^

Zdravlje

A
A
A

Virusne bradavice: uzroci, liječenje

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 06.07.2022
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Benigne novotvorine u obliku malih zaobljenih izraslina s ravnom površinom, čvorića na nogama ili s oštrim vrhom, boje mesa, koje se pojavljuju na koži ili sluznici, nazivaju se različito, ovisno o izgledu, bradavice, papilomi, kondilomi. Svaka takva formacija je virusna bradavica. A proces proliferacije epitela počinje infekcijom papilomavirusnom infekcijom.

Epidemiologija

Statistike pokazuju da se virusne bradavice mogu naći na koži svakog trećeg ili četvrtog predstavnika svjetske populacije, bez obzira na spol i rasu. Kliničke manifestacije HPV infekcije češće su u odraslih (oko 30%) nego u djetinjstvu i adolescenciji (od 3 do 9%). U djece se uglavnom nalaze vulgarne bradavice, u odraslih - anogenitalne, a prevalencija veneričnih genitalnih bradavica raste u cijelom svijetu.

Oralna papilomatoza je prilično česta. Pojedinačne velike formacije tipične su za odrasle, žene su osjetljivije na ovu patologiju (60% slučajeva). Višestruke formacije karakteristične su za djetinjstvo i adolescenciju. Jedna petina virusnih bradavica usne šupljine otkrivena je u ovoj kategoriji stanovništva, češće kod školaraca od 7-12 godina, a djevojčice pate od papilomatoze ove lokalizacije gotovo dvostruko češće od dječaka. [1]

Uzroci virusna bradavica

Kratica HPV sada je poznata, vjerojatno, svima. To je skraćenica od humanog papiloma virusa . Već je otkriveno mnogo različitih sojeva ovog virusa, njih dvjestotinjak. Klasificirani su u pet rodova - α-, β-, γ-, μ- i η-papiloma virusi i 27 vrsta. Pretpostavlja se da viruse različitih vrsta karakterizira određena sposobnost zaraze specifičnih vrsta tkiva, tzv. Tkivna specifičnost. Na primjer, s pojavom vulgarnih bradavica na tabanima, pronađeni su μ-papilomavirus-1, α-papilomavirus-2 ili γ-papillomavirus-4. Posljednje dvije vrste otkrivene su s različitom lokalizacijom običnih bradavica (stražnji dio šaka, stopala, lice), osim toga mogu biti uzrokovane HPV tipovima 26, 27, 29, 57. [2]Međutim, obično se u zaraženih papiloma virusom nalaze fragmenti DNK nekoliko patogena. [3]

Uzrok infekcije je izravan kontakt kože ili sluznice zdrave osobe s virusom zaraženim područjima zaraženog epitela. Štoviše, infekcija nastaje kada virioni uđu u oštećenu površinu epitela. Ne moraju biti rane ili ogrebotine, dovoljna je lagana upala, iritacija, neprimjetne mikropukotine. Uneseni virusi se razmnožavaju i očituju se prekomjernom proliferacijom epitela u blizini mjesta unošenja. Ne migriraju po cijelom tijelu u udaljene dijelove tijela. Ako se više žarišta infekcije pojavi na različitim mjestima, to prije ukazuje na samoinfekciju, što je moguće i kada u istoj osobi dođu zdrava i zaražena područja.

Izvan keratinocita virion zadržava svoju vitalnost kratko vrijeme, do tri sata, a zatim na mokrim ručnicima i posteljini. Stoga, kućni put infekcije također nije isključen, ali to se događa iznimno rijetko.

HPV-i su općenito vrlo česti i čini se da se često susreću, međutim, prema znanstvenicima, u velikoj većini slučajeva takvih susreta (ime ih je više od 90%), tijelo se samo nosi s infekcijom, a mi možda nećemo čak znaju za infekciju. Mnogi slučajevi govore da ponekad neočekivano pojavile pojedinačne bradavice jednako iznenada nestanu same od sebe.

