^

Zdravlje

D dimer

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Kada se cijepaju fibrin vlakna, nastaju fragmenti -D-dimeri. Pri određivanju sadržaja D-dimera uz pomoć specifičnih antiseruma, može se utvrditi u kojoj mjeri fibrinoliza, ali ne i fibrogenoliza, izražava se u testnoj krvi.

Referentne vrijednosti (normalna) koncentracija D-dimera u krvnoj plazmi - manje od 0,25 g / ml (250 mg / L) ili 0.5 ug ekvivalenta fibrinogena / ml (500 ug ekvivalenta fibrinogena / l).

Određivanje D-dimera u plazmi koristi se za isključivanje tromboze bilo koje lokalizacije i dijagnoze DIC sindroma. U plućnoj emboliji, sadržaj D-dimera u plazmi obično prelazi 0,5 μg / ml (500 μg / l).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Tko se može obratiti?

Razlozi za povećanje D-dimera

Povećani sadržaj D-dimera je jedan od glavnih markera aktivacije hemostaze, jer odražava i stvaranje fibrina u ispitivanoj krvi, kao i njenu lizu. Vrijeme uklanjanje D-dimera iz cirkulacije je 6 sati, što je znatno jače od zbirne druge markere za aktivaciju kaskade koagulacije (fragment 1 + 2 - Produkt proteolizom protrombina, trombin-antitombin, kompleks fibrinopeptide A). U svezi s tim, uzorci krvne plazme ne mogu se čuvati duže od 6 sati.

Povišene razine D-dimera u krvnoj plazmi mogu biti u ishemične bolesti srca, infarkt miokarda, karcinom, bolesti jetre, aktivnom upalnom procesu, zaraznih bolesti, opsežne hematoma, s trombolitičkom terapijom, trudnoća, pacijenata starijih od 80 godina.

Uvođenje heparina uzrokuje oštar i neposredni pad koncentracije D-dimera u plazmi, koji se nastavlja sporije i kasnije u liječenju izravnih antikoagulanata. Imenovanje neizravnih antikoagulanata prati i smanjenje sadržaja D-dimera, ali je glatko. Obično, u kontekstu liječenja s neizravnim antikoagulansima, koncentracija D-dimera ispod 500 μg / l postignuta je nakon 3 mjeseca.

Pacijenti s nedostatkom aktivatora tkivnog plazminogena ili visoka aktivnost inhibitora aktivatora plazminogena (koji smanjuje fibrinolitičku aktivnost krvne plazme) koncentracija D-dimera ne može povećati čak i u prisutnosti ili duboke venske tromboze, plućne embolije.

U bolesnika s infarktom miokarda i zatezanjem ateroskleroze posuda donjih ekstremiteta povećana koncentracija D-dimera u krvnoj plazmi povezana je s povećanjem vjerojatnosti komplikacija. Povećanje razine D-dimera i fibrinogena u bolesnika s konstantnim oblikom atrijske fibrilacije smatra se znakom tromboembolijskih komplikacija.

Infekcije, upalni procesi, komplikacija krvarenja, prisutnost reumatoidni faktor u krvi, formiranje fibrina u zacjeljivanju rana postoperativnih može biti popraćena povećanjem koncentracije D-dimera.

Dijagnostička osjetljivost detekcije D-dimera za dijagnosticiranje plućne embolije je 90%, specifičnost - manje od 50% za dijagnozu tromboze dubokih vena - 60-100% i 29 - 91% pojedinačno.

Koncentracija D-dimera u krvnoj plazmi povećava se u ranoj fazi trudnoće, dostižući kraj 3-4 puta veću od izvornika. Značajno veće koncentracije razina D-dimera detektirana u žena s komplikacija u trudnoći (gestosis, eklampsija) i u trudnica s dijabetesom i bubrežnih bolesti.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.