Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Trovanje žabokrečinom

Medicinski stručnjak članka

Gastroenterolog
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 04.09.2021

Jedna od najotrovnijih gljiva poznatih mikolozima je blijeda žabokrečina (Amanita phalloides), a trovanje žabokrečinom, infekcija koja nije bakterijska toksičnost prenosiva hranom, uzrokuje većinu smrtnih slučajeva diljem svijeta povezanih s konzumacijom gljiva.

Epidemiologija

U cijelom svijetu trovanje gljivama godišnje dovodi do značajnog broja smrtnih slučajeva, a u gotovo devet slučajeva od deset to je trovanje blijedom žabokrečinom. [1]

Više od godinu dana u Zapadnoj Europi zabilježeno je više od pedeset smrtonosnih trovanja, u Sjedinjenim Državama - mnogo manje.

Prema službenim podacima, u Poljskoj se godišnje zabilježi 500-1000 slučajeva trovanja gljivama, a 90-95% svih smrtonosnih trovanja pripisuje se Amanita phalloides. [2]

Otrovanje žabokrečinom čini više od 9% od ukupnog broja pacijenata s trovanjem gljivama primljenih na klinike u Bugarskoj.

Između 1990. I 2008. U 93 bolnice u Portugalu bilo je 93 pacijenta s trovanjem gljivama: više od 63% njih otrovalo se gljivama koje su sadržavale amatoksine; gotovo 12% žrtava je umrlo. [3]

Otprilike 3% svih akutnih trovanja u Turskoj trovanje je bijelom žabokrečinom.

Statistika pokazuje da se u Ukrajini godišnje dogodi do tisuću trovanja gljivama, a gotovo 10% njih je smrtonosno; najčešći uzrok je konzumacija otrovnih gljiva, osobito žabokrečina. 

Uzroci trovanje žabokrečinama

Kao i u svim slučajevima  trovanja otrovnim gljivama , uzrok toksičnih učinaka blijede žabokrečine na tijelo leži u otrovnim tvarima koje sadrži Amanita phalloides. Riječ je o spojevima pentacikličke strukture s hidroksiliranim aminokiselinskim ostacima i atomima sumpora, a to uključuje amatoksine (amanitine - alfa, beta i gama, amanin, amaninamid, amanulin, amanullinsku kiselinu), kao i bicikličke heptapeptide - falotoksine (falidolizin, toksolisin, toksin.). [4]

Najopasniji, otporni na visoke temperature, su amatoksini, a među njima je i alfa-amanitin. [5]Smrtonosna doza koju su odredili toksikolozi je 0,1 mg po kilogramu tjelesne težine (5-7 mg ukupnih amatoksina), a jedna gljiva može sadržavati do 15 mg smrtonosnih toksina. S obzirom na manju tjelesnu težinu, trovanje žabokrečinom u djece posebno je opasno.

Otrovanje bijelom žabokrečinom - proljetna žabokrečina (Amanita verna), koja također pripada obitelji Amanitaceae i vrsta je blijede žabokrečine, također je u opasnosti po život.

Faktori rizika

Čimbenici rizika za trovanje blijedom žabokrečinom pogreške su u sakupljanju šumskih gljiva. Čak i iskusni berač gljiva, a da ne govorimo o onima koji se ne razumiju u gljive, može izrezati i staviti u koš mladu blijedu žabokrečinu, koja - sve dok se na nozi ne pojavi filcati prsten - nalikuje i na rusulu (rašljastu i zelenkastu) kao govornici (stopala i mirisna), žućkasto-bijeli higrofor i ryadovka. [6]

Osim toga, pri kupnji šumskih gljiva na spontanom tržištu možete kupiti gljive izrezane blizu kapice, što otežava ispravnu identifikaciju njihove vrste (gljivu treba rezati u blizini zemlje - sa stabljikom).

