^
A
A
A

Očekuje se značajno povećanje broja pacijenata sa oštećenim sluhom

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

25 March 2021, 09:00

Prema prognozama Svjetske zdravstvene organizacije, za 30 godina 24% svjetske populacije patit će od različitih oštećenja sluha . Ako se situacija ne promijeni, stotine milijuna ljudi uskoro će zahtijevati ozbiljne mjere liječenja i rehabilitacije.

Gubitak sluha oduzima osobi mnoge radosti i mogućnosti u životu: postoje problemi s poslom, učenjem, komunikacijom. S potpunom gluhoćom pati i psihološko zdravlje osobe, a razvija se i depresija. Do danas WHO predlaže hitno utvrđivanje glavnih preventivnih mjera za sprječavanje takvih povreda i njihovo uključivanje u niz nacionalnih zdravstvenih planova.

Trenutno u svijetu nema dovoljno ulaganja u prevenciju bolesti sluha, a nema ni financiranja projekata koji se bave njegom pacijenata koji pate od oštećenja ili gubitka sluha. U mnogim, čak i razvijenim zemljama, nema dovoljno stručnjaka za otorinolaringologiju.

U svakoj drugoj zemlji s niskom razinom prihoda na milijun stanovnika može postojati samo jedan ORL liječnik i samo jedan učitelj za djecu oštećenog sluha, što je krajnje neprihvatljivo.

U svakom drugom djetetu s oštećenjem sluha bilo je moguće spriječiti problem uz pomoć cijepljenja protiv meningitisa i epidemijske rubeole , kao i pridržavanje prenatalnih i neonatalnih preventivnih preporuka, osiguravajući pravovremenu terapiju i liječnički pregled pacijenata s upalnim patologijama uha.

Ljudima je važno objasniti da za očuvanje funkcije sluha trebaju držati razinu buke pod kontrolom, pridržavati se osnovnih pravila higijene ušiju i biti oprezni pri uzimanju lijekova koji negativno djeluju na sluh.

Stručnjaci usmjeravaju pozornost javnosti na činjenicu da bi prvi korak u smanjenju rizika od razvoja slušnih problema trebala biti rana dijagnoza te kvalitetan i sustavan klinički pregled. U ovom trenutku medicina ima različite metode za otkrivanje takvih bolesti u ranim fazama razvoja, dok je sasvim moguće organizirati testiranje u udaljenim regijama i u nerazvijenim zemljama.

Većina patologija uha uspješno se izliječi pa se u mnogim slučajevima pravovremenom terapijom mogu izbjeći problemi sa sluhom. Pacijentima koji su izgubili sluh trebaju se osigurati visokokvalitetni slušni aparati, kohlearni implantati i drugi visokotehnološki uređaji kako bi se poboljšala kvaliteta života pacijenata. Osim toga, potrebno je posvetiti dužnu pozornost i tehnikama vježbanja koje bi mogle omogućiti slobodniju komunikaciju pacijenata: govorimo o znakovnom jeziku, korištenju titlova i tumačenju znakovnog jezika.

Ministarstva zdravstva u svakoj državi trebala bi pokazati brigu za stanovništvo kako bi svi imali pristup takvim mogućnostima.

Izvor informacija: službena web stranica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.