^

Zdravlje

A
A
A

Rana nakon uklanjanja bradavica

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 24.07.2022
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Bradavice ili druge kožne izrasline mogu se ukloniti na razne načine - na primjer, mogu se uništiti elektrokoagulacijom ili kriodestrukcijom ili "pilingirati" laserom. Potonja metoda smatra se najsigurnijom i najučinkovitijom: laserska zraka igra ulogu i kirurškog instrumenta i antiseptika, tako da rana brže zacjeljuje nakon uklanjanja bradavice.

No, može li se dogoditi da dođe do ozdravljenja s problemima? I nakon kojeg vremena bi rana trebala zacijeliti nakon uklanjanja? Kako se zaštititi od mogućih neugodnih posljedica?

Koliko je potrebno da rana zacijeli nakon uklanjanja bradavica?

Suvremene metode uklanjanja bradavica smatraju se minimalno invazivnim - to jest, praktički ne oštećuju zdravu kožu. Međutim, i kod laserskog uklanjanja bradavica i kod kriodestrukcije uvijek postoji mala rana koja zacjeljuje u nekoliko faza.

 1. Prvi stadij traje oko tjedan dana i karakterizira ga stvaranje tamne kore na rani (ne smije se dirati i oštetiti!). Takva kora služi kao svojevrsna zaštita, sprječava ulazak infekcije u ranu i potiče adekvatan rast novog tkiva na mjestu bivše bradavice.
 2. Druga faza se može promatrati od otprilike drugog tjedna cijeljenja, a traje oko 4-7 dana: kora se otkine, otkrivena je obnovljena ružičasta koža. Područje uklanjanja bradavica i dalje se ne smije dirati, češljati, namakati ili čak izlagati sunčevoj svjetlosti.
 3. Treća faza je formiranje punopravne zdrave kože. Potpuno zacjeljivanje rane nakon uklanjanja bradavice otkriva se nakon otprilike 3-4 tjedna. Nakon tog vremena koža dobiva prirodnu boju, mjesto uklanjanja se zaglađuje.

Otprilike tri mjeseca kasnije, na području rane nakon uklanjanja bradavice uočava se gotovo neprimjetan zaobljeni trag. Ne bi trebalo biti ožiljaka, područja zamračenja. U takvom slučaju možemo govoriti o kvalitetnom zacjeljivanju rana. [1]

Zašto rana ne zacijeli nakon uklanjanja bradavice?

Obično se rana nakon uklanjanja bradavice laserom ili dušikom zateže za nekoliko tjedana. Kao što smo već rekli, ovaj proces ozdravljenja ima određeni slijed, a tkiva se obnavljaju u fazama. Vidljivo zacjeljivanje može se primijetiti već nakon pražnjenja kraste - suhe površinske kore.

Moguće je da ako laserska zraka ili dušik prodiru predugo ili preduboko, rana će sporije zacijeliti nakon uklanjanja. Kršenje pravila postproceduralne njege za područje oštećenja tkiva također sprječava brzo izlječenje. Značajnu ulogu igraju i individualne karakteristike organizma - na primjer, osoba može imati oslabljenu imunološku obranu, mogu postojati žarišta kronične infekcije itd.

Bilo koji od ovih čimbenika može izazvati kašnjenje u cijeljenju rana. Štoviše, mogu se razviti komplikacije:

 • crvenilo, oticanje rane, pojava suppurationa i boli;
 • stvaranje grubog ožiljka, ožiljka ili neestetskog traga nakon uklanjanja bradavice;
 • groznica, opća slabost i malaksalost;
 • stvaranje hiperpigmentirane kože.

Rana se zagnojila nakon uklanjanja bradavice: što učiniti?

Nakon uklanjanja bradavice, važno je osigurati pravilnu njegu ozlijeđenog područja, jer postoji opasnost od zarazne komplikacije, koja se očituje gnojenjem, oticanjem tkiva i bolovima. Ako se pronađe suppuration, tada bi najbolje rješenje bilo kontaktirati liječnika koji je izvršio uklanjanje. U većini situacija, liječnik će jednostavno propisati korištenje određenih vanjskih antiseptika, u kombinaciji s općim sredstvima za jačanje (na primjer, vitaminska terapija). [2]

Za brzo zacjeljivanje rane potrebna je stalna ventilacija, stoga ju je apsolutno nemoguće zapečatiti, podmazati nadražujućim mastima ili kremama, kao i otkinuti formiranu koru (krastu).

