^

Zdravlje

Operacija zadebljanja penisa

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 29.09.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Korektivna kirurgija muških genitalija, posebice operacija zadebljanja penisa, kao i povećanja njegove duljine, odnosi se na faloplastiku.

Indikacije za postupak

Glavni cilj faloplastike je vratiti normalnu anatomiju penisa i njegove funkcije nakon ozljeda ili ispraviti kongenitalne anomalije (uključujući mokraćnu cijev. Ali, zapravo, ne postoje medicinske indikacije za zadebljanje penisa. To jest, u početku kirurške metode nisu bile namijenjene isključivo kozmetičkoj upotrebi. - povećanje duljine ili debljine muškog spolnog organa. Međutim, razvoj estetske kirurške plastike utjecao je i na genitalije. A to se, prema većini stručnjaka, radije odnosi na područje psiha i seksopatologija: ili muškarci s niskim samopoštovanjem i nesigurnošću u svoju seksualnu održivost (i nemaju pojma o stvarnoj prosječnoj veličini penisa), ili nezadovoljni svojim seksualnim životom i odlučuju da će operacija zadebljanja ili produljivanja penisa to će radikalno poboljšati situaciju.[1]

Prema britanskim stručnjacima, uz normalnu veličinu i funkcioniranje, oko 45% muškaraca je nezadovoljno svojim spolnim organom; prema stručnjacima ASAPS-a (American Society for Aesthetic Plastic Surgery) broj nezadovoljnih Amerikanaca varira ovisno o dobi u rasponu od 17-38%.

Liječnici također primjećuju da većina muškaraca koji žele povećati volumen penisa imaju fiziološki normalne parametre penisa, ali su ozbiljno zabrinuti zbog njegove veličine, vjerojatno zbog manifestacije patološkog nezadovoljstva svojim vanjskim podacima, odnosno  dismorfofobije .

Dakle, estetska kirurgija genitalnih organa može povećati samopoštovanje složenih muškaraca, koji, inače, ne znaju da za sedam od deset žena veličina penisa spolnog partnera ne igra tako važnu ulogu.

Priprema

U pripremnoj fazi propisuju se krvni testovi (opći, koagulogram, za spolno prenosive bolesti, HIV, hepatitis tipa B i C) i bris iz uretre (za otkrivanje infekcija urogenitalnog trakta).

Bolesnicu pregleda urolog-androlog i vizualizira urogenitalnu zonu, jer u praksi postoje brojni slučajevi kada uz neopravdanu zabrinutost za veličinu penisa postoje i određeni funkcionalni poremećaji koji negativno utječu na seksualni život (npr. Prerana ejakulacija).

Pacijent bi trebao dobiti sve potrebne informacije o nadolazećoj intervenciji ili zahvatu, uključujući stvarne rezultate određene metode (s obzirom da većina muškaraca ima velika očekivanja od faloplastike), kao i moguće komplikacije.

Iako su plastični kirurzi često uvjereni u potpunu sigurnost takvih operacija, rezultati istraživanja dostupnih metoda za zadebljanje (kao i produljenje) penisa u smislu njihove sigurnosti, učinkovitosti i zadovoljstva pacijenata su različiti. Takve operacije su prilično rizične i nisu uvijek učinkovite, a pacijenti bi toga trebali biti svjesni.

Stoga je važno konzultirati se s psihoterapeutom i pokušati razuvjeriti pacijenta ako nema pravi problem, već manifestaciju penisne dismorfofobije.

Tehnika Operacija zadebljanja penisa

Specifična tehnika izvođenja emicircumferencijalne faloplastike kojom se povećava debljina penisa ovisi o metodi - kirurškoj ili nekirurškoj. Istodobno, nekirurški zahvati (ali još uvijek invazivni) još uvijek nisu standardizirani.

Kirurške metode uključuju autoimplantaciju adipofascijalnog (kožno-masnog) režnja u obliku trake, koji se uzima iz ingvinalne regije ili iz glutealnog nabora, a zatim se prenosi na penis i postavlja između njegove fascije Buck i Dartos duž opseg. Operacija traje oko sedam sati i ima mnogo komplikacija (uključujući zadebljanje tkiva penisa, njegovu zakrivljenost i skraćivanje te fibrozu grafta). Stoga se sada pribjegava u rijetkim slučajevima. Kao i upotreba alografta tipa Alloderm, koji su inertni dermalni matriks bez stanica (dobiveni iz donirane ljudske kože).

Također se koristi resorbirajući kolagenski matriks bez stanica (kolagenski matriks kao što je Pelvicol ili BellaDerm), implantiran u penis (oko osovine) ispod Dartos fascije bilo kroz poprečni suprapubični rez ili subkoronalni pristup (s pomakom kože penis). Godinu dana nakon operacije - zbog stvaranja endogenog tkiva - prosječno zadebljanje penisa može biti od 1,7 do 2,8 cm.

U praksi se u većini slučajeva koristi lipofilling, kao i takva nekirurška metoda kao što su potkožne injekcije gel filera na bazi kemijski modificirane hijaluronske kiseline - gel implantata za zadebljanje penisa.[2]

U lokalnoj ili epiduralnoj anesteziji radi se lipofilling za povećanje i zadebljanje penisa - autotransplantacija masnog tkiva koja se dobiva u prvoj fazi zahvata - liposukcija, odnosno aspiracija (pumpavanje) masti iz donjeg dijela peritoneuma (kroz punkciju u suprapubičnoj regiji). Masno tkivo se obrađuje (dekantira i filtrira), a zatim se ubrizgava štrcaljkom posebnim metodama ubrizgavanja po cijeloj dužini penisa ili po njegovom obodu. Lipofiling može povećati opseg penisa koji nije u erekciji za 2,5-3,2 cm (ali debljina se smanjuje s erekcijom).

