^

Hormoni štitnjače za gubitak težine

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Hormoni štitnjače mogu dovesti do ravnoteže, zahvaljujući kojoj osoba koja je prethodno pokušavala izgubiti težinu bezuspješno, i dalje postiže gubitak težine. Kako vratiti optimalnu ravnotežu hormona štitnjače?

Najbolji lijekovi za štitnjaču

Za žene koje pate od pretilosti, posebno je važno uzeti pravu dozu hormona ljekarni koja u ljudskom tijelu proizvodi štitnjaču. Za to je nužno riješiti pitanje: što je korisnije za ljudsko tijelo - hormon T4 u sintetičkom obliku ili hormoni T3 i T4, uzeti iz izvora životinjskog podrijetla.

Prije kupnje hormona, važno je pogledati njegovu ambalažu. Ako postoje pisane "prirodne tvari", one mogu biti sintetičke, ali identične prirodnom.

Hormoni prisutni u ljekarnama mogu imati biološko podrijetlo.

Ovi hormoni se također mogu nazvati prirodnim (natpis na naljepnici). Ali morate znati da te tvari uopće nisu jednake u sastavu kao i one koje proizvodi ljudska štitnjača. Stoga tijelo može reagirati na biološke hormone na posve drukčiji način.

Kako prirodni hormoni u uvjetima proizvodnje?

Prirodni hormoni se proizvode u uvjetima proizvodnje. Kako se to radi? Znanstvenici su proučavali sastav prirodnih hormona, na primjer, T3 i T4, i otkrio njihovu kemijsku formulu. Zatim se ova formula prenosi u uvjete proizvodnje, a u laboratoriju se izrađuju hormoni koji, prema njihovom kemijskom sastavu, ponavljaju prirodne one koje proizvodi štitnjača.

Ako osoba uzme "prirodne" lijekove T4, onda je ovaj lijek u tijelu pretvoren u hormon T3. To promovira štitnjača, koja pretvara hormon T4 u hormon T3. Ako se hormoni ne obrađuju, hormon T3 treba vratiti u tijelu od drugih tvari koje imaju slično lance molekula.

Gdje uzeti prirodni hormoni?

Hormon T3 se može uzeti iz štitne žlijezde životinja. Ali se ne može koristiti u naturi. Ovome se pripravku nužno dodaju pomoćne tvari. Sastav hormona T3 i T4 trebao bi biti prisutan u pripravcima ljekarne u istom omjeru kao u tijelu. To je teško postići, osim ako izračunate točnu dozu.

Inače, tijelo će uzeti više od norme T3 i manje od norme T4 ili obrnuto. A to može uzrokovati poremećaj unutarnjih organa i sustava.

Razlika između sintetičkih i životinjskih hormona

Pripreme koje sadrže sintetičke lijekove umjesto životinjskih hormona bolje se apsorbiraju jer su njihove doze i odgovor tijela puno lakše izračunati jer je predvidljiva. Osim toga, pripravci životinja mogu uzrokovati alergijske reakcije tijela, a sintetikom to se rijetko događa.

Ako se koriste samo hormoni životinjskog podrijetla, reakcija organizma s njima može biti vrlo jaka. Štitnjača proizvodi brojna protutijela, a to dovodi do netočnih metaboličkih procesa. Ovo je osobito opasno ako hormoni traju duže vrijeme.

Ako žena ima više kilograma, njezina štitnjača bi trebala imati blagotvoran učinak na metaboličke procese i putove tvari. Stoga razvoj antitijela štitnjače zbog nepravilnog odabira hormonskih farmakoloških pripravaka ometa metaboličke procese i sprečava ih. Neodgovarajući izbor doziranja hormona ljekarni i njihov omjer također ometa rad štitnjače i proizvodnju hormona.

T3 iz kemijskog lijeka

Dobivanje hormona T3 iz životinjskih proizvoda nije jedini način. Hormon T3, identičan onome koji proizvodi štitnjača, može se dobiti iz cytomela koji je testiran nekoliko desetljeća. Ovaj hormon može zasićati tijelo s hormonom T3 u dovoljnoj količini bez ozbiljnih nuspojava. Zato ga liječnici preporučuju kada trebate prilagoditi štitnu žlijezdu.

Cytomel se može koristiti, ali ima svoje nedostatke. Na primjer, činjenica da se razina hormona T3, koju dobivamo od ovog lijeka, zadržava u tijelu kratko vrijeme i treba ga ponovo napuniti. Stoga, ako su potrebne ozbiljnije doze hormona T3 za kontrolu težine, bolje je koristiti lijek s višom dozom.

Pacijenti koji su koristili citomel žalili su se na promjenu stanja. To se lako može objasniti činjenicom da se T3 onda oštro podigne, a zatim oštro ispadne nakon uzimanja lijeka. Da bi se izbjegle takve razlike, potrebni su lijekovi s produljenijim djelovanjem na tijelo.

Sigurne doze T3 i T4

Ako ćete koristiti veće doze hormona štitnjače - nije važno - u sintetskog ili prirodnog oblika - što uzrokuje poremećaje u srce, puls postaje brza, glavobolja u hramovima također može pulsirati, osoba nemotivirani napadaje straha ili agresije.

Ova slika se također može primijetiti u pozadini nedostatka estradiola u tijelu. Ali preparati štitnjače ne smiju se uzimati prije uzimanja estradiola, ali su kombinirali ove pripravke. Samo u razumnim dozama. Morate početi s malim dozama estradiola i donijeti količinu lijekova na optimalnu razinu, udobnu za vas.