Faktori rizika

Čimbenici rizika za infekciju i razvoj bolesti, osim oštećenog epitela, uključuju i virusno opterećenje (broj virusa koji su prodrli u bazalni sloj epitela), učestalost i prirodu kontakata s nosiocem papiloma virusa te imunološki status zaražene osobe.

Patogeneza

Patogeneza morfoloških promjena u epitelu može izazvati bilo kakvo smanjenje obrambenih snaga organizma, na primjer, prehladu. Ljudski papiloma virus je u tijelu dugo (često godinama), a da se ni na koji način ne pokazuje, a aktivira se, počinje se intenzivno razmnožavati u slučajevima pada imuniteta domaćina. U inficiranoj stanici virus može biti u različitim oblicima: ekstrakromosomalni (episomalni) i integriran u DNK stanice (intrasomalni). Prva opcija smatra se povoljnijom.

U povoljnim uvjetima za replikaciju virusa u makroorganizmu, pod njegovim utjecajem dolazi do hiperproliferacije keratinocita i pojave kožnih izraslina. U osnovi, ovi uvjeti su: visoko virusno opterećenje (redoviti kontakt s nositeljima virusa; ulazak fiziološke tekućine ili ljuskica kože obilno zasijanih virionima u ranu) i/ili infekcija osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. U drugom slučaju, za pojavu kliničkih simptoma na koži u obliku virusnih bradavica dovoljno je uvođenje pojedinačnih viriona. Replikacija virusa događa se na razini bazalnog sloja integumentarnog epitela. [4]

U tim se slučajevima vrlo brzo mogu pojaviti klinički simptomi infekcije – virusne bradavice. Češće ih uzrokuju α-papiloma virusi tipa 2, 27, 57; γ-papilomavirus-4 i μ-papilomavirus-1. Mnogo rjeđe u bolesnika s virusnim bradavicama nalaze se α-papiloma virusi tipa 3, 7, 10, 28; γ-papiloma virusi tip 65, 88, 95; η-papiloma virus-41. [5]

Reakcija imunološkog sustava na gutanje papiloma virusa nije dovoljno proučavana. Poznato je da se kao odgovor na zaražene pacijente stvaraju antitijela - imunoglobulini klase IgM i IgG, specifični za virusne bolesti. Također se vjeruje da se u bolesnika s niskim imunološkim statusom razvija opsežniji patološki proces. [6]

Simptomi virusna bradavica

Virusne bradavice na rukama, prstima obično imaju izgled malih zaobljenih uzvišenja iznad površine kože s grubom i ponekad suhom, ispucalom površinom. Bezbolni su, ne razlikuju se bojom od okolne kože ili su nešto tamniji od nje. Mogu se spojiti u prilično velike ploče. Često je na koži vidljiva impresivna majčina bradavica, okružena manjim dječjim bradavicama. U većini slučajeva takvi simptomi upućuju na to da imamo posla s običnim (jednostavnim, vulgarnim) virusnim bradavicama. Karakteristična, ali ne i obvezna značajka je njihov simetričan raspored u odnosu na linije kožnog nabora ili ekstenzijskih nabora. Nazivaju se i bradavicama koje se "ljube".

Lokalizacija kožnih izraslina je raznolika. Pojavljuju se ne samo na tankoj koži ruku, već i na nogama, licu, ali i na debeloj koži dlanova i tabana. [7]

Virusna bradavica na nozi, stopalu nastaje kada virioni sa zaražene površine uđu u oštećenu kožu. Na tankoj koži donjeg uda izgledaju potpuno isto kao i na stražnjoj strani šaka.

