Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Serumski kreatinin

Medicinski stručnjak članka

Hematolog, onkohematolog
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 18.10.2021

Kreatinin je konačni proizvod razgradnje kreatina, koji igra važnu ulogu u energetskom metabolizmu mišića i drugih tkiva. Kreatin se sintetizira uglavnom u jetri, odakle protječe protok krvi u mišićno tkivo. Ovdje, kreatin, fosforiliran, pretvara se u kreatin fosfat. Kreatin fosfat pripada makroergijskim spojevima i sudjeluje u prijenosu energije u stanici između mitohondrija i miofibrila. Koncentracija kreatinina u krvi ovisi o njenoj formiranju i izlučivanju. Stvaranje kreatinina izravno ovisi o stanju mišićne mase. Kreatinin izlučuje putem bubrega po glomerularne filtracije, ali za razliku od uree, ne resorbira koji se koristi u laboratorijske dijagnostike (Rehberg Tareeva-test).

Koncentracija kreatinina u krvi zdravih ljudi prilično je konstantna i malo ovisi o prehrani i ostalim čimbenicima izvan granica.

Određivanje koncentracije kreatinina u serumu široko se koristi u dijagnozi bolesti bubrega. Kreatinin je manje ovisan o razini katabolizma, nije reapsorbiran u bubrezima, i stoga odražava stupanj oštećenja funkcija izlučivanja i filtriranja bubrega. Smanjenje kreatinina u krvi nema dijagnostičku vrijednost.

Referentne vrijednosti (norma) koncentracije serumskog kreatinina

 

Koncentracija serumskog kreatinina

Godine

μmol / l

Mg / dL

Novorođenče

27-88

0,3-1,0

Djeca do 1 godine starosti

18-35

0,2-0,4

Djeca od 1 do 12 godina

27-62

0,3 - 0,7

Tinejdžeri

44-88

0,5-1,0

Odrasli:

Ljudi

62-132

0,7-1,4

žene

44-97

0,5-1,1

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]


Portal iLive ne pruža medicinske savjete, dijagnozu ili liječenje.
Informacije objavljene na portalu služe samo kao referenca i ne smiju se koristiti bez savjetovanja sa stručnjakom.
Pažljivo pročitajte pravila i pravila web-lokacije. Također možete kontaktirati nas!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Sva prava pridržana.