^
A
A
A

9 navika zdrave obitelji

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

07 October 2012, 09:26

Naše navike znatno utječu na kvalitetu našeg života, mogu nas učiniti sretnim i nesretnim, i zdrave i slabe.

Želimo podijeliti s vama dobre navike koje će pomoći da svi članovi obitelji budu zdravi i sretni.

Nemojte gladovati

Nemojte se gladi i pokušajte uvijek jesti doručak, ručak i večeru u isto vrijeme. Nutricionisti kažu da ako ne redovno jedete i preskočite jela bez podizanja razine ghrelin, hormona gladi, tada ćete pohlepno napasti hranu i malo malo. Da bi se povećala razina ghrelin, potrebno je oko pola sata, a u tih 30 minuta, u pravilu, osoba jede puno dodatnih kalorija. Zato nastojite redovito obročno kuhati sa svojim nepogrešivim pravilom.

Doručak i ručak su obvezni

To su obvezni obroci koji daju snagu i energiju za cijeli dan, pa je poželjno da su doručak i ručak u najvećoj mjeri zasićeni i hranjiv. Međutim, ne zaboravite da su kolači i kolači za doručak - loša ideja. Najbolji početak dana je zdjelica zobene kaše. Ako vam nije lijepo od djetinjstva, pokušajte diverzificirati ovu posudu s voćem, maticama ili obratno, kuhati je u slanom obliku. Isto vrijedi i za ručak, sendviči nisu najbolja opcija, bolje je jesti zdjelicu juhe.

trusted-source[1], [2], [3]

Tjelesna aktivnost kod kuće

Većina ljudi zauzet ne može naći vremena za vježbanje u teretani, tako da morate potražiti alternativu, pogotovo ako imate sjedeći posao. Postoji izlaz - to radite kod kuće ili, ako je moguće, na poslu. Samo 20 minuta dnevno i vrlo jednostavne vježbe, na primjer, konopac za skakanje, elementarni zagrijavanje i push-up.

Odabir proizvoda

Ako unaprijed pripremite popis potrebnih proizvoda, možete uštedjeti puno vremena u supermarketu i smanjiti rizik od nepotrebnih proizvoda. Šetajući po policama sa šarenim paketima, sve odjednom želite kupiti, i unatoč činjenici da se zaustavljamo, ruke i doseg za jetru, čokolade ili žetone. Ako su došli u dućan s djetetom, to je jamstvo da će biti nešto ukusno u hrani, ali uopće nije korisno za zdravlje. Stoga pokušajte otkopati naviku odlaska u kupovinu i prisjećajući se onoga što trebate kupiti, planirati ga kod kuće.

Večera svake noći

Poželjno je u obiteljskom krugu gdje možete podijeliti dojmove primljene za taj dan, slušati djecu i samo se dobro zabaviti. Prema psihologima, zajednički obroci, bilo da su večere, ručali ili doručci, ojačaju obiteljske odnose i stvaraju emocionalni sklad među članovima obitelji.

Zajednički razonoda

Ako nema vremena da se aktivno odmarate u radnim danima, pokušajte biti sigurni da vikendom odaberete svoju obitelj za prirodu ili samo za šetnju. To će vam omogućiti da se opustite od svakodnevnih briga i omogućit će vam da se opustite u društvu bliskih ljudi.

Želimo se sretno noću

Ako kuća ima malu djecu, onda im se običava čitati bajku za njih noću. Adolescentna djeca također trebaju roditeljsku pozornost i sudjelovanje. Razgovarajte sa svojim sinom ili kćerkom, možda dijete će htjeti podijeliti s vama svoje probleme.

Prije odlaska u krevet

Prozračite prostoriju u kojoj spavate, jer može dovesti do poremećaja spavanja, a ujutro će se na vašem licu pojaviti besane noći. Ako ne možete zaspati, onda je bolje da nešto pročitate, opustite se i odvezete nepotrebne misli.

Kvalitativni seks

Psiholozi kažu da redoviti seks dodaje osobi tri godine života, a osim toga, ključ je snažnih obiteljskih odnosa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.