^

Zdravlje

A
A
A

Dysmorphophobia

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Od poremećaja opsesivno-kompulzivnog spektra, pozornost je usmjerena na dysmorfofobiju (DMF). Glavni simptom dismorfofobije je zabrinutost zbog zamišljenog ili beznačajnog nedostatka u vanjskom prostoru. U studijama provedenim u skladu s DSM-IV kriterijima, DMP je detektiran u 12% bolesnika s OCD. Ove manifestacije dysmorfofobije i OCD slične su u mnogim aspektima. Oba stanja karakteriziraju ponavljajući uznemirujući pacijenti s opsesivnim mislima. S OCD, njihov sadržaj uključuje različite teme (na primjer, strah od ugovaranja ili neželjene impulzivne akcije). U slučaju dismorfofobije, po definiciji, ti su strahovi uvijek povezani s manjom ili zamišljenom tjelesnom invaliditetom. Najčešće je to prekomjerna briga vezana uz lice i glavu (na primjer, veličina nosa, oblik lica, svojstva kože, prisutnost bora ili pigmentnih mrlja); manje se pažnja pacijenta koncentrira na druge dijelove tijela (na primjer, asimetrija na prsima ili veličina nogu). Kada se dysmorfofobija često opaža ponovljena provjera (na primjer gledanje zamišljene manjkavosti u zrcalu) ili dodirivanje - tj. Akcije koje se obično primjećuje u klasičnom ROC-u. Međutim, kod nekih pacijenata s dismorfofobijom nema testnih rituala - naprotiv, pokušavaju izbjeći podsjetnik na njihov nedostatak, uklanjanje svih zrcala ili pokrivanje svih reflektirajućih površina u kući.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Dijagnostički kriteriji dysmorfofobije

  • A. Zabrinutost zbog zamišljenog nedostatka izgleda ili pretjerane zabrinutosti zbog lagane fizičke nesposobnosti
  • B. Zabrinutost je uzrokovana klinički značajnom nelagodom ili ometa životnu aktivnost pacijenta na društvenim, profesionalnim ili drugim važnim područjima
  • B. Zabrinutost se ne može bolje objasniti drugim mentalnim poremećajem (na primjer, nezadovoljstvo likom anoreksije nervoze)

Za razliku od pacijenata s OCD, bolesnici s dismorfofobijom obično vjeruju da je njihova iracionalna briga potpuno opravdana. Međutim, uz predočenje dokaza da je suprotno (kao što nomogramima, kojom se potvrđuje da su dimenzije glave su u granicama normale), pacijent i dalje mogu priznati da je njegova briga je lišena objektivnog osnovi. Dakle, precijenjene ideje pacijenata s BDD se može postaviti između opsesije i obmane, ovisno o opsegu do zablude bolesnika podvrgnuti uvjeravanja. U kliničkoj praksi nije uvijek moguće izvesti jasnu liniju između dismorfofobije i somatskog delirija.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Tko se može obratiti?

Liječenje dismorfofobije

Kontrolirane studije koje ocjenjuju djelotvornost liječenja dysmorfofobije nisu provedene. No, u nekoliko otvorenih studije su pokazale da SSRI i klomipramin su na snazi u mnogim bolesnika s BDD, pa čak i nekih bolesnika s zabluda. Retrospektivna analiza liječenja 5O bolesnika s dismorfofobijom pokazala je da su klomipramin, fluoksetin i fluvoksamin pokazali učinkovitiji od tricikličkih antidepresiva. Znanstvenici su proveli otvorenu studiju fluvoksamina (u dozi do 300 mg / danu) u 20 pacijenata s dysmorfofobijom. Prema vrlo strogim kriterijima, djelotvorno je liječenje u 14 od 20 (70%) bolesnika. Autori su napomenuli da "u bolesnika s delirima, liječenje nije bilo manje učinkovito nego u bolesnika bez delirije, a kao rezultat liječenja, razina kritike značajno se poboljšala". Ipak, iskustvo ovih autora pokazuje da je dismorfofobija manje reaktivna u farmakoterapiji nego OCD.

Lijekovi

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.