^

Trudnoća: 38 tjedana

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Kako dijete raste u 38. Tjednu trudnoće?

Vaša beba na 38 tjedana trudnoće već je stekao puno težine, što je sada oko 3,1 kg, njegova visina. - 50 cm je razvio hvatalo refleks, i svi njegovi organi su u potpunosti razvijen, a beba je spremna za život izvan maternice. Pitam se kakva će boja imati oči? Ne možete to odmah odrediti. Smeđe oči kod rođenja vjerojatno će ostati tako, a siva ili plava boja može se mijenjati zelenom ili smeđom 9 mjeseci. Stoga, šarenice djeteta (boja u oku) mogu dobiti više pigmenata.

Važno: razvoj svakog djeteta je strogo individualan. Naše su informacije osmišljene kako bi vam dali ideju o razvoju fetusa.

Promjene u budućoj majci u trudnoći od 38 tjedana

Za mnoge žene, sljedećih nekoliko tjedana teško je čekati i vidjeti. Koristite ovaj put da biste pripremili dječju sobu i koristite svaku besplatnu minutu za čitanje, opuštanje i potrošnju, ugodne minute s partnerom. Mali oticanje nogu i gležnjeva - normalna pojava u posljednjih nekoliko tjedana, međutim, nazovite svog liječnika ako primijetite prekomjerne ili iznenadno oticanje stopala ili gležnjeva, a još više oticanje ruku, lice ili oči, kao i oštar porast u težini. Također, odmah obavijestite svog liječnika ako imate ozbiljne ili uporni glavobolje; vizualne promjene, intenzivna bol u gornjem dijelu trbuha, mučnina i povraćanje. To su simptomi teške bolesti - pre-eklampsija.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

3 Pitanje ... Dojenja

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Zašto je dojenje najbolji način prehrane djeteta?

Majčino mlijeko - najbolja hrana za dojenčad, jer sadrži pravo udio i vrsta proteina, ugljikohidrata i masti, zajedno sa gotovo svim vitaminima i mineralima koji su potrebni djetetu tijekom prvih šest mjeseci života. Mnoge su studije potvrdile prednosti dojenja. Evo nekih od njih:

  • Majčino mlijeko štiti dijete od proljeva, dišnih poremećaja i infekcija uha.
  • Majčino mlijeko smanjuje rizik od alergija, leukemije i eventualno pretilosti kod djeteta.
  • Majčino mlijeko pomaže vam smanjiti stres i rizik od razvoja raka dojke.

Kako se pripremiti za dojenje?

Informacije o dojenju možete pronaći i saznajte četiri glavne točke:

  • Inzistirajte na činjenici da nakon rođenja djeteta stavite na prsa. Nakon cezariannog dijela, zamolite da dijete ostane amy u sobi za njegu.
  • Shvatite, sposobnost brige o djetetu ne dolazi sama po sebi. Ako smatrate da niste spremni za njegu bebe, obratite se centru za podršku za mlade majke kako biste stekli vještine dojenja prije izbacivanja iz bolnice.
  • Hranite novorođenčad od osam do dvanaest puta dnevno. Tijekom vremena, vi i vaša beba ćete se prilagoditi potrebnom ritmu hranjenja.

Nedostaci dojenja?

Samo zato što je dojenje prirodni način hranjenja, to ne znači da je to uvijek lako. Za mnoge žene, dojenje može biti neugodno i čak i bolan proces. Ne zadržavajte svoja iskustva u sebi, često se takva bol može objasniti pogrešnim zagrizom djeteta. Njegova usta trebala bi pokriti većinu bradavica (pigmentirana koža oko bradavice). Umetnite mali prst u usta djeteta, tijekom hranjenja, kako biste izbjegli bolne senzacije. Razgovarajte sa savjetnikom za dojenje prije izbacivanja iz bolnice kako biste bili sigurni da taj proces ide dobro.

Neke žene apsolutno slobodno hrane dijete na javnim mjestima, drugi se osjećaju sramežljivi za to. Nosite mali ručnik kojim možete prekriti bebu dok se hranite na javnim mjestima.

Aktivnost tjedna: Pročitajte dodatak za brigu o djeci.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.