^

Zdravlje

Vitamin A u krvi

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Referentne vrijednosti (normalna) razina vitamina A (retinol) u krvnom serumu: djeca 1-6 godina - 0,7-1,5 mol / L, 7-12 - 0,91-1,71 mmol / l, 13 -19 godina - 0,91-2,51 μmol / 1; u odraslih osoba je 1,05-2,09 μmol / l.

Vitamin A se odnosi na topljive u mastima i postoji u dva oblika - stvarni vitamin A ili retinol (naći samo u životinjskim proizvoda) i pro-vitamina, poznat kao karoten (pripravljen od životinjskog ili biljnog podrijetla), koji se može prevesti u retinol u zidovima probavni trakt. Oko 50-90% od ulazne retinol hrane apsorbira se u tankom crijevu i transportira u hilomikrona povezanih s kompleksom u jetru, gdje je uskladišten u obliku retinol palmitat. Ako je potrebno, oslobađa se u krvotok u obliku retinola, koji je u kombinaciji s proteinima koji vežu vitamin A. U serumu, protein za vezanje vitamina A + kompleks retinola veže se na transtiretin. Od seruma retinol je zarobljen ciljnim stanicama, kao što su retinalni fotoreceptori i epitel.

Kada je tijelo vitamina A u količini većoj od zahtjeva (180-430 mcg retinol dnevno ovisno o dobi, spolu i stanju fiziološke), njegov suvišak u jetri talože tvore depo tog vitamina. Pod smanjenim pričuva ulaz retinol hrane se ističe iz jetre u krvotok, održavanje koncentracije serumskog retinol u normalnom rasponu (više od 0,7 mol / l). Drugi biološki aktivni oblici vitamina A (retina i retinoična kiselina) prisutni su u krvi u vrlo niskim koncentracijama (ispod 0,35 μmol / L); na esterima retinola čini oko 5% ukupnog vitamina A (0,1-0,1 μmol / l).

Vitamin A ima važnu ulogu u procesima redukcije oksidacije. Retinol potiče stvaranje glikogena u jetri i mišićima, potiče povećanje kolesterola u krvi, sudjeluje u sintezi steroidnih i spolnih hormona. To je potrebno za rast i formiranje kostiju kostura resynthesis rhodopsina, a također doprinosi normalnom funkcioniranju sluznice i epitel poklopca kože, sprječava metaplazije, hiperkeratozu i prekomjerne sloughing. Vitamin A pomaže ojačati kosu, zube i desni. Posljednjih godina, pokazuje raznoliki ulogu vitamina A u prevenciji raka i regulaciju imuniteta (esencijalne za završetak fagocitozu, povećavaju sintezu Ig, stimulira proizvodnju ubojitih T stanica, pospješuje tipa T-helper II et al.). Vitamin A - aktivni antioksidant, koji djeluje uglavnom u prisutnosti vitamina E; štiti vitamin C od oksidacije. Nedostatak vitamina A smatra se faktorom rizika za maligne neoplazme. U pokusnim ispitivanjima pokazalo se da povećanje sadržaja vitamina A u prehrani povećava životni vijek medijana za 17,5%. Cink je bitan kofaktor metabolizma vitamina A (potreban za sintezu vitamina-vezujućeg proteina).

Prosječna dnevna potreba za odrasle retinol (20-50 godina) 1,2 mg (4,000 IU, 1 IU je ekvivalentno 0,3 mikrograma retinol) za trudnice - 1,5 mg (5.000 IU) za dojenje - 1, 8 mg (6000 IU), za osobe starije od 60 godina - 2,5 mg (10,000 IU). Barem trećinu dnevnog zahtjeva retinola treba dostaviti tijelu u gotovom obliku; ostatak se može apsorbirati uporabom karotenoida, od kojih se retinol formira u tijelu. Treba imati na umu da otprilike 30% retinola u prehrambenim proizvodima uništava toplinska obrada. Aktivnost retinola je 2 puta veća od karotena, a potonji je samo 30-40% apsorbiran u crijevu. Stoga, pri procjeni unosa hrane, smatra se da 1 mg retinola aproksimativno odgovara 6 mg karotenoida.