Ako je suppuration već prisutan, tada će se kora ipak morati ukloniti. Ali to bi trebao učiniti samo liječnik, nakon prethodnog namakanja u otopini furacilina ili vodikovog peroksida. Nakon omekšavanja krasta, nježno se pincetom podiže za oljušteni rub i uklanja - postupno, bez pretjeranog napora, ako je potrebno, odreže se sterilnim instrumentom. Nakon zahvata, liječnik će objasniti daljnje pojedinosti o liječenju rane od uklanjanja bradavice: sada će se morati mazati Levomekolom pet dana, a zatim tekućinom za boju Fukortsin. Mogući su i drugi termini - prema nahođenju liječnika. [3]

Kako liječiti ranu nakon uklanjanja bradavice?

Mnoge se ljekovite otopine razlikuju po dezinfekcijskim svojstvima - na primjer, to može biti otopina briljantno zelene („briljantno zeleno”), joda ili kalijevog permanganata. Nakon što krasta prođe, liječnik može preporučiti mazanje rane nakon uklanjanja bradavice 1% hidrokortizonskom masti: nanosi se dva puta dnevno na površinu kože koja zateže. Međutim, takvo imenovanje ne provode svi i samo u iznimnim slučajevima.

Tijekom popravka tkiva preporuča se povećati regenerativni kapacitet kože, poboljšati lokalni imunitet. Za te svrhe savršeni su vitamini A i E. Korisne tvari koje ulaze u tijelo doprinose što bržoj regeneraciji tkiva.

Možete izbjeći komplikacije ako se strogo pridržavate svih liječničkih propisa, pažljivo njegujete ranu nakon uklanjanja bradavice. [4]

Kako njegovati ranu nakon uklanjanja bradavice laserom i dušikom?

Značajke njege rana nakon laserskog uklanjanja bradavica mogu se opisati kao sljedeće preporuke:

 • Mjesto uklanjanja mora biti zaštićeno od sunčeve svjetlosti, stoga se ne preporučuje sunčanje i odlazak u solarij 1-2 mjeseca nakon zahvata.
 • Treba izbjegavati svaku dodatnu traumu i oštećenja u području postupka uklanjanja bradavica. Sve modrice, modrice, ogrebotine uvijek negativno utječu na proces ozdravljenja.
 • Nakon uklanjanja bradavice u predjelu lica važno je oštećeno mjesto ne prekriti proizvodima za šminkanje (puder, puder i sl.). Najbolje je ostaviti oštećeno mjesto na miru dok potpuno ne zacijeli.
 • Neželjeno je vlažiti oštećena tkiva unutar 14-20 dana nakon uklanjanja bradavice. Vlaga će spriječiti stvaranje kore, stvarajući povoljne uvjete za maceraciju - labavljenje i oticanje tkiva, što zauzvrat može uzrokovati gnojenje. Optimalno je započeti pranje područja bradavica nakon potpune regeneracije tkiva.
 • Nemoguće je prehlađenje i pregrijavanje kože u području uklanjanja bradavica - barem 2-3 tjedna. Posljedica jakih temperaturnih promjena može biti usporavanje cijeljenja rana, stvaranje hiperpigmentacije ili grubi trag od zahvata.
 • Ako je liječnik propisao liječenje mjesta uklanjanja bradavica bilo kojim pripravcima, tada se ovo liječenje mora provesti bez greške kako bi se spriječio razvoj komplikacija.

Drugi uobičajeni način uklanjanja bradavica je kriodestrukcija ili uklanjanje dušikom. [5]Nakon ovog postupka preporuča se pridržavati se sljedećih pravila njege rana:

 • Neko vrijeme nakon izlaganja tekućem dušiku, u području bradavica nastaje mjehurić i otkriva se oteklina. Takav mjehur se ne smije otvarati, čak i ako se unutra ne vidi ichor, već krv. Ako se mjehurić otvori, prirodni proces zacjeljivanja rana će biti poremećen.
 • Dopušteno je nanošenje posebnog farmaceutskog aseptičkog zavoja na ranu nakon uklanjanja bradavice, kao i liječenje tamponima s 2% salicilnog alkohola ili otopinom kalijevog permanganata. Tretman se sustavno ponavlja sve dok se na oštećenom dijelu kože ne pojavi ljuštenje. To se može dogoditi za otprilike tjedan dana.

Nisu potrebne nikakve druge dodatne mjere njege. Važno je pridržavati se higijenskih pravila, nemojte oštetiti ili navlažiti zahvaćeno područje: rana nakon uklanjanja bradavice trebala bi zacijeliti sama.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.