^
A
A
A

"Normalna" i "slomljena" seksualnost

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Mnogo okolnosti i situacije mogu uzrokovati seksualne poremećaje. U ovom poglavlju smatramo najčešće seksualne probleme i funkcionalne poremećaje, različite terapijske metode za njihovo liječenje.

  • Oblici spolnih funkcionalnih poremećaja

Seksualni poremećaji podijeljeni su u tri kategorije.

Seksualna disfunkcija. O spolnoj disfunkciji može se reći kada je blokiran normalan seksualni ciklus, koji ima štetan učinak na seksualnu aktivnost. Na primjer, u ovom slučaju možemo razgovarati o muškarcu koji nema erekciju ili ženu koja se ne uzbuđuje čak i kada joj partner potiče.

Parafilija. Ovaj koncept obuhvaća širok spektar vrsta seksualnog ponašanja koji ne odgovaraju uobičajenim navikama. Na parafilije, na primjer, moguće je atribuirati seksualnu aktivnost odraslih za djecu ili izloženost penisu u prisutnosti stranaca.

Poremećaji rodnog identiteta. Izražava se u činjenici da muškarac koji ima odgovarajuću strukturu tijela, osjeća se kao žena ili žena, osjeća se kao čovjek.

  • Seksualna aktivnost i praksa

S gledišta mentalnog zdravlja nema koncepta "normalnog" oblika seksualnog ponašanja. Između dviju odraslih u dogovoru s drugima, sve što im se čini sigurnim i zadovoljavajućim smatra se normalnim.

Seksualne potrebe i sklonosti vrlo su različite u različitim skupinama i među različitim ljudima. Prihvatljiva seksualna praksa odražava i kulturne stavove, obiteljsku odgoj, vjerske utjecaje, društvene trendove i individualne želje. Činjenica da se u jednoj kulturi ili u određenoj obitelji smatra normalnom seksualnom aktivnošću, u drugim uvjetima može se smatrati zabranjenim i uzaludnima. Osim toga, norme se mogu mijenjati pod utjecajem određenih događaja ili s vremenom.

U zapadnoj kulturi postoji širok spektar seksualnih ponašanja i mogućnosti za seksualni izbor. Moguće je kao potpuni odbacivanje spola prije braka i prije bračne veze s jednim ili više partnera, poštivanje seksualne vjernosti, heteroseksualnih, bi- i homoseksualnih odnosa. Pojedinačne sklonosti mogu se odraziti u seksualnoj praksi, a uključuju genitalni, oralni i analni seks.

U nekim kulturama i vjerskim skupinama odbacuje se seks tijekom menstruacije. U određenim krugovima prihvaćeno je da je inicijator seksualne žene, dok u drugim kulturnim ili društvenim slojevima žena očekuje da će muškarac poduzeti seksualnu inicijativu.

Početkom XX. Stoljeća masturbacija se smatrala bolnim poremećajem. Trenutno, znanost smatra da je samostalna stimulacija normalna i zdrava seksualna aktivnost. U mnogim društvima neki od njegovih članova smatraju ljude istog spola kao i seksualni partneri. U našem društvu, većina stručnjaka ne smatra homoseksualnost seksualnim poremećajem.

Sukobni stavovi prema seksualnim preferencijama i seksualnim praksama mogu utjecati na sposobnost osobe da postigne puni seksualni odgovor i da svoju seksualnost smatra normalnim. Seksualne želje koje se razlikuju od običnih ili društvo smatraju sramotnim mogu dovesti do sukoba sa zakonom, javnim otpuštanjem i mentalnom patnjom.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.