Određivanje retinola (vitamina A) i karotenoida u serumu prema Besseyu u modifikaciji LA Anisimove

Načelo metode

Određivanje vitamina A i karotenoida temelji se na njihovoj hidrolizi u otopini alkalnog alkohola, nakon čega slijedi ekstrakcija s mješavinom organskih otapala.

Reagensi

  • 11 M otopina kalij hidroksida (KOH).
  • 96% etilnog alkohola.
  • 1 M otopina kalij hidroksida (KOH) u 96% etilnom alkoholu: 1 volumen 11 M otopine KOH pomiješa se s 10 volumena 96% etilnog alkohola. Reagensi se pripravljaju na dan studije. Ako se tijekom miješanja pojavi bojenje, alkohol se prije upotrebe mora očistiti destilacijom.
  • Ksilol, hp.
  • Oktan, h.ch.
  • Mješavina ksilen-oktana: dobivena miješanjem jednakih volumena ksilena i oktana.

Istraživanja se provode na spektrofotometru.

Tijek određivanja vitamina A

Krv koja se uzima iz prsta (oko 1 ml) unosi se u etiketu za centrifugu i stavi u staklenu posudu s toplom vodom (temperatura 40-45 ° C) 20-30 minuta. Da bi se odijelio serum, krvni ugrušak je pažljivo namotan oko ruba cijevi s tankom staklenom šipkom i centrifugiran na 3000 okretaja u minuti tijekom 10 minuta.

Izaberite 0,12 ml seruma i prenesite je u aglutinucijsku cijev, zatim dodajte 0,12 ml 1 M otopine alkohola kalijevog hidroksida. Sadržaj se pažljivo protresa.

Ispitne cijevi sa sondama stavljaju se u vodenu kupelj tijekom 20 minuta pri temperaturi od 60 ° C za hidrolizu.

Uzorci se ohlade i doda se 0,12 ml smjese ksilen-oktana, snažno protresa 10-15 sekundi. Ponovno ohladi i centrifugira.

Pažljivo uklonite gornji sloj koji sadrži vitamin A i karotenoide pomoću Pasteurove pipete s gumenom lončanicom i prenesite je u mikrocuvete.

Uzorci su spektrofotometrijski na valnoj duljini od 328 nm - za određivanje vitamina A i na valnoj duljini od 460 nm - za određivanje karotenoida.

Nakon spektrofotometrijski ispitivani uzorak podvrgnuta ultraljubičastom zračenju za uništavanje vitamina A. U tu svrhu, na udaljenosti od 15-20 cm od kvarca microcuvettes postavljen svjetiljke (baktericidnog) tako da je zračenje otvorenog dijela kivetu, ispunjena tekućinom; Vrijeme ozračivanja je 45-60 minuta.

Uzorci se ponavljaju spektrofotometrijski na valnoj duljini od 328 nm. Vitamin A sadržaj je određena razlika u vrijednosti ekstinkcije (optičke gustine) s koeficijentom (faktor) 637 izračunata za vitaminom A. Bessey

Izračun se provodi prema formuli:

X = 637 × (À328 (1) - À328 (2)),

Gdje je X sadržaj vitamina A, μg / dL; 637 je koeficijent koji je Bessey izračunao za određivanje vitamina A; E328 (1) - optička gustoća otopine prije ozračivanja; E328 (2) je optička gustoća otopine poslije ozračivanja.

Koeficijent za prijenos koncentracije vitamina A iz μg / dL u μmol / l je 0,035.

Sadržaj karotenoida izračunava se formulom:

X = 480-440,

Gdje je X sadržaj karotenoida, μg / dL; 480 je koeficijent koji je Bessey izračunao za određivanje karotenoida; E480 je optička gustoća ispitne otopine.

Primjedba

Prema Bessey u istraživanju mogu uzeti veći ili manji volumen serumu, ali je omjer prema volumenu otopine alkohola moraju biti konstantan pri svakoj promjeni volumena (količina) oktanske-ksilen smjese.

Norma u sadržaju vitamina A u krvnom serumu je: kod novorođenčadi i dojenčadi - 160-270 μg / l; u odraslih, 1,05-2,45 μmol / l (300-700 μg / l). Sadržaj karotenoida u serumu za odrasle je 800-2300 μg / l.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.