Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Otrovanje s otrovnim gljivama

Medicinski stručnjak članka

Internistička zarazna bolest
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021

Prema statistikama od 3000 poznatih gljivica u našem vremenu, samo 400 vrsta su prikladne za potrošnju, ostale su nejestive i, ako se uzmu, mogu uzrokovati teške opijenosti. Nažalost, nedavno slučajevi trovanja s gljivama, kupljeni u supermarketima, češće su registrirani. Neodgovarajuće skladištenje i kuhanje gljiva pun je ozbiljnih zdravstvenih problema. Čak i jestivi gljive mogu biti opasni zbog nakupljanja štetnih tvari ako se uzgajaju u ekološki nepovoljnim područjima.

Otrovanje od otrovnih gljiva najčešće se susreće krajem ljeta i prvom polovicom jeseni, tijekom sezone berbe i može imati ozbiljne posljedice, do smrtonosnog ishoda.

Simptomi i težina trovanja ovisi o čimbenicima kao što su vrsta i količina jeo gljive, dob žrtve, njegova zdravstvenog stanja i težine. Imunost se ne može nositi s toksinima koji se upuštaju u tijelo pa ako se osjećate lošije, morate bez odgađanja otići u bolnicu. Djeca i starije osobe su najmanje tolerantni od trovanja. Smrt može se pojaviti nekoliko sati nakon ingestije nejestivih gljiva, kao što su, na primjer, u obliku blijedo Zelena pupavka ili, što je rezultiralo paralizu živčanog sustava, respiratornog aresta, opće toksičnosti, jetrene nekroze. Kako bi se spriječile nepovratne posljedice, potrebno je poduzeti mjere predostrožnosti na vrijeme.

ICD kod 10

Trovanje otrovne gljive odnosi se trovanja hranom - „druge bakterijske trovanja” (skraćeno softver) koji su registrirani sa Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i imaju kod u ICD 10. Ova vrsta trovanja izričito navedeno pod šifrom AO-5, koja se zalaže za

Bolesti bakterijske prirode raspoređuju se na sljedeći način:

 • Mikrobi (mikotoksikoze, botulizam, stafilokokna toksioza, različite toksične infekcije, uključujući mješoviti tip);
 • Ne-mikroba (trovanje otrovnim gljivama, kao i određene vrste riba i ribljih kavijara);
 • Otrovne infekcije neobjašnjive etiologije.

Trovanje hranom uzrokovano jesti namirnice koje su visoke akumulacije toksina koji mogu izazvati ozbiljne komplikacije najviše do kvara unutarnjih organa (posebno jetra), kao i pojavu asfiksije, srčanog zastoja. Skupljači gljiva trebaju biti svjesni mogućih rizika tijekom berbe u jesenskoj sezoni. Treba biti izuzetno oprezan, jer danas neke vrste gljiva prolaze kroz mutaciju i postaju otrovne, unatoč činjenici da se čini jestivim. Ljudi koji nemaju iskustva, općenito je nepoželjno samostalno prikupljati i jesti gljive. Također može postati opasno kupiti "od ruke" na tržištima, mjestima zabranjene trgovine itd.

Znakovi otrovanja otrovnih gljiva

Otrovne gljive ne mogu se pojaviti odmah, ali tek nakon nekog vremena, u rasponu od 30 minuta do jednog dana nakon potrošnje (sve ovisi o vrsti gljiva). Događa se da se prvi simptomi pojavljuju tek nakon 2-3 dana.

Simptomi trovanja s otrovnim gljivama slični su u mnogočemu onima koji se javljaju u tipičnom trovanju hranom:

 • mučnina i povraćanje (ponekad - s mješavinom krvi);
 • žeđi, suha usta;
 • obilno suzenje;
 • nazalna zagušenja;
 • bol sindrom;
 • označena opća slabost;
 • zamračivanje u očima;
 • glavobolja i vrtoglavica;
 • gubitak svijesti;
 • teška proljev s tragovima krvi;
 • konvulzije;
 • snižavanje krvnog tlaka;
 • bljedilo kože;
 • brz puls;
 • anuria (odsutnost mokrenja);
 • zbunjenost svijesti (koma).