Patogeneza

Mehanizam toksičnosti Amanita phalloides, odnosno patogeneza trovanja žabokrečinom, posljedica je činjenice da su amatoksini protoplazmatski otrovi - snažni selektivni inhibitori nuklearne RNA polimeraze II - najvažniji enzim u sintezi matriksne ribonukleinske kiseline (mRNA ). [7]

Prvo, ne adsorbirani iz crijeva i brzo djelujući falotoksini, vežući se za globularni protein citoplazme stanica aktin, blokiraju ionske kanale membrana stanica sluznice probavnog sustava i oštećuju ih. A toksofalin uzrokuje oštećenje stanica povećavajući proizvodnju slobodnih radikala i razvoj oksidativnog stresa.

Amatoksini koji ulaze u gastrointestinalni trakt djeluju sporije, ali se apsorbiraju u krvotok, šire se u portalni vaskularni sustav jetre i prodiru u hepatocite kroz stanične membrane. To dovodi do inhibicije energetskog metabolizma u stanicama (smanjenje sinteze adenozin trifosfata - ATP); prekid unutarstanične sinteze proteina; uništavanje jezgri i drugih organela stanica jetre i njihova smrt. [8]

Budući da se amatoksini izlučuju uglavnom putem bubrega - glomerularnom filtracijom dolazi do hijalinske distrofije bubrežnih tubula, a kao posljedica reapsorpcije alfa -amanitina može se razviti njihova akutna nekroza.

Također, toksini blijede žabokrečine (falolizin) uništavaju crvena krvna zrnca - eritrocite. [9]

Simptomi trovanje žabokrečinama

Klinički simptomi trovanja pojavljuju se ovisno o stadijima ili fazama toksičnih učinaka amatoksina i falotoksina žablje krastavice.

Asimptomatsko razdoblje inkubacije ili faza latencije obično traje šest do deset sati nakon što ste pojeli blijedu žabokrečicu.

Nakon toga slijedi gastrointestinalna faza, čiji su prvi znakovi povraćanje, vodenasti proljev (često krvav) i grčevi u trbuhu. Temperatura u slučaju trovanja bijelom žabokrečinom može porasti na + 38 ° C.

Unutar 24-48 sati, u pozadini akutnog gastroenteritisa zbog dehidracije tijela, vodeno-elektrolitska ravnoteža je poremećena, krvni tlak pada i povećava se broj otkucaja srca.

Neočekivano za pacijente, navedeni simptomi nestaju na neko vrijeme: tako se očituje faza kliničke remisije tijekom koje amatoksini oštećuju stanice jetre. Stoga kratko poboljšanje općeg stanja - tri do četiri dana nakon konzumiranja gljiva - slijedi stadij oštećenja jetre i bubrega u obliku akutnog zatajenja jetre i bubrega s razvojem  zatajenja više organa . [10]

Akutno zatajenje jetre s povećanjem serumskih transaminaza (jetrenih enzima) i koagulopatija dovodi do  toksičnog hepatitisa  i žutice.

U teškim slučajevima razvija se fulminantni hepatitis s jetrenom komom, krvarenjem i prestankom mokrenja (anurija).

Zbog oslabljene funkcije jetre i bubrega - zbog povećanja razine amonijaka u krvi (nusprodukt metabolizma proteina) - razvijaju se neurološki simptomi u obliku  jetrene encefalopatije .

Komplikacije i posljedice

Bilježe se sljedeće posljedice i komplikacije toksične infekcije uzrokovane žabokrečinom:

Približno 20% preživjelih razvije kronični hepatitis uzrokovan imunološkim kompleksom, a 60% razvije kroničnu bolest jetre s masnom degeneracijom parenhima. [11]

Dijagnostika trovanje žabokrečinama

Dijagnoza akutnog trovanja  temelji se na procjeni povijesnih podataka, pregledu i ispitivanju pacijenta, izolaciji specifičnih simptoma. Otrovanje bijelim žabljem klinička je dijagnoza.

Potrebni testovi: biokemijski test krvi, na razinu transaminaza, na bilirubin, na elektrolite; opću analizu urina i na prisutnost toksičnih komponenti.