Ako je debela koža koja prekriva tabane ili dlanove zaražena, pojavljuje se virusna plantarna bradavica. Ove formacije su bolne, jer snopovi iz filiformnih papila rastu u kožu, stvrdnu, izgledom nalikuju kukuruzu. Često se pojavljuju na mjestima koja su pod pritiskom cipela. Palmarno-plantarne bradavice ne izdižu se iznad kože, imaju zrnastu suhu površinu prekrivenu malim ljuskama. Ponekad je u središtu plantarne bradavice vidljiva crna točka. Ovo je trombozirana žila čije oštećenje može uzrokovati krvarenje.

Virusna bradavica može se formirati ispod nokta ili oko ležišta nokta. Takve formacije su karakteristične za ljude koji imaju naviku gristi nokte. Šipke i napukli prsti povećavaju rizik od virusnih bradavica. Češće se, prema riječima stručnjaka, promatraju subungualne izrasline na rukama. Rastuća formacija dovodi do činjenice da se nokat uzdiže iznad kreveta, piling od njega. [8]

Na primjer, tuberkul ispod nokta najvjerojatnije je virusna bradavica, međutim, ako postoji oteklina i hiperemija, vjerojatnija je bakterijska infekcija koja bi mogla biti uzrokovana ubodom ili manikurom.

U ustima se mogu pojaviti virusne bradavice. To su bezbolne obojene sluznice ili bjelkaste meke lezije na peduncu (papilomi) koje se mogu vizualno otkriti. U polovici poznatih slučajeva virusne bradavice u usnoj šupljini nalazile su se na jeziku. Još jedna omiljena lokalizacija je palatina, rjeđe se papilomi nalaze na unutarnjoj površini obraza, na dnu usta ili na desni. Ako slučajno ugrizete bradavicu, ona krvari.

Anogenitalne virusne bradavice (genitalne bradavice) pojavljuju se kod osoba koje su spolno aktivne. Šire se svim vrstama spolnih kontakata, bezbolne su, često se nalaze na pregledima iz drugog razloga, jer pojedinačne formacije na teško dostupnim mjestima mogu dugo ostati neprimjećene.

Virusne bradavice u djece i adolescenata obično pripadaju vulgarnim sortama. U ovoj dobi često se pojavljuju na tankoj koži ruku, pojavljuje se papilomatoza usne šupljine, pojavljuju se palmarno-plantarne bradavice, formacije na licu. Ponekad su dosta. Roditelji često povezuju pojavu izraslina s akutnim respiratornim virusnim infekcijama, gripom, tonzilitisom prenijetim dan ranije, odnosno privremenim smanjenjem imuniteta. U većini slučajeva, u djece i mladih, virusne bradavice nestaju jednako iznenada kao što su se pojavile.

Komplikacije i posljedice

Najčešće te izrasline svrbe, a nenamjerno češanje može uzrokovati oštećenja i krvarenje. Palmarne i plantarne izrasline mogu uzrokovati nelagodu i bol. Obrazovanje ispod nokta - njegovo ljuštenje iz kreveta (oniholiza). Ponekad, iako u rijetkim slučajevima, kada je bradavica oštećena, pridruži se još jedna infekcija - mikoza ili bakterijska.

Velike nakupine genitalnih bradavica mogu blokirati rodni kanal žene.

Također, vrlo rijetko, uz stalnu ozljedu formacije, moguća je maligna degeneracija keratinocita. [9]

Dijagnostika virusna bradavica

Virusna bradavica ima prilično karakterističan izgled, a kada se nalazi na vidljivim površinama, dijagnostički zaključak donosi se na temelju anamnestičkih podataka i vanjskog pregleda.

Ako se otkriju atipične izrasline, provode se struganje, biopsija i analize biološkog materijala kako bi se lančanom reakcijom polimeraze potvrdila prisutnost fragmenata DNA papiloma virusa.

Instrumentalna dijagnostika se ne koristi, osim za diferenciranje dijagnoze (dermatoskopija), za uzimanje biopsija s nepristupačnih mjesta, npr. Kolposkopija, ili za procjenu općeg stanja bolesnika po izboru liječnika.