Kada blijedo trovanje zlatača mogu pojaviti hladno znojan znoj, crvena lete pečurka - halucinacije, gušenje, pogankovidnym lete pečurka - pobuđeno stanje, slično stanju ekstremne opijenosti. Glavna opasnost od opijanja leži u činjenici da ne utječe samo na probavni trakt, već i na druge vitalne organe. Otrovi sadržane nejestivih gljiva (alkaloidi i toksina), može utjecati na kardiovaskularni sustav, a ponekad i - na središnji živčani sustav, jetre i bubrega. Opasan je također takozvani. "Imaginarno" razdoblje, tijekom kojeg nestanu simptomi opijenosti. Međutim, ako ne nastavite liječenje, jetra može odbiti, a osoba će umrijeti.

Otrovanje blijedim toadstoolom

Otrovanje otrovnim gljivama predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju i životu. Posebno opasna gljiva zove „muhomor” (drugi naziv - „zeleni gljiva”) koji raste u breza šume, listopadnim i crnogoričnim šumama, hrastovim šumarcima i izvana slična gljivama i zelenkaste Russula.

Trovanje s blijedim toadstoolom može dovesti do smrti osobe ako odgovarajuće mjere nisu poduzete na vrijeme i pacijent nije prebačen u medicinsku ustanovu. Razdoblje opijanja su tri faze:

 • I. Od 6 do 24 sata nakon konzumiranja otrovne gljive: mučnina i povraćanje, tešku spastičnu bol u abdomenu i mišićima, groznicu, proljev poput kolere s tragovima krvi; Poremećaji dišnog sustava najčešće se opažaju kod djece.
 • II. Od 2 do 4 dana (latentno razdoblje).
 • III. Klinika akutnih stanja: bubrežna i jetrena zatajenja s izraženom ANURIJOM, koagulopatije (patologija uzrokujući krvarenje), žutice, i povećanje jetre, konvulzije, depresija središnjeg živčanog sustava (u težim slučajevima - koma) i razvoja srčane mane.

Pale toadstool sadrži izuzetno toksične tvari koje mogu ubiti stanice jetre, uzrokujući nekrozu, a također negativno utjecati na bubrege, blokirajući njihovu funkcionalnost. Toksini otrovne gljivice inhibiraju sintezu glikogena i oksidativne fosforilacije, uzrokuju smanjenje razine ATPaze, inhibiraju stvaranje DNA i RNA, što dovodi do autolize stanice.

Efekti

Trovanje otrovne gljive su gotovo uvijek ima opasne posljedice zbog velike količine toksina koji mogu negativno utjecati na vitalne organe, um, središnjeg živčanog sustava i kardiovaskularnog sustava.

Posljedice i stupanj toksičnosti općenito ovise o količini i tipu konzumiranih gljiva, kao io učincima toksičnih tvari na ljudsko tijelo. Otrovanje može biti lako, što se očituje poremećajima probavnog trakta, ali postoje vrlo ozbiljni slučajevi opijenosti, što dovodi do smrti.

Da biste olakšali zadatke hitne njege, morate znati informacije o sindromima koji su prisutni u akutnom trovanju gljivicama. Na primjer, sindrom poremećaja disanja prati komatozne uvjete u kojima je respiratorni centar depresivan. Kršenje svijesti (zbunjenost, halucinacije) posljedica je utjecaja štetnih toksina na moždani korteks i često je praćen poremećajem cirkulacije, kao i nedostatkom kisika.