Instrumentalna dijagnostika uključuje EKG i scintigrafiju jetre. [12]

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalna dijagnoza provodi se s drugom intoksikacijom hranom, bakterijskim crijevnim infekcijama i akutnim gastroenteritisom upalne etiologije.

Liječenje trovanje žabokrečinama

Prva pomoć pri trovanju blijedom žabokrečinom:  ispiranje želuca  i ponovljeni unos (svaka dva do četiri sata) 22-50 g aktivnog ugljena (u obliku vodene suspenzije); djeca - 0,5-1 g / kg.

Aktivni ugljen može smanjiti apsorpciju amatoksina ako se uzima rano nakon uzimanja, a također može spriječiti ponovnu apsorpciju toksina nakon nekoliko sati, budući da se amatoksini podvrgavaju enterohepatičnoj recirkulaciji. Doza od 1 g / kg može se primijeniti svaka 2-4 sata.

Svi pacijenti sa sumnjom na trovanje smrtnom kapom trebaju biti odmah hospitalizirani u jedinici intenzivne njege, gdje se liječi trovanje i provodi  simptomatska intenzivna njega zbog trovanja .

Izravni protuotrov za trovanje žabokrečinom još nije pronađen, ali uspješno su upotrijebljeni lijekovi poput Silibinina (lijek na bazi biološki aktivne tvari silimarinskog pjegavog mlijeka čička), N-acetilcisteina i Benzilpenicilina (Penicilin G).

Silibinin se primjenjuje kontinuiranom infuzijom tijekom dva do četiri dana (20-50 mg / kg dnevno). Silimarin se u literaturi uglavnom koristio i u farmaceutskom obliku koji je dostupan u Europi kao intravenozni pripravak i kao ekstrakt sirovog mlijeka čička koji se prodaje u slobodnoj prodaji, a koji se koristi u Sjevernoj Americi. Vjeruje se da je njegov mehanizam djelovanja inhibitor transportera OAT-P, koji usporava prodiranje amatoksina u jetru. Doze su 1 g oralno četiri puta dnevno ili njegov pročišćeni alkaloid silibinin intravenozno 5 mg / kg intravenozno tijekom jednog sata, nakon čega slijedi 20 mg / kg / dan kao kontinuirana infuzija.

N-acetilcistein se injektira intravenozno (unutar 20 sati s promjenom doze) i benzilpenicilin-500.000-1.000.000 IU / kg dva dana.

S nekrozom jetre, zapadna medicina može spasiti pacijenta s trovanjem gljivama iz obitelji Amanitaceae transplantacijom donorskog organa.

S razvojem akutnog zatajenja bubrega provodi se hemodijaliza. Možda će biti potrebno održavati respiratornu funkciju umjetnom ventilacijom pluća.

Neurološki simptomi liječe se sedativima iz skupine benzodiazepina, a barbiturati se koriste za slabo kontrolirane napadaje. [13]

Prevencija

Koja je prevencija trovanja žabokrečinom? Odbijanje jesti šumske gljive.

Odlaskom u šumu po gljive, ne možete brati gljive, u čiju sigurnost niste sigurni.

Prognoza

Početkom 20. Stoljeća smrt je nakon trovanja blijedom žabokrečom nastupila u 70% slučajeva. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, zahvaljujući učinkovitijoj medicinskoj skrbi, ukupna stopa smrtnosti pala je na 15-20%. Prema stranim toksikolozima, 2000. Godine smrtnost nije prešla 5%, a 2007. - 1,8%.

Prognoza je lošija s velikim brojem pojedenih gljiva, kratkom latentnom fazom trovanja, teškom koagulopatijom, mlađom od 10 godina ili prijemom u bolnicu 36 sati nakon što ste pojeli žabicu.


Portal iLive ne pruža medicinske savjete, dijagnozu ili liječenje.
Informacije objavljene na portalu služe samo kao referenca i ne smiju se koristiti bez savjetovanja sa stručnjakom.
Pažljivo pročitajte pravila i pravila web-lokacije. Također možete kontaktirati nas!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Sva prava pridržana.