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalna dijagnoza se provodi s drugim bolestima epiderme - sifilisom, novotvorinama, mješovitim infekcijama kože, fibroznim polipima, hiperplastičnim promjenama uzrokovanim kroničnim somatskim bolestima.

Tko se može obratiti?

Liječenje virusna bradavica

Lijekove za infekciju papiloma virusom i bradavice treba propisati liječnik nakon pregleda bolesnika i utvrđivanja podrijetla izraslina na koži. Bradavice ne biste trebali uklanjati sami, jer u prisutnosti bilo koje neoplazme postoji mogućnost maligne degeneracije. [10]

Trenutno se prednost daje konzervativnim metodama liječenja virusnih bradavica.

Na primjer, u liječenju raznih vrsta bradavica na tankoj i debeloj koži, lokalno liječenje se koristi utrljavanjem masti s antimitotičkim, antivirusnim, keratolitičkim, kaustičnim komponentama u formacije. [11]

Ovisno o veličini, mjestu i broju izraslina, individualnoj osjetljivosti pacijenta, liječnik može propisati razne masti za virusne bradavice.

Fluorouracil mast 5% (krema). Njegov aktivni sastojak fluorouracil je citostatik koji inhibira enzimsku aktivnost timidilat sintetaze, koja katalizira proces stanične diobe. Pri nanošenju masti na bradavicu, slijed proliferacije stanica u rastu poremećen je blokiranjem sinteze virusne DNA. Aktivni metaboliti se nakupljaju u tkivima bradavice, blokiraju diobu stanica u izraslinama, zbog čega nestaju. Alat također učinkovito sprječava pojavu recidiva i maligniteta.

Lijek je vrlo otrovan, pa čak i kada se primjenjuje lokalno, morate se strogo pridržavati liječničkih propisa. Strogo je kontraindiciran kod trudnica i dojilja. Čak i vanjska uporaba može uzrokovati slabost, vrtoglavicu, dispeptične poremećaje, anoreksiju i srčane poremećaje. Ćelavost od lokalnog kratkotrajnog korištenja kreme je malo vjerojatna, ali mjesto primjene mora biti zaštićeno od sunčeve svjetlosti. Lijek je lijek koji se izdaje na recept.

Kod virusnih bradavica krema se lopaticom (vatom) nanosi u tankom sloju izravno na neoplazmu prije spavanja svaki dan tijekom sedam dana. Prema drugoj nježnijoj shemi, mast se može nanositi jednom tjedno tijekom deset tjedana. U svakom slučaju, morate povremeno čistiti mrtve čestice bradavice.

Za liječenje genitalnih bradavica genitalne ili analne lokalizacije, mast se nanosi izravno na izrasline ili se intravaginalno daju tamponi natopljeni mašću.

Kolhamin mast 0,5%. Njegova glavna antitumorska komponenta je kolhamin, alkaloid biljnog podrijetla. Posjeduje citostatsku aktivnost. Sastav masti također uključuje timol, antiseptik i konzervans, kao i sintomicin, komponentu s antibakterijskim djelovanjem širokog spektra. Kontraindikacije i mjere opreza pri korištenju masti slične su prethodnoj. Ne preporučuje se nanošenje Kolhamin masti na sluznicu, sadrži i etilni alkohol.

Mast se nanosi 7-10 dana na kožne izrasline lopaticom jednom dnevno, prekrivena gazom i začepljena flasterom. Obloge se rade svakodnevno, uz uklanjanje nekrotičnih čestica bradavice.

Kada se koriste masti s antimitotskim djelovanjem, preporuča se povremeno pratiti sastav krvi, jer mogu uzrokovati leukopeniju.

Mast Viferon. Ovaj lijek je stimulans lokalnog imuniteta, inhibira transkripciju virusne DNA i zbog tog djelovanja sprječava razmnožavanje virusa, pomažući tijelu da se nosi s bradavicama bilo koje lokalizacije. Tokoferol acetat, koji je dio masti, zbog sposobnosti stabilizacije staničnih membrana i vezanja slobodnih radikala, ponekad povećava učinkovitost interferona.