Kada se otrovaju gljivicama, mogu se razviti drugi sindromi koji pogoršavaju stanje tijela:

 • neuspjeh termoregulacije (nagli porast ili pad tjelesne temperature);
 • konvulzije (pokazatelj ozbiljnog opterećenja organizma) - nastaju zbog gladovanja kisika stanica mozga uslijed izloženosti otrovnim tvarima na CNS;
 • kršenja vodi elektrolita i acido-bazne ravnoteže (zbog pojaviti poremećaj rada izlučivanje organe, funkcije probavnog i izlučivanja sustava), koji su u pratnji nakupljanje u tkivu ne oksidiranog proizvoda i dehidracije.

Sindrom mentalnih poremećaja manifestira se kao posljedica toksičnosti s gljivastim otrovima, djelovanje koje je usmjereno na središnji živčani sustav. U akutnom tijeku procesa, ozbiljno kršenje cirkulacije krvi, suzbijanje funkcije nadbubrežnog i vazomotornog centra. U većoj mjeri, jetra i bubrezi pate od opijenosti, naime, ti organi se vrše destruktivnim učinkom toksičnih produkata propadanja tkiva.

Komplikacije

Trovanje otrovnih gljiva može izazvati niz zdravstvenih rizika i po život opasne komplikacije kao intoksikacije ne prođe bez traga, - jer to utječe na unutarnje organe i sustave, te na izlučivanje štetnih toksina može potrajati neko vrijeme.

Komplikacije se odnose na rad tri vitalna sustava: središnji nervni, kardiovaskularni i respiratorni. Vrlo je važno dijagnosticirati trovanja na vrijeme kako bi se spriječila onesposobljenost, au slučaju teškog trovanja, smrti.

Vrste komplikacija kod trovanja gljivica:

 • ugnjetavanje srčane funkcije;
 • tachyarrhythmia (kršenje srčanog ritma) - najčešće na pozadini prethodne srčane bolesti;
 • psihoza;
 • smanjen vaskularni ton;
 • halucinacije;
 • hipertenzija;
 • promjena u razini svijesti (mamurluk može varirati s jakim uzbuđenjem);
 • konvulzije, u teškim slučajevima - epileptički napadaji uzrokovani štetnim djelovanjem otrova na tijelo, poremećaje protoka krvi i metabolizma;
 • koma (u teškim slučajevima);
 • smrtonosni ishod.

Najvažniji uvjet za trovanje gljivicama je pravodobno pružanje medicinske skrbi. Prije svega, prije no što hitna pomoć stigne, pacijent mora ispirati želudac.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Dijagnostika

Otrovanje s otrovnim gljivama važnim je pravodobno za dijagnozu kako bi se spriječile opasne posljedice.

Dijagnoza bi trebala biti što preciznija i to zahtijeva profesionalne vještine i posebnu laboratorijsku opremu. Ako pomoć nije osigurana na vrijeme, došlo bi do nepovratnih promjena u tijelu. Identificirati patološke procese pomoći će u analizi krvi. Nažalost, vidljivi simptomi trovanja najčešće postaju vidljivi kada je prekasno, - jetra ne uspije ili se akutni zatajenje bubrega javlja.

Dijagnostičke metode uključuju specifikaciju povijesti hrane (mjesto prikupljanja ili kupnje gljiva, vrijeme konzumiranja i osobitosti njihove kulinarske prerade), laboratorijske pretrage krvi, izmet, povraćanje. Obično je dijagnoza "Akutno trovanja gljivama" indicirana glavnim patološkim sindromom (na primjer, "akutni gastroenteritis", "akutna psihotična agitacija" itd.).

Dijagnoza također uključuje mjerenje krvnog tlaka (u odnosu na pozadinu trovanja, značajno se smanjuje), kontrolu nad pacijentovim stanjem, što može povećati puls, postoji aritmija, tahikardija. S razvojem akutnog gastroenteritisa kod pacijenta je dehidracija tijela, kao i kršenja krvi elektrolita.

