^
A
A
A

Astronomi ESO uspjeli su napraviti nove slike površine Sunca

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.06.2018
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

24 January 2017, 09:00

Znanstvenici su uz pomoć ALMA teleskopa dobili nove slike: omogućilo je otkrivanje novih zanimljivih detalja koje se ranije nisu mogle prepoznati.

Jedan od važnih elemenata u slikama bio je sunčeva sonda čija su dimenzija dvostruko veća od promjera planete Zemlje. Stručnjaci su mogli detaljno razmotriti njegovu strukturu.

Nove fotografije prve su njihove vrste fotografija, koje u ovom trenutku znatno proširuju mogućnosti znanosti. Nosači teleskopa su unaprijed dizajnirani na takav način da je prilikom razmatranja Sunca moguće smanjiti njihovu štetu od toplinskih zraka.

Znanstvenici su astronomi koriste div rešetkasti antenski teleskop za zaključavanje u najmanju moguću dijelu spektra emitirane solarnog kromosfera - zoni, u neposrednoj blizini fotosfere koja čini vidljivu površinu od sunca za nas.

Skupina međunarodnih stručnjaka iz europskih zemalja, Sjedinjenih Država i Istočne Azije ukazala je na ogroman potencijal novog teleskopa u predmetu istraživanja o aktivnostima Sunca na velikim valovima, što je bilo nemoguće ranije učiniti. Podzemni istraživački centri mogli bi odrediti solarnu aktivnost samo na kratkim valovima.

Stotinama godina znanstvenici su pokušali naučiti što više o Zemljinoj svjetlosti i proučavati sve vidljive promjene na njegovoj površini. Međutim, za dostatno razumijevanje fizikalnih svojstava Sunca potrebno je ispitati tijekom cijele duljine elektromagnetskog zračenja, uključujući milimetarske i submilimetarske raspone. Takvo je istraživanje postalo moguće s novim ALMA teleskopom.

ALMA hvatači mogu izrađivati detaljne slike solarne površine pomoću radiointerferometrije, bez oštećenja visokim temperaturama usmjerenog sunčevog zračenja. Kao rezultat toga, znanstvenici su dobili niz vrlo važnih za znanstvene slike, koji će uskoro biti objavljeni za daljnje proučavanje i razmatranje.

Glavni cilj studije u ovom slučaju bio je veliki sunčev met, koji se istražuje na dvije frekvencije ALMA hvatača. Dobivene fotografije omogućile su snimanje temperaturnih razlika u različitim dijelovima solarne kromosfere.

U pravilu, mjesta na Suncu su privremeni elementi koji se formiraju u zonama povećane koncentracije i povećanja magnetskog polja. Temperatura u njima je nešto niža nego oko točaka, pa stoga stvara iluzija "mjesta".

Dobivene slike jasno pokazuju razlike u temperaturi, što je postavilo mnoga nova pitanja znanstvenicima.

Teleskop ALMA prvi je opservatorij Europske istraživačke organizacije za svemir, koji omogućuje potpuno proučavanje solarne površine. Svi drugi alati koji su prije korišteni ili su u upotrebi zahtijevaju ozbiljne izmjene u području zaštite od toplinskih oštećenja koja nastaju zbog pregrijavanja.

S obzirom na nove mogućnosti ALMA, organizacija svemirskih istraživanja moći će napredovati u pitanjima solarnog istraživanja.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.