Mast se tretira zahvaćenom kožom i sluznicama svakih 12 sati, odnosno dva puta dnevno. Pogodno za dugotrajnu upotrebu. Mast se nanosi u tankom sloju lopaticom, ostavi da se upije i osuši. Preostalu mast nije potrebno uklanjati.

Oksolinska mast 0,25% također ima antivirusno djelovanje, ima nježan učinak, što mu omogućuje da se koristi za bradavice bilo koje lokalizacije, čak i na nježnoj koži lica i sluznicama. Međutim, mnogi stručnjaci dovode u pitanje njegovu učinkovitost. Mast se nanosi na izrasline i kožu oko njih dva do tri puta dnevno. Proces liječenja je dug - od dva tjedna do dva mjeseca.

Ove antivirusne masti praktički nemaju kontraindikacija, osim preosjetljivosti. Reakcije su obično ograničene na osjećaj peckanja na mjestu primjene. Vjeruje se da ih mogu koristiti trudnice i djeca bilo koje dobi.

Salicilna mast: za nježniju kožu - 2%, za grublju (na tabanima) - 5%. Alat djeluje zbog keratolitičkih (piling) svojstava salicilne kiseline. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama te djeci mlađoj od dvanaest godina. Mast može izazvati opekline, stoga je koristite oprezno.

Uklanjanje bradavica provodi se na sljedeći način. Ud, na kojem se nalaze bradavice, pari se u vrućoj kupelji. To se posebno odnosi na palmarno-plantarne zapuštene izrasline ili velike suhe bradavice. Osušite i nanesite lopaticom mali sloj salicilne masti. Male formacije na tankoj koži jednostavno se namažu mašću bez parenja.

Stavite zavoj od gaze. Nakon otprilike 12 sati zavoj se skine i gornji oljušteni sloj bradavice se nježno oguli, zatim se ponovno nanese mast i prekriva zavojem (moguće i pod flasterom) sljedećih 12 sati.

Proces uklanjanja bradavica, posebno velikih, prilično je dug, oko mjesec dana, i zahtijeva svakodnevne napore.

Da biste ubrzali proces, možete kombinirati korištenje 5% salicilne masti s tebrofenom (3%). Režim liječenja je isti, samo se prvo na bradavicu nanosi piling salicilna mast, zatim, nakon čekanja oko četvrt sata, gore - tebrofen, koji ima antivirusno djelovanje. Koristi se samostalno za uklanjanje virusnih bradavica kod djece.

Tretinoin krema 0,05% na bazi retinoida koristi se za uklanjanje bradavica na licu. Prije tretmana, područje kože s bradavicama temeljito se ispere sapunom i vodom, dobro osuši, a zatim se na svaku bradavicu nanese grašak kreme. Postupak se radi svakodnevno prije spavanja. Prilikom izlaska vani zaštitite tretiranu kožu od izravne sunčeve svjetlosti. Općenito, ovu se mjeru opreza uvijek treba pridržavati, čak i ako nije navedena u uputama.

Za uklanjanje virusnih bradavica koriste se ne samo masti, već i otopine kaustičnih tvari: solkoderm (dušična, octena, oksalna, mliječna kiselina i bakreni trihidrat), betadin (sadrži jod), trikloroctena kiselina, verrukacid. Otopina za zamrzavanje cryopharma. Destruktivni učinak otopina je učinkovitiji, ali su opekline i ožiljci također vjerojatniji ako se nepažljivo koriste.

Postoje flasteri i olovke za liječenje bradavica, koristi se fonoforeza s interferonom.