Ako je zahvaćena jetra, posljedica žutice, insuficijencije jetre, nekroze, kao i mozga, zatajenja bubrega, dolazi do nefropatije. Nažalost, čak i reanimacija je neuspješna, pa pacijent umre. Najčešće, smrtonosni ishod nastaje kada trovanja blijedim toadstoolom: nekoliko dana kašnjenja dovodi do smrti pacijenta.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Analize

Otrovanje s otrovnim gljivama zahtijeva potpuni pregled pacijenta, što uključuje mjerenje impulsa, tlaka, temperature, brzine udisanja. Liječnik treba odrediti stupanj dehidracije (uzimanje uzorka urina), kao i mogući poremećaj bubrega.

Krvni testovi su neophodni za određivanje težine trovanja. Rektalni pregled provodi se kako bi se utvrdio integritet rektalnih zidova i uzimao uzorak izmeta za prisutnost krvi i sluzi. Osim toga, uzorci stolice i povraćanje šalju se u laboratorij za daljnja ispitivanja za otkrivanje toksina, uzročnika ove bolesti.

Ako se sumnja na druge bolesti, CT i rendgensko snimanje trbuha se izvode. Kod trovanje s gljivama preporučuje se prikupljanje ostataka hrane - oni također mogu biti korisni za analizu.

Vrlo je važno uzeti žrtvu u bolnicu što je prije moguće, jer 2-5 dan nakon trovanja počinju nepovratne posljedice, osobito oštećenja vitalnih organa. Od multiorganske neuspjeha, smrt se pojavljuje u 50-95% slučajeva. Na pozadini opijenosti moguće je razviti akutnu kardiovaskularnu insuficijenciju koja može dovesti do najtežih posljedica.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Instrumentalna dijagnostika

Otrovanje od otrovnih gljiva dijagnosticira se na temelju detaljne anamneze. Razlozi se utvrđuju kada se žrtva intervjuira. Bez neuspjeha potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, puls, krvni tlak pacijenta. Liječnik provodi opći pregled pacijenta, provodi palpaciju trbuha kako bi utvrdio bol u perigapskoj i epigastričnoj regiji. Laboratorijske studije izmet provode se kako bi se utvrdili mikroorganizmi koji su prouzročili opijanje.

Instrumentalna dijagnostika trovanja hranom (uključujući gljive) uključuje:

 • fibroesofagogastroduodenoskopija (ispitivanje sluznice u gornjim dijelovima probavnog trakta);
 • sigmoidoskopija (procjena stanja rektuma);
 • Kolonoskopija (definicija promjena u sluznici debelog crijeva);
 • fluoroskopija (izvedena u slučaju akutnog trovanja).

Dijagnostičku metodu propisuje liječnik ovisno o stanju pacijenta, dobi, ozbiljnosti trovanja i simptomima. U slučajevima masovnog trovanja gljivicama od sanitarne i epidemiološke službe provodi se studija, čime se razjašnjavaju uzroci masnog opijanja.

Diferencijalna dijagnostika

Otrovanje otrovnih gljivica dijagnosticira se ispitivanjem bolesnika, simptomatologijom, provođenjem studija koje pomažu u određivanju stupnja oštećenja tijela.

Diferencijalna dijagnoza temelji se na izraženim manifestacijama enterokolita ili gastroenteritisa, proljeva, botulizma, koji se najčešće razvija upotrebom konzerviranih gljiva.

Ako truje jedan od najopasnijih gljiva - blijedo pečurka kao u botulizma, postoje neurološki poremećaji, slabost mišića, poremećaj smještaja, smetnji vida, anizokorija, ptoza. Postoji oštećenje jetre, akutni gastroenteritis, teška proljev s mješavinom krvi i sluzi. Zbog gubitka vode i soli dolazi do opće slabosti i žeđi. Nažalost, takva se simptomatologija očituje u teškim pacijentima i često dovodi do smrtonosnog ishoda. Kod bolesnika koji je u komi može doći do poremećaja dišnog ritma, razvoja dispeče.

