^

Zdravlje

Ozljede i otrovanja

Trovanje začinima

Spice je pušačka mješavina biljnih sastojaka impregnirana sintetičkim dodacima s narko-psihotropnim učinkom. 

Fibrozna osteodisplazija

Displazija kostiju, Liechtenstein-Braytsev bolest, fibrozna osteodisplazija su sve nazivi za istu kongenitalnu nenasljednu patologiju, u kojoj je koštano tkivo zamijenjeno fibroznim tkivom. 

Kontuzija i prijelom larinksa

Iako se grkljan sastoji uglavnom od hijalinskih hrskavica koje su međusobno povezane i okolnim strukturama mišićnim ili fibroznim tkivom, kao posljedica izravne traume na području vrata, modrice i prijeloma grkljana, točnije, prijeloma hrskavice larinksa, može rezultirati.

Oporavak nakon prijeloma kuka

Prijelom vrata bedrene kosti česta je ozljeda koja se javlja kod starijih osoba, jer ih iznevjerava slab vid, ograničena pokretljivost pokreta, a ponekad i poremećena koordinacija.

Disekcioni osteohondritis

Među brojnim različitim bolestima mišićno-koštanog sustava, osteochondritis dissecans je relativno rijetka, bolest koja je ograničeni oblik aseptičke nekroze subhondralne koštane ploče. 

Otrovanje uljima: maslac, biljno, eterično

Patogeneza trovanja uljem dijeli se na mikrobnu (toksikoinfekcija, toksikoza, mješovita etiologija) i nemikrobnu. U prvom slučaju, patogeni mikroorganizmi, razmnožavajući se, luče toksine čija akumulacija u tijelu dovodi do općeg toksičnog sindroma

Trovanje rajčicom

Otrovanje rajčicom ne događa se uvijek, već samo iz određenih razloga. Općenito, rajčica je sigurna za jesti ako se pravilno uzgaja, konzervira, skladišti u normalnim uvjetima itd.

Trovanje žabokrečinom

Jedna od najotrovnijih gljiva poznatih mikolozima je blijeda žabokrečina (Amanita phalloides), a trovanje žabokrečinom, infekcija koja nije bakterijska toksičnost prenosiva hranom, uzrokuje većinu smrtnih slučajeva diljem svijeta povezanih s konzumacijom gljiva.

Prijelom baze lubanje

Prijelom baze lubanje uključuje prijelom kostiju koje čine osnovu njezine vanjske površine (base cranii externa), kao i strukture unutarnje površine baze lubanje (base cranii interna).

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.