U medicinskoj ustanovi, injekcije bleomicin sulfata koriste se za liječenje velikih bradavica. Ovo je lijek s izraženom citostatskom aktivnošću. Injekcije se rade izravno u bradavicu. Često je dovoljan jedan zahvat, ponekad je potrebno napraviti nekoliko injekcija u razmacima od tri do četiri tjedna. Citostatici su vrlo toksični lijekovi, čak i njihova lokalna primjena može dovesti do brojnih komplikacija. Stoga se o mogućnosti ovog liječenja, čija je učinkovitost visoka (procjenjuje se na 92%), treba razgovarati s liječnikom koji ga pohađa.

U liječenju virusnih bradavica koriste se i sistemska sredstva koja povećavaju imunitet tijela, na primjer, vitaminsko-mineralni kompleksi, Immunal, Echinacea-Ratiopharm, Immunoplus.

Alternativno liječenje

Virusne bradavice su u svakom trenutku izazivale fizičku i moralnu nelagodu kod ljudi. Stoga postoji mnogo alternativnih načina za njihovo uklanjanje. Mišljenja o njihovoj učinkovitosti uvelike se razlikuju, međutim, mnogi se vrlo brzo riješe izraslina.

Uglavnom se koristi biljni tretman. Istina, treba napomenuti da su korovi-mravi koji mogu ukloniti bradavice otrovni. Stoga liječenje treba provoditi pod nadzorom fitoterapeuta i pridržavati se svih preporučenih mjera opreza.

Možda najpoznatiji i jednostavan lijek za uklanjanje bradavica je svježi sok od celandina. Ljeti morate ubrati granu biljke, na rezu će izaći svijetla tekućina. Ona podmazuje bradavicu. Takav tretman treba provoditi svakodnevno, međutim, moguće je samo ljeti i na mjestima izravnog pristupa biljci, na primjer, na selu ili na selu.

Možete iscijediti sok iz celandina i razrijediti ga s malom količinom alkohola kao konzervansom. Ovom otopinom se mogu podmazati i izrasline na koži.

Jabučni ocat i obični ocat nisu samo piling, već i virucidni.

Esencija octa je još učinkovitija. Može izgorjeti bradavicu u jednom nanosu, međutim, trebali biste biti vrlo oprezni. Kožu oko sebe treba podmazati vazelinom i ispustiti esenciju strogo na neoplazmu. Pobijelit će, popustiti, zatim se skupiti, potamniti i otpasti.

Mnogi tvrde da ako zapečatite bradavicu običnom ljepljivom žbukom, ona će također nestati.

U alternativnoj medicini ova se mast koristi za suzbijanje bradavica: dva dijela zelenih oraha, sitno zdrobljena, utrljaju se s jednim dijelom kerozina. Infuzirajte mjesec dana, iscijedite dobivenu tekućinu. Redovito maže bradavice barem dva puta dnevno. Trebali bi nestati za otprilike tjedan dana.

Također se rade svakodnevne primjene kaše od češnjaka, koje se prije spavanja nanose na izrasline ispod zavoja.

Osim toga, korištenje povrća i voća, svježe cijeđenih sokova od njih, vitaminskih čajeva od šipka, listova i izdanaka maline i ribizla, agruma, proklijale heljde, pšenice i drugih žitarica pomoći će jačanju imunološkog sustava, a bradavice će sami sebe eliminiraju.

Alternativni tretmani pomogli su mnogim ljudima da se riješe kožnih izraslina, međutim, prije nego što pribjegnete takvom liječenju, morate biti sigurni da imate virusnu bradavicu, a ne malignu neoplazmu.

Homeopatija

Tvrde palmoplantarne bradavice, suhe i keratinizirane, zahtijevaju imenovanje antimon sulfida (Antimonium crudum). Ovaj lijek se također može propisati za izrasline druge lokalizacije - u nazofarinksu, anogenitalnoj zoni.

