nedostatak cinka je glavni problem uobičajenog razvoja djece, budući da je taj mikroelement jedan od najvažnijih čimbenika homeostaze imunogeneze, reprodukcije i organa CNS-a.

Enteropatski akrodermatitis je nasljedna bolest koja se javlja kod djece oba spola u dobi od 1-18 mjeseci kao posljedica nedostatka cinka. Ova teška sistemska bolest s uključivanjem kože, noktiju i kose, probavnog trakta, blepharitis i fotofobija, retardirani fizičkog razvoja, često superinfekcije gljivicama iz roda Candida i coccal flore. Bolest počinje s lezijom kože distalnih dijelova udova, gdje nastaju žarišni hiperemija s elementima buloznih vezikula. Postupno osip postaje češći i može nalikovati na kliničku sliku kandidijaze, atopičkog dermatitisa, bulozne epidermolize, psorijaze. Kršenje rasta kose očituje se ćelavost i promjene same kose. Karakteristično razrjeđivanje kose u frontoparetalnoj regiji ili ukupno gubitak kose vlasišta. Kosa je tanka, odsječena, bez pigmenta. Potpuno odsutnost obrva i trepavica je rijetka. Liječenje se provodi enteroseptolom, što posredno poboljšava apsorpciju cinka u crijevima i pripravke cinka.

Poznato je da se u kosi pacijenata s opsežnim opeklinama smanjuje sadržaj cinka. Brzina zacjeljivanja rana izravno se korelira s razinom cinka u kosi, a ulcerativne lezije donjih ekstremiteta se brže izliječe kada se uzme cink-sulfat.

Mangan

Hipomanganoza u djece i odraslih može dovesti do kašnjenja u rastu kose i noktiju, pridonosi nastanku alergijskog dermatitisa.

Krom

U kosi dječje dobi, koncentracija kroma je 2,5 puta veća od onih majki. Dojenje, dijabetes i ateroskleroza dovode do smanjenja koncentracije u kosi tog elementa u tragovima. Prekomjerni unos, osobito heksavalentni krom, može imati alergijski učinak (alergijski dermatitis, ekcem, astmatični bronhitis).

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Selen

Oba nedostatka i višak selena uzrokuju oštećenje kose, ploča noktiju i kože.

Silicij

Ona se koncentrira u stratum korneu kože i kutikule kose, čineći dio alkalijski netopivog sastojka, što daje tim supstancijama kemijsku stabilnost. Očigledno, ovaj mikroelem se akumulira u krutom keratinu ploča noktiju, jer njegov nedostatak uzrokuje krhkost noktiju.

Barij

Kronična intoksikacija barija i njegovih soli zajedno s uobičajenim simptomima karakterizira gubitak dlake na glavi i obrvama.

trusted-source[14], [15], [16]

Tully

Dokazano je da je talij selektivni otrov za stanice folikula dlake; doza od 8 mg / kg dovoljna je za ukupno gubitak kose u roku od 2-3 tjedna. Tallotoksikoza je popraćena atrofičnim promjenama kože i potkožnog masnog tkiva, kršenja keratinizacije. Histološki se otkriva zadebljanje korijenskog dijela kose u obliku vretena s masivnim taloženjem crnog pigmenta. Ovaj pigment se deponira u dermu blizu žarulje kose, što se smatra patognomonskim znakom trovanja talijem.

Čak se još manje informacija prikazuje o učinku makroelemenata na stanje kose. Dakle, naznačeno je da kalcij igra važnu ulogu u funkcioniranju različitih sustava tijela, uključujući i kožu. Poznato je da bolesnici s fokalnom alopecijom smanjuju koncentraciju magnezija u volosima, au psorijazi, artritisu i brojnim terapijskim i endokrinim bolestima, povećava se sadržaj ovog elementa u tragovima.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.