Postupak uvođenja dermalnih gel  filera na bazi hijaluronske kiseline koji se koriste za konturiranje provodi se u lokalnoj anesteziji (lidokain se ubrizgava u živac na bazi penisa). Koriste se stabilizirani gel Perlane, Restylane, Juvederm i Macrolane.

Takva injekcija može učiniti penis 2,5 cm debljim, ali zbog biološke razgradnje hijaluronske kiseline - ne duže od 10-12 mjeseci (Macroline gel - do godinu i pol).[3]

Kontraindikacije u postupku

Svaki korektivni zahvat faloplastike je kontraindiciran:

  • mlađi od 18 godina i stariji od 60 godina;
  • ako je tjelesna temperatura povišena;
  • postoji krvarenje bilo koje lokalizacije;
  • ako pacijenti imaju zarazne bolesti, kao i kronične ili akutne upalne procese;
  • sa spolno prenosivim bolestima;
  • ako je razina trombocita u krvi snižena, odnosno s lošim zgrušavanjem;
  • u prisutnosti dijabetesa;
  • u slučajevima dermatoloških bolesti (uključujući gljivične), lokaliziranih u urogenitalnoj regiji;
  • kod bolesti autoimune etiologije;
  • u psihogenim stanjima i psihičkim bolestima.

Primjena gela s hijaluronskom kiselinom ima dodatne kontraindikacije, uključujući: anogenitalne papilome, atopijski dermatitis, kožnu kolagenozu, aktivni sistemski eritematozni ili sklerodermski lupus, kronični diskoidni eritematozni lupus.[4]

Posljedice nakon postupka

Najvjerojatnije negativne posljedice plastične kirurgije penisa u cilju njegovog zadebljanja su stvaranje edema mekog tkiva, hematoma, dodavanje sekundarne infekcije (s žarištem upale), proliferacija vezivnog tkiva s ožiljcima.

Komplikacije autoimplantacije kožno-masnog režnja su zadebljanje tkiva penisa, njegova zakrivljenost i skraćivanje, kao i fibroza grafta.

Korištenje alografta za zadebljanje penisa komplicirano je stvaranjem erozije, kao i razvojem fibroze i resorpcije kože, što može skratiti duljinu penisa i narušiti njegovu funkciju.

Prema kliničkim podacima, jak edem penisa i razvoj ishemijskih ulkusa su komplikacije nakon implantacije kolagenog matriksa.

Lipofilling ne daje dugotrajan stabilan rezultat (maksimalno dvije godine), jer dolazi do postupne resorpcije adipocita. A mehanička trauma penisa tijekom zahvata može uzrokovati masnu nekrozu.

Osim  komplikacija liposukcije , unošenje masnog tkiva u penis može dovesti do komplikacija kao što su stvaranje cista, lipogranuloma i seroma, kao i mikrokalcifikacija tkiva. Kao rezultat toga, uočava se asimetrija penisa i gomoljastost njegove površine.

Neposredno nakon ubrizgavanja gela s hijaluronskom kiselinom, boja kože se privremeno mijenja, nastaje edem i lokalna utrnulost. S površnim uvođenjem gel punila (ili prekoračenjem njegovog volumena) moguće je stvaranje granuloma. Nakon nekog vremena ovaj postupak ne samo da može smanjiti osjetljivost penisa i dovesti do erektilne disfunkcije, već i izazvati fibrozu.

Stoga, do danas, FDA nije odobrila kozmetička punila za upotrebu na penisu, a stručnjaci iz Međunarodnog društva za seksualnu medicinu također ne preporučuju njihovu upotrebu u faloplastici.

Njega nakon postupka

Razdoblje oporavka – njega i rehabilitacija nakon zahvata – ne traje dugo tijekom lipofillinga ili injekcija filera. U nedostatku očitih komplikacija, pacijenti mogu ići kući drugi dan. Glavna briga je higijena i maksimalno ograničenje tjelesne aktivnosti.

Kako bi se smanjila oteklina, stavlja se ledena obloga (5-6 minuta tri do četiri puta dnevno). A kako bi se olakšao venski odljev, preporuča se da penis bude okomit u donjem rublju.

Nakon lipofillinga intimni život se prekida na dva mjeseca, a s injekcijama gela nakon mjesec dana se nastavlja seks.

Recenzije

Sredinom prvog desetljeća 21. Stoljeća nije više od 35% pacijenata dalo pozitivne povratne informacije o rezultatima operacije povećanja duljine i debljine penisa. Do kraja drugog desetljeća, prema riječima plastičnih kirurga, 12 mjeseci nakon uvođenja gela s hijaluronskom kiselinom, 72-75% pacijenata zadovoljno je rezultatom. Iako, prema podacima Europske udruge urologa, estetski rezultat ovog zahvata nije zadovoljavajući za gotovo 78% pacijenata.

Dakle, prije svega treba uzeti u obzir mišljenje urologa i androloga, koji napominju da ne postoje potpuno sigurne i stopostotno učinkovite metode za zadebljanje penisa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.