^

Zdravlje

Aspartat aminotransferaza (AST) u krvi

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Aspartat aminotransferaza (AST) u krvi - ta nerazumljiva fraza označava poseban enzim stanica koji aktivno sudjeluje u normalnoj razmjeni i interakciji gotovo svih aminokiselina. AST je u velikim količinama u tkivu srca, kao iu stanicama jetre, živčanog tkiva i bubrega. Zbog toga gotovo sve bolesti povezane s tim organima ukazuju na određivanje razine aspartat aminotransferaze u krvi. Aspartat aminotransferaza (AST) u krvi je također jedna od vrsta transaminaza koje nose asparaginsku kiselinu kroz molekule. Može se reći da je poznati vitamin B6 koenzimski analog AST.

Referentne vrijednosti (norma) aktivnosti AST u krvnom serumu su 10-30 IU / l.

Uobičajeno je da se razmatra prilično niska razina enzima, ali ako je oštećen tkivo, asparaginska aminotransferaza (AST) u krvi postupno raste, oslobađajući se od oštećenih stanica. Koliko ozbiljno oštećuje tkivo, tako povećava razinu AST u krvi. Ako se dijagnosticira miokardijalni infarkt, aspartat aminotransferaza počinje se akumulirati u krvotoku 6-10 sati.

Aspartat aminotransferaza (AST) u krvi može prekoračiti granicu norme pet puta i zadržati takve pokazatelje do tjedan dana. Visoka aktivnost ove transaminaze jasan je pokazatelj izuzetno ozbiljnog stanja pacijenta, u kojem je moguć nepovoljan ishod. Ako AST postupno, ali tvrdoglavo raste, to znači da se zona infarkta širi. Također, aktivnost AST može biti uzrokovana nekrotičnim pojavama u jetri.

trusted-source[1], [2], [3]

Zašto je aspartat aminotransferaza u krvi?

Ova je analiza važna i nužna za razjašnjenje mogućih bolesti i patologija, kao što su: 

  • Sve vrste hepatitisa i nekrotične bolesti jetre; 
  • Degeneracija parenhimnog tkiva u fibrozno tkivo - ciroza (alkoholizam); 
  • Onkoprotsess u jetri, metastaze; 
  • Hitni srčani uvjeti - infarkt miokarda; 
  • Autoimuna, uključujući nasljedne bolesti - Duchenne-Beckerova miodistrofia; 
  • Virusne lezije limfnog sustava, uključujući mononukleozu; 
  • Kolestatički sindrom.

Kako se pripremiti za test, kada se AST provjerava u krvi?

Unos bilo kojeg lijeka, ponekad i biljnog izvarenja, može narušiti rezultate studije. Stoga, prije nego što provjerite razinu i aktivnost AST-a, trebate prestati uzimati lijekove i, ako to iz nekog razloga nije moguće, obavijestite liječnika o tome kako lijek, njegovu dozu i vrijeme prijema. Čak i jednostavne i bezopasne na prvi pogled, valerijski ekstrakt ili vitamini, na primjer, vitamin A, mogu prijeći točnost i informativnu prirodu istraživanja. Osim toga, potrebno je uzeti u obzir alergijske reakcije na određene lijekove, žene mogu iskriviti sliku laboratorijskih testova na AST.

Kako se analiza izvodi, kako se određuje asparaginska aminotransferaza (AST) u krvi? Materijal za analizu je samo venska krv. Pored tlaka zatajenja, lagano trnce na mjestu uboda s iglom, nema bolnih osjeta - to je obična analiza, rezultati koji su poznati nakon 6-12 sati.

Aspartat aminotransferaza u krvi - koje su norme?

Prosječni statistički standardi:

  • Žene - od 10 do 36 jedinica / l;
  • Muškarci - od 14 do 20 jedinica / litra.

Previsoko AST je ili patologija jetre, možda viralne prirode ili reakcija jetre na akutno opijanje zbog unosa alkohola, eventualno opojnih droga. Također, velika vrijednost transaminaze AST može govoriti o opsežnim ili višestrukim tumorima.

Malo prekoračenje norme je kronična ovisnost o alkoholu, moguće ciroze. I mali porast aspartat aminotransferaze može biti hipervitaminoze - vitamin A. Infarkt, mononukleoza, bolest plućnog sustava ili bubrega - popis ide dalje. Glavna stvar je zapamtiti: aspartat aminotransferaza (AST) u krvi važan je pokazatelj stanja tkiva ljudskih organa, a analiza analiza je djelo liječnika.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Razlozi za povećanje AST u krvi

Povećanje aktivnosti AST u krvi opažena je s različitim bolestima, posebno u porazu organa i tkiva bogatih ovim enzimom. Najdramatičnije promjene u aktivnosti AST javljaju se kada je pogođen srčani mišić. Enzimska aktivnost u 93-98% bolesnika s infarktom miokarda povećana je.

Uz infarkt miokarda, AST se povećava u serumu nakon 6-8 sati, maksimalna aktivnost doseže 24-36 sati i smanjuje se na normalnu razinu za 5-6 dana. Proširenje zone infarkta miokarda dovodi do pojave drugog ciklusa povećane aktivnosti. Stupanj povećanja ACT aktivnosti odražava masu miokarda koji je uključen u patološki proces. Ponekad se aktivnost AST povećava čak i prije pojave elektrokardiografskih znakova infarkta miokarda, a odsutnost nivoa nakon 3-4. Dana bolesti je prognostički nepovoljna. Uz infarkt miokarda, aktivnost AST u krvi može se povećati 2-20 puta.

S anginom, aktivnost ACT-a, u pravilu, ostaje unutar normalnog raspona. Međutim, neki autori ukazuju na povećanu AST u teškom bolesti koronarnih arterija u prvih 24 sata nakon napada i normalizaciji 2., barem treći dan nakon napada, kao i na duljim napadima paroksizmalne tahikardije.

AST se povećava i kod akutnog hepatitisa i drugih teških lezija hepatocita. Umjereno povećanje zapaženo je mehaničkom žuticom, u bolesnika s metastazama jetre i ciroze. Koeficijent De Ritis, tj. Omjer AST / ALT, obično iznosi 1,33, a bolest jetre ispod te vrijednosti, a bolest srca - veća.

Brojni pokazatelji su multiplikatori pomnoženi s vrijednošću gornje referentne granice za AST.

U kliničkoj praksi, istodobno određivanje aktivnosti AST i ALT u krvi je široko primijenjeno ; ona nosi mnogo više kliničkih informacija o lokalizaciji i dubini lezije, aktivnosti patološkog procesa; omogućuje predviđanje ishoda bolesti.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.