Uz papilomatozu usta i grla, propisan je srebrni nitrat (Argentum nitricum); analne bradavice -
Konoplja (Cannabis), kozačka kleka (Sabina); genitalije: muškarci - češće Lycopodium, Crveni živin sulfid (Cinnabaris), žene - kozačka kleka (Sabina), Gonorrheal nosode (Medorrhinum).

Kod ravnih mladenačkih bradavica indicirani su celandin (Chelidonium), noćur (Dulcamara), željezo (Ferrum metallicum), plačući i svrbežni -
Dušična kiselina (Nitricum acidum), Thuja (Thuja).

U liječenju virusnih bradavica koriste se mnogi lijekovi, ispravan imenovanje treba izvršiti liječnik koji će uzeti u obzir ne samo njihovu vrstu i lokalizaciju, već i mnoge druge simptome i karakteristike pacijenta, te također odrediti potrebnu dozu. Tada će liječenje biti uspješno i brzo.

Uklanjanje virusnih bradavica

Najučinkovitija i najbrža metoda je destruktivna terapija. Kirurško uklanjanje virusnih bradavica skalpelom obično se pribjegava samo u slučajevima atipičnih formacija koje zahtijevaju histološki pregled. [12]

Ako je podrijetlo nakupljanja nesumnjivo, tada se preporučuju radikalne metode uklanjanja neoplazmi koje nisu povezane s kirurškim zahvatima.

Elektrokoagulacija - uklanjanje bradavica igličastom elektrodom izlaganjem visokofrekventnim strujama, jednostavno - kauterizacija. Omogućuje vam uklanjanje nekoliko ne prevelikih izraslina u jednoj sesiji. Trajanje postupka je 15-20 minuta. Na mjestu uklonjenih bradavica ostaju suhe kore koje otpadaju drugi ili treći dan nakon zahvata. Smatra se prilično nježnom metodom, nanosi se na lice i sva druga dostupna mjesta.

Kriodestrukcija (zamrzavanje tekućim dušikom) - kriosonda s mlaznicom potrebnog promjera čvrsto se pritisne na neoplazmu u razdoblju od jedne do pet minuta. Ako je potrebno, na primjer, velika izraslina, uklanjanje virusne bradavice tekućim dušikom ponavlja se tjedan ili deset dana nakon prethodnog zahvata. [13], [14]

Suvremenije metode su uklanjanje virusnih bradavica laserom, odnosno njihovo isparavanje sloj po sloj. Vrijeme postupka, kao iu drugim slučajevima, ovisi o veličini i broju bradavica. Možete se riješiti svih formacija u jednoj sesiji.

Druga moderna metoda je radiokirurška destrukcija pomoću elektromagnetskih valova velike snage koji uzrokuju destrukciju tkiva na mjestu kontakta s elektrodom radionoža. [15]

Posljednje dvije metode mogu dovesti do stvaranja ožiljaka na mjestima uklanjanja velikih bradavica.

Nakon uklanjanja, pacijentu se propisuje tijek antivirusnih lijekova kako bi se spriječilo ponavljanje bolesti.

Nijedna metoda ne jamči da se bradavice neće ponovno pojaviti. Prvo, možete se ponovno zaraziti, a drugo, izvana zdrava okolna tkiva mogu biti inficirana.

Prevencija

Najbolji način da spriječite HPV infekciju je jačanje imunološkog sustava, pa čak i ako se bradavice pojave, one će biti same i nakon nekog vremena nestati same.

Zdrav način života, dobra prehrana, poštivanje poznatih sanitarnih i higijenskih standarda - danas nema druge prevencije.

Prognoza

U većini slučajeva naš imunitet se sam nosi s ljudskim papiloma virusom.

Ako bradavice ne nestanu, a njihov broj se povećava, tada morate posjetiti liječnika s ovim problemom. Iako moderna medicina ne jamči potpuno iskorjenjivanje virusa, ona ima opsežan arsenal sredstava za pružanje pomoći u slučajevima infekcije.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.