Diferencijalni dijagnostički faktori trovanja otrovnim gljivicama mogu se pripisati brzom razvoju simptoma (od pola sata do jednog dana). Otrovanje s muškim agarijama izaziva dilataciju učenika, bogatu proljev i jaku salivaciju. Krv i urin, kao i povraćanje, pokreti crijeva i krhotine hrane podvrgnuti su bakteriološkom pregledu. Pomoću laboratorijskih studija moguće je konačno potvrđivanje dijagnoze i određivanje vrste toksina.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Prva pomoć za otrovanja s otrovnim gljivama

Otrovanje otrovnim gljivama obiluje ozbiljnim komplikacijama, au teškim slučajevima dovodi do smrti. Stoga je toliko važno dati žrtvi prvu pomoć prije dolaska liječnika.

Prva pomoć u otrovanju s otrovnim gljivama jest izvršiti sljedeće radnje. Prije svega, potrebno je izazvati povraćanje, nakon temeljitog pranja želuca. Obično se koristi za ovu svrhu dokazano način: piti malim gutljajima 4-6 čaša vode (kuhana, hladi do sobne temperature) i uzrokovati povraćanje, iritantan prst natrag u grlo ili žličicu. Ovaj se postupak preporuča ponavljati nekoliko puta, a zatim staviti osobu u krevet i staviti topla grijača u svoje udove.

Prije dolaska "ambulante" pacijentu se može dati topao piće (s jakom slabostu pomoći će jak čaj). Kao apsorbirajući, aktivni ugljen (1 grama po 1 kg težine) pomoći će. U nedostatku proljeva, dopušteno je uzimanje blage laksativ. Međutim, s povraćanjem i proljevom je zabranjeno uzimanje antiemetika i laksativa jer ti prirodni zaštitni mehanizmi pomažu uklanjanju toksina iz tijela.

Najvažnije je pozvati "hitnu pomoć" ili odmah predati žrtvu u medicinsku ustanovu. Samo iskusni liječnik će moći propisati pravu terapiju, jer toksini različitih gljiva djeluju drugačije, pa stoga ne postoji univerzalna terapija za trovanje gljivicama.

trusted-source[30], [31]

Medicina

Otrovanje otrovnim gljivama uzrokuje ozbiljne posljedice, tako da je ozlijeđena osoba potrebno što prije u bolnicu (u jedinicu intenzivne skrbi). Liječnik će pregledati pacijenta i propisati liječenje, ovisno o jačini trovanja, stanju bolesnika, simptomima, rezultatima laboratorijskih testova, vrsti otrovne gljivice.

Lijekove koji se koriste u početku, pri čemu je pacijent opaženi akutnog gastroenteritisa i poremećaja kardiovaskularnog sustava, - jedan elektrolit otopina, koji sadrže ione magnezija, natrija, kalija, kalcija i daju se pacijentu intravenski. Djelovanje elektrolita je usmjereno na korekciju vode-elektrolita i ravnoteže kiselina-baze u tijelu.

S značajnim gubitkom tekućine provodi se intravenska primjena različitih otopina (od 5 do 8 litara dnevno): plazma, albumin, hemodez, neohemodez, protein, poliglukin, itd. Ako pacijent ima oliguriju i anuriju, primjenjuju se saluretici kako bi stimulirali diurezu, kao i lipotropne tvari.

Izolacija diureze spriječit će detoksikaciju. U tu svrhu propisuju se i hemodijaliza, hemofiltracija, plazmafereza, hemosorpacija, plazmorfozirajuća metoda pročišćavanja krvi, koja značajno smanjuje sadržaj toksične tvari u krvi.