Ako žena ima prekomjernu težinu, probleme s kardiovaskularnim sustavom, ona treba hormone štitnjače. Doze moraju biti odabrane pojedinačno s liječnikom, tako da se ne smiju kriviti s omjerima.

Ako tijelo ima malo kortizola

Uz nisku razinu kortizola, može doći do ozbiljnih bolesti kao što je zatajenje bubrega. To znači da su metabolički procesi u tijelu poremećeni hormonskom i elektrolitskom neravnotežom. Bolest će se razviti ako vrijeme ne počne liječenje hormonskom terapijom. Inače, moguć je fatalni ishod.

Istodobne bolesti s niskom razinom kortizola mogu biti jetra i kardiovaskularne bolesti. Da bi ih identificirali potrebni su dodatni laboratorijski testovi.

Da biste se nosili s niskom razinom kortizola i srodnih bolesti, trebate konzultacije s najmanje dva liječnika: endokrinologa i terapeuta. Tada će prvi liječnik - endokrinolog - pomoći u uspostavljanju razine hormona u tijelu, a terapeut će pomoći razumjeti one lijekove koji će pomoći uspostaviti rad bubrega. To može biti pogodan hidrokortizon ili drugi lijek - kortizon acetat. Terapeut će također upozoriti na moguće nuspojave od uzimanja tih lijekova i kako pravilno izračunati njihove doze.

Zašto kupujete lijekove bez recepta je opasno?

Prvo, nije poznato koje doze hormona u tim preparatima i njihovim omjerima. Drugo, oni mogu imati preveliku dozu kortizola. Njegova predoziranje je opasno za tijelo jer težina može stalno porasti, a vrlo je teško zaustaviti taj proces. Stoga je bolje izbjegavati kortizol u pripravcima zajedno.

Ako zajedno s kortizola u pripravcima koje se poduzimaju bubrega stimulant da nije dovoljno konvencionalni testovi za detekciju reakcije organizma na njih, na primjer, u slini i izmet testovima. Potrebno je više pregleda.

Preparati bubrega s žlijezdama

Ako osoba uzima lijekove iz bubrega napravljenih od žlijezda životinja, osoba može imati prekomjernu težinu kao rezultat nekontrolirane reakcije tijela na njih. Nemoguće je predvidjeti reakcije tijela, jer pripreme prirodnog podrijetla reagiraju s prirodnim komponentama tijela, posljedice mogu biti najnepredvidljivije.

Štitnjača može početi proizvoditi hormone više od normalne, poput bubrega. A ako osoba uzima stimulanse bubrega, proizvodnja hormona od strane bubrega može se značajno usporiti ili zaustaviti. To može dovesti do upale bubrega, uništavanja njihovog tkiva i skup dodatnih kilograma kao posljedica previsoke razine kortizola.

Povišeni kortizol - vaša djela

Ako osoba ima bubrežne probleme, tada može imati povišenu razinu kortizola kao rezultat zatajenja bubrega i male proizvodnje prirodnih hormona. Istina, razina hormona stresa - kortizola - može se povećati iz drugih razloga.

Na primjer, ako osoba doživljava konstantan stres, ako je hormonska neravnoteža prisutna u tijelu, posebno se proizvodi malo estradiola. Razlog za povećanje razine estradiola mogu biti operacije, bolove koji traju duže vrijeme, depresija, nedostatak hormona štitnjače, više doze progesterona kontracepcije.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Kako smanjiti razinu kortizola?

Možete zatražiti liječnika da propisuje optimalne doze lijekova koji mogu smanjiti razinu kortizola. To će vam pomoći neutralizirati stres, smanjiti negativan učinak njegovog utjecaja. Ako 7-8 dana uzme optimalnu dozu hormona kako bi se smanjila razina kortizola, živčani sustav se brzo vraća. Razina kortizola značajno je smanjena. Može se također pojaviti ako se estradiol obnovi normalno, a ne samo ovaj hormon, nego i T3, T4, koji proizvodi štitnjača.

Ako se razina kortizola ne vrati u normalu, potrebni su dodatni testovi i drugi lijekovi. To je sve više potrebno ako osoba ima zatajenje bubrega ili pogoršava funkciju hipofize. Zatim trebate analizu hormona DST - ujutro i navečer za bolju sliku bolesti. To može biti Cushingov sindrom.

Kortizolska norma

Ako osoba uzima dexamethasol, a sljedećeg dana od 08.00, razina kortizola povećava se na 5 dl ili više, potrebno je detaljnije ispitivanje jer osoba može biti bolestan Cushingovim sindromom. Potrebno će se analizirati krvni serum, osobito ACTH hormona, kao i analizu urina. Potonji će pokazati razinu kortizola, kao i razinu GSK.

Ako ti ispiti nisu dovoljni, morat ćete napraviti MRI (magnetic resonance imaging).

Ako se potvrdi dijagnoza zatajenja bubrega ili drugih bolesti, potrebno je odrediti tretman koji ima za cilj smanjenje razine kortizola i vraćanje hormonske ravnoteže.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Pažnja!

Da bi se pojednostavnila percepcija informacija, ova uputa za upotrebu lijeka "Hormoni štitnjače za gubitak težine" prevedena je i predstavljena u posebnom obliku na temelju službenih uputa za medicinsku uporabu lijeka. Prije upotrebe pročitajte napomenu koja je došla izravno na lijek.

Opis je predviđen za informativne svrhe i nije vodič samoizlječenja. Potreba za ovim lijekom, svrha režima liječenja, metode i dozu lijeka određuje isključivo liječnik. Samo-lijek je opasan za vaše zdravlje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.