^

Kako nikal utječe na tijelo?

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Riječ "nikal" znači - nikad ne pogodite! - zlo. Ovaj mikroelement dobio je ime iz njemačke riječi Nickel - to je bio naziv planinskog zla duh, koji je navodno bacio bakrenu rudu rudnicima. Kada je ta ruda bila raspršena u smelters, otpušteni otrovni plinovi arsen iz njega, zbog čega se vrlo dugi nikal smatra vrlo štetnom supstancom. Kako nikal zapravo utječe na tijelo?

trusted-source[1], [2], [3]

Je li zaista opasan nikal?

Taj mikronutrijent otkrio je 1751. Godine švedski mineralogist Krondstedt. Ali nikad nije bilo dobro za ljudsko tijelo od nikla do 1970-ih. Kasnije se, kako se ispostavilo, nikal još uvijek treba tijelo, samo u vrlo malim količinama. Nikkel već dugo nije prepoznao jer ima vrlo visoku toksičnost, tj. Može imati ozbiljne nuspojave na zdravlje. Dakle, rijetko su potrebni aditivi s dodatnim dozama nikla, a u pravilu se osoba u dovoljnoj količini dobiva u uobičajenom izborniku.

Što izgleda nikal?

Nikal je metal koji se obično oslikava u srebrnastoj bijeloj boji. Nikal se često kombinira s drugim metalima, tvoreći smjese, poznate kao legure. Nikal se nalazi u zemljinoj kore, što znači da se određena količina nalazi u vodi, tlu, zraku i hrani. Većina nikla u našem tijelu dolazi od hrane koja sadrži ovaj element u tragovima. Također možete dobiti dozu nikla kao nuspojavu pušenja duhana.

Nikel u hrani

Nikal se nalazi u nekim prehrambenim proizvodima, ali u vrlo malim količinama. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, Amerikanci svakodnevno troše oko 170 μg nikla, kada jedu uobičajenu hranu. Hrana s najvišom koncentracijom nikla je čokolada, soja, orašasti plodovi, zobeno brašno. Voda iz slavine i dim cigarete također sadrže malu količinu nikla. Obrada novčića također podrazumijeva malu količinu nikla, kada uzimate novac u ruci, nikal prodire kroz krvotok kroz kožu.

Korisna svojstva nikla

Nikal je dio svake stanice našeg tijela. Ona igra važnu ulogu u metabolizmu određenih proteina i može doprinijeti proizvodnji hormona, lipida i staničnih membrana. Nikal se također koristi za naše tijelo da pretvori glukozu u energiju.

Prema knjizi Zdrava prehrana, fitness i sport, mala količina nikla može pomoći tijelu da oblikuje enzime koji ubrzavaju kemijske reakcije u tijelu, a posebno za stvaranje novih nukleinskih kiselina i DNA.

Toksičnost niklom

Previše nikla se smatra visoko otrovnim i može imati negativne učinke na zdravlje. Najčešća nuspojava nikla su alergijske reakcije na njega, registrirane prema Centru za kontrolu bolesti. Uzimajući previše nikla u tijelu može izazvati gastrointestinalne smetnje, povećana crvenih krvnih stanica, bubrega stres, kronični bronhitis, smanjene funkcije pluća, te u nekim slučajevima i rak pluća.

Toksični učinci nikla

Pitka voda, koja ima veliku količinu nikla, oko 250 čestica na milijun, može uzrokovati probleme s bubrezima i krvnim stanicama, ali ovo je rijedak fenomen. Inhalacija dima ili prašine koja sadrži nikal spojeve može se pojaviti ako radite u opasnim industrijama ili u okoliš neprijateljskim područjima. To može dovesti do smanjenja funkcije pluća, bronhitisa i povećanog rizika od raka pluća i raka.

Kako nikal zapravo utječe na tijelo?

Dijetarne preporuke

Visoka hrana koja sadrži nikal može povećati rizik od nuspojava povezanih s visokim nivoom unosa nikla. Ako ste alergični na nikal, izbjegavajte hranu i nakit koji sadrži nikal. Trenutačno nema preporučene dnevne doze nikla, međutim, prema Nacionalnoj poljoprivrednoj knjižnici, gornja dopuštena razina unosa nikla je 1 mg u odraslih osoba.

Male doze nikla u tijelu - ovo je normalno, ali njegova povećana razina može biti povezana s potencijalno štetnim učincima na okoliš.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Fiziološka uporaba nikla

Nikal je važan za mnoge životinje. Na primjer, štakori i pilići trebaju uključiti nikal u prehranu kako bi se spriječila bolest jetre. Još nije poznato je li nedostatak nikla važan za ljudsko zdravlje. Prema US Information Institutu, niska razina nikla u tijelu povezana je s bubrežnim i jetrenim bolestima. Nikel također može igrati ulogu u funkcioniranju specijaliziranih proteina, poznatih kao enzimi.

Niklova alergija

Najčešći način negativnog utjecaja nikla na ljudsko tijelo je alergijske reakcije. Alergija na nikal često uzrokuje kontaktni dermatitis, koji je osip na koži. To se događa kada dodirnete nikal. Ova reakcija se obično javlja između 12 i 48 sati nakon što ste bili izloženi niklu. To može utjecati na ljude bilo koje dobi. Vaša koža može postati crvena, suha i svrbljiva, a znojenje može izazvati alergijsku reakciju na niklu lošiju. Alergija na nikal može se liječiti OTC lijekovima.