Od lijekova, čija se upotreba pokazala učinkovitom, moguće je izolirati pripravak Polysorb MP, čija je djelovanja usmjerena na unutarnje čišćenje tijela. Ovaj enterosorbent će pomoći da se riješite neugodnih simptoma i uklonite toksične tvari iz probavnog sustava. Bijeli ugljen moderan je koncentrirani sorbent, često korišten za trovanja hranom. Lijek aktivno uklanja toksine i toksine, ostavljajući korisne tvari potrebne za tijelo. Dobar protuotrov je atropin, koji se mora davati subkutano. Dozu ovog lijeka propisuje liječnik.

U teškim slučajevima pacijent može biti propisan glukokortikoidima. Ako je potrebno, unesite norepinefrin, mezaton, rješenje eufullin. Nakon stabilizacije pacijentovog stanja, liječenje bi trebalo trajati 4-6 mjeseci kako bi se pratilo rad i stanje unutarnjih organa. Preporuča se strogu prehranu, koriste se hepatoprotektivni lijekovi.

Alternativni tretman

Otrovanje s otrovnim gljivama zahtijeva hitnu akciju usmjerenu na uklanjanje toksina iz tijela žrtve.

Alternativni tretman sastoji se prije svega u korištenju sredstava za ispiranje želuca. Bolesnik treba popiti nekoliko čaša tople vode, u koju treba dodati pola čajne žličice soli. Poželjno je ponoviti postupak do 6 puta. Nakon pranja želuca, preporučuje se uzimanje adsorbenata (aktivni ugljen, bijeli ugljen, Smecta, Polysorb).

U liječenju trovanja gljivicama, med se koristi u dozi od 20-25 g, razrijeđenog u toploj vodi ili čaju, uz mentu. Kao adsorbenske tvari, možete koristiti bjelanjak (4-5 komada otopiti u 1 litru tople vode), škrob ili kissel (rastopiti u vodi u omjeru 1: 10).

Dobro pripremljena tinktura sjemena mlijeka čička trava (50 g) pomaže puno. Sjeckani sjemenki trebaju se puniti votkom (0,5 litara), infuzijom kroz 2 tjedna, povremeno mucajući kontejner. Uzmite 25 kapi otopljenih u 0,5 čaše vode, do 5 puta dnevno pola sata prije jela. Možete uzimati lijekove koji sadrže belladonna (belladonna): bellalgin, bolloid, bicarbon i tinkturu zelenila.

Bilo koji alternativni način u obliku infuzije treba poduzeti samo nakon savjetovanja s liječnikom. Ne prekoračujte dozu kako biste izbjegli negativne posljedice.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36]

Biljni tretman

Otrovanje otrovnih gljivica može se liječiti biljkama koje služe kao protuotrov i pomažu uklanjanju toksina iz tijela.

Liječenje biljem kada se simptomi opijenosti:

 • Melissa iz mučnine (4 tsp bilje za 2 komada strme kipuće vode, inzistirati na 4 sata, piti 100 g prije jela tri puta dnevno).
 • Biljna mješavina (menta, gospina trava, trputac, kamilica, uzeti u jednakim omjerima, ulije 0,5 litara kipuće vode za pola sata, često je potrebno piti juhu - 1/3 šalice svaki sat).
 • Cikolina (prašak (1 žlica) potrebno je sipati 200 ml kipuće vode i inzistirati (po mogućnosti u termos) 12 sati, piti 50 ml 30 minuta prije obroka najmanje 3 puta dnevno).
 • Devyasil (zdrobljeni korijen biljke sipati vruću vodu (200 ml), zatim inzistirati na 20 minuta, uzeti izvarak od 1 žlica prije jela 5-6 puta dnevno).
 • Kupina (malu količinu biljnih grančica za kuhanje (1 žlica po čaši vode), kuhati 5 minuta i inzistirati, rezultirajuću juhu treba filtrirati i piti u malim obrocima sat vremena).
 • Biljni (Trifolium pratense, preslica, hrast korteks (4-5 žlice) -... 3, zbirka točka žlica se pivo u 1 litru kipuće vode, stajati i uzeti 0,5 šalice često i do sedam puta na dan ).
 • Luk s medom (sirovina može biti drugačija: i suha i svježa trava ili stabljike biljke): 1 žlica. L. Sirovo (kopar) ulijte 200 ml kipuće vode, kuhajte na laganoj vatri tijekom 20 minuta. Onda se ohladi, dodajte vodu do izvornog volumena, stavite žlicu prirodnog meda. Pijte 0,5 šalice pola sata prije jela.

Kad se trovanja koristi i ljekarne tinkture eleutherococcus i astragalus, koji pomažu istjerati toksine iz tijela. U tu svrhu možete probati morske mikroalge (u tabletama ili prašak).

Tko se može obratiti?

Prevencija

Trovanje od otrovnih gljiva najbolje je spriječiti, jer neprimjereno liječenje ne daje uvijek pozitivne rezultate, a u teškim slučajevima opijenosti žrtva može čak i umrijeti.

Sprječavanje trovanja uključuje usklađivanje sa sljedećim pravilima:

 • Žetva samo iskusnim beračima gljiva.
 • Izbjegavajte skupljanje mjesta u blizini željezničkih pruga, u blizini plina, nafte i kemijske industrije, uz autoceste i grad.
 • Ne možete probati sirove gljive.
 • Ne preporučuje se davati djeci, starijima, trudnicama i dojilicama.
 • Ne možete kupiti hranu od slučajnih ljudi, posebno u zabranjenim trgovinskim područjima.
 • Neželjeno je koristiti gljivice ljudima koji imaju problema s probavnim traktom, jetrom, bubrezima;
 • Strogo poštujte tehnologiju kuhanja.

Treba imati na umu da otrovne gljive često raste jestivo, a neke njihove vrste imaju vanjsku sličnost. Ne možete ih koristiti s alkoholom - to će uzrokovati kasni otrovni sindrom. Poželjno je umjereno konzumirati gljive kao pomoćno jelo, a ne glavno jelo (osobito na prazan želudac). Rok trajanja - ne više od dana (čak iu hladnjaku)!

Prije soljenja potrebno je temeljito natapati ili kuhati gljive kako bi uklonili gorčinu i tvari koje nadražuju želučanu mukozu. Ne možete spremiti konzervirane gljive duže od jedne godine.

Pogled

Otrovanje od otrovnih gljiva može imati drugačiju prognozu. Sve ovisi o vrsti gljiva, ozbiljnosti opijenosti, stanju zdravlja, dobi žrtve. Najgore od svega, trpljenje djece i starijih ljudi pate. Stoga su kategoricno kontraindicirali upotrebu gljiva, u bilo kojem obliku.

Prognoza je najnepovoljnija za trovanje s blijedim toadstoolom: stopa smrtnosti je od 50 do 100%. Stanje pacijenata oštro se pogoršava, hemoragične manifestacije i hipoglikemija, opaža se smanjenje indeksa protrombina, što je iznimno nepovoljan prognostički znak. Kasna dijagnoza i neodgovarajuće liječenje znatno pogoršavaju situaciju.

Ako je trovanja uzrokovana jesti i druge otrovne gljive, rezultati liječenja bit će povoljniji. Blagi stupanj opijenosti neće dovesti do smrti, osobito ako se poduzmu potrebne mjere i terapija. Rehabilitacijski period može trajati od 2 do 4 tjedna, au teškim slučajevima - do nekoliko mjeseci. Glavni zadatak je obnoviti jetru i druge organe koristeći suvremene metode detoksikacije.

trusted-source[37]


Portal iLive ne pruža medicinske savjete, dijagnozu ili liječenje.
Informacije objavljene na portalu služe samo kao referenca i ne smiju se koristiti bez savjetovanja sa stručnjakom.
Pažljivo pročitajte pravila i pravila web-lokacije. Također možete kontaktirati nas!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Sva prava pridržana.