Alergija na nikal manifestira se kao kontaktni dermatitis, obično na rukama. Nikel utječe na osobu koja dolazi iz kontakta s nakitom, gumbima, zatvaračima, kozmetikom i deterdžentima, ali neka hrana sadrži nikal i može uzrokovati pogoršanje ako se konzumira. Većina hrane koja sadrži nikal, osim dagnji, jesu žitarice, orasi i mahunarke koji su apsorbirali nikal iz tla. Niska prehrana s niklom može biti zdravija i uravnotežena.

Proizvodi s niskim sadržajem nikla

Važno je uključiti u izvore jela hrane s niskim sadržajem nikla i izbjegavati hranu s visokim sadržajem nikla. Proizvodi s niskim sadržajem nikla uključuju govedinu, šunku, piletinu, krastavac, sir, mlijeko, jogurt, luk, kupus, špinat, zelena salata, kukuruz, bundeva, mrkva, jabuke, kruške i jagode.

Ostala hrana koja ima nisku razinu nikla uključuje jetru, bubreg i kobasice, no ove hrane ne smijete jesti odmah, već u malim količinama ako se želite držati zdrave hrane. Ovi izvori proteina s visokim sadržajem zasićenih masti i kolesterola trebaju se konzumirati u umjerenim količinama.

Čokolada / prah kakao

Prema američkoj agenciji za otrovne tvari i registar bolesti, čokolada je jedna od hrane s visokim sadržajem nikla. Gorka čokolada sadrži koncentraciju nikla od 2,6 g / g, mlijeko čokolada sadrži koncentraciju nikla od 1,2 g / g, a čisti prašak kakaa sadrži u koncentraciji od 9.8 ug nikal / g sadržajem nikla od čokolade visoka zbog snažnog postupka pretvorbe i stalni kontakt s strojevima od nehrđajućeg čelika.

trusted-source[8], [9]

Kašu

Koprive također sadrže relativno visoku koncentraciju nikla. Koncentracija orašastih škroba nikla je 5,1 μg / g. Potrošnja kašastih orašastih plodova može donijeti zdravstvene prednosti, kao što je sprječavanje žučnih kamenaca, razvoj kardiovaskularnih bolesti i održavanje zdravlja kostiju i mišića.

trusted-source[10], [11]

Grah

Crvene grah je još jedan dijetski bogat izvor sa sadržajem nikla. Koncentracija nikla u crvenim grahom je 0,45 μg / g. Grah je također dobar izvor proteina, vlakana, folata i magnezija, što može imati blagotvoran učinak na zdravlje. Potrošnja graha je korisno za zdravlje srca i regulaciju razina šećera u krvi.

trusted-source[12], [13]

špinat

Špinat sadrži veliku količinu prirodnog nikla, 0,39 μg / g. Špinat je također izvrstan izvor mnogih vitamina i minerala poput vitamina K, vitamina A, kalcija i kalija. Potrošnja špinat donosi mnoga korisna svojstva, kao što je protuupalno djelovanje tijela i sprečavanje raka, kao i posljedice povezane s visokom koncentracijom antioksidansa u njemu.

Nikal je element koji se prirodno nalazi u tlu i mnogim hranama i pićima. Prema US Nickel Instituteu, određena količina nikla je važna za klijavost sjemena i pravilan rast.

Nikelski institut SAD također izvještava da nikal igra važnu ulogu u održavanju ispravnih hranjivih tvari u tlu Zemlje. Vi svibanj biti alergični na nikal, što može dovesti do kožnih reakcija. Ako imate ovu alergiju, možda ćete morati pratiti unos nikla. Količina nikla u hrani ovisi o tlu na kojem je ta hrana narasla i pesticidima koji se koriste u hrani. Neke hrane i pića koje konzumirate mogu sadržavati nikal.

Zobena kaša, orašasti plodovi i suho voće

Nikal se može naći u proizvodima kao što su zobene pahuljice, orašasti plodovi i suho voće, kao što su marelice. Ovi proizvodi sadrže malu količinu nikla. Studije pokazuju da prisutnost nikla u tijelu može pomoći održavanju zdravog nivoa kalcija u krvi. MayoClinic.com izvješćuje da ako ste alergični na nikal, možda ćete morati ograničiti potrošnju proizvoda koji sadrže nikal. Posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste razgovarali o odgovarajućim stopama unosa nikla.

Piće s niklom

Pivo, čaj, kava i sve to zajedno može biti izvor nikla. Potrošnja nikla iz izvora hrane može uzrokovati pogoršanje dermatitisa. Da biste to izbjegli ili moguće alergije na nikal, možete kontrolirati ili ograničiti potrošnju tih pića koja sadrže nikal.

trusted-source[14]

Konzervirana hrana

Konzervirana hrana je izvor nikla. Konzervirana hrana može sadržavati grah, povrće, voće i ribu. Ako ste alergični na nikal, vrijedi ograničiti potrošnju konzerviranih proizvoda koji sadrže nikal.

trusted-source[15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.